Przepyszna, jesienna sałatka, której głównym bohaterem są kurki prosto z lasu, połączone z suszonymi pomidorami, oscypkiem oraz kukurydzą. Do tego makaron, roszponka i dla zaostrzenia smaku – szczypiorek. To danie zdumiewa niesamowitym, oryginalnym smakiem i optymistycznym wyglądem, a do tego jest bardzo pożywne, proste i stosunkowo szybkie w przygotowaniu. Z pewnością będę ją powtarzać każdej jesieni! Szczególnie polecam w sezonie kurkowym, na lunch lub obiadokolację, również do zabrania ze sobą na drugi dzień do szkoły czy pracy – wówczas możecie pominąć roszponkę lub spakować ją osobno.
SKŁADNIKI:
- 2 garści roszponki
- 2 garści świeżych kurek (1 łyżka oleju, 1 łyżeczka masła, sól)
- 1/2 kolby kukurydzy
- 100-120 g oscypka
- 6-8 suszonych pomidorów
- 1/2 pęczka grubego szczypiorku
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 5-6 łyżek oleju z suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min. 6-10 min. 4-6 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Kurki dokładnie oczyszczamy, myjemy i wysuszamy. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oliwy z oliwek, solimy, a następnie smażmy przez około 3-4 minuty aż woda odparuje. Wówczas dodajemy 1 łyżeczkę masła i pozostawiamy na ogniu jeszcze przez 1-2 minuty. Przez cały czas smażenia kurki od czasu do czasu mieszamy, potrząsając patelnią.
- Kukurydzę wrzucamy do wrzącej wody z cukrem, bez dodatku soli (sól wpływa na twardnienie ziarenek) i gotujemy przez około 6 min. Po wystygnięciu obkrawamy ziarenka.
- Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy (olej zachowujemy) i kroimy w paseczki.
- Oscypka kroimy w półplasterki.
- Szczypiorek drobno siekamy.
- Makaron łączymy z suszonymi pomidorami oraz olejem, doprawiamy solą i pieprzem (opcjonalnie 1 ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę), a następnie wykładamy na półmisek naprzemiennie z kurkami, serem i roszponką. Całość posypujemy szczypiorkiem.
DODATKOWE UWAGI:
- Oscypka możecie zastąpić innym ulubionym twardym żółtym serem – doskonale sprawdzi się na przykład parmezan, cheddar, a także gouda.
2 komentarze do "KURKI DO POWTÓRKI"
Zuza 13 października 2017 (19:49)
a jak kolorystycznie się pięknie zgrywa 🙂
Just a SALAD 13 października 2017 (20:51)
Dziękuję!