LATARNIA MORSKA

Tuńczyk z brzoskwinią? Tak! Ten duet jest po postu znakomity! Co jeszcze możemy dodać? Podstawą mojej latarni morskiej jest  słodki, sprężysty burak, który w zestawieniu z tuńczykiem z dodatkiem majonezu oraz dużej ilości pieprzu, świetnie komponuje się z wspomnianą już brzoskwinią oraz cytrynowym awokado. Całość dopełniona chrupiącymi pestkami słonecznika oraz kolendrą to absolutny hit!

Jeśli do tej pory przygotowywaliście raczej tradycyjne danie, wykorzystując głównie znane Wam i dość powszechne połączenia smakowe, to z pewnością to danie rzuci nowe światło w Waszej kuchni i zachęci do dalszych eksperymentów.

Bezglutenowa Bezmleczna Z owocami Z rybą

SKŁADNIKI:

  • 3 plastry ugotowanego buraka
  • 1 puszka tuńczyka kawałki w oleju słonecznikowym
  • 1 czubata łyżeczka majonezu
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • 1/2 awokado (sok z cytryny)
  • 1 brzoskwinia
  • 1 łyżka prażonych solonych pestek słonecznika
  • listki kolendry do dekoracji

Czas przygotowywania 15 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 3 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Tuńczyka dokładnie odciskamy z oleju, po czym przy pomocy widelca łączymy z majonezem oraz hojnie obsypujemy świeżo mielonym pieprzem.
  2. Brzoskwinię obieramy, kroimy w niedużą kostkę.
  3. Awokado kroimy w kostkę i obficie skrapiamy sokiem z cytryny.
  4. Z plastrów buraka przy pomocy obręczy do formowania potraw wycinamy krążki, które dokładanie osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego.
  5. Ustawiamy krążek buraka, nakładamy obręcz, po czym kolejne układamy warstwy tuńczyka, awokado oraz brzoskwini, każdą delikatnie popychając tłokiem. Na koniec wierzch obsypujemy pestkami słonecznika, zdejmujemy obręcz i dekorujemy listkami kolendry.

DODATKOWE UWAGI:

  • Kolendrę możecie zastąpić natką pietruszki, a zamiast brzoskwini dodać mango.

Brak komentarzy do "LATARNIA MORSKA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny