Konkurs „ŚWIĄTECZNA SAŁATKA Z BAKALIAMI”

Podziel się niebanalnym pomysłem na świąteczną sałatkę z bakaliami i wygraj 1 z 3 zestawów bakalii od Bakalland wraz z książkami!

Zapraszam do udziału w zabawie, polegającej na przedstawieniu pomysłu na świąteczną sałatkę z bakaliami. Aby Wasza propozycja wzięła udział w konkursie wystarczy zaprezentować koncepcję dania, bez konieczności zamieszczania dokładnego przepisu i listy składników. Niemniej jednak w Waszej odpowiedzi musi znaleźć się informacja (słownie lub na zdjęciu), jakie bakalie marki Bakalland wykorzystacie lub wykorzystaliście do jej przyrządzenia. Zachęcam Was również do dodania zdjęcia sałatki w świątecznej scenerii (wraz z opakowaniem wykorzystanych bakalii) oraz przedstawienia jej nazwy – nie jest to jednak wymóg konieczny. Swoje pomysły wpisujcie w komentarzu poniżej lub w poście ogłaszającym konkurs na FB. Konkurs trwa do 27 grudnia 2018 r. do godziny 24:00, a wyniki zostaną ogłoszone jeszcze w tym roku.

Jednocześnie przedstawiam Wam mój pomysł na świąteczną kompozycję „BAKALIOWA BOMBKA”, do której przygotowania wykorzystałam niebieski mak, płatki migdałowe oraz rodzynki od Bakalland. Kliknijcie TUTAJ i zobaczcie, jakie składniki zdobią moją bombkę!

Autorzy 3 najciekawszych zgłoszeń otrzymają zestawy bakalii od Bakalland wraz z książkami o wartości około 100 PLN każdy!

Udział w konkursie oznacza akceptację niniejszego Regulaminu.

Wyniki konkursu

Ślicznie dziękuję za liczny udział w świątecznej zabawie. Wasze pomysły na sałatki z bakaliami były niezwykle interesujące, a wybór niesłychanie trudny. Finalnie postanowiłam nagrodzić autorki komentarzy, które zamieściły swoje zgłoszenia na FB, a są nimi:

1. Justyna Lewandowska
2. Dorota Wójcicka
3. Kasia Prosinska 

Wszystkie 3 sałatki zachwyciły mnie nie tylko ciekawym połączeniem smaków, ale również pięknymi zdjęciami w świątecznej aranżacji. Zdjęcia poniżej mówią same za siebie!

GRATULACJE!

Autorka: Justyna Lewandowska

Autorka: Dorota Wójcicka

Autorka: Kasia Prosinska

43 komentarze do "Konkurs "ŚWIĄTECZNA SAŁATKA Z BAKALIAMI""

  • comment-avatar
    Karolina 27 grudnia 2018 (17:12)

    Sałatka, która zrobiła furorę w te święta to jest moja urozmaicona wersja popularnego śledzika pod pierzynka. Nie spodziewalabym się tego, że ciotki będą tak bardzo chciały przepis. Do tej „wooow” sałatki potrzebne mi były 4 płaty sledziowe, które kroilam w 3 cm paski. 4 ugotowane jajka pokrojone w kosteczke. 2 cebulę czerwone pokrojone w kosteczke. 1 spora papryka pokrojona w kosteczke. 1 jabłko Lobo pokrojone w kostkę. 4 ogórki konserwowe pokrojone w kostkę. Dodatkowo groszek konserwowy, kukurydza i fasolka biała. Do sosu majonez jogurt sól i pieprz. A do posypania cebulka prazona. I na samej górze płatki migdałowe z pestkami słonecznika Bakaland 🙂 Na ppsmarowane sosem naczynie kladlam po kolei śledzie, cebulkę czerwona, ogórek, kukurydza, papryka, jabłko, fasolka biała , groszek, jajka, cebulka prazona, i płatki ze słonecznikiem. Mniam. Efekt? Znikła w jeden wieczór 🙂

  • comment-avatar
    Justyna 27 grudnia 2018 (14:09)

    Szybka sałatka z melonem.
    1x melon
    1x opakowanie sera pleśniowego ok. 200g
    1x garść orzechów włoskich Bakalland
    ocet balsamiczny
    migdały w płatkach

    Melona kroimy w dużą kostkę, ser pleśniowy kroimy w mniejszą kostkę.
    Kładziemy melona z serem na płaskim talerzu.
    Łamiemy kawałki orzechów włoskich na mniejsze, po czym rzucamy na warstwę melona z serem.
    Polewamy wszystko octem balsamicznym.
    Na koniec posypujemy migdałami w płatkach.
    5 minut, smacznie, zdrowo i kolorowo 🙂

  • comment-avatar
    Bożena Kujawska 26 grudnia 2018 (22:42)

    Śledzie w dwóch sałatkach:
    Składniki:
    2 filety śledziowe
    2 cebule
    2 łyzki rodzynek Bakalland
    1 łyzka oleju
    2-3 łyżki keczupu dobrej jakości
    1 duże lub 2 małe jakbłka
    1 duża łyżka żurawiny Bakalland
    1 łyżeczka musztardy
    2-3 łyzki śmietany
    odrobina soli i cukru
    Oliwa do śledzi wg potrzeb
    Wykonanie:
    Śledzie wymoczyć, a następnie pokroić , włożyć do słoika,zalać oliwą i wstawić do lodówki. Tak przygotowane śledzie mogą stać tydzień, a przed podaniem osączyć je z oliwy i przygotować sałatki.
    Cebulę obrać, pokroić w krążki. Na patelnię wlać olej, włożyć cebulę i zeszklić / nie rumienić/ dodać rodzynki, poddusić , dodać keczup i dokładnie wymieszać, a następnie ostudzić.
    Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać musztardę i od razu wymieszać. Dodać śmietanę, żurawinę Bakalland, doprawić delikatnie solą i odrobiną cukru, dokładnie wymieszać.
    Śledzie wyłożyć na półmisek i obłożyć sałatkami.

  • comment-avatar
    Bożena Kujawska 26 grudnia 2018 (22:27)

    Sałatka śledziowa z żurawiną Bakalland
    Składniki:
    4 filety śledziowe
    2 buraki
    2 ziemniaki
    2-3 łyzki żurawiny Bakalland
    2 gruszki
    2 łyzki majonezu
    1 łyzka śmietany
    1 czerwona cebula
    sól, pieprz i cukier do smaku
    Wykonanie:
    Ziemniaki i buraki gotujemy w oddzielnych garnkach.
    Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie.
    Ugotowane warzywa kroimy w kostkę.
    Cebulę i gruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę, a suszoną żurawinę drobno siekamy.
    Przygotowujemy dwie miseczki- do jednej wkładamy pokrojone ziemniaki, 1 pokrojoną gruszkę i połowę pokrojonej cebuli. Osaczone filety również kroimy w kostkę, dodajemy do ziemniaków , Majonez mieszamy ze śmietaną i dodajemy do śledzi. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
    Do drugiej miseczki wkładamy pokrojone buraki, resztę cebuli, 1 gruszkę i posiekaną żurawinę. Sałatkę doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.
    Sałatkę wykładamy na półmisek i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.

  • comment-avatar
    Kasia 26 grudnia 2018 (20:22)

    Sałatka brokułowa z boczkiem i rodzynkami
    Skladniki:
    500 g brokuła (różyczki),
    1 średnia cebula,
    200 g chudego boczku,
    pół szklanki rodzynek sułtańskich Bakalland,
    pół szklanki ziaren słonecznika łuskanego Bakalland,
    Sos:
    2-3 łyżeczki cukru,
    2 łyżki octu,
    pół szklanki śmietany 12%,
    pół szklanki majonezu.
    Wykonanie:
    – brokuł umyć, podzielić na małe różyczki,
    – cebulę posiekać w drobną kosteczkę,
    – boczek pokroić w cienkie paseczki i wysmażyć na rumiano,
    – składniki na sos wymieszać,
    – połączyć składniki sałatki z sosem.
    Odstawić na 2 godz. Brokuły mogą wypić sos więc przed podaniem można jeszcze go uzupełnić.
    Polecam. Smacznego.

  • comment-avatar
    Danusia 26 grudnia 2018 (16:01)

    Moja propozycja to ŚWIĄTECZNA SAŁATKA OWOCOWA CHOINKA Z BAKALIOWO-PIERNIKOWYMI KULKAMI, do których przygotowania użyłam Soczystych Wiśni Bakalland oraz suszonej żurawiny Bakalland. Owoce ułożyłam w kształcie choinki, użyłam kiwi, mandarynki, winogrona bezpestkowe zielone i ciemne oraz z kaki powycinałam gwiazdki. Efekt końcowy widoczny na zdjęciu. Pozdrawiam świątecznie.

  • comment-avatar
    Ewa 24 grudnia 2018 (09:26)

    Sałatka bakaliowo kurczakowa
    Składniki na sałatka mocno bakaliowa z kurczakiem
    2 piersi kurczak
    1 szklanka suszonych śliwek
    1/2szklanki rodzynek
    1/2szklanki orzechów włoskich
    3 krążki ananasa
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    szczypta pieprzu
    3łyżki oliwy z oliwek
    sok z jednej cytryny
    1łyżeczka musztardy
    1 łyżeczka miod
    Szczypta pieprzu
    Piersi kurczaka solę, pieprzę, nacieram czerwoną papryką i pieprzem cayenne. Mięso piekę w piekarniku nastawionym na grill do ślicznego zrumienienia. W tym czasie przygotowuję sos przez wymieszanie wszystkich składników.

    Śliwki i rodzynki zalewam wrzątkiem i odstawiam na kilka minut.

    Upieczone piersi studzę i kroję na kawałki o wielkości mniej więcej 2 cm na 2 cm . Mięso mieszam z odsączonymi śliwkami, rodzynkami oraz orzechami i pokrojonym na niezbyt małe kawałki ananasem. Całość zalewam sosem i odstawiam na 15 min., by smaki się „przegryzły”.

  • comment-avatar
    Agnieszka 21 grudnia 2018 (21:00)

    Moja ulubiona sałatka powstała kiedyś, przypadkiem. Osobiście uwielbiam warzywa, ale mój ukochany jest pod tym względem jak dziecko i trzeba mu je w inteligentny sposób przemycać 🙂 Z drugiej strony kocha wszelkiego rodzaju orzechy i bakalie. W związku z tym postanowiłam połączyć wszystko to, co oboje lubimy i stworzyłam mięsno-warzywno-bakaliową sałatkę. W jej skład wchodzi mix sałat (lub sałata lodowa – zależy co mam akurat pod ręką), przesmażony na suchej patelni bekon, kurczak, uprażony słonecznik, ulubione orzechy (u nas włoskie, nerkowca, czasem opcjonalnie uprażone migdały) i mozarella. Czasem udaje mi się jeszcze dorzucić pomidora i sprawić, że zniknie razem z całą resztą 🙂 Gotową sałatkę polewam odrobiną oliwy z oliwek i doprawiam pieprzem (sól nie jest konieczna ze względu na boczek). I gotowe! 🙂

  • comment-avatar
    Magdalena 21 grudnia 2018 (19:15)

    Mój przepis na pyszną świąteczną sałatkę:
    2 główki sałaty lodowej
    1 opakowanie Bio Morele Bakalland
    1 opakowanie Bio Żurawina Bakalland
    1 opakowanie Bio Rodzynki Sułtańskie Bakalland
    1 opakowanie Mango Bakalland
    1 opakowanie Wiśnie soczyste Bakalland
    oraz sos winegret:
    1 łyżka soku z cytryny lub 1,5 łyżki octu winnego
    3-4 łyki oliwy z oliwek
    1 łyżka miodu wielokwiatowego
    szczypta soli.
    Sałatę drobno pokroić, dodać bakalie wszystko razem wymieszać. Składniki sosu połączyć ze sobą energicznie mieszając. Wlać do sałaty z bakaliami. Delikatnie wymieszać. wstawić do lodówki na pół godziny.

  • comment-avatar
    Edyta 21 grudnia 2018 (16:46)

    1 szt kapusta pekińska
    5 łyżek majonezu
    3 łyżki orzechów nerkowca bakalland
    3 łyżki rodzynek sułtańskich bakalland
    3 łyżki sera z niebieską pleśnią
    2 łyżki natki kolędry
    3 łyżki grzanek
    szczypta miłości
    kłódka
    Kapustę pekińską poszatkować. Orzechy i kolendrę posiekać. Rodzynki namoczyć i odsączyć. Ser pleśniowy pokruszyć. Wszystkie składniki poza grzankami wymieszać pozostawiając odrobinę sera pleśniowego i kolendry do posypania sałatki. Przyprawić odrobiną miłości, posypać kolendrą i resztą sera. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Lodówkę zamknąć na kłódkę żeby domownicy nie pojadali. Tuż przed podaniem posypać grzankami.

  • comment-avatar
    Katarzyna 21 grudnia 2018 (12:26)

    Sałatka pychotka 🙂

    sałata lodowa
    rukola
    kapusta
    komosa ryżowa
    kawałeczki pomarańczy
    pestki granatu
    żurawina suszona Bakalland
    pestki dyni Bakalland
    nasiona słonecznika Bakalland.

    Sos: sok z pomarańczy, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, wyciśnięty ząbek czosnku, sól

    Komosę gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W salaterce ułożyć posiekaną sałatę, rukolę i kapustę. Wyłożyć ostudzoną komosę. Pokrojone w kawałeczki pomarańcze i pestki granatu. Posypać bakaliami. Składniki sosu zblendować do połączenia składników. Polać sosem sałatkę bezpośrednio przed podaniem.

  • comment-avatar
    Sylwia 21 grudnia 2018 (12:16)

    Moja salatka, choć nietypowa, podbiła moje serce, niczym Cezar Galie.
    Przepis bardzo prosty, szybki, a efektywny. Jest to tez dobra opcja na fit sałatkę pełną zdrowia, zamiast tłustych i ciężkich typowo polskich dan świątecznych.

    Co jest nam potrzebne?
    *ugotowane buraczki(2 duze)
    *Salata lodowa
    *10 łyżek granatu
    *1/4 kostki fety
    *orzechy włoskie Bakalland
    *żurawina suszona Bakallad

    Dressing(lyzka oliwy z oliwek, sok z cytryny, pieprz, sól)

    Wszystko(oprócz orzechów) mieszamy, łącząc z dressingiem, a na koniec ozdobami sałatkę orzechami włoskimi. Smacznego!

  • comment-avatar
    Agnieszka 21 grudnia 2018 (11:13)

    Sałatka śledziowa z pomarańczą, Słonecznym Trio od Bakalland, posypana orzeszkami pinii Bakalland podana w pomarańczowych miseczkach😊

  • comment-avatar
    Agnieszka 21 grudnia 2018 (11:10)

    Sałatka śledziowa z pomarańczą, Słonecznym Trio od Bakalland, posypana orzeszkami pinii Bakalland podana w pomarańczowych miseczkach

  • comment-avatar
    Alicja 21 grudnia 2018 (00:10)

    Moja ulubiona sałatka, jest nie tylko przepyszna, ale również na tyle „wykwintna”, że świetnie nadaje się na świąteczny… deser! Jak na łasucha przystało uwielbiam słodkości, ale również w miarę coraz szybszego oddalania się daty moich narodzin i zmieniającego się niestety niekorzystnie metabolizmu, coraz uważniej przyglądam się jakości tego co jem. I tak sałatka z moich ulubionych owoców: suszonego mango, słodkich suszonych bananów, świeżych jabłek i, przełamującego słodycz, pokrojonego na małe kawałki świeżego pomelo. Do tego dorzucam orzechy nerkowca i blanszowanie migdały. I na koniec coś, czego trochę się wstydzę bo jest to kaloryczna bomba, ulubiona słodycz Brazylijczyków ochrzczona przez nich terminem brigadeiro, czyli nic innego jak kleista masa ze słodzonego skondensowanego mleka, gotowanego z masłem i kosmiczną ilością kakao. I taki oto deser zaspokoi zarówno konserwatywnych zwolenników diety zdrowej, jak i rozwrzeszczanej hałastry wyczekującej w oknie na pojawienie się pierwszej gwiazdki.

  • comment-avatar
    Ewa 20 grudnia 2018 (20:21)

    Potrzebuejmy ananasa w puszce,ktorego kroimy drobno i wrzucamy do miskio.Dodajemy pół szklanki włoskich orzechów i pół szklanki niemoczonych rodzynek. Płatki migdałów chwilę prażymy na suchej patelni i dodajemy do reszty składników i wszystko dobrze mieszamy. polewany waniliowym serkiem z dodatkiem cynamonu .Mieszmy a potem smacznie jemy.

  • comment-avatar
    Magda 20 grudnia 2018 (20:03)

    Witam.
    U mnie na stole świątecznym nie może zabraknąć sałatki śledziowej. Moja teściowa jest mistrzynią sałatek „nietypowych”, a ta szczególnie skradła moje serce (uwielbiam intensywne przyprawy i wszelkie bakalie).

    ŚLEDZIE PO SUŁTAŃSKU
    Składniki:
    500 g solonych filetów śledziowych
    2 łyżki RODZYNEK SUŁTAŃSKICH BAKALLAND
    1/4 łyżeczki kurkumy
    1/4 łyżeczki imbiru
    1/4 łyżeczki mielonej gorczycy
    1 łyżka cukru
    2 duże cebule
    2 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki octu winnego
    1/4 szklanki wody
    dodatkowo
    mleko do namoczenia ryb
    olej do smażenia (około 40 ml)

    Filety (kupujemy w zalewie solonej, nie w oleju) przepłukujemy wodą. Układamy je w misce i zalewamy mlekiem. Moczymy w nim minimum 5 godzin (najlepiej całą noc). Następnie ponownie je płuczemy w wodzie i osuszamy. Kroimy ryby w plastry.
    Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej z przyprawami. Dodajemy cukier i cebulę. Podsmażamy całość chwilę. Dokładamy ziele angielskie i liście laurowe. Mieszamy. Wsypujemy rodzynki, wlewamy ocet, wodę i przecier pomidorowy. Dusimy całość pod przykryciem jeszcze 5 minut.
    W słoiku układamy naprzemiennie ryby i sos. Po 2 dniach smaki powinny się połączyć.

  • comment-avatar
    Sebastian 20 grudnia 2018 (12:45)

    Sałatka ryżowa – mix słodko – słony
    Składniki:
    – 2 torebki ryżu
    – majonez
    – papryka marynowana 1 słoik 400g.
    – jajka 3 szt.
    – rodzynki sułtańskie Bakalland
    – żurawina z sokiem z granatu Bakalland
    – por – 1 duży

    Ryz gotujemy na sypko. Por podsmażamy na patelni. Papryke przesypujemy na sito tak aby się wysuszyła. Jajka gotujemy na twardo.
    Przygotowane produkty układamy w misce w następującej kolejności licząc od spodu:
    – Ryż ugotowany ( 1 torebka)
    – majonez
    – jajka
    – rodzynki
    – Por
    – papryka
    – Ryż – kolejna torebka
    – wierzch posypujemy żurawiną. Możemy ją wcześniej delikatnie zeszklić na patelni ale nie koniecznie.

    Prosty i banalny przepis a sałatka pyszna. Smaki się idealnie łączą i miksują ze sobą co daje fantastyczny efekt.

    • comment-avatar
      mayka20 20 grudnia 2018 (21:32)

      Ekspresowa Sałatka Roszponkowa dla każdego:)

      – opakowanie sałaty roszponki
      – słoiczek suszonych pomidorów w oleju z ziołami
      – ser mozarella
      – musztarda
      – miód
      – pestki z dyni
      – żurawina suszona
      – pieprz, sól
      Roszponkę rozrywamy na mniejsze listki, suszone pomidorki kroimy, do tego dokładamy mozarellę pokrojoną w kostkę lub plasterki. Wszystko to skrapiamy olejem ziołowym ze słoiczka z suszonymi pomidorami. Dodajemy nieco musztardy do smaku (raczej odradzam musztardę francuską ze względu na kulki gorczycy – chyba, że ktoś lubi). Na koniec dokładamy odrobinę miodu dla przełamania smaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy całość. Na koniec prażymy pestki dyni (albo słonecznika jeśli ktoś woli) i wraz z pokrojoną drobno suszoną żurawiną posypujemy sałatkę. Gotowa jest od razu po przyrządzeniu. Prosta i bardzo smaczna przekąska. Polecam serdecznie!
      Wszystkim poszukującym kulinarnych wrażeń życzę smakowitych Wesołych Świąt:)

  • comment-avatar
    MartaB02 20 grudnia 2018 (10:29)

    Pyszna oryginalna sałatka z bakaliami:
    pomidor,
    1puszka groszku
    papryka chili
    bakalie (pestki dyni, słonecznik, daktyle, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy arachidowe – orzeszki ziemne, fistaszki, migdały, rodzynki),
    ser żółty,
    sałata lodowa,
    majonez,
    papryka słodka,
    sól, pieprz.
    Liście sałaty lodowej kroimy w paski. Bakalie miażdżymy i dzielimy na mniejsze części.
    Pokrojony pomidor mieszamy z pozostałymi składnikami sałatki warzywnej, dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chili, groszek i kostki sera żółtego.
    Sałatkę dokładnie mieszamy. Doprawiamy jedynie szczyptą pieprzu, solą i mieloną papryką słodką. Dodajemy majonez.
    Wspaniała sałatka, którą robimy wspólnie z mężem co weekend, i którą możemy szczerze polecić.Polecić również możemy bakalie Bakalland-nasze ulubione, sprawdzone, zawsze samaczne i świeże. Spróbujcie, zachęcamy!wesołych Świąt!

  • comment-avatar
    basiawr 20 grudnia 2018 (09:49)

    OSCYPKOWA-ZDROWA sałatka

    rukola 40 g
    oscypek 3-4 grubsze plastry
    orzechy włoskie 4-5 sztuk
    solone pestki słonecznika
    suszone pomidory 4-5 sztuk
    prażone pestki dyni
    zalewa, olej z suszonych pomidorów 1-2 łyżki

    Rukolę dokładnie płuczemy i osuszoną wykładamy na talerz.
    Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni.
    Pomidorki wyjmujemy z zalewy i kroimy w podłużne plastry , wykładamy na rukolę.
    Dodajemy pokrojonego oscypka , posypujemy pestkami dyni , słonecznika i grubo posiekanymi orzechami.
    Całość skrapiamy zalewą z suszonych pomidorów.

  • comment-avatar
    nadzieja2014 19 grudnia 2018 (23:55)

    Co roku na Wigilię u cioci mojego męża robiona jest wyjątkowa sałatka z bakaliami. Potrzebny jest do niej makaron, ananas, kukurydza, rodzynki Bakalland, orzechy włoskie Bakalland, majonez. Sałatka doprawiona pieprzem i solą. Uwielbiam ją bo jest pyszna.

  • comment-avatar
    Justinanyc 19 grudnia 2018 (21:19)

    Śniadaniowa sałatka ryżowa z bakaliami 🙂

    Składniki:
    3 łyżki ugotowanego ryżu
    1 łyżka suszonej żurawiny
    1 łyżka rodzynek
    1 łyżka ziaren sezamu
    1 łyżka płatków migdałowych
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżka dżemu z dzikiej róży
    1 łyżka dżemu z czarnego bzu

    Do miseczki wkładamy ryż. Do ryżu dodajemy żurawinę, rodzynki, sezam i płatki migdałowe. Mieszamy razem.
    Następnie dodajemy jogurt naturalny i mieszamy ponownie. Na dnie pucharka lub miseczki wykładamy łyżkę dżemu z dzikiej.
    Na dżem wykładamy naszą ryżową sałatkę. Na wierzchu rozsmarowujemy łyżkę dżemu z czarnego bzu.
    Posypujemy płatkami migdałowymi. Jeśli ktoś lub bardziej słodkie smaki to może sobie dosłodzić sałatkę.
    Smacznego ! 🙂

  • comment-avatar
    Tamara 19 grudnia 2018 (20:22)

    Salatka roszponka pol słodkiej mandarynki,orzeszki Bakalland rodzynki ser żółty wszystkie składniki wymieszać i dodac smietane z łyżeczką cytrny i polac te salatke na wierzch ozdobić oliwkami mozna

  • comment-avatar
    Anna 19 grudnia 2018 (19:33)

    Słodka sałatka z bakaliami
    Składniki:
    1 szkl.kaszy kuskus
    3 łyżki orzechów włoskich
    2 łyżki orzechów nerkowca
    7 suszonych śliwek
    4 łyżki rodzynek
    1 łyżeczka miodu
    4 łyżki soku z pomarańczy
    Kaszę zalać wrzątkiem w/g przepisu na opakowaniu i odstawić do napęcznienia.Ostudzić.
    Orzechy pokroić na mniejsze kawałki, śliwki pokroić w paseczki.Miód wymieszać z sokiem z pomarańczy.Połączyć wszystkie składniki.Gotowe, smacznego.

  • comment-avatar
    Beata 19 grudnia 2018 (18:05)

    Ultrazdrowa, bajecznie kolorowa sałatka błonnikowa 🙂
    (czyli jak wspomóc przemianę materii przy świątecznym stole)

    – czerwona kapusta ze słoika, kasza pęczak ugotowana ze skórką startą z pomarańczy, biała fasola z puszki, jabłko ( skropione sokiem z cytryny), pomarańcza, granat, żurawina, orzechy włoskie, pestki dyni, prażone pestki słonecznika + bezpośrednio przed podaniem dodajemy rukolę

    Robię co roku i nigdy się nie nudzi. Smacznego 🙂 !

  • comment-avatar
    Ewa 19 grudnia 2018 (17:53)

    Jabłko
    Orzechy włoskie
    Seler naciowy
    Rodzynki
    Majonez
    Sok z cytryny
    Sól
    Pieprz
    Sposób przygotowania :
    1. Umyc i oczyścić seler naciowy
    2.pokroić seler w kostkę
    3. Umyc jabłka i usunąć gniazda nasienne
    4. Pokroić jabłka w kostkę i skropić sokiem z cytryny
    5.sparzyć rodzynki
    6 tak przygotowane jabłka seler i rodzynki wsypać do miski dodać orzechy włoskie i majonez i wymieszać
    7.doprawić do smaku solą i pieprzem
    Smacznego.

  • comment-avatar
    Magda 19 grudnia 2018 (16:11)

    Moja sałatka jest bardzo prosta!
    Potrzebujemy:
    ananas w puszce
    śliwki suszone
    sałata lodowa
    ogórek
    pomidory koktajlowe
    kurczak grillowany
    orzechy lub pestki (do wyboru)

    Podsmażamy kurczaka na patelni i doprawiamy go. W tym czasie rwiemy sałatę i wrzucamy do miski. Kroimy pomidorki na pół i ogórek w paski i dodajemy do sałatki. Po tym odcedzamy ananas i kroimy w kostki i dorzucamy. Kuczaka dorzucamy do sałatki. Dalej dorzucamy śliwki (duże można pokroić) i posypać ulubionymi pestkami lub orzechami (ja dodaję słonecznik, orzechy włoskie i pestki dyni).
    Smacznego!

  • comment-avatar
    Basia P. 19 grudnia 2018 (14:18)

    Sałatka z orzeszkami pinii.

    Roszpunka lub dowolna, ulubiona sałata
    Ser sałatkowo kanapkowy typu feta
    Pół pomarańczy
    Awokado
    Orzeszki pinii Bakalland

    Składniki wymieszać w misce, posypać uprażonymi orzeszkami pinii i polać sosem z makiem.

    Przygotowanie sosu zaczynamy od roztarcia pół ząbku czosnku ze szczyptą soli na pastę. Do tego dodajemy po łyżce octu jabłkowego i miodu oraz 2 łyżki śmietany lub jogurtu. Jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać trochę wody. Do wymieszanego sosu dodać łyżeczkę maku Bakalland.

  • comment-avatar
    Basia P. 19 grudnia 2018 (13:19)

    Sałatka z orzeszkami pinii i dressingiem z makiem.

    Roszpunka lub dowolna, ulubiona sałata
    Ser sałatkowo kanapkowy
    Awokado
    Pół słodkiej pomarańczy
    Orzeszki pinii Bakalland

    W misce wymieszaj składniki i posyp uprażonymi orzeszkami oraz polej sosem z makiem.

    Aby przygotować sos najpierw rozetrzyj pół ząbka czosnku ze szczyptą soli na pastę. Dodaj do tego po łyżce octu jabłkowego i miodu oraz 2 łyżki śmietany lub jogurtu plus łyżkę oliwy. Można też dodać pół łyżeczki musztardy lub utartych ziaren białej musztardy jeśli używamy. Całość wymieszaj i dodaj łyżeczkę maku Bakalland.

  • comment-avatar
    Magda 19 grudnia 2018 (13:09)

    pomidor,
    groszek (puszka),
    papryka chili (papryka pepperoni),
    bakalie (pestki dyni, słonecznik, daktyle, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy arachidowe – orzeszki ziemne, fistaszki, migdały, rodzynki),
    ser żółty,
    sałata lodowa,
    majonez,
    papryka słodka,
    sól, pieprz.
    Liście sałaty lodowej kroimy w paski. Bakalie miażdżymy i dzielimy na mniejsze części.

    Pokrojony pomidor mieszamy z pozostałymi składnikami sałatki warzywnej, dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chili, groszek i kostki sera żółtego.

    Sałatkę dokładnie mieszamy. Doprawiamy jedynie szczyptą pieprzu, solą i mieloną papryką słodką. Dodajemy majonez.

  • comment-avatar
    Aleksandra Dmitruk 19 grudnia 2018 (12:57)

    BAKALIOWY RAJ

    Składniki:
    pomidor
    puszka groszku
    papryczka chili
    bakalie (orzechy włoskie, laskowe i fistaszki, pestki dyni, słonecznik, daktyle, migdały, rodzynki),
    ser żółty
    sałata lodowa
    majonez
    papryka słodka mielona
    sól, pieprz.

    Liście sałaty lodowej rwiemy na małe kawałki. Orzechy i bakalie siekamy na mniejsze kawałki. Pokrojony pomidor mieszamy z pozostałymi składnikami sałatki, dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chili, groszek i pokrojony w drobną kostkę ser żółty. Doprawiamy jedynie szczyptą pieprzu, solą i mieloną słodką papryką. Dodajemy 2 łyżki majonezu i dokładnie mieszamy.

    Życzę smacznego 🎄❤️

  • comment-avatar
    Beacia1978 19 grudnia 2018 (12:43)

    Śledziowa sałatka z bakaliami

    Składniki:

    700 g śledzi
    100 g rodzynek Bakalland
    100 g żurawin Bakalland
    100 g orzechów włoskich Bakalland
    1 cebula
    liść laurowy
    ziele angielskie
    150 ml wody
    1 łyżka octu
    sok z połówki cytryny

    Przygotowanie:
    cebulkę drobno pokroić, ugotować z zielem angielskim i liściem laurowym, dodać ocet, pokrojone śledzie, sparzone rodzynki, żurawiny, orzechy i sok z cytryny. Odstawić na 2 dni.

  • comment-avatar
    Marta Flak 19 grudnia 2018 (11:24)

    Sałatka z bakaliami i miodem.

    Składniki:
    – 1 szklanka pęczaku,
    – pół szklanki rodzynek,
    – pół szklanki suszonych moreli,
    – pół szklanki suszonych śliwek,
    – pół szklanki orzechów włoskich,
    – miód,
    – cytryna,
    – cynamon.

    Pęczak dobrze wypłucz w wodzie. Następnie zalej go wodą i odstaw co najmniej na 2 godziny. Po tym czasie odcedź. Kaszę wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj do miękkości – ok. 18-20 minut. Rodzynki, suszone śliwki i morele oraz orzechy włoskie należy sparzyć wcześniej na wrzątku. Po ugotowaniu kaszę wymieszaj z miodem, dodaj maksymalnie 2-3 łyżeczki miodu, posyp cynamonem i pokrop sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Poczekaj do momentu, aż całość ostygnie. Dodaj do schłodzonej kaszy bakalie i całość wymieszaj.

  • comment-avatar
    basial. 19 grudnia 2018 (11:11)

    Mój niezawodny przepis na sałatkę do świątecznej kaczki to zielona sałata z pomarańczą, bananem i rodzynkami
    Główka sałaty o neutralny smaku np. masłowej
    2 nieduże banany
    2 pomarańcze
    2 garści rodzynek
    majonez
    Umytą, osuszona sałatę „podrzeć” rozłożyć na półmisku, banany pokroić w plastry ok. 0,5 cm grubości, pomarańcze podzielić na cząstki i pokroić na duże kawałki, owoce ułożyć na sałacie, posypać rodzynkami, dodać majonez wedle uznania, ja lubię sporo, nie doprawiać. Podawać. Smacznego świątecznego i nie tylko.
    Radosnego Świętowania w Rodzinnym gronie.

  • comment-avatar
    Izabela 19 grudnia 2018 (10:58)

    Różne bakalie wsypujemy do miski,orzeszki i spółka, owoce suszone różne większe pokroić, imbir świeży malutko ścieramy na tarce, dodać miód z odrobiną kakao i wymieszać. Można posypać odrobiną cynamonu

  • comment-avatar
    Mateusz 19 grudnia 2018 (09:30)

    Składniki:
    200g maku
    1/2 szklanki miodu
    1 szklanka rozdrobnionej mieszanki orzechów włoskich i laskowych
    1/2 szklanki posiekanych migdałów
    1/2 szklanki rodzynek sułtańskich
    1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    2 szklanki mleka
    1 laska wanilli

    Przygotowanie:
    1.Mak przepłukać, zalać wrzącym mlekiem z laską wanilli, gotować 20-30 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, wanille wyciągnąć.
    2.Mak przestudzić i odsączyć.
    3.Mak zmielić 2-3 razy w maszynce do mielenia.
    4.Zagotować 2-3 l wody, wrzucić umytą pszenicę ugotować i ostudzić.
    5.Orzechy rozdrobnić.
    6.Rodzynki zalać wrzątkiem na 5min i odsączyć z nadmiaru wody.
    7.Miód rozpuścić, następnie wymieszać razem z makiem, pszenicą oraz orzechami i rodzynkami.
    8.Odstawić do schłodzenia.

  • comment-avatar
    Przemek 19 grudnia 2018 (08:47)

    Sałatka z pieczonym batatem, owocem awokado, granatem i bakaliami.
    Składniki:
    – rodzynki bursztynowe Bakalland 100g
    – orzechy włoskie Bakalland 50g
    – 1 duży batat
    – 1 awokado
    – 1 granat
    – rukola
    – płatki chilli
    – musztarda (sarepska, dijon)
    – ocet winny
    – miód
    – oliwa z oliwek
    – szczypta soli i pieprzu
    Przepis:
    Batata obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Układamy w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy oliwą. Posypujemy jedną dużą łyżką płatków chilli, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180C (tryb konwencjonalny). Wkładamy naczynie żaroodporne z przyprawionym batatem i pieczemy bez przykrycia 30 minut. Na ostatnie 10 minut dodajemy orzechy włoskie, które wcześniej nieco rozgniatamy.
    Sos przygotowujemy w niewielkiej miseczce lub szklance. Dodajemy jedną łyżkę musztardy, jedną łyżkę miodu, łyżkę oliwy i troszkę octu. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. W zależności od preferencji możemy nieco zmienić proporcję (więcej miodu lub musztardy).
    Awokado obieramy, kroimy w kostkę (jeśli przygotowujemy wcześniej to możemy skropić cytryną tak aby nie ściemniało), obieramy granat i wyłuskujemy owoce. W misce, na dnie układamy warstwę rodzynek, następnie układamy rukolę. Na warstwę rukoli dodajemy na przemian, trochę batatów z orzechami, awokado i granat. Tak przygotowaną sałatkę polewamy przygotowanym dressingiem.
    Sałatka to idealne połączenie wielu smaków. Pięknie wygląda i przede wszystkim smakuje wyśmienicie.

  • comment-avatar
    Gosia 18 grudnia 2018 (17:23)

    Wszystkie bakalie jakie lubimy do miski wrzucamy i miodem zalewamy. Pycha aż ślinka cieknie a goście cieszą się niezmiernie z takiego rarytasu zjadanego od czasu do czasu.

  • comment-avatar
    Justyna Tomon 18 grudnia 2018 (15:26)

    Sałatka mieszana – na szybko 😉
    Składniki:
    – duży słoik selera konserwowego ,
    – puszka ananasa,
    – pół opakowania rodzynek sułtańskich Bakalland,
    – 1/3 opakowania suszonej żurawiny Bakalland,
    – 250 g szynki,
    – 150 g żółtego sera w kostce,
    – 3 łyżki majonezu ( lub jogurt naturalny),
    – łyżka śmietany,
    sól,pieprz do smaku.

    Przygotowanie:
    Selera i ananasa odsączamy z zalewy. Ananasa,szynkę i ser kroimy w kostkę.
    Wszystko mieszamy dodając żurawinę i rodzynki. Sporządzamy sos z majonezu, śmietany i przypraw. Wszystkie składniki łączymy i mieszamy. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
    Ciekawe połączenie smakowe. Polecam 🙂

  • comment-avatar
    Ania Zawisza 18 grudnia 2018 (08:41)

    Witam!
    Moja świąteczna sałatka to połączenie zdrowych składników takich jak zielona sałata czy pomidory z sycącym grillowanym kurczakiem i pysznym słodkim granatem.

    Przedstawiam składniki :

    około 500 gram grillowanego fileta z kurczaka
    kilka pomidorków cherry
    opakowanie słonecznika łuskanego Bakalland
    granat
    sałata lodowa lub mix sałat (jak wolicie)

    Dressing składający się z łyżki miodu, dwóch łyżek soku z cytryny, łyżki oliwy, soli i pieprzu.

    Fileta z kurczaka doprawiamy wedle uznania. Ja marnowałam go całą noc w przyprawach, które lubię a następnie upiekłam w piekarniku z funckjcą grill. Gdy wystygnie kroimy go w plastry.

    W półmisku – najlepiej okrągłym przypominającym bomkę:) układamy na spodzie sałatę, na nią kładziemy pomidorki pokrojone na połówki, słonecznik Bakalland oraz kurczaka i duużą ilość granata 🙂 🙂 całosć tuż przed podaniem polewamy naszym dressingiem i zajadamy !! Smacznego 🙂

  • comment-avatar
    blackangel1989 18 grudnia 2018 (03:09)

    Świąteczna Wariacja :. SKŁADNIKI: wędzone tofu,kus kus,rodzynki BAKALLAND ,orzechy włoskie BAKALLAND , pomarańcza i pestki z dyni BAKALLAND . SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: tofu kroimy w drobną kostkę i albo grillujemy na patelni albo podpiekamy w piekarniku ,w tym samym czasie zalewamy wrzątkiem rodzynki BAKALLAND i gotujemy pół szklanki kaszy kus kus . Orzechy włoskie BAKALLAND kroimy na drobniejsze kawałki-mieszamy że schłodzonym kus kus i wcześniej przyrządzonym tofu , odsączamy i dodajemy rodzynki BAKALLAND , pestki z dyni BAKALLAND oraz pomarańczę pokrojoną w drobniejsze kawałki -odstawiamy na godzinę,dwie żeby nabrała odpowiedniego smaku . Można podawać z sosem z jogurtu sojowego-mieszamy jogurt sojowy naturalny z łyżeczką/dwoma musztardy sarepskiej i łyżeczką syropu z agawy – podajemy delikatnie skrapiając Świąteczną Wariację -Smacznego 🙂

  • comment-avatar
    Alicja Stępień 17 grudnia 2018 (16:56)

    Świąteczną Sałatka z boczkiem i płatkami Bakaland

    1 świeży brokuł
    2 szt. cebulki dymki
    10 szt. pomidorków koktajlowych
    6 plastrów wędzonego boczku
    płatki migdałów Bakaland
    1 ząbek czosnku
    3 łyżki majonezu
    ¼ opakowania sera feta
    świeży tymianek
    cytryna
    szczypta soli i pieprzu

    Na suchej patelni upraż migdały i przesyp je do mniejszej miseczki. W większym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i cukru.
    Brokuły umyj i podziel na mniejsze różyczki, a następnie zblanszuj (włóż na chwilę do wrzątku) w przygotowanej wrzącej wodzie i przełóż do sita.
    Cebulki dymki pokrój w talarki, a tymianek drobno posiekaj.
    Na suchej patelni zrumień boczek – pamiętaj, aby nie wylewać tłuszczu, który się z niego wytopi.
    Na tłuszczu, pozostałym po smażeniu boczku, podsmaż pokrojoną dymkę.
    W większej misce wymieszaj zblanszowane brokuły, podsmażony boczek i pomidorki koktajlowe. Pokrusz lub pokrój fetę i dodaj do miski wraz z podsmażoną dymką.
    Sałatkę rozłóż na talerzach i przygotuj sos.
    Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę do małej miseczki. Dodaj majonez, kilka kropel soku z cytryny, sól, pieprz i posiekany tymianek. Całość dokładnie wymieszaj i polej przygotowaną sałatkę.
    Na koniec posyp całość prażonymi migdałami Bakaland

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny