LETNIE SZALEŃSTWO

To prawdziwe letnie szaleństwo! Nietuzinkowa sałatka, w której połączyłam jeden z moich ulubionych, sezonowych duetów tj. szparagi & truskawki z grillowanym łososiem. Letni charakter tego dania wzmocniłam kawałkami brzoskwiń, natomiast dodatek słodkich sezamków, który może się wydawać kompletnym szaleństwem sprawił, że sałatka nabrała absolutnie niepowtarzalnego smaku! Zapewniam Was, że jest to niesamowicie spójna kompozycja, która po skosztowaniu wprowadza w zachwyt.

Przy okazji tego dania, chciałabym Wam serdecznie zarekomendować moje ostatnie odkrycie tj. sok z cytryn LIMMI. Jestem nim szczerze zachwycona. To prawdziwy sok i smakuje dokładnie tak jakbyśmy wycięli go ze świeżych owoców. Co więcej po otwarciu ma długi termin przydatności i znajduje się w wygodnej w użyciu buteleczce. Świetnie sprawdza się do sałatkowych dressingów, jako składnik marynat do ryb czy mięs, ale także przygotujecie z niego znakomitą lemoniadę. Jeśli go jeszcze nie próbowaliście, to koniecznie sięgnijcie po niego przygotowując tą właśnie sałatkę!

Bezglutenowa Bezmleczna Z owocami Z rybą

SKŁADNIKI:

  • 2 garści mixu sałat
  • ok. 120 g filetu z łososia bez skóry (1 łyżka soku z cytryn Limmi, 1 czubata łyżeczka ostrej musztardy, 1 płaska łyżeczka miodu, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, sól himalajska)
  • 6-8 fioletowych szparagów
  • 8 truskawek
  • 1 brzoskwinia (1 łyżeczka soku z cytryn Limmi)
  • 3 sezamki

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryn Limmi
  • sól, mielone płatki chili, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 5 min. Wymaga smażenia 8-11 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Łososia myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie nacieramy marynatą i odstawiamy na około 20 minut. Po upływie tego czasu układamy rybkę na rozgrzanej patelni grillowej i smażymy przez około 6-8 minut, aż mięso będzie wysmażone do około 2/3 wysokości filetu. Wówczas przewracamy na drugą stronę i grillujemy jeszcze przez około 2-3 minuty. Po wystygnięciu dzielimy, najlepiej rękoma na mniejsze kawałeczki.
  3. Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek, gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru przez około 5 min, a następnie przelewamy zimną wodą i przekrawamy na 2-3 części (duże okazy możemy przeciąć również wzdłuż na pół).
  4. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki lub w ósemki.
  5. Brzoskwinię kroimy na mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.
  6. Sezamki łamiemy na mniejsze kawałki.
  7. Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a na koniec polewamy przygotowanym dressingiem.

Brak komentarzy do "LETNIE SZALEŃSTWO"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny