Pokrojenie na plasterki, a następnie upieczenie korzeni pietruszki i buraka, to doskonały sposób na przygotowanie tych warzyw do sałatki – zabiera to stosunkowo mało czasu, a nabierają one zupełnione nowego wyrazu. Ich słodkawy smak ciekawie przełamuje wędzony łosoś wraz z cytrynowym winegretem, a po dodaniu kuskus i udekorowaniu natką pietruszki otrzymujemy pełnowartościowe danie o niecodziennym smaku i ciekawym wyglądzie. Oryginalne połącznie smaków i kolorów, które szczególnie polecam poszukuwaczom nowych, niecodziennych doznań oraz wielbicielom wędzonego łososia.
SKŁADNIKI:
- 1/2 szklanki suchego kuskus
- 100-120 g wędzonego na zimno łososia
- 2 nieduże buraki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 4 łyżki oleju
- 3 nieduże korzenie pietruszki
- 1 łyżeczka miodu płynnego
- 1 garstka natki pietruszki
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól i świeżo mielony pieprz
20 min. 45 -55 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Kuskus wsypujemy do garnuszka, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 minut do napęcznienia. Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem.
- Czosnek ścieramy na tarce, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu.
- Obrane buraki kroimy na plasterki (ok. 3 mm), łączymy je z 2 łyżkami oleju oraz ziołami prowansalskimi, a następnie wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane buraki pieczemy w temperaturze 190 stopni (pieczenie góra-dół) przez około 25-30 minut.
- Z obranymi i umytymi korzeniami pietruszki postępujemy podobnie jak z burakami. Kroimy je na plastry jednakowej grubości (ok. 3 mm) łączymy z 2 łyżkami oleju, miodem oraz odrobiną soli, a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pietruszkę pieczemy w temperaturze 190 stopni (pieczenie góra-dół) przez około 20-25 minut.
- Plastry łososia wędzonego dzielimy na mniejsze kawałki.
- Kuskus łączmy dokładnie z dressingiem, następnie kolejno dodajemy plastry pietruszki i buraka, a w ostatniej kolejności delikatnie łączymy z połową ilości przygotowanego łososia. Zawartość garnuszka wykładamy na półmisek, układamy pozostałe kawałki łososia, a na koniec dekorujemy natką pietruszki.
DODATKOWE UWAGI:
- Na długość pieczenia korzenia pietruszki i buraka wpływa świeżość warzyw, grubość plastrów, ale również model piekarnika, dlatego najlepiej kontrolować czas poprzez degustację.
- Kaszę kuskus w wersji nieco lżejszej, możecie również zastąpić ulubioną sałatą (np. roszponką, rukolą).
Brak komentarzy do "KORZENIE NA FALI"