Ku mojemu wielkiemu ubolewaniu sezon na szparagi i absolutnie bezkonkurencyjne, polskie truskawki jest bardzo krótki. Wielkie szczęście, że się on zazębia, bo w mojej ocenie zestawienie tych dwóch składników jest po prostu bezbłędne. Tym razem swój epizod z tym niezwykle zgranym duetem ma dość szerokie grono, gdyż do sałatki dodałam kabanosy, ser z niebieską pleśnią, winogrona oraz płatki migdałowe, a całość dopełniłam bazyliowym dressingiem. To dość wyrafinowane połączenie okazało się niezwykle harmonijne. Sałatka smakuje wyśmienicie jest bardzo pożywna i szybka w przygotowaniu. Z pewnością będzie moim stałym bywalcem w szparagowo-truskawkowym sezonie.
SKŁADNIKI:
- 2 duże garści roszponki
- 10 zielonych szparagów (1 łyżka oleju, sól himalajska)
- 100 g sera z niebieska pleśnią
- 100 g kabanosów
- 8-10 truskawek
- 10-12 różowych winogron
- 2-3 łyżki płatków migdałowych
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 5 łyżek oleju ryżowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 garstka liści bazylii
- sól himalajska, świeżo mielony pieprz
20 min.
13-15 min.
4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu miksujemy w rozdrabniaczu lub bledniejemy przy pomocy blendera ręcznego.
- Szparagi pozbawiamy twardych końcówek – można je odciąć bądź po prostu odłamać (szparagi pod wpływem nacisku same pękną w odpowiednim miejscu). Rozgrzewamy patelnię grillową, a szparagi smarujemy olejem i oprószamy solą. Grillujemy z dwóch stron po około 4-5 minut, jednokrotnie przewracając, do uzyskania brązowych paseczków. Po przestygnięciu kroimy, w zależności od długości, na pół lub na trzy części.
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
- Od truskawek odcinamy nożem szypułki, kroimy je na ćwiartki, a winogrona na połówki i pozbawiamy ich pestek.
- Ser kroimy w kostkę, a kabanosy na około 0,5-1 cm kawałki.
- Roszponkę łączymy z połową ilości dressingu, wykładamy na półmisek naprzemiennie ze szparagami, owocami, serem i kabanosami. Całość polewamy pozostałym dressingiem, a na koniec obsypujemy płatkami migdałowymi.
DODATKOWE UWAGI:
- Do tej sałatki doskonale sprawdzą się kabanosy o smaku pikantnym.
2 komentarze do "LETNI EPIZOD"
Dzikowiec 11 lipca 2017 (19:57)
Wygląda doskonale. Pozdrawiam
Just a SALAD 12 lipca 2017 (08:30)
Pięknie dziękuję!