Zamaskowane kiełkami jarmużu, osłonięte białym serem i pszennymi grzankami, gdzieś spomiędzy nektarynek i listków rukoli, wyłaniają się kawałeczki pieczonego buraka. To bogate w wartości odżywcze oraz ubogie w kalorie warzywo o przepięknym, intensywnym kolorze i fantastycznym słodkim smaku doskonale łączy się z trzymającymi go w ukryciu pozostałymi składnikami tego dania. Odkryjcie niesowity potencjał jaki drzemie w buraku i przygotujcie tą urokliwą, przepyszną i niezwykle zdrową sałatkę.
SKŁADNIKI:
- 2-3 garści rukoli
- 2 nieduże buraki
- 2 łyżki oliwy
- 1 duża nektarynka
- 120-150 g chudego białego sera
- 2/3 szklanki pszennych grzanek
- 1 garstka kiełków jarmużu
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min. 90 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
- Buraki szorujemy bardzo dokładnie, starając się nie uszkodzić skórki. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym, smarujemy olejem/oliwą i zawijamy w folię aluminiową. Tak przygotowane buraki kładziemy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 90 minut. Po upieczeniu odwijamy z folii i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu kroimy w plasterki, a następnie na ćwiartki.
- Nektarynkę pozbawiamy pestki i kroimy, wedle uznania, na mniejsze kawałki.
- Rukolę wykładamy na półmisek lub talerze, polewamy dressingiem, a następnie wykładamy buraki i cząstki nektarynki. Całość posypujemy, rozkruszonym palcami, białym serem oraz grzankami, a na koniec dekorujemy kiełkami jarmużu.
DODATKOWE UWAGI:
- Gotowane buraki są w mojej ocenie równie smaczne, jak te pieczone. Niezależnie od sposobu ich przygotowywania rekomenduję, aby na czas obierania i krojenia założyć rękawiczki bądź robić to przez foliową torebkę.
- Jeśli jesteście na diecie bezglutenowej, to pszenne grzanki możecie zastąpić na przykład prażonymi pestkami słonecznika albo płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy do "KRYJÓWKA BURAKA"