ŁOSOSIOWE UNIESIENIE

Przedstawiam absolutnie wyjątkowe, przepyszne i spektakularne danie, które zaskakuje fantastycznym, harmonijnym smakiem. Jego podstawą jest słodko-pikantne ciasto, do którego przygotowania wykorzystałam majonez. Pokryłam je łososiową pastą, a całość dopełniłam roszponką oraz chrupiącą papryką, lekko pikantną cebulą, słodkimi brzoskwiniami i delikatnie kwaśnym agrestem. Całość skropiona aromatycznym, ziołowym dressingiem tworzy fenomenalną konstrukcję, obok której nie można przejść obojętnie.

I choć może się wydawać, że połączenie tych wszystkich składników jest kompletnym szaleństwem to zapewniam, że jest to niesamowicie spójna kompozycja po skosztowaniu której przeżyjecie cudowne kulinarne uniesienie. Doskonała na obiad tudzież kolację, w słoneczne letnie, kiedy zbiega się sezon na brzoskwinie i agrest.

Bezmleczna Z owocami Z rybą

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 1 jajko
  • 70 g ciepłego masła
  • 40 g cukru
  • 140 g mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól, 1/2 łyżeczki mielonych płatków chili, 1/2 łyżeczki kurkumy

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 200 g filetu z łososia pacyficznego bez skóry (sól, 1 łyżeczka musztardy)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 duża garść roszponki
  • 1 brzoskwinia (sok z cytryny)
  • 2 bezpestkowe papryki spiczaste
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 2/3 szklanki agrestu

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 5 łyżek oleju z pestek winogron
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 garstka listków bazylii, oregano i rozmarynu
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 35 min. Wymaga pieczenia 33 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Masło ucieramy z cukrem oraz przyprawami, następnie cały czas miksując dodajemy jajko, majonez, musztardę, mąkę oraz proszek do pieczenia, aż uzyskamy ciasto o jednolitej konsystencji. Następnie wypełniamy nim tortownicę (18-20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzanie góra-dół). Pieczemy przez 18 minut, a następnie pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. Łososia myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie doprawiamy solą i nacieramy musztardą. Rybkę kładziemy na brytfance i wkładamy ją na 15 minut do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika (grzanie góra-dół). Po wystygnięciu dzielimy widelcem na mniejsze kawałki i łączmy z majonezem.
  3. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  4. Paprykę kroimy na plasterki, a cebulę w piórka.
  5. Brzoskwinię kroimy na półksiężyce, które skrapiamy sokiem z cytryny, a agrest przekrawamy wzdłuż na pół.
  6. Kruchy spód pokrywamy pastą z łososia, a następnie układamy na niej naprzemiennie roszponkę, cebulę, brzoskwinie, agrest i paprykę. Całość skrapiamy przygotowanym dressingiem.

Brak komentarzy do "ŁOSOSIOWE UNIESIENIE"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny