Przepyszna, letnia sałatka, której zdecydowanie brakuje posłuszeństwa. Ten zaskakujący, beztroski obraz tworzy surowy kalafior, słodka czereśnia i brzoskwinia oraz sympatyczne kule z pasztetu, serka śmietankowego oraz pestek słonecznika. Całość połączona roszponką skąpaną w winegrecie z dodatkiem oregano oraz udekorowana cudownymi w smaku begoniami. Choć wszystko to brzmi dość szalenie, to na moim talerzu objawiło się niezwykle harmonijne, wyśmienite danie, które po prostu musicie wypróbować!
SKŁADNIKI:
- 1-2 garści roszponki
- 1 brzoskwinia
- 100 g pasztetu pieczonego
- 1 łyżka serka śmietankowego kanapkowego
- 1/2 szklanki prażonych solonych pestek słonecznika
- 1 garstka czereśni
- 1 garstka różyczek kalafiora
- 1 garść kwiatów begonii
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 5 łyżek oleju z pestek winogron
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki musztardy miodowej
- 1 łyżka listków oregano
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy aż powstanie kremowy sos.
- Pasztet rozgniatamy widelcem wraz z serkiem. Z przygotowanej masy lepimy kule o średnicy około 1 cm (najlepiej czynić to w rękawiczkach), które obtaczamy w pestkach słonecznika.
- Kalafiora kroimy na drobne kawałki lub ścieramy go na tarce o grubych okach.
- Czereśnie drylujemy, a brzoskwinie kroimy w półksiężyce lub kostkę.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, polewamy przygotowanym dressingiem, a na koniec wykładamy pasztetowe kule.
Brak komentarzy do "LETNIE SWAWOLE"