Barwna, niesamowicie interesująca w smaku sałatka, która wręcz mistrzowsko wypełni stół podczas letniego spotkania przy grillu. Do jej przygotowania wykorzystałam usmażone na ruszcie halloumi, które połączyłam ze słodką miechunką i borówkami, chrupiącą papryką oraz nadającą ostrości cebulą. Sama w sobie stanowi doskonałą przekąskę, również dla wegetarian. Niemniej jednak, doskonale sprawdzi się jako dodatek do grillowanych mięs i ryb. Ja polecam zestawić ją z wyśmienitymi Roladkami Meksykańskimi Grill House z Sokołowa. Ten duet to prawdziwa rozkosz. Z pewnością zachwyci Waszych przyjaciół podczas wspólnego ucztowania na weekendowym garden party. Śmiało możecie go przygotować również korzystając z patelni grillowej, jeśli pogoda spłata nam figla.
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 1 garść rukoli
- 80 g sera halloumi (olej z pestek winogron)
- 2-3 papryki spiczaste bezpestkowe
- 1/2 szklanki borówek
- 2/3 szklanki miechunki
- 1 czerwona cebula
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 5 łyżek oleju z pestek winogron
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 garstka listków kolendry
- 1 łyżka octu białego winnego
- 1 łyżka soku z limonki
- sól, świeżo mielony pieprz
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie Roladek Meksykańskich GRILL HOUSE SOKOŁÓW
- listki kolendry
- sos pomidorowy
20 min. 10-12 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Roladki meksykańskie opiekamy na rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej.
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Cebulę kroimy w piórka, a paprykę na plasterki.
- Miechunkę obieramy i jeśli kuleczki są duże, przekrawamy je na połówki.
- Ser halloumi kroimy na plastry lub długie, wąskie paseczki, smarujemy niewielką ilością oleju, a następnie układamy na grillu lub rozgrzanej patelni grillowej i smażymy po około 1 minucie z każdej strony (ser przewracamy na drugą stronę kiedy zacznie się rozpuszczać i odchodzić od patelni/rusztu oraz pokryje się ciemnymi paskami).
- Na półmisku układamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, polewamy przygotowanym dressingiem i podajemy z upieczonymi roladkami, udekorowanymi listkami kolendry oraz sosem pomidorowym.
Brak komentarzy do "MEKSYKAŃSKI GRILLING"