MIESZANKA ŚWIĄTECZNA

Warstwowa sałatka o nietuzinkowym wyglądzie i fantastycznym smaku, która będzie doskonałą propozycją na wigilijny stół. Jej podstawą jest znakomity, placuszek z suszonymi grzybami, który już sam w sobie stanowi przepyszne danie. Do jego przygotowania wykorzystałam wielozadaniową MIESZANKĘ UNIWERSKALNĄ GRANO. To znakomity produkt, który polecam nie tylko osobom na diecie bezglutenowej. Z jego pomocą stworzycie również pyszne pierogi, gofry, ciasteczka, naleśniki, pudding, a nawet pizzę czy domowy chleb.

A co jeszcze wykorzystałam do mojej świątecznej konstrukcji? Placuszek pokryłam serkiem śmietankowym z chrupiącą, słodką papryką i orzeszkami włoskimi. Uwieńczeniem tego dania jest natomiast lekko ostra cebula czerwona i kosteczki śledzia. Zapewniam Was, że całość jest niezwykle harmonijnym daniem, gdzie wszystkie składniki doskonale się uzupełniają. Jestem przekonana, że jak tylko jej wypróbujecie, to zajmie już stałe miejsce w Waszym świątecznym menu!

Bezglutenowa Z rybą

SKŁADNIKI NA PLACUSZKI:

  • 250 g Mieszanki Uniwersalnej GRANO
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 2 duże garści suszonych grzybów leśnych (2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego)
  • sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
  • olej do smażenia

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 3-4 filety śledziowe a’la Matjas w oleju
  • 2 czerwone cebule
  • 2 papryki czerwone
  • ok. 270 g serka śmietankowego kanapkowego
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • gałązki rozmarynu do dekoracji

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga smażenia 8 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 6 porcji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Suszone grzyby gotujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, na małym ogniu przez około 40 min. Wywar zachowujemy do innego dania np. zupy grzybowej. Grzybki odcedzamy i wysuszamy. Do miski wsypujemy Mieszankę Uniwersalną, wbijamy jajka, dodajemy jogurt, a całość doprawiamy pieprzem, solą i dokładnie miksujemy. Ciasto powinno mieć półpłynną konsystencję (niezbyt rzadką i niebyt gęstą). Dodajemy do niego suszone grzybki, a następnie smażymy placuszki na rozgrzanym oleju (starając się uformować kształt zbliżony do posiadanej obręczy kulinarnej), aż osiągną złocisty kolor z obydwu stron (łącznie około 6-8 min). Gotowe placki wykładamy na ręcznik papierowy i po lekkim przestygnięciu docinamy na kształt naszej obręczy.
  2. Filety śledziowe wyjmujemy z zalewy osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy, kroimy również w drobną kostkę (pozostawiając kilka plasterków do dekoracji) i łączymy ze śledziem, olejem lnianym oraz pieprzem.
  3. Paprykę kroimy w kostkę (pozostawiając kilka paseczków do dekoracji) i w osobnej miseczce mieszamy z serkiem śmietankowym oraz orzechami.
  4. Przy pomocy obręczy kulinarnej formujemy sałatkę układając kolejno: placuszek, masę serową oraz rybkę z cebulą. Wierzch dekorujemy cebulą, papryką, orzechem i rozmarynem.

DODATKOWE UWAGI:

  • Z podanej ilości składników przygotujemy nieco więcej placuszków, które będą stanowiły również wyśmienitą, samodzielną przekąskę.

Brak komentarzy do "MIESZANKA ŚWIĄTECZNA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny