Placuszki z suszonymi grzybami to nie tylko wigilijne danie! Przedstawiam Wam smakowitą sałatkę z chipsami z salami, papryką, awokado, marynowanymi podgrzybkami, pestkami dyni, owocami goji i rukolą podaną na grzybowym placuszku muśniętym majonezem. To bardzo oryginalne, pożywne danie, łączące wiele smaków i tekstur w niezwykle harmonijną całość. Serdecznie polecam Wam zainspirować się tym przepisem nie tylko w okresie okołoświątecznym!
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 1 duża garść rukoli
- 80 g chipsów z salami
- 1 awokado (sok z cytryny)
- 1 papryka szpiczasta
- 1 szklanka marynowanych podgrzybków
- 3 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki owoców goji
- 2 łyżki ekologicznego majonezu (świeżo mielony pieprz kolorowy)
SKŁADNIKI NA PLACUSZKI:
(na 4 duże placki)
- 2 jajka
- 200 g śmietany 22%
- 8 łyżek mąki pszennej
- sól, świeżo mielony pieprz
- 2 duże garści suszonych grzybów leśnych (2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego)
- olej do smażenia
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- sól, świeżo mielony pieprz
30 min. 40 min. 11-13 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
- Przygotowujemy placuszki. Suszone grzyby gotujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, na małym przez około 40 min. Wywar zachowujemy do innego dania np. zupy grzybowej. Grzybki odcedzamy i wysuszamy. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, a całość doprawiamy pieprzem i dokładnie miksujemy. Ciasto powinno mieć półpłynną konsystencję (niezbyt rzadką i niebyt gęstą). Dodajemy do niego suszone grzybki, a następnie smażymy placuszki na rozgrzanym oleju, aż osiągną złocisty kolor z obydwu stron (łącznie około 6-8 min). Gotowe placki wykładamy na ręcznik papierowy i odstawimy do wystygnięcia.
- Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
- Owoce goji zalewamy na koło 15 sekund wrzątkiem, a następnie odcedzamy i wysuszamy.
- Chipsy z salami przekrawamy na połówki.
- Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na plasterki.
- Grzybki wyjmujemy z zalewy, osuszamy, a większe okazy kroimy na połówki lub ćwiartki.
- Awokado kroimy na półksiężyce, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
- Rukolę łączymy z papryką, salami, awokado i marynowanymi grzybkami, polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy. Placuszki smarujemy majonezem, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem kolorowym, posypujemy owocami goji, a następnie wykładamy połączone właśnie składniki. Całość posypujemy pestkami dyni.
DODATKOWE UWAGI:
- Do przygotowania sałatki wykorzystałam gotowe Chipsy o smaku Bekonu z Sokołowa, niemniej jednak możecie również wykorzystać zwykłe salami – surowe lub podbiec stosunkowo cienkie plasterki (ok. 3 mm) w piekarniku (temperatura 180 stopni, grzanie góra-dół, ok. 10-12 min).
Brak komentarzy do "MIĘSNY GRZYBEK"