Talerz porośnięty rukolą, przez którą usiłują się przedrzeć bataty i plasterki gruszki. Króluje tu szynka długo dojrzewająca wraz z orzechami brazylijskimi, które to czują się w tej sałatce, jak w rodzimych tropikalnych lasach Amazonii. To prawdziwa dżungla smaków!
SKŁADNIKI:
- 2-3 garści rukoli
- 1 batat (około 300 g)
- 1 łyżka ziół prowansalskich, sól
- 1 duża gruszka
- 6 orzechów brazylijskich
- 100 g szynki dojrzewającej
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 ząbek czosnku
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min.
30 min.
2-3 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek ścieramy na tarce, a następnie wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż wszystkie składniki sosu połączą się.
- Obranego i umytego batata kroimy w plastry jednakowej grubości (ok. 3 mm). Umieszczamy je w misce, dosypujemy zioła prowansalskie, odrobinę soli i wlewamy 2 łyżki oleju. Całość mieszamy najlepiej ręką. Tak przygotowane bataty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pieczemy je w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.
- Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni, wykładamy orzechy brazylijskie na blaszkę i pieczemy je 15 minut. Po ostygnięciu siekamy je na mniejsze kawałki.
- Gruszkę przekrawamy na pół, a następnie za pomocą łyżeczki wydrążamy środek przez całą jej długość. Wydrążone połówki kroimy w półksiężyce a następnie skrapiamy skokiem z cytryny.
- Plastry szynki dojrzewającej przekrawamy na pół – w poprzek. Powstałe kawałki zwijamy w ruloniki, które następnie przekrawamy na połówki.
- Rukolę łączymy z dressingiem i wykładamy na miskę lub talerze. Następnie wykładamy gruszki, bataty, ruloniki z szynki dojrzewającej i posypujemy posiekanymi orzechami brazylijskimi.
DODATKOWE UWAGI:
- Do pieczenia batatów, można wykorzystać mieszankę innych ulubionych ziół, bardzo dobrze będzie się komponować również słodka i ostra papryka.
Brak komentarzy do "KSIĘGA DŻUNGLI"