Zaproponuj przepis na niebanalną, świąteczną sałatkę i wygraj 1 z 3 zestawów przepysznych produktów EkoWital!
Zabawa polega na zaproponowaniu przepisu na oryginalną sałatkę, którą zaskoczysz swoich gości podczas Świąt. W składzie powinien znaleźć się co najmniej jeden produkt marki EkoWital. Aby Wasza propozycja wzięła udział w konkursie należy zaproponować składniki sałatki oraz sosu/dressingu, a także sposób jej przygotowania. Zachęcam Was również do dodania zdjęcia sałatki oraz przedstawienia jej nazwy – nie jest to jednak wymóg konieczny. Swoje pomysły wpisujcie w komentarzu poniżej.
Kliknijcie tutaj i zobaczcie, jaka sałatka pojawi się na moim świątecznym stole!
Konkurs trwa do 20 grudnia 2016 r. do godziny 24:00, a wyniki zostaną ogłoszone do 22 grudnia 2016 r. Autorzy 3 najciekawszych propozycji otrzymają zestaw ekologicznych produktów ufundowanych przez firmę Eko-Wital Sp. z o.o. o wartości około 80 PLN każdy. W skład zestawu wchodzi: olej lniany tłoczony na zimno 250 ml, majonez 66% tłuszczu 400 g, syrop z agawy jasny 250 ml, , groszek zielony konserwowy 350 g, suszone daktyle ekologiczne bez pestek 150 g oraz suszona żurawina 125 g.
Udział w konkursie oznacza akceptację niniejszego Regulaminu.
Wyniki konkursu
Serdecznie dziękuję wszystkim za udział w konkursie. Jak zwykle wybór był bardzo trudny. Finalnie, za najbardziej zaskakujące, a zarazem smakowite przepisy w świątecznym klimacie uznałam propozycje: Magdaleny (komentarz z dnia 19 grudnia 2016 | 20:54), Katarzyny (komentarz z dnia 20 grudnia 2016 | 01:18) oraz Joanny (13 grudnia 2016 | 11:18).
Gratulacje!
42 komentarze do "KONKURS "ZASKOCZ GOŚCI ŚWIĄTECZNĄ SAŁATKĄ!" | KONKURS ZAKOŃCZONY"
Milena 20 grudnia 2016 (22:42)
Mega pyszna i mega zaskoczenie dla gości 😀
Sałatka z cykorii z żurawiną i daktylami
Skład:
2 cykorie
1 cebula
garść żurawiny firmy EkoWital
6 daktyli firmy EkoWital
sok z 1/4 cytryny
cukier- 1 łyżeczka
sól- szczypta
3 łyżki oleju lnianego EkoWital
natka pietruszki
Cykorie obieramy z listków, listki pokroić. Drobno kroimy również cebulę, solimy, dodajemy cukier i obficie skrapiamy cytryną. To pozostawić na czas 10- 15 minut. Dodajemy żurawinę EkoWital, można ją przekroić. Dodajemy również drobno pokrojone daktyle. Przyprawiamy olejem lnianym i posypujemy natką.
Iwona 20 grudnia 2016 (12:08)
Owocowa sałatka dla dzieci 🙂
Składniki
-Winogron 1 kiść
– Nektarynka 1 sztuka
-Jabłko 1 sztuka
-Płatki śniadaniowe miodowe krążki 1/2 szklanki
-Dzem truskawkowy 1 słoiczek
-dzem agrestowy 1 słoiczek
( oczywiście można zamienić na swoje ulubione smaki )
-wiórki kokosowe
Sposób przygotowania
1.
Z kuleczek winogronu układamy zarys motyla . Skrzydła wypełniamy dzemem wedle uznania Nektarynkę i jabłko kroimy w krążki ozdabiamy nimi skrzydła motyla ,z Nektarynki wycinamy również czółka naszego kolorowego motylka . Miodowymi płatkami wypełniamy skrzydełka możemy tworzyć z nich kółeczka , paski co tylko przyjdzie nam do głowy . na koniec posypujemy skrzydełka motyla wiórkami kokosowymi
Katarzyna 20 grudnia 2016 (01:18)
Świąteczna wersja sałatki colesław (jako, że każdy ja u mnie w domu uwielbia postanowiłam przygotować ją na święta w tym specjalnym bezmięsnym wydaniu)
Składniki:
pokruszone pierniki
pół główki kapusty
pół szklanki suszonej żurawiny EkoWital
pół szklanki wyłuskanych orzechów włoskich, pekan i pistacji
sól
pieprz świeżo mielony
3 łyżki majonezu EkoWital
3 łyżki jogurtu naturalnego
ser kozi
Kapustę pokroić i wymieszać z łyżeczką soli. Dodajemy żurawinę EkoWital i posiekane orzechy. Następnie dodajemy pieprz, majonez EkoWital i jogurt, wszystko mieszamy. Gotową sałatkę dekorujemy serem kozim i oprószamy startymi pierniczkami. Sałatkę odstawiamy na ok. 2 godziny przed podaniem.
Magdalena 19 grudnia 2016 (20:58)
Sałatka z jabłek i matiesów
Składniki:
-4 filety ze śledzi matiesów
-250 ml wody mineralnej
-4 jaja ugotowane na twardo
-3 ogórki konserwowe
-4 małe kwaskowate jabłka
-2 łyżki soku z cytryny
Na sos:
-100 g majonezu EkoWital
-odrobina zalewy z ogórków
-sól
-świeżo zmielony pieprz
-gałązki koperku
Wykonanie:
Filety śledziowe zalać szklanką wody i moczyć przez 3-4 godziny, osuszyć, pokroić w paski, jajka obrać, żółtko wyjąć łyżeczką, posiekać, włożyć do miski i odstawić, białko pokroić w kostkę, ogórki pokroić w kostkę, jabłka umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki, jabłka pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Majonez wymieszać z zalewą z ogórków i przyprawić solą, pieprzem a potem połączyć ze składnikami sałatki. Sałatkę posypać posiekanym żółtkiem i udekorować gałązkami koperku.
Magdalena 19 grudnia 2016 (20:56)
Sałatka z pora z wędzoną piersią z indyka
Składniki:
-750 g pora
-500 g wędzonej piersi z indyka
Na sos:
-6 łyżek oleju rzepakowego EkoWital
-4 łyżki soku z cytryny
-10 g świeżego imbiru
-cukier
-sól
Wykonanie:
Pora oczyścić, pozostawić jasną cześć długości około 10 cm, resztę odkroić, por ukośnie pokroić w cienkie plastry, dokładnie umyć, włożyć do wrzącej osolonej wody i zagotować, wyłożyć na sito, przelać zimną wodą, pozostawić, by dobrze obciekł i ostudzić, indyka pokroić w paski. Olej wymieszać z sokiem z cytryny a imbir obrać, zetrzeć lub pokroić w cienkie słupki, dodać , doprawić do smaku cukrem i wymieszać ze składnikami sałatki, odstawić na krótko, by składniki dobrze się połączyły, ewentualnie doprawić do smaku cukrem i solą.
Magdalena 19 grudnia 2016 (20:55)
Sałatka z piersi pulardy
Składniki:
-300 g pieczonej piersi pulardy
-100 g boczku
-100 g pomidorów koktajlowych
-100 g cebuli dymki
-1 awokado
-odrobina soku z cytryny
-150 g selera naciowego
-Na sos:
-6-7 łyżek oleju z pestek dyni EkoWital
-4 łyżki octu z bazylią
-2 łyżki soku z cytryny
-sól
-świeżo zmielony biały pieprz
-cukier
-otarty estragon
-1 pęczek szczypiorku
Wykonanie:
Z pieczonej piersi pulardy zdjąć skórę, mięso pokroić w kostkę, boczek pokroić w kostkę, usmażyć bez tłuszczu na chrupko, pomidorki umyć, poprzekrawać na pół, wyciąć nasady łodyżek, cebulę dymkę oczyścić, umyć i pokroić w krążki, awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać, miąższ pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny a seler naciowy oczyścić, usunąć twarde włókna zewnętrzne, umyć, pokroić w talarki, wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Składniku sosu dokładnie wymieszać i przyprawić solą, pieprzem. Pęczek szczypiorku opłukać, osuszyć, drobno pokroić, dodać do sosu i wymieszać, ewentualnie dodać do smaku sok z cytryny i odrobinę cukru. Sos wymieszać z sałatką, odstawić, by składniki dobrze się połączyły.
Magdalena 19 grudnia 2016 (20:54)
Sałatka z indyka i warzyw
Składniki:
-250 g mięsa z indyka (w kawałku)
-2 łyżki mąki pszennej
-1 jajo
-2 łyżki ziarna sezamowego
-1 łyżka oleju rzepakowego EkoWital
-20 g masła
-1 mały świeży ananas
-150g skorzonery
-150 g groszku EkoWital
-4 jaja przepiórcze
-1 sałata głowiasta lub lodowa
-5 łyżek oleju lnianego EkoWital
-2 łyżki soku z pomarańczy
-2 łyżki octu z białego wina
-sól
-świeżo zmielony pieprz
-cukier
-2 cebule dymki
-1 pęczek trybuli
-pomidory koktajlowe
Wykonanie:
Mięso obtoczyć w mące, jajko roztrzepać, zamoczyć w nim mięso, a następnie obtoczyć je w 2 łyżkach ziarna sezamowego i smażyć na 1 łyżce oleju rzepakowego i maśle. Ananas obrać, wyciąć twardy środek, odkroić trzy duże plastry i pokroić je na kawałki, skorzonerę obrać, oczyścić, umyć, skropić odrobiną soku z cytryny i gotować w osolonej wodzie około 15 minut, wyłożyć na sito, pozostawić, by obciekła, pokroić na kawałki długości około 4 cm. Groszek odcedzić, jaja gotować 3-4 minuty, ostudzić, obrać. Sałatę oczyścić, oddzielić liście, umyć, pozostawić, by dobrze obciekła. Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać, przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i cukrem i wymieszać z warzywami i liśćmi sałaty. Cebulę dymkę oczyścić, umyć, pokroić w krążki. Trybulę umyć, obsuszyć, drobno posiekać. Sałatkę przybrać oddzielonymi pierścieniami cebuli dymki, trybulą i pomidorami koktajlowymi a mięso z indyka pokroić w cienkie plastry i podawać z sałatką.
Magdalena 19 grudnia 2016 (20:52)
Sałatka z jaj i skorzonery
Składniki:
-6 jaj ugotowanych na twardo
-150 g roszponki
-400 g skorzonery
-2 dojrzałe owoce melonowca
Na sos:
-6 łyżek oleju słonecznikowego EkoWital
-3 łyżki octu ziołowego
-3 łyżki śmietanki kremowej
-2 łyżki soku z cytryny i skórka
-sól
-świeżo mielony pieprz
-odrobina syropu klonowego
-1 łyżka drobno posiekanych listków trybuli
-1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
Wykonanie:
Jajka obrać, przekroić na cztery części, z roszponki odciąć korzonki, roszponkę przebrać, umyć , pozostawić by dobrze obciekła, skorzonerę obrać, umyć, włożyć do wrzącej osolonej wody i zagotować, gotować przez około 30 minut, odcedzić, ostudzić, pokroić na kawałki. Owoce melonowca obrać, przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić na ćwiartki a następnie na plastry. Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać i dodać drobno pokrojone listki trybuli i szczypiorek.
Magda 19 grudnia 2016 (15:20)
*** Sałatka z jarmużem, orzechowym “Parmezanem” i suszoną żurawiną ***
SKŁADNIKI:
Sałatka:
– ok. 350G jarmużu
– 70g suszonej żurawiny EkoWital
Orzechowy “Parmezan”:
– 120g orzechów pekan
– 1 ½ łyżki drożdży odżywczych
– 1 łyżka oliwy
– szczypta soli morskiej
Dressing:
– 2 ząbki czosnku
– 60ml soku z cytryny
– 4 łyżki oliwy
– szczypta soli morskiej
– pieprz
Przygotowanie sałatki:
1. Nagrzać piekarnik do 300C, wstawić orzechy na ok. 8 min.
2. Jarmuż umyć i poszatkować
3. Dressing: zblendować czosnek, dodać sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz
4. Gotowy dressing mieszamy z jarmużem
5. Zblendować orzechy pekan, dodać drożdże odżywcze, oliwę i sól
6. Posypać sałatkę orzechowym “Parmezanem”, dodać żurawinę
GOTOWE!
MartynkaJ 18 grudnia 2016 (00:05)
Oczyszczająca sałatka z buraków i fasoli
Składniki:
– 2 surowe buraki
– 2 duże ziemniaki
– 4 kiszone ogórki
– 1 puszka białej fasoli )ok. 240g po odsączeniu)
– 1 łyżka ekologicznego majonezu EkoWital
– 1 łyżka jogurtu naturalnego lub sojowego
– 2 łyżeczki musztardy
– 1 łyżeczka oleju lnianego EkoWital
– sól, pieprz
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Buraki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę (najlepiej w lateksowych rękawiczkach!). Ugotowane ziemniaki i ogórki również kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce, dodajemy odsączoną fasolę, majonez, jogurt, musztardę, olej i porządnie mieszamy. Doprawiamy wedle uznania.
Smacznego!
Agnieszka 17 grudnia 2016 (17:20)
Święta w salaterce.
SAŁATKA
1/2 sałaty lodowej
1 pomidor
1/2 ogórka szklarniowego
1/2 czerwonej cebuli
1/2 pomarańczy
1/2 granatu
400 g wędzonego łososia
garść orzechów nerkowca
300 g malin (mogą być mrożone)
cukier
sól
oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku
1/2 cytryny
1) Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w zależności od upodobań. Polecam kostkę. Wrzucamy do miski.
2) Pomarańczę kroimy w kostkę, staramy sie jej nie zgnieść, obieramy granat. Dodajemy do warzyw.
3) Mieszamy 1/3 szklanki oliwy z łyżeczką cukru i szczyptą soli. Wciskamy czosnek i pół cytryny. Zalewamy wszystkie warzywa i owoce.
4) Kroimy łososia w kostkę i wrzucamy do reszty składników.
4) W garnuszku blindujemy maliny i dodajemy cukru. Redukujemy na małym ogniu aż sos będzie gęsty.
Podajemy oddzielnie sałatkę i sos. Żeby każdy mógł dodać według własnych upodobań.
ewa 15 grudnia 2016 (21:48)
Gęś pieczona z zurawina i jabłkami nadziewana.
Pieczona gęś:
Składniki:
-tuszka z gęsi
-kwaśne jabłka
-sól , pieprz , majeranek
-woda do podlania
-żurawina
Sposób wykonania:
Gęś umyć, osuszyć natrzeć przyprawami z zewnątrz i w środku, wypełniamy pokrojonymi ćwiartkami jabłek i zurawiną ,następnie odstawić w chłodne miejsce na noc. Gęś układamy w gorącej brytfance. Gęś pieczemy w mocno rozgrzanym piekarniku na początku w tem. 250 stopni później w tem. 160-200 stopni. Najlepsza jest jeszcze ciepła.
Monika 14 grudnia 2016 (21:33)
Sałatka z kaszą kuskus
Składniki
1 szklanka kaszy kuskus EkoWital,
5 plastrów boczku,
1-2 ogórki – mogą być zarówno świeże jak i kiszone bądź konserwowe,
1 mała papryka czerwona,
3/4 szklanki kukurydzy EkoWital,
pęczek szczypiorku,
sos sałatkowy w proszku np. koperkowo-ziołowy,
olej lniany EkoWital,
sól,
pieprz.
Kuskus zalać rozpuszczonym w gorącej wodzie sosem sałatkowym (tak aby przykrywał kaszę na ok. 1 cm). Kiedy kuskus wchłonie wodę dodać 2 łyżki oleju lnianego i dokładnie wymieszać.
Boczek pokroić w wąskie paseczki i przesmażyć. Osączyć z tłuszczu.
Ogórki i paprykę pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek posiekać. Kukurydzę osączyć z zalewy.
Warzywa i boczek dodać do kaszy i dokładnie wymieszać.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem schłodzić
Smacznego.
Zdzisława 14 grudnia 2016 (20:21)
Sałatka cziki-cziki
Składniki:
-1 szklanka ryż
-1 puszka groszku EkoWital
-1 sztuka jabłko
-1 garść żurawina suszona EkoWital
-1 ząbek czosnek
-2 gałązki bazylia
-1 gałązka mięta
-1 sztuka cytryna
-2 łyżki oliwa
-sól do smaku
-pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ryż ugotuj na sypko w osolonej wodzie, ostudź. Jabłko umyj, pokrój w słupki i skrop sokiem z 1/2 cytryny. Ryż wymieszaj z jabłkiem, groszkiem i żurawiną.
Zioła opłucz, posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. W soku z 1/2 cytryny rozpuść szczyptę soli, dodaj czosnek, zioła oraz pieprz. Wlej 3 łyżki oliwy i wymieszaj. Powstałym sosem polej sałatkę i wymieszaj.
Ela 14 grudnia 2016 (14:42)
Egzotyczna sałatka z sera
Składniki:
-250 g sera edamskiego
-150 g sałaty lollo rosso
-2 świeże figi
-2 dojrzałe mango
-150 g brokułów
Na sos:
– 7 łyżek oleju rzepakowego EkoWital
-3 łyżki octu jabłkowego
-1 łyżka syropu klonowego
-2 łyżki cointreau
-2-3 łyżeczki soku cytryny
-sól
-cukier
-świeżo zmielony pieprz
-świeże listki mięty
Wykonanie:
Ser pokroić w kostkę, sałatę oczyścić, oberwać listki, umyć, pozostawić, by dokładnie obciekła, figi obrać, pokroić na kawałki, mango obrać, przekroić na pół, usunąć pestki, zbierając przy tym sok i pokroić na kawałki, brokuły oczyścić umyć, przez 8-10 minut gotować we wrzątku i pozostawić, by obciekły, ostudzić. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać nie zapominając o soku z mango. Listki mięty opłukać, osuszyć, drobno posiekać, dodać do sosu i wymieszać, połączyć ze składnikami sałatki(oprócz lollo rosso). Sałatkę odstawić na krótko, by składniki dobrze się połączyły. tuż przed podaniem dodać lollo rosso.
Ela 14 grudnia 2016 (14:24)
Sałatka selerowa
Składniki:
– 1 słoik marynowanego selera
-1 słoik kukurydzy EkoWital
-200 g chudej szynki
-1 puszka ananasa w kawałkach
-3 jajka ugotowane na twardo
-200 g majonezu EkoWital
-szczypta soli
-szczypta mielonego białego pieprzu
Wykonanie:
Seler, kukurydzę pokrojony ananas osobno osączyć a sicie. Następnie osączone składniki ułożyć warstwami w salaterce i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki oddać pokrojoną w drobną kostkę szynkę, wymieszać z majonezem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki jajka.
Magdalena 14 grudnia 2016 (14:16)
Sałatka tatarska
Składniki:
-4 filety śledziowe
-12 marynowanych pieczarek lub innych grzybów
-2 strąki marynowanej papryki czerwonej
-6 korniszonów
-1 duża cebula
-1 puszka filetów anchois
-otarta skórka i sok z 1 cytryny
-3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin EkoWital
-2 jajka ugotowane na twardo
-3 łyżki posiekanego szczypiorku
-pieprz czarny mielony
-pieprz Cayenne
-cukier
Wykonanie:
Umyte, osuszone filety śledziowe i paprykę pokroić w kostkę. Osączone pieczarki pokroić na cienkie plasterki. Tak samo pokroić korniszony, a anchois w paski. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny, posypać startą skórką cytrynową. Połączyć wszystkie przygotowane składniki sałatki, oprószyć pieprzem, cukrem i pieprzem Cayenne. Polać oliwą, wymieszać, przykryć i wstawić przynajmniej na 30 minut do lodówki, aby sałatka dobrze się schłodziła. Sałatkę podawać posypaną ugotowanymi, posiekanymi żółtkami, szczypiorkiem, paskami ugotowanego białka i paskami papryki.
Magdalena 14 grudnia 2016 (14:06)
Sałatka z pędów chmielu z czerwoną cebulą
Składniki:
-200 g młodych pędów chmielu
-2 czerwone cebule
-50 g szynki z indyka
-2 jajka ugotowane na twardo
-2 łyżki posiekanego szczypiorku
Na sos:
– 1 łyżka soku z cytryny
– 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin EkoWital
-szczypta cukru
-sól
-pieprz
Wykonanie:
Składniki sosu dokładnie wymieszać i lekko schłodzić. Pędy chmielu obrać ze skórki, ułożyć na sicie, przelać wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Dokładnie osączyć i pokroić na kawałki. Szynkę z indyka pokroić w paski, obraną cebulę w cienkie plasterki, a białko jaja w kostkę. Połączyć składniki sałatki, polać sosem, delikatne, ale dokładnie wymieszać, lekko schłodzić. Przed podaniem posypać drobno posiekanym żółtkiem i szczypiorkiem.
Magdalena 14 grudnia 2016 (13:55)
Sałatka z kukurydzy z marynowanymi grzybkami
Składniki:
-1 słoik kukurydzy EkoWital
-3 korniszony
-8 marynowanych grzybków
-1 winne jabłko
-1 łyżeczka soku z cytryny
-2 łyżki posiekanego koperku
na sos:
-3 łyżki majonezu EkoWital
-2 łyżki jogurtu
-1 łyżka ostrej musztardy
-szczypta cukru
-sól
-biały pieprz
Wykonanie:
Składniki sosu dokładnie wymieszać i lekko schłodzić, obrane jabłko utrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Korniszony i grzybki pokroić w kostkę, kukurydzę osączyć. Wszystkie składniki połączyć, zalać sosem, schłodzić. Sałatkę podawać posypaną koperkiem.
Ania 14 grudnia 2016 (13:06)
Moja popisowa sałatka:
– pokrojona w kawałeczki (poskubana) makrela wędzona
– 3 łyżki żurawiny Ekowital
– 2 łyżki oleju lnianego Ekowital
– jedna posiekana cebulka
– 2 jajka na twarda
-sól i pieprz
Magda 14 grudnia 2016 (12:49)
Sałatka kijowska, którą przygotowujemy tylko na święta Bożego Narodzenia! 🙂
Składniki:
5 jajek
puszka dobrego tuńczyka w sosie własnym
10 dag sera żółtego
20g masła
1 cebula czerwona
majonez
Masło zamrozić, jajka ugotować na twardo, ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach, białka oddzielić od żółtek.
W szklanej salaterce układać kolejno:
Białka jaj starte na tarce o dużych oczkach
Ser żółty
Tuńczyka
Kilka lyżek majonezu równomiernie rozprowadzonych
Masło – starte na tarce o dużych oczkach
Cebulę pokrojona w drobna kostkę
Kilka łyżek majonezu rozprowadzonych równomiernie (tak jak poprzednia warstwa)
Żółtka starte na tarce o małych oczkach
Sałatki niczym się nie doprawia! Pycha!
Małgorzata 14 grudnia 2016 (12:14)
Sałatka świąteczna.
Składniki:płat śledzia,cebulka czerwona,ogórek konserwowy,czerwona papryka,starty żółty ser, groszek EKO WITAL, majonez EKO WITAL.Układamy warstwami najlepiej w przezroczystym naczyniu.Na dól pokrojony śledź, potem cebulka,ogórek, smarujemy majonezem, potem papryka i groszek.Całość posypujemy żółtym serem.Przyprawy wg uznania.
Jola 14 grudnia 2016 (10:53)
Sałatka z selerem
Składniki:
1/2kg szynki
1 słoik selera konserwowego
4 jajka,
1 groszek EkoWital
1 kukurydza
1 puszka ananasa
1 świeży ogórek
sól, pieprz
majonez EkoWital
W pierwszej kolejności należy ugotować jajka na twardo. Obrać je i przepuścić przez sitko by powstały ładne równe kosteczki. Seler, groszek i kukurydzę odsączamy ze zbędnej zalewy. Ananasa, ogórka i szynkę kroimy w kosteczkę. Wszystko wrzucamy do miski doprawiamy solą i pierzem, i mieszamy wszystkie składniki z majonezem.
Aleksandra 14 grudnia 2016 (10:22)
Sałatka z pieczonych buraków z rukolą
Składniki:
250g rukoli
4 pieczone buraki
Ser feta/bałkański
Granat
Orzechy włoskie
Sos:
3 łyżki oleju lnianego EkoWital
3 łyżeczki miodu
3 łyżeczki musztardy
sól
pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ułożyć na płaskim naczyniu (sałatka jest warstwowa). Najpierw rukola na to pokrojone w kostkę buraki i ser. Posypać orzechami i granatem. Na sam koniec polać sosem. Sałatka jest przepyszna połączenie buraka z rukolą i fetą jest rewelacyjne. Polecam tą sałatkę każdemu jest szybka i prosta do zrobienia. A przy tym pięknie wygląda na talerzu – je się oczami.
Sabina 14 grudnia 2016 (08:19)
DUŻA SAŁATKA MIESZANA – to moja ulubiona strażniczka fit figury, ukochana! Wszystkie składniki są lekkie i zdrowe, a na talerzu bardzo kolorowe.
Jakie składniki są niezbędne do przygotowania sałatki?
Potrzebna jest: kapusta pekińska (200g), marchew (1szt), papryka czerwona (1szt), ogórek świeży(1szt), ogórek kiszony (1szt) , pomidor (1szt), kukurydza ekologiczna EkoWital (50g), groszek ekologiczny EkoWital (50g), natka pietruszki i pieprz. Całość należy polać sosem jogurtowo-czosnkowym.
I danie gotowe!
Połączenie składników sprawia, że sałatka dodaje energii i na nogi stawia. Składniki dużo witamin posiadają i zdrowie dobre mi zapewniają. Gdy mam ochotę na coś do tego – ciepły chlebek pita się świetnie sprawdza – życzę smacznego.
Natalia 13 grudnia 2016 (20:06)
Sałatka z groszkiem konserwowy i jarmużem! Moja ulubiona?
Składniki:
1/2 średniej sałaty
2-3 liście jarmużu
1/2 szklanki groszku konserwowego
1 cukinia
1 awokado
1 mała czerwona cebula
3-4 pomidorki koktajlowe lub 1 średni pomidor
3-4 rzodkiewki
SOS:
2 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki octu winnego
sól, pieprz, ulubione zioła
1/4 szklanki oliwy
Przygotowanie:
Cukinię umyłam, pokroiłam w paski i zgrillowałam. Gotową cukinię odłożyłam na bok. Przygotowałam sos do sałatki – czosnek roztarłam z solą, dodałam pieprz, przyprawy i ocet, do połaczonych składników dolałam oliwę. Warzywa umyłam, jarmuż i sałatę porwałam na mniejsze cząstki, pomidorki i rzodkiewkę pokroiłam w plasterki, cebulę w talarki, groszek opłukałam i dodałam do reszty warzyw. Awokado pokroiłam i skropiłam cytryną. Dodałam pokrojoną cukinię. Ułożone warzywa polałam sosem. Najlepiej podawać od razu.
Smacznego!
Renata 13 grudnia 2016 (19:52)
Sałatka z daktylami i sosem chilli
Składniki :
pół szklanki suszonych daktyli EkoWital
pół papryki
młoda cebulka
sałata
sos:
olej lniany EkoWital
ocet balsamiczny
musztarda ( u mnie musztarda z rodzynkami i śliwkami – lekko słodkawa)
słodka papryka
3 duże szczypty płatków chili
Przygotowanie :
3 łyżki oleju lnianego , łyżkę octu balsamicznego, łyżkę musztardy, pół łyżeczki słodkiej papryki i płatki chili łączymy ze sobą i energicznie mieszamy. Odstawiamy. Przed podaniem jeszcze raz trzeba go zamieszać.
Daktyle chwilę moczymy we wrzątku, tak aby zmiękły. Sałatę myjemy kroimy w paseczki. Paprykę i cebulę również. Na talerzu układamy sałatę, następnie paprykę, cebulę i pokrojone na pół daktyle. Całość polewamy sosem. To ile go użyjemy i jak bardzo ostry sos lubimy zależy tylko od nas. Jeśli lubicie słodko ostry możecie dodać odrobinę cukru, ale moim zdaniem daktyle są takie słodkie, że nie jest to konieczne.
Agnieszka 13 grudnia 2016 (19:25)
Najprostsza i zawsze wyczekiwana bo robiona tylko na Święta Bożego narodzenia to tradycyjna sałatka jarzynowa. Składniki:
1. Groszek Ekologiczny EcoWital
2.Gotowane ziemniaki, marchew, pietruszka, jajka
3.Por, jabłko
4.Ogórek konserwowy
5.sól,pieprz, majonez ekologiczny EcoWital, musztarda
Wszystkie składniki pokroić w drobną kostkę. Dodać sól, pieprz, majonez i musztardę do smaku.
Smacznie, tanio i tradycyjnie!!!
Monika 13 grudnia 2016 (18:06)
Pyszna zdrowa sałatka idealna na Święta, zawsze gości na naszym stole 🙂
Składniki:
*Podwójna pierś z kurczaka
*por
*2x makaron z zupki chińskiej
*400g pieczarek
*Majonez Eko-Wital 66% tłuszczu
Wykonanie:
Pieczarki pokroić w plastry i ugotować.Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i ugotować.Makaron pokruszyć
i zalać wrzątkiem aby napęczniał.Pora pokroić w krążki i sparzyć.Wszystkie składniki połączyć ze sobą.Na samym końcu gdy sałatka wystygnie dodać majonez według uznania.Trzymać w lodówce.
Jest taka pyszna, że wydaje mi się że długo w niej nie postoi <3 Prosta i szybka co w Święta jest ważne aby na wszystko znaleźć czas 🙂
Joanna 13 grudnia 2016 (14:18)
Wigilijna sałatka litewskalitewska z polskim akcentem.
Składniki
2 Kg ziemniaków ugotowanych
1.5 KG ugotowanych buraków
1 kg kiszonej kapusty
4 małe cebulę
Ok 10 łyżek oleju lnianego
Majonez według uznania
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki kroimy w kostkę , buraczki trzema na dużych oczkach cebulkę kroimy w piórka i obsmażamy na kilku łyżkach oleju lnianego kapuste pluczemy aby nie byla za kwasna kroimy na mniejsze części. Wszystko laczymy w duzej misce doprawiamy sola i pieprzem oraz majonezem i pozostałymi łyżka mi oleju lnianego. Można również salatka nadziewać wędliny bądź nałożyć na kanapki z serem zależy jak kto co lubi.
Majewska 13 grudnia 2016 (13:32)
SAŁATKA z baby SZPINAKIEM Wykon:
Kurczaka pokroić i podsmażyć na patelni
Baby szpinak umyć i wyłożyć do dużej miski
Ananasa pokroić w drobną kosteczkę
Pomidory pokroić w drobną kosteczkę
Migdały uprażyć na patelni
SOS: 3 ząbki czosnku, jogurt naturalny, 5 łyżek majonezu, łyżka cukru, łyżkeczka ketchupu
Dorota 13 grudnia 2016 (13:13)
Sałatka śledziowa z orzechami, śliwkami i olejem lnianym EkoWital
200 g filetów śledzi (3 sztuki), w oleju lub ze słonej zalewy
8 suszonych śliwek
1/3 szklanki orzechów włoskich
1 cebulka szalotka (lub 1/4 zwykłej)
2 łyżeczki listków tymianku (lub 1/3 łyżeczki suszonego)
około 70 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno
szczypta soli i 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Do podania: sok z cytryny
Monika 13 grudnia 2016 (12:55)
Sałatka z mandarynkami i żurawiną
Składniki:
1 opakowanie mieszanki sałat (z rukolą)
5 mandarynek
garść suszonej żurawiny
1 mała czerwona cebula
100 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią
2 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka musztardy
1 ząbek czosnku
sól
Mandarynki dokładnie obieramy (tak żeby pozostało na nich jak najmniej białej błony), kroimy w plasterki. Do miski wsypujemy sałaty, mandarynki, żurawinę, pokrojoną w piórka cebulę i pokruszony ser pleśniowy. Do małego słoika wlewamy oliwę, ocet, dokładamy musztardę i rozdrobniony czosnek, solimy. Energicznie mieszamy i polewamy sałatkę. Gotowe.
Smacznego :).
Monika 13 grudnia 2016 (12:52)
Sałatka z wędzonym kurczakiem, pomarańczami i orzechami nerkowca
Składniki:
1 wędzone udko kurczaka
100 g mieszanki sałat
2 pomarańcze
1 mała czerwona cebula
2 łyżki orzechów nerkowca
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka octu balsamicznego
2 łyżki oliwy extra virgin
sól
(przepis na 2 porcje)
Orzechy chwilę prażymy na patelni. Cebulę kroimy w cienkie plasterki. Pomarańcze obieramy ze skóry, najlepiej nożem, w taki sposób żeby nie pozostała na nich biała błona. Później je filetujemy – wycinamy kawałki owoców między błonami. To co nam pozostało po filetowaniu owoców wyciskamy, mieszamy z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, octem balsamicznym i solą. Udko z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy.
Adrian 13 grudnia 2016 (12:20)
Ostatnio smakuje nam sałatka trochę egzotyczna. Może nie jest to idealne rozwiązanie na Święta, ale smakuje 😀
Składniki: zielony ogórek, kukurydza, koperek, ananas, gotowana pierś z kurczaka i do tego jogurt z majonezem w proporcji pół na pół (trzeba wymieszać). Pierś gotujemy i czekamy aż ostygnie. Wszystko kroimy w kosteczkę mieszamy, zalewamy sosem. Smacznego 🙂
Joanna 13 grudnia 2016 (11:18)
Wigilijna sałatka rybna z buraczkami
składniki:
wędzona makrela
pieczony burak (ewentualnie ugotowany)
3 jajka ugotowane na twardo
mała cebulka
majonez EkoWital
pieprz
Makrelę obrać, pozbawić ości i poskubać na drobne kawałki; posiekać w kostkę buraczek, jajka i cebulkę, całość wymieszać z 2-3 łyżkami majonezu, posypać pieprzem. Odstawić do lodówki w celu “przegryzienia się” smaków 🙂 Sałatka śliczna i pyszna, polecam. 🙂
Mariola 13 grudnia 2016 (11:06)
Sałatka z selera naciowego z żurawiną
Składniki:
1 opakowanie selera naciowego
puszka czerwonej fasoli
100 g sera pleśniowego typu lazur, albo sera żółtego (np. ementalera)
100 g orzechów włoskich
100 g suszonej żurawiny EkoWita
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka majonezu EkoWita
sól, pieprz
Przygotowanie:
Gałązki selera naciowego myjemy i obieramy z włókien. Kroimy w plasterki.
Fasolę odcedzamy z zalewy i dodajemy do selera. Mieszamy.
Wsypujemy żurawinę i orzechy pokruszone na mniejsze kawałki.
Na końcu dodajemy pokrojony w małe kawałki ser.
Jogurt rozrabiamy z majonezem i pieprzem. Takim dressingiem zalewamy pozostałe składniki i mieszamy. Jeżeli korzystaliście z sera pleśniowego, sałatka będzie dość słona. Z żółtym serem może wymagać dosolenia.
Przed podaniem wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
Powinna być dobrze schłodzona, bo w ciepłej nie czuć tak wyraźnie wszystkich smaków.
Monika W. 13 grudnia 2016 (08:41)
Przedstawiam sałatkę w arabskim stylu z kaszą jaglaną i daktylami.Nie jest to skomplikowany przepis a smak zachwyca kubki smakowe.Składniki:
-6 łyżek kaszy jaglanej
-suszone pomidory
-kilka czarnych oliwek
-suszone daktyle ekologiczne bez pestek EkoWital
-łyżka cynamonu
-kolendra
-1 ząbek czosnku
-pieprz
Przygotowanie sałatki: kaszę jaglaną gotuję aż lekko zmięknie.Gotową bazę przekładam do miski i czekam aż ostygnie. Suszone pomidory, oliwki i daktyle kroję na małe kawałki i mieszam z kaszą.Przyprawiam cynamonem, kolendrą i odrobiną pieprzu. Smacznego !
Dominika 13 grudnia 2016 (00:32)
Sałatka z gruszką, figą, melonem, żurawiną, daktylami, mixem sałat i wędzonym tofu polana sosem z masła sezamowego.
Składniki:
Garść suszonej żurawiny
3 suszone daktyle
1 figa
1 mała gruszka
¾ żółtego melona
1 opakowanie wędzonego tofu
Mix sałat (rzymska, lodowa, szpinak)
Sos do sałatki:
1 łyżeczka sosu sojowego
2 łyżeczki masła sezamowego
Kilka kropel soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
4 łyżki ciepłej wody
Sałaty płuczemy i odcedzamy z nadmiaru wody. Gruszkę, melona, suszone daktyle i wędzone tofu kroimy w grubą kostkę. Figę dzielimy na sześć części. Sałatę wykładamy na talerz posypujemy tofu, owocami i żurawiną. W oddzielnym pojemniczku łączymy wszystkie składniki do sosu i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Takim sosem polewamy sałatkę.
Dominika 13 grudnia 2016 (00:18)
Postny garnuszek
Składniki:
5 – 6 średniej wielkości ziemniaków
około 4 garści jarmużu
1 szklanka suchej zielonej soczewicy
0,5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
0,5 łyżeczki wędzonej papryki
1,5 łyżki oliwy
Dressing:
4 łyżki wody
2 łyżki oleju lnianego
1 łyżka soku z cytryny
ząbek czosnku (drobno posiekanego)
szczypta soli
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie przez 25 – 30 minut aż będzie sypka i po ugotowaniu dobrze odcedzamy. Ziemniaki kroimy na 6 lub 8 części i wkładamy do naczynia, skrapiamy oliwą i dodajemy przyprawy. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i pieczemy na około 3o minut w temperaturze 180 stopni C, w tym 5 minut na termoobiegu już na samym końcu.
Wodę, olej lniany, sok z cytryny i czosnek mieszamy w małej miseczce. W osobnej salaterce dobrze opłukany, odcedzony i porwany jarmuż polewamy sosem, a następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Na koniec posypujemy odrobiną suszonej żurawiny.
Magda 12 grudnia 2016 (21:05)
Sałatka: Śledzik na bogato
składniki:
filet śledziowy 3 szt
suszone pomidory – 4 szt
groszek EkoWital – 4 łyżki
jabłko kwaśne – 1 szt
fasola czerwona z puszki – 2 łyżki
ogórek konserwowy – 2 szt
sos:
ketchup – 2 łyżki
majonez EkoWital – 1 łyżka
musztarda ostra- 1 łyżka
olej lniany EkoWital- 1 łyżka
papryka ostra i słodka – po 1 łyżeczce
Śledzia kroimy w kostkę. Ogórka konserwowego i suszone pomidory i jabłko kroimy w kostkę. Dodajemy groszek i przepłukaną czerwoną fasolę. Przygotowujemy sos: musztardę, majonez i ketchup mieszamy i powoli dolewamy olej lniany cały czas mieszając. Doprawiamy przyprawami. Łączymy sos z pozostałymi składnikami.
Marzena 12 grudnia 2016 (11:19)
Sałatka z ROSZPONKĄ, SEREM KOZIM, ORZECHAMI PEKAN I SUSZONĄ ŻURAWINĄ EKO-WITAL.
Goście będą zachwyceni 🙂 To nasza rodzinna przyjemność. Mniam, mniam.
Składniki: 250 g rukoli, 100 g miękkiego koziego sera, garść orzechów pekan, pół garści żurawiny,2 łyżki oleju rzepakowego.
Sałatę ułożyć na półmisku, ser pokruszyć, orzechy uprażyć na suchej patelni. Posypać sałatę, dodać żurawin. Na koniec całość polać olejem rzepakowym. Natychmiast podawać. Sałatkę można posypać dowolnymi, ulubionymi ziołami, pieprzem. Mi smakuje jednak bez dodatku ziół.
Smacznego 🙂