LATO NA OKRĄGŁO

Jak dla mnie temperatura powietrza mogłaby nigdy nie spadać poniżej 25 stopniu, a owocami których sezon przypada na letnie miesiące, najchętniej zajadałbym się na okrągło, przez cały rok. Niestety soczyste brzoskwinie i czarne porzeczki, o niebanalnym słodko-kwaśnym smaku, to owoce którymi tak naprawdę możemy się cieszyć jedynie w lato. Dlatego też szczerze zachęcam, do prędkiego wypróbowania tego niesamowitego owocowego połączenia. Z porzeczkowymi koralikami i krągłymi brzoskwiniami świetnie współgrają, delikatne w smaku kulki mozzarelli. Dopełnieniem sałatki jest natomiast mix kaszy jaglanej i rukoli skąpanych w miętowym dressingu, który dodatkowo nadaje rześkości tej letniej kompozycji. Całość polecam posypać aromatycznymi, chrupiącymi płatkami migdałowymi.

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki posiekanych listków mięty
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 20 min. Wymaga gotowania 16-18 min. Nie wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 duże porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
  2. Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i dokładnie płuczemy pod kranem z gorącą wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem. Odmierzamy 200 ml wody i zagotowujemy w szerokim garnku. Dodajemy szczyptę soli i łyżkę oleju oraz kaszę. Całość mieszamy, a następnie przykrywamy przykrywką i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 16-18 minut. W żadnym wypadku nie mieszamy podczas gotowania. Po ugotowaniu pozostawiamy pod przykryciem na około 5 minut, a następnie odkrywamy przykrywkę i czekamy aż przestygnie.
  3. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
  4. Porzeczki myjemy, suszymy, a następnie odrywamy szypułki.
  5. Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  6. Brzoskwinię pozbawiamy pestki i kroimy, wedle uznania, na mniejsze kawałki.
  7. Do garnka z ostygniętą kaszą wlewamy sos, a następnie delikatnie łączymy z rukolą, mozzarellą, brzoskwiniami i połową ilości porzeczek. Całość przekładamy na talerze/półmisek, po czym posypujemy pozostałymi porzeczkami i płatkami migdałowymi

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki zamiast kaszy jaglanej możecie równie dobrze użyć kuskus, bulgur, albo czarny/czerwony ryż, a zamiast rukoli roszponkę.
  • Brzoskwinię pokrójcie wedle uznania, zobaczcie jednak tutaj jak w prosty sposób uzyskać równiutkie półksiężyce.
  • Brzoskwinię możecie dodatkowo zgrillować, nada to sałatce ciekawego posmaku i wyglądu.
Sałatka z rukolą, kaszą jaglaną, brzoskwinią, czarną porzeczką, mozzarellą i płatkami migdałowymi.

Brak komentarzy do "LATO NA OKRĄGŁO"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny