Wasze oczy będą pełne zachwytu, a jej smak wprawi Was w stan totalnego uwielbienia. Ta sałatka, choć niesamowicie prosta i szybka w przygotowaniu, to fantastyczna propozycja na letnie, upalne dni. Łączy w sobie sezonowe owoce, które świetnie komponują się z kremowym camembertem oraz wybornymi grzankami doprawionymi curry. Do ich przygotowania wykorzystałam Chleb Maślany z mojej ulubionej sieci piekarni PUTKA. Chleb ten jest naprawdę godny polecenia, smakuje rewelacyjnie i ma bardzo dobry skład! Całą kompozycję uzupełniłam natomiast rukolą i roszponką oraz polałam aromatycznym dressingiem. Doskonała o każdej porze dnia!
SKŁADNIKI:
- 3 kromki chleba TOST MAŚLANY PUTKA
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka curry
- 1 garść rukoli
- 1 garść roszponki
- 120 g sera camembert
- 2 morele (sok z cytryny)
- 1/2 szklanki borówek
- 8-10 pomidorków koktajlowych
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
20 min. 3-4 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu lub całość blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Kromki chleba kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, a po chwili posypujemy je curry. Smażymy, od czasu do czasu delikatnie mieszając, aż staną się złociste i chrupiące (3-4 minuty).
- Morele przekrawamy na połówki, pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Pomidorki przekrawamy na połówki.
- Dobrze schłodzony ser kroimy w kosteczkę.
- Na półmisku układamy naprzemiennie listki sałat, pomidorki, borówki, morele i kostki sera. Całość polewamy dressingiem, a na koniec posypujemy grzankami.
Brak komentarzy do "MAŚLANE SPOJRZENIE"