Iście królewskie, letnie danie grillowe czyli kompozycja z sezonowymi owocami w towarzystwie wyśmienitych Kiełbasek Piastowskich z Sokołowa. Do przygotowania sałatki wykorzystałam słodziutkie czereśnie oraz morele, a do tego dodałam roszponkę, chrupiącą paprykę i dla równowagi czerwoną cebulę. W tym owocowo-warzywnym zakątku świetnie odnalazł się aromatyczny kozi ser dojrzewający, którego bogaty smak dopełnił całe danie czyniąc sałatkę bardziej skomplikowaną i tym samym niezwykle interesującą. Serdecznie polecam ją nie tylko koneserom wykwintnych smaków. Ta kompozycja będzie smakować wszystkim entuzjastom koziego sera. Doskonale sprawdzi podczas spotkania przy grillu, któremu chcemy nadać eleganckiego charakteru.
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 1 garść roszponki
- 1 szklanka czereśni
- 2 morele (sok z cytryny)
- 1 czerwona cebula
- 1 długa papryka spiczasta
- 80 g sera koziego twardego dojrzewającego
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 2 łyżki octu białego winnego
- sól, mielone płatki chili, świeżo mielony pieprz
DODATKOWO:
- 4 Kiełbasy Piastowskie GRILL HOUSE SOKOŁÓW
- sos pomidorowy
15 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Kiełbaski nacinamy w kratkę ostrym nożem przez całą ich długość, a następnie grillujemy je na tacce aluminiowej z obydwu stron aż ładnie się zarumienią.
- Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Morele pozbawimy pestek, kroimy na półksiężyce i skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę kroimy w piórka. Paprykę oczyszczamy i kroimy na plasterki. Kozi ser kroimy na nieduże prostokątne kawałki lub rozkruszamy.
- Na talerzach rozkładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki polewamy przygotowanym dressingiem i podajemy wraz z grillowaną kiełbasą.
Brak komentarzy do "KRÓLEWSKIE GRILLOWANIE"