LETNIA AMBROZJA

Połączenie słodkiego groszku cukrowego i soczystych truskawek, które dopełnia słona, grecka feta oraz prażone nerkowce. Kompozycja o boskim smaku, dająca prawdziwą rozkosz – istna ambrozja! Co więcej sałatka ta jest prosta i szybka  w wykonaniu. Szczególnie polecam ją na obiad tudzież kolację w upalne, letnie dni.

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 20 min. Wymaga gotowania 4 min. Wymaga smażenia  5 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek ścieramy na tarce, a następnie wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
  2. Nerkowce podprażamy na suchej patelni i odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Groszek cukrowy wrzucamy do wrzątku, dodajemy odrobinę cukru i soli, a następnie gotujemy na średnim ogniu przez 4 minuty. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  4. Z truskawek odcinamy szypułki, a następnie kroimy je w ćwiartki.
  5. Ser feta kroimy w kostkę.
  6. Mix sałat łączymy z dressingiem i układamy na półmisku lub talerzach. Następnie wykładamy groszek cukrowy, truskawki, kostki sera feta i posypujmy nerkowcami.

DODATKOWE UWAGI:

  • Zachęcam również do polania sałatki gęstym sosem z octu balsamicznego, który nie tylko wzbogaci jej smak, ale również nada ciekawego wyglądu.
Sałatka z groszkiem cukrowym, truskawkami, fetą i nerkowcami.

6 komentarzy do "LETNIA AMBROZJA"

  • comment-avatar
    Nina 28 czerwca 2016 (17:44)

    Cześć! Jeszcze raz gratulacje i dzięki za super przepisy, w tym także dla tych z gatunku bezglutenowych i wege 🙂
    Przytaczam, to samo co na fb, co by i tutaj podzielić się także swoim “ambrozjowym” foto-rezultatem 🙂

    Fantastyczny blog, piękne zdjęcia i różności sałatkowe na każdą porę roku i zmienne humory   A poniżej (zdjęcie) moja urodzinowa “Letnia ambrozja” z jedną tylko modyfikacją: zamiast sera feta “tradycyjnego” czyli krowiego użyłam greckiego feta owczo-koziego. Wyszło pysznie! Na co najlepszym dowodem jest to, że rodzina ochoczo wpałaszowała całą dużą michę tej sałatki, łącznie z najmodłszymi gośćmi! 🙂
    A w wersji całkowicie wegańskiej mam propozycję, żeby zastąpić ser feta np. tofu. To smakowo rzecz jasna nie to samo, ale zawsze to jakaś alternatywa. Co o tym myślisz Just-a?:) Dzięki za inspiracje i gorąco polecam spróbować tego przepisu i innych pomysłowości z tego bloga! Trzymam kciuki!

    A, i z miętą super-też mi się bardzo podoba pomysł! Pozdrawiam i smacznego wszystkim 🙂

    20160626_150740

    • comment-avatar
      Just a SALAD 29 czerwca 2016 (08:07)

      Serdecznie dziękuję za miłe słowa. Bardzo się cieszę, że sałatka spotkała się z uznaniem całej rodziny:)
      W kwestii składników, to jak najbardziej zachęcam do użycia prawdziwej greckiej fety. Twój pomysł z tofu też jest znakomity – kluczowa tu będzie odpowiednia marynata. Na pewno niebawem na blogu zaproponuję pierwszą propozycję z tym składnikiem. Jeśli chodzi o modyfikacje, to jako że pomału truskawki ustępują miejsca innym letnim owocom, to śmiało można je zastąpić na przykład porzeczkami (czarnymi lub czerwonymi) albo nektarynkami, tudzież cało rocznie ciemnymi winogronami.

  • comment-avatar
    Agatka 14 czerwca 2016 (22:21)

    No wreszcie zrobiłam. Nie obyło się bez modyfikacji;) Groszek miałam jakiś strasznie łykowaty więc wyskrobałam jedynie ziarenka, a nerkowce mi się skończyły więc posypałam orzechami włoskimi. Sałatka rewelacyjna, jak wszystkie pozostałe na blogu! Zastanawiam się nad pomysłem, żeby do dressingu dodać następnym razem siekanej mięty – wtedy sałatka byłaby bardziej rześka – jak myślisz?

    20160614_220123

    • comment-avatar
      Just a SALAD 14 czerwca 2016 (23:34)

      Myślę, że pomysł z miętą jest doskonały! Szczególnie na upalne dni, które z pewnością jeszcze przed nami… A że to dopiero początek sezonu na groszek cukrowy, to na pewno zainspirowana Twoją sałatką zaproponuję niebawem na blogu nową, miętową odsłonę letniej ambrozji:) Dziękuję za komentarz i miłe słowa!

  • comment-avatar
    Agatka 6 czerwca 2016 (13:59)

    Wygląda pięknie. Dziś robię na kolację!

    • comment-avatar
      Just a SALAD 6 czerwca 2016 (14:55)

      Super! Czekam więc na jej zdjęcie!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny