Przedstawiam wyśmienite pudełko wypełnione kolorowymi warzywami, z dodatkiem makaronu oraz bardzo oryginalnych kiełbasek z kawałkami warzyw z Sokołowa. Mamy tu chrupiącą paprykę, słodką kukurydzę, zielony groszek, karmelizowaną marchewkę oraz listki pietruszki. Całość połączona już jedynie oliwą z oliwek tworzy bardzo smaczną, bogatą w witaminy i wartości odżywcze kompozycję, którą szczególnie polecam wypełnić lunchboxy Waszych dzieciaków. Doskonale sprawdzi się nie tylko do szkoły, ale również na pożywny obiad tudzież kolację dla całej rodziny!
SKŁADNIKI:
- 1/2 szklanki suchego makaronu
- 3 Kiełbaski z Warzywami Sokołów
- 1 garść liści pietruszki (natki)
- 1 marchewka (olej rzepakowy, syrop z agawy, sól himalajska)
- 1 papryka spiczasta
- 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 2-3 łyżki groszku zielonego mrożonego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min. 14-16 min. 15-16 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Kiełbaski kroimy na plasterki (około 5 mm grubości), a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy od czasu do czasu mieszając, aż kiełbaski ładnie się zarumienią.
- Marchewkę po obraniu kroimy na cienkie plasterki (ok 3 mm grubości), po czym wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Po około 2 minutach dodajemy szczyptę soli oraz kilka kropel syropu z agawy. Całość smażymy około 5-6 min, od czasu do czasu mieszając.
- Groszek wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy.
- Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na plasterki.
- W szerokiej misce łączymy ze sobą makaron, plasterki kiełbasek, marchewki, groszek, paprykę oraz odcedzoną kukurydzę. Całość polewamy oliwą doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a po wymieszaniu przekładamy do lunchboxów i posypujemy listkami pietruszki.
DODATKOWE UWAGI:
- Kiełbaski możecie zastąpić ulubionymi parówkami.
Brak komentarzy do "LUNCHBOX Z WARZYWAMI"