Pełna witamin i wartości odżywczych, a przy tym wyjątkowa w smaku i bardzo efektowna sałatka, którą szczególnie polecam jako karnawałowa przekąska na eleganckim przyjęciu w wąskim gronie przyjaciół. Do jej przygotowania wykorzystałam moją ostatnią zdobycz – Obierak do warzyw Multi Peeler i tarkę do warzyw Multi Slicer BÖRNER. To niebanalne urządzenie zajmuje bardzo mało miejsca, a daje ogromne możliwości wykorzystania. Zawiera w sobie prostą obieraczkę, obierak do julienów i tarkę z dwoma rodzajami grubości, wszystko zamieszcza się na tej samej, demontowanej rączce. Co więcej, nasadki są bardzo sprytnie zaprojektowane, dając możliwość wykorzystania ich między innymi do tworzenia fikuśnych dekoracji z warzyw i owoców.
Moją MULTIWITAMINĘ przygotowałam z nitek, które wykonałam z fioletowej marchewki, idealnie równych plastrów kiwi oraz serpentyn z mango. Do tego serek kozi i śmietankowy połączony z pistacjami i kiełkami jarmużu. Całość nie tylko intryguje swoją niebanalną prezencją, ale też zachwyca rewelacyjnym smakiem. Serdecznie polecam również na romantyczną kolację, nie tylko w okresie karnawału, ale o każdej porze roku.
15 min. 1 porcja
PRZYGOTOWANIE:
- Marchewkę obieramy a następnie przy pomocy nożyka do julienów wykonujemy nitki, które polewamy sosem przygotowanym z soku z cytryny, oleju, soli i kilku kropli syropu z agawy.
- Kiwi obieramy, a następnie kroimy na równe półplasterki.
- Mango obieramy, po czym kroimy na cienkie, podłużne plasterki.
- Pistacje obieramy, a następnie siekamy na mniejsze, niebyt drobne kawałki.
- Dobrze schłodzone serki łączymy z posiekanymi pistacjami oraz kilkoma kroplami syropu z agawy.
- Na talerzyk wykładamy nitki z marchewki, na środku wykładamy masę serową (warto wykorzystać obręcz kulinarną), a dokoła układamy cząstki kiwi. Następnie na serku układamy ruloniki z mango, a wierzch dekorujemy kiełkami jarmużu.
Brak komentarzy do "MULTIWITAMINA"