Niesamowicie oryginalna sałatka, która zaskakuje fenomenalnym smakiem, a przy tym jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Do jej wykonania wykorzystałam szpinak skąpany w ziołowym dressingu, orzeźwiające pomidorki koktajlowe, słodko-kwaśne kiwi, lekko ostrą cebulę czerwoną oraz aromatyczny ser z niebieską pleśnią. W tym całym rozgardiaszu brakowało jeszcze chrupiącej posypki. Zastanawiałam się nad orzechami, potem rozważałam grzanki, krakersy, precelki… Tak negocjując z samą sobą w końcu postawiłam na krakowski wynalazek czyli bajgle, i to było niezwykle trafione rozwiązanie! Ta nietuzinkowa sałatka będzie doskonała zarówno na codzienny obiad tudzież kolację, świetna także na huczną imprezę w większym gronie przyjaciół. Idealna o każdej porze roku, dla wszystkich wielbicieli niecodziennych, zaskakujących połączeń smakowych.
SKŁADNIKI:
- 1 duża garść liści szpinaku
- 1 szklanka pomidorków koktajlowych
- 2 kiwi
- 1 czerwona cebula
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 5-6 bajgli z ziołami prowansalskimi
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3-4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 garść liści bazylii, rozmarynu i oregano
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Pomidorki przekrawamy na połówki lub w ćwiartki. Cebulę kroimy w piórka. Kiwi kroimy na ćwiartki, a następnie na plasterki.
- Ser kroimy w kostkę.
- Bajgle kroimy nożem na mniejsze kawałki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a na koniec polewamy przygotowanym dressingiem.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki wykorzystałam Bajgle z Ziołami Prowansalskimi WYPIEKARNIA LAJKONIK
Brak komentarzy do "KRAKOWSKI TARG"