Smakowita sałatka z łososiem wędzonym, słodkim mango, szczypiorkiem, rukolą skąpaną w aromatycznym winegrecie oraz marchewką z groszkiem. Marchewka z groszkiem to bardzo zgrany duet, który znany jest głównie z kuchni tradycyjnej jako obiadowy dodatek. Niemniej jednak, świetnie sprawdza się również w nieco bardziej nowoczesnych odsłonach. W mojej sałatce dodałam go również w formie rewelacyjnej posypki l’Apetit SOLIGRANO, która nie tylko nadaje sałatce chrupkości, ale również dopełnia jej smaku, czyni pożywną i niebanalną. Sałatka jest znakomita w smaku, bardzo prosta i szybka w przygotowaniu – doskonale sprawdzi się na imprezie, ale również polecam ją na codzienny obiad tudzież kolację.
SKŁADNIKI:
- 2 garści rukoli
- 80 g wędzonego łososia w plasterkach
- 1 nieduże mango
- 1/2 szklanki mrożonego groszku zielonego
- 2/3 szklanki młodej marchewki z puszki
- 1/2 pęczka grubego szczypiorku
- 3 łyżki delikatnego jęczmienia i nieśmiałego groszku z marchewką l’Apetite SOLIGRANO
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- mielone płatki chili
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min. 3-5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu.
- Groszek wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy.
- Marchewkę odcedzamy.
- Plasterki łososia dzielimy na mniejsze kawałki.
- Mango kroimy w kostkę lub paseczki.
- Szczypiorek drobno siekamy.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, groszek, marchewkę, mango, szczypiorek oraz kawałki łososia. Całość polewamy dressingiem, a na koniec posypujemy posypką Soligrano l’Apetite.
DODATKOWE UWAGI:
- Mango możecie zastąpić ananasem albo kiwi.
Brak komentarzy do "MARCHEWKA Z GROSZKIEM"