MEKSYKAŃSKI GRILLING

Barwna, niesamowicie interesująca w smaku sałatka, która wręcz mistrzowsko wypełni stół podczas letniego spotkania przy grillu. Do jej przygotowania wykorzystałam usmażone na ruszcie halloumi, które połączyłam ze słodką miechunką i borówkami, chrupiącą papryką oraz nadającą ostrości cebulą. Sama w sobie stanowi doskonałą przekąskę, również dla wegetarian. Niemniej jednak, doskonale sprawdzi się jako dodatek do grillowanych mięs i ryb. Ja polecam zestawić ją z wyśmienitymi Roladkami Meksykańskimi Grill House z Sokołowa. Ten duet to prawdziwa rozkosz. Z pewnością zachwyci Waszych przyjaciół podczas wspólnego ucztowania na weekendowym garden party. Śmiało możecie go przygotować również korzystając z patelni grillowej, jeśli pogoda spłata nam figla.

Bezglutenowa  Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 1 garść rukoli
  • 80 g sera halloumi (olej z pestek winogron)
  • 2-3 papryki spiczaste bezpestkowe
  • 1/2 szklanki borówek
  • 2/3 szklanki miechunki
  • 1 czerwona cebula

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 5 łyżek oleju z pestek winogron
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 garstka listków kolendry
  • 1 łyżka octu białego winnego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól, świeżo mielony pieprz

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie Roladek Meksykańskich GRILL HOUSE SOKOŁÓW
  • listki kolendry
  • sos pomidorowy

Wymaga Twojej pracy 20 min. Wymaga grillowania 10-12 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Roladki meksykańskie opiekamy na rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej.
  2. Wszystkie składniki dressingu blendujemy aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  3. Cebulę kroimy w piórka, a paprykę na plasterki.
  4. Miechunkę obieramy i jeśli kuleczki są duże, przekrawamy je na połówki.
  5. Ser halloumi kroimy na plastry lub długie, wąskie paseczki, smarujemy niewielką ilością oleju, a następnie układamy na grillu lub rozgrzanej patelni grillowej i smażymy po około 1 minucie z każdej strony (ser przewracamy na drugą stronę kiedy zacznie się rozpuszczać i odchodzić od patelni/rusztu oraz pokryje się ciemnymi paskami).
  6. Na półmisku układamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, polewamy przygotowanym dressingiem i podajemy z upieczonymi roladkami, udekorowanymi listkami kolendry oraz sosem pomidorowym.

Brak komentarzy do "MEKSYKAŃSKI GRILLING"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny