KRAKOWSKI TARG

Niesamowicie oryginalna sałatka, która zaskakuje fenomenalnym smakiem, a przy tym jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Do jej wykonania wykorzystałam szpinak skąpany w ziołowym dressingu, orzeźwiające pomidorki koktajlowe, słodko-kwaśne kiwi, lekko ostrą cebulę czerwoną oraz aromatyczny ser z niebieską pleśnią. W tym całym rozgardiaszu brakowało jeszcze chrupiącej posypki. Zastanawiałam się nad orzechami, potem rozważałam grzanki, krakersy, precelki… Tak negocjując z samą sobą w końcu postawiłam na krakowski wynalazek czyli bajgle, i to było niezwykle trafione rozwiązanie! Ta nietuzinkowa sałatka będzie doskonała zarówno na codzienny obiad tudzież kolację, świetna także na huczną imprezę w większym gronie przyjaciół. Idealna o każdej porze roku, dla wszystkich wielbicieli niecodziennych, zaskakujących połączeń smakowych.

Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

  • 1 duża garść liści szpinaku
  • 1 szklanka pomidorków koktajlowych
  • 2 kiwi
  • 1 czerwona cebula
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 5-6 bajgli z ziołami prowansalskimi

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 3-4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 garść liści bazylii, rozmarynu i oregano
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 15 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Pomidorki przekrawamy na połówki lub w ćwiartki. Cebulę kroimy w piórka. Kiwi kroimy na ćwiartki, a następnie na plasterki.
  3. Ser kroimy w kostkę.
  4. Bajgle kroimy nożem na mniejsze kawałki.
  5. Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a na koniec polewamy przygotowanym dressingiem.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki wykorzystałam Bajgle z Ziołami Prowansalskimi WYPIEKARNIA LAJKONIK

Brak komentarzy do "KRAKOWSKI TARG"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny