MIESZANKA ŚLEDZIKOWA

Prawdziwa mieszanka wybuchowa! Śledź z salami na placuszku z cukinii! Zapewniam Was, że w tym szaleństwie jest metoda! To niekonwencjonalne zestawienie smaków podane na placuszku z cukinii z serkiem śmietankowym okazało się bardzo trafione. Co do tego? Słodka papryka spiczasta, czarne oliwki i chrupiące, prażone pestki słonecznika oraz roszponka i tak całość tworzy niezwykle harmonijną kompozycję, która zaskoczy Was swoim niezwykle interesującym smakiem! Propozycja idealna na koniec karnawału – tak właśnie należy świętować “śledzika”!

Z mięsem Z rybą

SKŁADNIKI:

  • 1 duża cukinia (ok. 250 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
  • olej do smażenia

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki serka śmietankowego puszystego
  • 1 garść roszponki
  • 2/3 szklanki czarnych oliwek
  • 2-3 filety śledziowe a’la Matjas w oleju
  • 1 papryka spiczasta
  • 2 łyżki prażonych, solonych pestek słonecznika
  • 2-3 łyżki ulubionego oleju roślinnego

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga smażenia 4-6 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotowujemy placuszki. Od cukinii odkrawamy końcówki, ścieramy ją na tarce o grubych oczkach, solimy i pozostawiamy na około 15 minut aż puści sok. Po upływie tego czasu dokładnie ją odciskamy i przekładamy do suchej miski. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do cukinii wraz z mąką i śmietaną, a całość doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju, z obydwu stron, aż osiągną złocisty kolor (po około 2-3 minuty z każdej strony). Gotowe placki wykładamy na ręcznik papierowy i odstawimy do wystygnięcia.
  2. Salami kroimy na niezbyt długie paseczki.
  3. Cebulę kroimy w piórka.
  4. Oliwki osuszamy i kroimy na plasterki.
  5. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na plasterki.
  6. Roszponkę łączymy z papryką, cebulą, oliwkami, salam oraz cebulą i skrapiamy olejem. Placuszki smarujemy serkiem, doprawiamy świeżo mielonymi płatkami chili, a następnie wykładamy połączone właśnie składniki. Całość posypujemy pestkami słonecznika.

Brak komentarzy do "MIESZANKA ŚLEDZIKOWA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny