KRYJÓWKA BURAKA

Zamaskowane kiełkami jarmużu, osłonięte białym serem i pszennymi grzankami, gdzieś spomiędzy nektarynek i listków rukoli, wyłaniają się kawałeczki pieczonego buraka. To bogate w wartości odżywcze oraz ubogie w kalorie warzywo o przepięknym, intensywnym kolorze i fantastycznym słodkim smaku doskonale łączy się z trzymającymi go w ukryciu pozostałymi składnikami tego dania. Odkryjcie niesowity potencjał jaki drzemie w buraku i przygotujcie tą urokliwą,  przepyszną i niezwykle zdrową sałatkę.

Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 15 min. Wymaga pieczenia 90 min. Nie wymaga gotowania Nie wymaga smażenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
  2. Buraki szorujemy bardzo dokładnie, starając się nie uszkodzić skórki. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym, smarujemy olejem/oliwą i zawijamy w folię aluminiową. Tak przygotowane buraki kładziemy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 90 minut. Po upieczeniu odwijamy z folii i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu kroimy w plasterki, a następnie na ćwiartki.
  3. Nektarynkę pozbawiamy pestki i kroimy, wedle uznania, na mniejsze kawałki.
  4. Rukolę wykładamy na półmisek lub talerze, polewamy dressingiem, a następnie wykładamy buraki i cząstki nektarynki. Całość posypujemy, rozkruszonym palcami, białym serem oraz grzankami, a na koniec dekorujemy kiełkami jarmużu.

DODATKOWE UWAGI:

  • Gotowane buraki są w mojej ocenie równie smaczne, jak te pieczone. Niezależnie od sposobu ich przygotowywania rekomenduję, aby na czas obierania i krojenia założyć rękawiczki bądź robić to przez foliową torebkę.
  • Jeśli jesteście na diecie bezglutenowej, to pszenne grzanki możecie zastąpić na przykład prażonymi pestkami słonecznika albo płatkami migdałowymi.
Sałatka z burakiem, nektarynką, kiełkami jarmużu, białym serem oraz grzankami pszennymi.

Brak komentarzy do "KRYJÓWKA BURAKA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny