KRAINA OLIWĄ PŁYNĄCA

Rewelacyjna sałatka, którą serdecznie polecam zarówno wyznawcom tradycyjnej kuchni polskiej, jak i poszukiwaczom nowych, niebanalnych zestawień smakowych. Otóż na jednym półmisku zagościły u mnie charakterystyczne dla naszej rodzimej kuchni ziemniaki, śledzie oraz mnóstwo pietruszki wraz z czosnkiem w formie znakomitego pesto. Do jego przygotowania wykorzystałam natomiast oliwę z oliwek Gallo Classico. Oliwa ta w mojej ocenie ma idelanie zrównoważone smaki gorzki, pikantny i słodki, dzięki czemu świetnie sprawdza się nie tylko do przyrządzania złożonych dań czy sałatkowych sosów, ale będzie też fenomenalnym dodatkiem do świeżego pieczywa.

Oliwa jest kluczowym składnikiem pesto, ale posłużyła mi również do przygotowania pieczonych ziemniaków oraz wzbogaciłam nią pokrojone w paseczki śledzie. W mojej oliwnej krainie zagościła również chrupiąca, słodka papryka, a pikanterii nadałam krążkami pora oraz świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Całość udekorowana ogródkowymi bratkami prezentuje się bardzo interesująco, ale przede wszystkich zachwyca wyjątkowym smakiem. Co więcej sałatka jest pełna witamin i wartości odżywczych, bardzo pożywna, a jej przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu.

Bezglutenowa Bezmleczna Z rybą

SKŁADNIKI NA PESTO:

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 5-7 niedużych młodych ziemniaków
  • 1 papryka czerwona
  • 3 filety śledziowe a’la Matjas
  • 1 por (biała część)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Gallo Classico
  • sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
  • kwiaty bratków do dekoracji

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga pieczenia 25 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotowujemy pesto. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki, a następnie całość mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji (jego gęstość regulujemy oliwą z oliwek).
  2. Ziemniaki dokładnie myjemy/szorujemy, kroimy w plastry jednakowej grubości (ok. 4 mm). Umieszczamy je w misce, dodajemy sól i wlewamy 1-2 łyżki oliwy z oliwek. Całość mieszamy najlepiej ręką, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut (aż do momentu kiedy plasterki zaczną ładnie się rumienić).
  3. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy na krótkie paseczki.
  4. Śledzia osuszamy, kroimy na wąskie paseczki, a następnie delikatnie łączymy z oliwą z oliwek.
  5. Pora kroimy na cienkie plasterki.
  6. Na półmisku/talerzach wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki wraz z pietruszkowym pesto. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem kolorowym oraz dekorujemy bratkami.

2 komentarze do "KRAINA OLIWĄ PŁYNĄCA"

  • comment-avatar
    Blendman 11 lipca 2020 (22:42)

    Cudne zdjęcia. Wygląda smakowicie 🙂

    • comment-avatar
      Just a SALAD 12 lipca 2020 (15:34)

      Dziękuję! 🙂

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny