Przepyszna, bardzo oryginalna sałatka kibica, która poprzez dodanie słonych paluszków nawiązuje do meczowych przekąsek, ale niewiele ma z nimi wspólnego. To lekka, pełna witamin i substancji odżywczych sałatka, której pierwszoplanowym bohaterem są smakowite i bardzo oryginalne piłeczki z koziego sera w paluszkowej posypce. Do tego sezonowe owoce: grillowane brzoskwinie i borówki, orzeźwiające pomidorki koktajlowe oraz roszponka wymieszana ze szczawikiem zajęczym.
Szczawik nadaje sałatce bardzo fajnego kwaskowego, limonkowego posmaku, który doskonale dopełnia ów kompozycję. Roślinka ta pięknie się prezentuje, ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych i jest doskonałym, zaskakującym dodatkiem do wielu dań – zdecydowanie warto posadzić ją w swoim ogródku, albo uprawiać w doniczkach.
Jeśli szykujecie elegancką strefę kibica, zapraszacie znajomych, którzy dbają o linię i chcielibyście im zaimponować, to przygotowanie tej sałatki będzie z pewnością taktycznym posunięciem!
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
133,3 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 1 garstka roszponki
- 1 garść szczawiku zajęczego
- 2 nieduże brzoskwinie
- 2/3 szklanki borówek amerykańskich
- 100 g sera koziego twarogowego (1 łyżeczka miodu, świeżo mielony pieprz)
- 8-10 żółtych pomidorków koktajlowych
- 1 garstka słonych paluszków
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju z ostropestu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżeczka miodu
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 2-4 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Paluszki siekamy nożem lub rozdrabniamy w malakserze.
- Brzoskwinie przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, a następnie kroimy w półksiężyce, które układamy na rozgrzanej patelni grillowej. Brzoskwinie grillujemy po około 1-2 minuty z każdej strony.
- Pomidorki przekrawamy na połówki.
- Dobrze schłodzony ser kozi rozgniatamy widelcem, łączymy z miodem, doprawiamy pieprzem, a następnie z przygotowanej masy lepimy kule o średnicy około 1 cm (najlepiej czynić to w rękawiczkach). Przygotowane kule obtaczamy w posiekanych słonych paluszkach.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie roszponkę, szczawik, pomidorki, brzoskwinie i borówki . Całość polewamy dressingiem, a na koniec układamy serowo-paluszkowe kule.
DODATKOWE UWAGI:
- Jeśli nie macie pod ręką szczawiku zajęczego, możecie go zastąpić zwykłym szczawiem, kwiatami begonii lub po prostu pominąć.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 133,3 kcal | 3,0 g | 9,4 g | 10,3 g | 1,8 g |
Cała sałatka (2 porcje) | 605 g | 806,3 kcal | 18,3 g | 57,1 g | 62,4 g | 10,9 g |
Brak komentarzy do "MISTRZOWSKA ROZGRYWKA"