Warstwowa sałatka o nietuzinkowym wyglądzie i fantastycznym smaku, która będzie doskonałą propozycją na wigilijny stół. Jej podstawą jest znakomity, placuszek z suszonymi grzybami, który już sam w sobie stanowi przepyszne danie. Do jego przygotowania wykorzystałam wielozadaniową MIESZANKĘ UNIWERSKALNĄ GRANO. To znakomity produkt, który polecam nie tylko osobom na diecie bezglutenowej. Z jego pomocą stworzycie również pyszne pierogi, gofry, ciasteczka, naleśniki, pudding, a nawet pizzę czy domowy chleb.
A co jeszcze wykorzystałam do mojej świątecznej konstrukcji? Placuszek pokryłam serkiem śmietankowym z chrupiącą, słodką papryką i orzeszkami włoskimi. Uwieńczeniem tego dania jest natomiast lekko ostra cebula czerwona i kosteczki śledzia. Zapewniam Was, że całość jest niezwykle harmonijnym daniem, gdzie wszystkie składniki doskonale się uzupełniają. Jestem przekonana, że jak tylko jej wypróbujecie, to zajmie już stałe miejsce w Waszym świątecznym menu!
SKŁADNIKI NA PLACUSZKI:
- 250 g Mieszanki Uniwersalnej GRANO
- 100 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 2 duże garści suszonych grzybów leśnych (2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego)
- sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
- olej do smażenia
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 3-4 filety śledziowe a’la Matjas w oleju
- 2 czerwone cebule
- 2 papryki czerwone
- ok. 270 g serka śmietankowego kanapkowego
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka oleju lnianego
- świeżo mielony pieprz kolorowy
- gałązki rozmarynu do dekoracji
25 min. 8 min. 6 porcji
PRZYGOTOWANIE:
- Suszone grzyby gotujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, na małym ogniu przez około 40 min. Wywar zachowujemy do innego dania np. zupy grzybowej. Grzybki odcedzamy i wysuszamy. Do miski wsypujemy Mieszankę Uniwersalną, wbijamy jajka, dodajemy jogurt, a całość doprawiamy pieprzem, solą i dokładnie miksujemy. Ciasto powinno mieć półpłynną konsystencję (niezbyt rzadką i niebyt gęstą). Dodajemy do niego suszone grzybki, a następnie smażymy placuszki na rozgrzanym oleju (starając się uformować kształt zbliżony do posiadanej obręczy kulinarnej), aż osiągną złocisty kolor z obydwu stron (łącznie około 6-8 min). Gotowe placki wykładamy na ręcznik papierowy i po lekkim przestygnięciu docinamy na kształt naszej obręczy.
- Filety śledziowe wyjmujemy z zalewy osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy, kroimy również w drobną kostkę (pozostawiając kilka plasterków do dekoracji) i łączymy ze śledziem, olejem lnianym oraz pieprzem.
- Paprykę kroimy w kostkę (pozostawiając kilka paseczków do dekoracji) i w osobnej miseczce mieszamy z serkiem śmietankowym oraz orzechami.
- Przy pomocy obręczy kulinarnej formujemy sałatkę układając kolejno: placuszek, masę serową oraz rybkę z cebulą. Wierzch dekorujemy cebulą, papryką, orzechem i rozmarynem.
DODATKOWE UWAGI:
- Z podanej ilości składników przygotujemy nieco więcej placuszków, które będą stanowiły również wyśmienitą, samodzielną przekąskę.
Brak komentarzy do "MIESZANKA ŚWIĄTECZNA"