Podziel się niebanalnym pomysłem na świąteczną sałatkę z bakaliami i wygraj 1 z 3 zestawów bakalii od Bakalland wraz z książkami!
Zapraszam do udziału w zabawie, polegającej na przedstawieniu pomysłu na świąteczną sałatkę z bakaliami. Aby Wasza propozycja wzięła udział w konkursie wystarczy zaprezentować koncepcję dania, bez konieczności zamieszczania dokładnego przepisu i listy składników. Niemniej jednak w Waszej odpowiedzi musi znaleźć się informacja (słownie lub na zdjęciu), jakie bakalie marki Bakalland wykorzystacie lub wykorzystaliście do jej przyrządzenia. Zachęcam Was również do dodania zdjęcia sałatki w świątecznej scenerii (wraz z opakowaniem wykorzystanych bakalii) oraz przedstawienia jej nazwy – nie jest to jednak wymóg konieczny. Swoje pomysły wpisujcie w komentarzu poniżej lub w poście ogłaszającym konkurs na FB. Konkurs trwa do 27 grudnia 2018 r. do godziny 24:00, a wyniki zostaną ogłoszone jeszcze w tym roku.
Jednocześnie przedstawiam Wam mój pomysł na świąteczną kompozycję “BAKALIOWA BOMBKA”, do której przygotowania wykorzystałam niebieski mak, płatki migdałowe oraz rodzynki od Bakalland. Kliknijcie TUTAJ i zobaczcie, jakie składniki zdobią moją bombkę!
Autorzy 3 najciekawszych zgłoszeń otrzymają zestawy bakalii od Bakalland wraz z książkami o wartości około 100 PLN każdy!
Udział w konkursie oznacza akceptację niniejszego Regulaminu.
Wyniki konkursu
Ślicznie dziękuję za liczny udział w świątecznej zabawie. Wasze pomysły na sałatki z bakaliami były niezwykle interesujące, a wybór niesłychanie trudny. Finalnie postanowiłam nagrodzić autorki komentarzy, które zamieściły swoje zgłoszenia na FB, a są nimi:
1. Justyna Lewandowska
2. Dorota Wójcicka
3. Kasia Prosinska
Wszystkie 3 sałatki zachwyciły mnie nie tylko ciekawym połączeniem smaków, ale również pięknymi zdjęciami w świątecznej aranżacji. Zdjęcia poniżej mówią same za siebie!
GRATULACJE!
Autorka: Justyna Lewandowska
Autorka: Dorota Wójcicka
Autorka: Kasia Prosinska
43 komentarze do "Konkurs "ŚWIĄTECZNA SAŁATKA Z BAKALIAMI""
Karolina 27 grudnia 2018 (17:12)
Sałatka, która zrobiła furorę w te święta to jest moja urozmaicona wersja popularnego śledzika pod pierzynka. Nie spodziewalabym się tego, że ciotki będą tak bardzo chciały przepis. Do tej “wooow” sałatki potrzebne mi były 4 płaty sledziowe, które kroilam w 3 cm paski. 4 ugotowane jajka pokrojone w kosteczke. 2 cebulę czerwone pokrojone w kosteczke. 1 spora papryka pokrojona w kosteczke. 1 jabłko Lobo pokrojone w kostkę. 4 ogórki konserwowe pokrojone w kostkę. Dodatkowo groszek konserwowy, kukurydza i fasolka biała. Do sosu majonez jogurt sól i pieprz. A do posypania cebulka prazona. I na samej górze płatki migdałowe z pestkami słonecznika Bakaland 🙂 Na ppsmarowane sosem naczynie kladlam po kolei śledzie, cebulkę czerwona, ogórek, kukurydza, papryka, jabłko, fasolka biała , groszek, jajka, cebulka prazona, i płatki ze słonecznikiem. Mniam. Efekt? Znikła w jeden wieczór 🙂
Justyna 27 grudnia 2018 (14:09)
Szybka sałatka z melonem.
1x melon
1x opakowanie sera pleśniowego ok. 200g
1x garść orzechów włoskich Bakalland
ocet balsamiczny
migdały w płatkach
Melona kroimy w dużą kostkę, ser pleśniowy kroimy w mniejszą kostkę.
Kładziemy melona z serem na płaskim talerzu.
Łamiemy kawałki orzechów włoskich na mniejsze, po czym rzucamy na warstwę melona z serem.
Polewamy wszystko octem balsamicznym.
Na koniec posypujemy migdałami w płatkach.
5 minut, smacznie, zdrowo i kolorowo 🙂
Bożena Kujawska 26 grudnia 2018 (22:42)
Śledzie w dwóch sałatkach:
Składniki:
2 filety śledziowe
2 cebule
2 łyzki rodzynek Bakalland
1 łyzka oleju
2-3 łyżki keczupu dobrej jakości
1 duże lub 2 małe jakbłka
1 duża łyżka żurawiny Bakalland
1 łyżeczka musztardy
2-3 łyzki śmietany
odrobina soli i cukru
Oliwa do śledzi wg potrzeb
Wykonanie:
Śledzie wymoczyć, a następnie pokroić , włożyć do słoika,zalać oliwą i wstawić do lodówki. Tak przygotowane śledzie mogą stać tydzień, a przed podaniem osączyć je z oliwy i przygotować sałatki.
Cebulę obrać, pokroić w krążki. Na patelnię wlać olej, włożyć cebulę i zeszklić / nie rumienić/ dodać rodzynki, poddusić , dodać keczup i dokładnie wymieszać, a następnie ostudzić.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać musztardę i od razu wymieszać. Dodać śmietanę, żurawinę Bakalland, doprawić delikatnie solą i odrobiną cukru, dokładnie wymieszać.
Śledzie wyłożyć na półmisek i obłożyć sałatkami.
Bożena Kujawska 26 grudnia 2018 (22:27)
Sałatka śledziowa z żurawiną Bakalland
Składniki:
4 filety śledziowe
2 buraki
2 ziemniaki
2-3 łyzki żurawiny Bakalland
2 gruszki
2 łyzki majonezu
1 łyzka śmietany
1 czerwona cebula
sól, pieprz i cukier do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki i buraki gotujemy w oddzielnych garnkach.
Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie.
Ugotowane warzywa kroimy w kostkę.
Cebulę i gruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę, a suszoną żurawinę drobno siekamy.
Przygotowujemy dwie miseczki- do jednej wkładamy pokrojone ziemniaki, 1 pokrojoną gruszkę i połowę pokrojonej cebuli. Osaczone filety również kroimy w kostkę, dodajemy do ziemniaków , Majonez mieszamy ze śmietaną i dodajemy do śledzi. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Do drugiej miseczki wkładamy pokrojone buraki, resztę cebuli, 1 gruszkę i posiekaną żurawinę. Sałatkę doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Sałatkę wykładamy na półmisek i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.
Kasia 26 grudnia 2018 (20:22)
Sałatka brokułowa z boczkiem i rodzynkami
Skladniki:
500 g brokuła (różyczki),
1 średnia cebula,
200 g chudego boczku,
pół szklanki rodzynek sułtańskich Bakalland,
pół szklanki ziaren słonecznika łuskanego Bakalland,
Sos:
2-3 łyżeczki cukru,
2 łyżki octu,
pół szklanki śmietany 12%,
pół szklanki majonezu.
Wykonanie:
– brokuł umyć, podzielić na małe różyczki,
– cebulę posiekać w drobną kosteczkę,
– boczek pokroić w cienkie paseczki i wysmażyć na rumiano,
– składniki na sos wymieszać,
– połączyć składniki sałatki z sosem.
Odstawić na 2 godz. Brokuły mogą wypić sos więc przed podaniem można jeszcze go uzupełnić.
Polecam. Smacznego.
Danusia 26 grudnia 2018 (16:01)
Moja propozycja to ŚWIĄTECZNA SAŁATKA OWOCOWA CHOINKA Z BAKALIOWO-PIERNIKOWYMI KULKAMI, do których przygotowania użyłam Soczystych Wiśni Bakalland oraz suszonej żurawiny Bakalland. Owoce ułożyłam w kształcie choinki, użyłam kiwi, mandarynki, winogrona bezpestkowe zielone i ciemne oraz z kaki powycinałam gwiazdki. Efekt końcowy widoczny na zdjęciu. Pozdrawiam świątecznie.
Ewa 24 grudnia 2018 (09:26)
Sałatka bakaliowo kurczakowa
Składniki na sałatka mocno bakaliowa z kurczakiem
2 piersi kurczak
1 szklanka suszonych śliwek
1/2szklanki rodzynek
1/2szklanki orzechów włoskich
3 krążki ananasa
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta pieprzu
3łyżki oliwy z oliwek
sok z jednej cytryny
1łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miod
Szczypta pieprzu
Piersi kurczaka solę, pieprzę, nacieram czerwoną papryką i pieprzem cayenne. Mięso piekę w piekarniku nastawionym na grill do ślicznego zrumienienia. W tym czasie przygotowuję sos przez wymieszanie wszystkich składników.
Śliwki i rodzynki zalewam wrzątkiem i odstawiam na kilka minut.
Upieczone piersi studzę i kroję na kawałki o wielkości mniej więcej 2 cm na 2 cm . Mięso mieszam z odsączonymi śliwkami, rodzynkami oraz orzechami i pokrojonym na niezbyt małe kawałki ananasem. Całość zalewam sosem i odstawiam na 15 min., by smaki się przegryzły”.
Agnieszka 21 grudnia 2018 (21:00)
Moja ulubiona sałatka powstała kiedyś, przypadkiem. Osobiście uwielbiam warzywa, ale mój ukochany jest pod tym względem jak dziecko i trzeba mu je w inteligentny sposób przemycać 🙂 Z drugiej strony kocha wszelkiego rodzaju orzechy i bakalie. W związku z tym postanowiłam połączyć wszystko to, co oboje lubimy i stworzyłam mięsno-warzywno-bakaliową sałatkę. W jej skład wchodzi mix sałat (lub sałata lodowa – zależy co mam akurat pod ręką), przesmażony na suchej patelni bekon, kurczak, uprażony słonecznik, ulubione orzechy (u nas włoskie, nerkowca, czasem opcjonalnie uprażone migdały) i mozarella. Czasem udaje mi się jeszcze dorzucić pomidora i sprawić, że zniknie razem z całą resztą 🙂 Gotową sałatkę polewam odrobiną oliwy z oliwek i doprawiam pieprzem (sól nie jest konieczna ze względu na boczek). I gotowe! 🙂
Magdalena 21 grudnia 2018 (19:15)
Mój przepis na pyszną świąteczną sałatkę:
2 główki sałaty lodowej
1 opakowanie Bio Morele Bakalland
1 opakowanie Bio Żurawina Bakalland
1 opakowanie Bio Rodzynki Sułtańskie Bakalland
1 opakowanie Mango Bakalland
1 opakowanie Wiśnie soczyste Bakalland
oraz sos winegret:
1 łyżka soku z cytryny lub 1,5 łyżki octu winnego
3-4 łyki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu wielokwiatowego
szczypta soli.
Sałatę drobno pokroić, dodać bakalie wszystko razem wymieszać. Składniki sosu połączyć ze sobą energicznie mieszając. Wlać do sałaty z bakaliami. Delikatnie wymieszać. wstawić do lodówki na pół godziny.
Edyta 21 grudnia 2018 (16:46)
1 szt kapusta pekińska
5 łyżek majonezu
3 łyżki orzechów nerkowca bakalland
3 łyżki rodzynek sułtańskich bakalland
3 łyżki sera z niebieską pleśnią
2 łyżki natki kolędry
3 łyżki grzanek
szczypta miłości
kłódka
Kapustę pekińską poszatkować. Orzechy i kolendrę posiekać. Rodzynki namoczyć i odsączyć. Ser pleśniowy pokruszyć. Wszystkie składniki poza grzankami wymieszać pozostawiając odrobinę sera pleśniowego i kolendry do posypania sałatki. Przyprawić odrobiną miłości, posypać kolendrą i resztą sera. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Lodówkę zamknąć na kłódkę żeby domownicy nie pojadali. Tuż przed podaniem posypać grzankami.
Katarzyna 21 grudnia 2018 (12:26)
Sałatka pychotka 🙂
sałata lodowa
rukola
kapusta
komosa ryżowa
kawałeczki pomarańczy
pestki granatu
żurawina suszona Bakalland
pestki dyni Bakalland
nasiona słonecznika Bakalland.
Sos: sok z pomarańczy, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, wyciśnięty ząbek czosnku, sól
Komosę gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W salaterce ułożyć posiekaną sałatę, rukolę i kapustę. Wyłożyć ostudzoną komosę. Pokrojone w kawałeczki pomarańcze i pestki granatu. Posypać bakaliami. Składniki sosu zblendować do połączenia składników. Polać sosem sałatkę bezpośrednio przed podaniem.
Sylwia 21 grudnia 2018 (12:16)
Moja salatka, choć nietypowa, podbiła moje serce, niczym Cezar Galie.
Przepis bardzo prosty, szybki, a efektywny. Jest to tez dobra opcja na fit sałatkę pełną zdrowia, zamiast tłustych i ciężkich typowo polskich dan świątecznych.
Co jest nam potrzebne?
*ugotowane buraczki(2 duze)
*Salata lodowa
*10 łyżek granatu
*1/4 kostki fety
*orzechy włoskie Bakalland
*żurawina suszona Bakallad
Dressing(lyzka oliwy z oliwek, sok z cytryny, pieprz, sól)
Wszystko(oprócz orzechów) mieszamy, łącząc z dressingiem, a na koniec ozdobami sałatkę orzechami włoskimi. Smacznego!
Agnieszka 21 grudnia 2018 (11:13)
Sałatka śledziowa z pomarańczą, Słonecznym Trio od Bakalland, posypana orzeszkami pinii Bakalland podana w pomarańczowych miseczkach😊
Agnieszka 21 grudnia 2018 (11:10)
Sałatka śledziowa z pomarańczą, Słonecznym Trio od Bakalland, posypana orzeszkami pinii Bakalland podana w pomarańczowych miseczkach
Alicja 21 grudnia 2018 (00:10)
Moja ulubiona sałatka, jest nie tylko przepyszna, ale również na tyle “wykwintna”, że świetnie nadaje się na świąteczny… deser! Jak na łasucha przystało uwielbiam słodkości, ale również w miarę coraz szybszego oddalania się daty moich narodzin i zmieniającego się niestety niekorzystnie metabolizmu, coraz uważniej przyglądam się jakości tego co jem. I tak sałatka z moich ulubionych owoców: suszonego mango, słodkich suszonych bananów, świeżych jabłek i, przełamującego słodycz, pokrojonego na małe kawałki świeżego pomelo. Do tego dorzucam orzechy nerkowca i blanszowanie migdały. I na koniec coś, czego trochę się wstydzę bo jest to kaloryczna bomba, ulubiona słodycz Brazylijczyków ochrzczona przez nich terminem brigadeiro, czyli nic innego jak kleista masa ze słodzonego skondensowanego mleka, gotowanego z masłem i kosmiczną ilością kakao. I taki oto deser zaspokoi zarówno konserwatywnych zwolenników diety zdrowej, jak i rozwrzeszczanej hałastry wyczekującej w oknie na pojawienie się pierwszej gwiazdki.
Ewa 20 grudnia 2018 (20:21)
Potrzebuejmy ananasa w puszce,ktorego kroimy drobno i wrzucamy do miskio.Dodajemy pół szklanki włoskich orzechów i pół szklanki niemoczonych rodzynek. Płatki migdałów chwilę prażymy na suchej patelni i dodajemy do reszty składników i wszystko dobrze mieszamy. polewany waniliowym serkiem z dodatkiem cynamonu .Mieszmy a potem smacznie jemy.
Magda 20 grudnia 2018 (20:03)
Witam.
U mnie na stole świątecznym nie może zabraknąć sałatki śledziowej. Moja teściowa jest mistrzynią sałatek “nietypowych”, a ta szczególnie skradła moje serce (uwielbiam intensywne przyprawy i wszelkie bakalie).
ŚLEDZIE PO SUŁTAŃSKU
Składniki:
500 g solonych filetów śledziowych
2 łyżki RODZYNEK SUŁTAŃSKICH BAKALLAND
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki mielonej gorczycy
1 łyżka cukru
2 duże cebule
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki octu winnego
1/4 szklanki wody
dodatkowo
mleko do namoczenia ryb
olej do smażenia (około 40 ml)
Filety (kupujemy w zalewie solonej, nie w oleju) przepłukujemy wodą. Układamy je w misce i zalewamy mlekiem. Moczymy w nim minimum 5 godzin (najlepiej całą noc). Następnie ponownie je płuczemy w wodzie i osuszamy. Kroimy ryby w plastry.
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej z przyprawami. Dodajemy cukier i cebulę. Podsmażamy całość chwilę. Dokładamy ziele angielskie i liście laurowe. Mieszamy. Wsypujemy rodzynki, wlewamy ocet, wodę i przecier pomidorowy. Dusimy całość pod przykryciem jeszcze 5 minut.
W słoiku układamy naprzemiennie ryby i sos. Po 2 dniach smaki powinny się połączyć.
Sebastian 20 grudnia 2018 (12:45)
Sałatka ryżowa – mix słodko – słony
Składniki:
– 2 torebki ryżu
– majonez
– papryka marynowana 1 słoik 400g.
– jajka 3 szt.
– rodzynki sułtańskie Bakalland
– żurawina z sokiem z granatu Bakalland
– por – 1 duży
Ryz gotujemy na sypko. Por podsmażamy na patelni. Papryke przesypujemy na sito tak aby się wysuszyła. Jajka gotujemy na twardo.
Przygotowane produkty układamy w misce w następującej kolejności licząc od spodu:
– Ryż ugotowany ( 1 torebka)
– majonez
– jajka
– rodzynki
– Por
– papryka
– Ryż – kolejna torebka
– wierzch posypujemy żurawiną. Możemy ją wcześniej delikatnie zeszklić na patelni ale nie koniecznie.
Prosty i banalny przepis a sałatka pyszna. Smaki się idealnie łączą i miksują ze sobą co daje fantastyczny efekt.
mayka20 20 grudnia 2018 (21:32)
Ekspresowa Sałatka Roszponkowa dla każdego:)
– opakowanie sałaty roszponki
– słoiczek suszonych pomidorów w oleju z ziołami
– ser mozarella
– musztarda
– miód
– pestki z dyni
– żurawina suszona
– pieprz, sól
Roszponkę rozrywamy na mniejsze listki, suszone pomidorki kroimy, do tego dokładamy mozarellę pokrojoną w kostkę lub plasterki. Wszystko to skrapiamy olejem ziołowym ze słoiczka z suszonymi pomidorami. Dodajemy nieco musztardy do smaku (raczej odradzam musztardę francuską ze względu na kulki gorczycy – chyba, że ktoś lubi). Na koniec dokładamy odrobinę miodu dla przełamania smaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy całość. Na koniec prażymy pestki dyni (albo słonecznika jeśli ktoś woli) i wraz z pokrojoną drobno suszoną żurawiną posypujemy sałatkę. Gotowa jest od razu po przyrządzeniu. Prosta i bardzo smaczna przekąska. Polecam serdecznie!
Wszystkim poszukującym kulinarnych wrażeń życzę smakowitych Wesołych Świąt:)
MartaB02 20 grudnia 2018 (10:29)
Pyszna oryginalna sałatka z bakaliami:
pomidor,
1puszka groszku
papryka chili
bakalie (pestki dyni, słonecznik, daktyle, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy arachidowe – orzeszki ziemne, fistaszki, migdały, rodzynki),
ser żółty,
sałata lodowa,
majonez,
papryka słodka,
sól, pieprz.
Liście sałaty lodowej kroimy w paski. Bakalie miażdżymy i dzielimy na mniejsze części.
Pokrojony pomidor mieszamy z pozostałymi składnikami sałatki warzywnej, dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chili, groszek i kostki sera żółtego.
Sałatkę dokładnie mieszamy. Doprawiamy jedynie szczyptą pieprzu, solą i mieloną papryką słodką. Dodajemy majonez.
Wspaniała sałatka, którą robimy wspólnie z mężem co weekend, i którą możemy szczerze polecić.Polecić również możemy bakalie Bakalland-nasze ulubione, sprawdzone, zawsze samaczne i świeże. Spróbujcie, zachęcamy!wesołych Świąt!
basiawr 20 grudnia 2018 (09:49)
OSCYPKOWA-ZDROWA sałatka
rukola 40 g
oscypek 3-4 grubsze plastry
orzechy włoskie 4-5 sztuk
solone pestki słonecznika
suszone pomidory 4-5 sztuk
prażone pestki dyni
zalewa, olej z suszonych pomidorów 1-2 łyżki
Rukolę dokładnie płuczemy i osuszoną wykładamy na talerz.
Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni.
Pomidorki wyjmujemy z zalewy i kroimy w podłużne plastry , wykładamy na rukolę.
Dodajemy pokrojonego oscypka , posypujemy pestkami dyni , słonecznika i grubo posiekanymi orzechami.
Całość skrapiamy zalewą z suszonych pomidorów.
nadzieja2014 19 grudnia 2018 (23:55)
Co roku na Wigilię u cioci mojego męża robiona jest wyjątkowa sałatka z bakaliami. Potrzebny jest do niej makaron, ananas, kukurydza, rodzynki Bakalland, orzechy włoskie Bakalland, majonez. Sałatka doprawiona pieprzem i solą. Uwielbiam ją bo jest pyszna.
Justinanyc 19 grudnia 2018 (21:19)
Śniadaniowa sałatka ryżowa z bakaliami 🙂
Składniki:
3 łyżki ugotowanego ryżu
1 łyżka suszonej żurawiny
1 łyżka rodzynek
1 łyżka ziaren sezamu
1 łyżka płatków migdałowych
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka dżemu z dzikiej róży
1 łyżka dżemu z czarnego bzu
Do miseczki wkładamy ryż. Do ryżu dodajemy żurawinę, rodzynki, sezam i płatki migdałowe. Mieszamy razem.
Następnie dodajemy jogurt naturalny i mieszamy ponownie. Na dnie pucharka lub miseczki wykładamy łyżkę dżemu z dzikiej.
Na dżem wykładamy naszą ryżową sałatkę. Na wierzchu rozsmarowujemy łyżkę dżemu z czarnego bzu.
Posypujemy płatkami migdałowymi. Jeśli ktoś lub bardziej słodkie smaki to może sobie dosłodzić sałatkę.
Smacznego ! 🙂
Tamara 19 grudnia 2018 (20:22)
Salatka roszponka pol słodkiej mandarynki,orzeszki Bakalland rodzynki ser żółty wszystkie składniki wymieszać i dodac smietane z łyżeczką cytrny i polac te salatke na wierzch ozdobić oliwkami mozna
Anna 19 grudnia 2018 (19:33)
Słodka sałatka z bakaliami
Składniki:
1 szkl.kaszy kuskus
3 łyżki orzechów włoskich
2 łyżki orzechów nerkowca
7 suszonych śliwek
4 łyżki rodzynek
1 łyżeczka miodu
4 łyżki soku z pomarańczy
Kaszę zalać wrzątkiem w/g przepisu na opakowaniu i odstawić do napęcznienia.Ostudzić.
Orzechy pokroić na mniejsze kawałki, śliwki pokroić w paseczki.Miód wymieszać z sokiem z pomarańczy.Połączyć wszystkie składniki.Gotowe, smacznego.
Beata 19 grudnia 2018 (18:05)
Ultrazdrowa, bajecznie kolorowa sałatka błonnikowa 🙂
(czyli jak wspomóc przemianę materii przy świątecznym stole)
– czerwona kapusta ze słoika, kasza pęczak ugotowana ze skórką startą z pomarańczy, biała fasola z puszki, jabłko ( skropione sokiem z cytryny), pomarańcza, granat, żurawina, orzechy włoskie, pestki dyni, prażone pestki słonecznika + bezpośrednio przed podaniem dodajemy rukolę
Robię co roku i nigdy się nie nudzi. Smacznego 🙂 !
Ewa 19 grudnia 2018 (17:53)
Jabłko
Orzechy włoskie
Seler naciowy
Rodzynki
Majonez
Sok z cytryny
Sól
Pieprz
Sposób przygotowania :
1. Umyc i oczyścić seler naciowy
2.pokroić seler w kostkę
3. Umyc jabłka i usunąć gniazda nasienne
4. Pokroić jabłka w kostkę i skropić sokiem z cytryny
5.sparzyć rodzynki
6 tak przygotowane jabłka seler i rodzynki wsypać do miski dodać orzechy włoskie i majonez i wymieszać
7.doprawić do smaku solą i pieprzem
Smacznego.
Magda 19 grudnia 2018 (16:11)
Moja sałatka jest bardzo prosta!
Potrzebujemy:
ananas w puszce
śliwki suszone
sałata lodowa
ogórek
pomidory koktajlowe
kurczak grillowany
orzechy lub pestki (do wyboru)
Podsmażamy kurczaka na patelni i doprawiamy go. W tym czasie rwiemy sałatę i wrzucamy do miski. Kroimy pomidorki na pół i ogórek w paski i dodajemy do sałatki. Po tym odcedzamy ananas i kroimy w kostki i dorzucamy. Kuczaka dorzucamy do sałatki. Dalej dorzucamy śliwki (duże można pokroić) i posypać ulubionymi pestkami lub orzechami (ja dodaję słonecznik, orzechy włoskie i pestki dyni).
Smacznego!
Basia P. 19 grudnia 2018 (14:18)
Sałatka z orzeszkami pinii.
Roszpunka lub dowolna, ulubiona sałata
Ser sałatkowo kanapkowy typu feta
Pół pomarańczy
Awokado
Orzeszki pinii Bakalland
Składniki wymieszać w misce, posypać uprażonymi orzeszkami pinii i polać sosem z makiem.
Przygotowanie sosu zaczynamy od roztarcia pół ząbku czosnku ze szczyptą soli na pastę. Do tego dodajemy po łyżce octu jabłkowego i miodu oraz 2 łyżki śmietany lub jogurtu. Jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać trochę wody. Do wymieszanego sosu dodać łyżeczkę maku Bakalland.
Basia P. 19 grudnia 2018 (13:19)
Sałatka z orzeszkami pinii i dressingiem z makiem.
Roszpunka lub dowolna, ulubiona sałata
Ser sałatkowo kanapkowy
Awokado
Pół słodkiej pomarańczy
Orzeszki pinii Bakalland
W misce wymieszaj składniki i posyp uprażonymi orzeszkami oraz polej sosem z makiem.
Aby przygotować sos najpierw rozetrzyj pół ząbka czosnku ze szczyptą soli na pastę. Dodaj do tego po łyżce octu jabłkowego i miodu oraz 2 łyżki śmietany lub jogurtu plus łyżkę oliwy. Można też dodać pół łyżeczki musztardy lub utartych ziaren białej musztardy jeśli używamy. Całość wymieszaj i dodaj łyżeczkę maku Bakalland.
Magda 19 grudnia 2018 (13:09)
pomidor,
groszek (puszka),
papryka chili (papryka pepperoni),
bakalie (pestki dyni, słonecznik, daktyle, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy arachidowe – orzeszki ziemne, fistaszki, migdały, rodzynki),
ser żółty,
sałata lodowa,
majonez,
papryka słodka,
sól, pieprz.
Liście sałaty lodowej kroimy w paski. Bakalie miażdżymy i dzielimy na mniejsze części.
Pokrojony pomidor mieszamy z pozostałymi składnikami sałatki warzywnej, dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chili, groszek i kostki sera żółtego.
Sałatkę dokładnie mieszamy. Doprawiamy jedynie szczyptą pieprzu, solą i mieloną papryką słodką. Dodajemy majonez.
Aleksandra Dmitruk 19 grudnia 2018 (12:57)
BAKALIOWY RAJ
Składniki:
pomidor
puszka groszku
papryczka chili
bakalie (orzechy włoskie, laskowe i fistaszki, pestki dyni, słonecznik, daktyle, migdały, rodzynki),
ser żółty
sałata lodowa
majonez
papryka słodka mielona
sól, pieprz.
Liście sałaty lodowej rwiemy na małe kawałki. Orzechy i bakalie siekamy na mniejsze kawałki. Pokrojony pomidor mieszamy z pozostałymi składnikami sałatki, dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chili, groszek i pokrojony w drobną kostkę ser żółty. Doprawiamy jedynie szczyptą pieprzu, solą i mieloną słodką papryką. Dodajemy 2 łyżki majonezu i dokładnie mieszamy.
Życzę smacznego 🎄❤️
Beacia1978 19 grudnia 2018 (12:43)
Śledziowa sałatka z bakaliami
Składniki:
700 g śledzi
100 g rodzynek Bakalland
100 g żurawin Bakalland
100 g orzechów włoskich Bakalland
1 cebula
liść laurowy
ziele angielskie
150 ml wody
1 łyżka octu
sok z połówki cytryny
Przygotowanie:
cebulkę drobno pokroić, ugotować z zielem angielskim i liściem laurowym, dodać ocet, pokrojone śledzie, sparzone rodzynki, żurawiny, orzechy i sok z cytryny. Odstawić na 2 dni.
Marta Flak 19 grudnia 2018 (11:24)
Sałatka z bakaliami i miodem.
Składniki:
– 1 szklanka pęczaku,
– pół szklanki rodzynek,
– pół szklanki suszonych moreli,
– pół szklanki suszonych śliwek,
– pół szklanki orzechów włoskich,
– miód,
– cytryna,
– cynamon.
Pęczak dobrze wypłucz w wodzie. Następnie zalej go wodą i odstaw co najmniej na 2 godziny. Po tym czasie odcedź. Kaszę wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj do miękkości – ok. 18-20 minut. Rodzynki, suszone śliwki i morele oraz orzechy włoskie należy sparzyć wcześniej na wrzątku. Po ugotowaniu kaszę wymieszaj z miodem, dodaj maksymalnie 2-3 łyżeczki miodu, posyp cynamonem i pokrop sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Poczekaj do momentu, aż całość ostygnie. Dodaj do schłodzonej kaszy bakalie i całość wymieszaj.
basial. 19 grudnia 2018 (11:11)
Mój niezawodny przepis na sałatkę do świątecznej kaczki to zielona sałata z pomarańczą, bananem i rodzynkami
Główka sałaty o neutralny smaku np. masłowej
2 nieduże banany
2 pomarańcze
2 garści rodzynek
majonez
Umytą, osuszona sałatę “podrzeć” rozłożyć na półmisku, banany pokroić w plastry ok. 0,5 cm grubości, pomarańcze podzielić na cząstki i pokroić na duże kawałki, owoce ułożyć na sałacie, posypać rodzynkami, dodać majonez wedle uznania, ja lubię sporo, nie doprawiać. Podawać. Smacznego świątecznego i nie tylko.
Radosnego Świętowania w Rodzinnym gronie.
Izabela 19 grudnia 2018 (10:58)
Różne bakalie wsypujemy do miski,orzeszki i spółka, owoce suszone różne większe pokroić, imbir świeży malutko ścieramy na tarce, dodać miód z odrobiną kakao i wymieszać. Można posypać odrobiną cynamonu
Mateusz 19 grudnia 2018 (09:30)
Składniki:
200g maku
1/2 szklanki miodu
1 szklanka rozdrobnionej mieszanki orzechów włoskich i laskowych
1/2 szklanki posiekanych migdałów
1/2 szklanki rodzynek sułtańskich
1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 szklanki mleka
1 laska wanilli
Przygotowanie:
1.Mak przepłukać, zalać wrzącym mlekiem z laską wanilli, gotować 20-30 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, wanille wyciągnąć.
2.Mak przestudzić i odsączyć.
3.Mak zmielić 2-3 razy w maszynce do mielenia.
4.Zagotować 2-3 l wody, wrzucić umytą pszenicę ugotować i ostudzić.
5.Orzechy rozdrobnić.
6.Rodzynki zalać wrzątkiem na 5min i odsączyć z nadmiaru wody.
7.Miód rozpuścić, następnie wymieszać razem z makiem, pszenicą oraz orzechami i rodzynkami.
8.Odstawić do schłodzenia.
Przemek 19 grudnia 2018 (08:47)
Sałatka z pieczonym batatem, owocem awokado, granatem i bakaliami.
Składniki:
– rodzynki bursztynowe Bakalland 100g
– orzechy włoskie Bakalland 50g
– 1 duży batat
– 1 awokado
– 1 granat
– rukola
– płatki chilli
– musztarda (sarepska, dijon)
– ocet winny
– miód
– oliwa z oliwek
– szczypta soli i pieprzu
Przepis:
Batata obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Układamy w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy oliwą. Posypujemy jedną dużą łyżką płatków chilli, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180C (tryb konwencjonalny). Wkładamy naczynie żaroodporne z przyprawionym batatem i pieczemy bez przykrycia 30 minut. Na ostatnie 10 minut dodajemy orzechy włoskie, które wcześniej nieco rozgniatamy.
Sos przygotowujemy w niewielkiej miseczce lub szklance. Dodajemy jedną łyżkę musztardy, jedną łyżkę miodu, łyżkę oliwy i troszkę octu. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. W zależności od preferencji możemy nieco zmienić proporcję (więcej miodu lub musztardy).
Awokado obieramy, kroimy w kostkę (jeśli przygotowujemy wcześniej to możemy skropić cytryną tak aby nie ściemniało), obieramy granat i wyłuskujemy owoce. W misce, na dnie układamy warstwę rodzynek, następnie układamy rukolę. Na warstwę rukoli dodajemy na przemian, trochę batatów z orzechami, awokado i granat. Tak przygotowaną sałatkę polewamy przygotowanym dressingiem.
Sałatka to idealne połączenie wielu smaków. Pięknie wygląda i przede wszystkim smakuje wyśmienicie.
Gosia 18 grudnia 2018 (17:23)
Wszystkie bakalie jakie lubimy do miski wrzucamy i miodem zalewamy. Pycha aż ślinka cieknie a goście cieszą się niezmiernie z takiego rarytasu zjadanego od czasu do czasu.
Justyna Tomon 18 grudnia 2018 (15:26)
Sałatka mieszana – na szybko 😉
Składniki:
– duży słoik selera konserwowego ,
– puszka ananasa,
– pół opakowania rodzynek sułtańskich Bakalland,
– 1/3 opakowania suszonej żurawiny Bakalland,
– 250 g szynki,
– 150 g żółtego sera w kostce,
– 3 łyżki majonezu ( lub jogurt naturalny),
– łyżka śmietany,
sól,pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Selera i ananasa odsączamy z zalewy. Ananasa,szynkę i ser kroimy w kostkę.
Wszystko mieszamy dodając żurawinę i rodzynki. Sporządzamy sos z majonezu, śmietany i przypraw. Wszystkie składniki łączymy i mieszamy. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Ciekawe połączenie smakowe. Polecam 🙂
Ania Zawisza 18 grudnia 2018 (08:41)
Witam!
Moja świąteczna sałatka to połączenie zdrowych składników takich jak zielona sałata czy pomidory z sycącym grillowanym kurczakiem i pysznym słodkim granatem.
Przedstawiam składniki :
około 500 gram grillowanego fileta z kurczaka
kilka pomidorków cherry
opakowanie słonecznika łuskanego Bakalland
granat
sałata lodowa lub mix sałat (jak wolicie)
Dressing składający się z łyżki miodu, dwóch łyżek soku z cytryny, łyżki oliwy, soli i pieprzu.
Fileta z kurczaka doprawiamy wedle uznania. Ja marnowałam go całą noc w przyprawach, które lubię a następnie upiekłam w piekarniku z funckjcą grill. Gdy wystygnie kroimy go w plastry.
W półmisku – najlepiej okrągłym przypominającym bomkę:) układamy na spodzie sałatę, na nią kładziemy pomidorki pokrojone na połówki, słonecznik Bakalland oraz kurczaka i duużą ilość granata 🙂 🙂 całosć tuż przed podaniem polewamy naszym dressingiem i zajadamy !! Smacznego 🙂
blackangel1989 18 grudnia 2018 (03:09)
Świąteczna Wariacja :. SKŁADNIKI: wędzone tofu,kus kus,rodzynki BAKALLAND ,orzechy włoskie BAKALLAND , pomarańcza i pestki z dyni BAKALLAND . SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: tofu kroimy w drobną kostkę i albo grillujemy na patelni albo podpiekamy w piekarniku ,w tym samym czasie zalewamy wrzątkiem rodzynki BAKALLAND i gotujemy pół szklanki kaszy kus kus . Orzechy włoskie BAKALLAND kroimy na drobniejsze kawałki-mieszamy że schłodzonym kus kus i wcześniej przyrządzonym tofu , odsączamy i dodajemy rodzynki BAKALLAND , pestki z dyni BAKALLAND oraz pomarańczę pokrojoną w drobniejsze kawałki -odstawiamy na godzinę,dwie żeby nabrała odpowiedniego smaku . Można podawać z sosem z jogurtu sojowego-mieszamy jogurt sojowy naturalny z łyżeczką/dwoma musztardy sarepskiej i łyżeczką syropu z agawy – podajemy delikatnie skrapiając Świąteczną Wariację -Smacznego 🙂
Alicja Stępień 17 grudnia 2018 (16:56)
Świąteczną Sałatka z boczkiem i płatkami Bakaland
1 świeży brokuł
2 szt. cebulki dymki
10 szt. pomidorków koktajlowych
6 plastrów wędzonego boczku
płatki migdałów Bakaland
1 ząbek czosnku
3 łyżki majonezu
¼ opakowania sera feta
świeży tymianek
cytryna
szczypta soli i pieprzu
Na suchej patelni upraż migdały i przesyp je do mniejszej miseczki. W większym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i cukru.
Brokuły umyj i podziel na mniejsze różyczki, a następnie zblanszuj (włóż na chwilę do wrzątku) w przygotowanej wrzącej wodzie i przełóż do sita.
Cebulki dymki pokrój w talarki, a tymianek drobno posiekaj.
Na suchej patelni zrumień boczek – pamiętaj, aby nie wylewać tłuszczu, który się z niego wytopi.
Na tłuszczu, pozostałym po smażeniu boczku, podsmaż pokrojoną dymkę.
W większej misce wymieszaj zblanszowane brokuły, podsmażony boczek i pomidorki koktajlowe. Pokrusz lub pokrój fetę i dodaj do miski wraz z podsmażoną dymką.
Sałatkę rozłóż na talerzach i przygotuj sos.
Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę do małej miseczki. Dodaj majonez, kilka kropel soku z cytryny, sól, pieprz i posiekany tymianek. Całość dokładnie wymieszaj i polej przygotowaną sałatkę.
Na koniec posyp całość prażonymi migdałami Bakaland