KONKURS „Smakowity pomysł na sałatkę z…”– 08.2016 | Konkurs zakończony

Pole na stole. LogoSkomponuj zdrową i naturalną sałatkę z pestkami dyni i wygraj bon prezentowy o wartości 100 PLN do wydania w sklepie internetowym polenastole.pl!

Zapraszam wszystkich do udziału w zabawie, polegającej na skomponowaniu sałatki o nazwie “POLE NA STOLE”, w której składzie znajdą się prażone pestki dyni. Aby Wasza propozycja wzięła udział w konkursie należy zaproponować składniki sałatki oraz sosu/dressingu – pamiętajcie, że w ramach konkursu nie ma  znaczenia opisywanie i podawanie ich konkretnych ilości.  Ze zwycięskiej kompozycji składników, przygotuję przepis na sałatkę, która w pierwszych dniach września zostanie opublikowana na blogu pod nazwą “POLE NA STOLE”. Swój pomysł na sałatkę wpisujcie w komentarzu poniżej.

Konkurs trwa do 28 sierpnia 2016 r. do godziny 24:00, a wyniki zostaną ogłoszone do dnia 31 sierpnia 2016 r. Autor najciekawszej propozycji otrzyma bon upominkowy o wartości 100 PLN do wydania na dowolne produkty w sklepie internetowym polenastole.pl. Pole Na Stole to miejsce, gdzie odnajdziecie tylko i wyłącznie naturalne i pełnowartościowe  produkty, pochodzące od lokalnych producentów. To platforma dla wszystkich tych, którzy są ciekawi nowych smaków, chcą zdrowo się odżywiać oraz mają wysokie wymagania odnośnie spożywanych produktów.

Udział w konkursie oznacza akceptację niniejszego Regulaminu.

Wyniki konkursu

Serdecznie dziękuję wszystkim za udział w konkursie. Wasze pomysły były niezwykle interesujące, a wybranie najbardziej smakowitej sałatki było bardzo trudne. Ostatecznie za najsmaczniejszą, a jednocześnie zdrową i naturalną uznałam kompozycję Małej Margo (komentarz z dnia 17 sierpnia 2016 | 10:39). Przepis nawyśmienitą sałatkę „POLE NA STOLE”, znajdziecie tutaj.

Gratulacje!

33 komentarze do "KONKURS „Smakowity pomysł na sałatkę z…”– 08.2016 | Konkurs zakończony"

  • comment-avatar
    Aneta76 28 sierpnia 2016 (23:56)

    Sałatka “Pole na stole” z szalotkowo-cytrusowym vinaigrettem:
    Składniki:
    – czerwona kapusta (surowa, posiekana)
    – burak (surowy, pokrojony na cienkie plasterki)
    – rukiew wodna
    – kozi ser

    Szalotkowo-cytrusowy vinaigrette:
    – cebula szalotka
    – ocet z białego wina
    – sok pomarańczowy
    – sok cytrynowy
    – sól morska
    – oliwa z oliwek
    – prażone pestki dyni

  • comment-avatar
    Laura 28 sierpnia 2016 (22:44)

    Moja propozycja sałatki “Pole na stole” to pyszna sałatka z grilowanej cukinii i bakłażana, świeżego szpinaku z serem brie, orzechowym sosem i prażonymi pestkami dyni.
    Potrzebujemy:
    1 cukinia
    1/2 bakłażana
    1 duży pomidor
    100 g sera brie lub sera camembert
    duża garść świeżego szpinaku
    2 łyżki oleju roślinnego

    Orzechowy sos:
    4 łyżki masła orzechowego (najlepiej domowego)
    200 g jogurtu naturalnego
    sól morska i kolorowy pieprz do smaku

    prażone pestki dyni do posypania

    Cukinię i bakłażana umyć, pokroić w plastry i posolić. Na grillowej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju roślinnego i grillować plastry cukinii i bakłażana. Świeże liście szpinaku umyć i osuszyć. Pomidora umyć i pokroić w ósemki. Masło orzechowe wymieszać z jogurtem naturalnym, doprawiając do smaku solą morską i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. W dużej misce bardzo delikatnie wymieszać wszystkie warzywa, dodać cząstki sera brie lub kawałki sera camembert i polać sosem orzechowym. Sałatkę posypać prażonymi pestkami dyni.

  • comment-avatar
    Katarzyna 28 sierpnia 2016 (20:19)

    A oto mój pomysł ?

    nastole

  • comment-avatar
    Stefania 28 sierpnia 2016 (18:20)

    ~~POLE NA STOLE~~

    Podam przepis na sałatkę – buraczaną niespodziankę,
    Do jej wykonania potrzebujemy:
    • Bordowe buraczki, które kryją pod swą purpurą kwas foliowy, na krążenie i w diecie kobiet ciężarnych niezbędny składnik żywieniowy.
    • Ziemniaczki czerwone, młode, czyli cenne źródło witaminy C, która to z kolei będąc antyoksydantem usuwa wolne rodniki – szpecące urodę zawodniki.
    • Por zielonkawy amor, posiadający w swym składzie ogromne zasoby potasu, na prawidłową gospodarkę wodną ludzkiego kompasu.
    • Ugotowane na twardo jajka, zawierające lecytynę, na układ nerwowy i niezawodną pamięć – lekarzynę.
    • Dla smaku ale i także dla palety wartości odżywczych: podprażone na patelni – pestki dyni, słonecznik, sezam i orzeszki pinii.
    • Do tego dressing składający się z octu balsamicznego, imbiru i miodu i to prawie koniec mojego wywodu.
    • Do szczęścia brakuje nam tylko ziarenek amarantusa, aminokwasowego Zeusa.

  • comment-avatar
    Marttoolla 27 sierpnia 2016 (21:27)

    Cukinia żółta
    Czerwona papryka
    Szalotki
    Sałata/rukola
    kukurydza

    Dressing
    masło orzechowe
    musztarda/gruba 😉
    oliwa
    sok z pomarańczy
    pieprz

    • comment-avatar
      Marttoolla 27 sierpnia 2016 (21:29)

      zapomniałam że rodzynki lub śliwki suzone i oczywiscie pestki

  • comment-avatar
    Katarzyna 27 sierpnia 2016 (09:00)

    płatki kwiatków (pamiętajcie nie wszystkie są jadalne!najlepiej sprawdzić wcześniej spis) ja proponuję płatki bratków, bergamotki, goździk, jaśmin, lawenda, róża
    ziarna słonecznika, prażone ziarna dyni
    ulubione orzechy
    listki rukoli i bazylii
    pomidorki koktajlowe żółte i czerwone
    ser kozi
    śliwka strzelecka pokrojona

    dressing:
    oliwa z oliwek
    miód nawłociowy
    cytryna
    czosnek
    sól himalajska różowa, pieprz świeżo zmielony

  • comment-avatar
    Ola 26 sierpnia 2016 (17:07)

    Sałatka pole na stole, najlepsza i najprostsza:
    – rukola
    – pieczone frytki z buraka
    – pomarańcza
    – prażone orzechy włoskie i pestki dyni
    Calość polana odrobiną oliwy i octu balsamicznego. Warto spróbować!

  • comment-avatar
    Barbara 26 sierpnia 2016 (14:33)

    Jestem sobie kobietą ze śląska,
    Więc nie jestem w pasie zbyt wąska.
    Cellulit posiadam jak każda kobieta
    Jest to niestety wada a nie zaleta.
    Wtem chcę walczyć z nim zuchwale
    I sposobem na to się z Wami pochwalę.
    Idę szybko do kuchni coś zmajstrować
    Czasem jest dobrze z jedzeniem pokombinować.
    W lodówce wiele zdrowych składników odnajduję,
    Więc szybko na stół je wyjmuję.
    Dieta ma zdrowa, więc większość to warzywa,
    Każda kobieta na diecie dużo ich spożywa.
    Na stole leży już szynka drobiowa, sałata, pomidor, cebula, zielony ogórek
    Z czego by tu jeszcze skorzystać, taki mam frasunek.
    Użyję naturalnego jogurtu oczywiście zero procent tłuszczu
    By z nadmiaru kalorii nie płakać strugą deszczu.
    Dodatkowo dodam pestki dyni pokruszone,
    Dzięki nim me podniebienie będzie poruszone.
    A więc siekam sobie liści sałaty kilka
    Od razu podskoczyła mi endorfinka.
    Następnie dodaję pokrojone plasterki drobiowej szynki,
    Dobre to będzie śniadanie dla takiej jak ja kruszynki.
    Na dodaję drobne kawałki cebuli, pomidora i ogórka,
    Którego najlepsza jest soczysta skórka.
    Polewam wszystko lekko jogurtem naturalnym
    Już wiem, że jest to sposobem kapitalnym.
    Przepis na śniadanie łatwy, a danie pożywne,
    Mam nadzieję, że Twoje efekt będą równie pozytywne.

  • comment-avatar
    Klaudia 26 sierpnia 2016 (10:51)

    “Pole na stole” rozumiem dosłownie, a więc poniżej przepis na szybką sałatkę, prosto po powrocie z pola 😉
    Trochę sałaty (takiej, jaka rośnie na naszym polu), kilka ogórków i pomidorów, do tego świeża papryka, trochę prażonych pestek dyni i styka!

    • comment-avatar
      Klaudia 26 sierpnia 2016 (10:55)

      Oczywiście o dressingu zapomnieć też nie można, wówczas nasze podniebienie prawdziwej przyjemności dozna! Do sosu wystarczy łyżeczka miodu, oliwy z oliwek, musztardy i już mamy sos, bez żadnej awangardy 🙂

  • comment-avatar
    Gabriela 26 sierpnia 2016 (01:30)

    -kuskus gotowany z curry
    -tofu feta
    -prażone pestki dyni
    -awokado
    -oliwki
    -pomidorki koktajlowe
    -liście mięty

    Dresing:
    -sok z cytryny
    -świeżo zmielony czarny pieprz
    -sól morska

  • comment-avatar
    Weronika 25 sierpnia 2016 (22:39)

    Moje “POLE NA STOLE” to nowoczesna ale zdrowa propozycja na sałatkę z naturalnych składników:
    Składniki:
    – mix sałat
    – gruszki
    – owoc granatu
    – kulki mozzarelli
    – pestki dyni
    – pieczony burak
    – miód
    Dresing:
    -oliwa
    -sok malinowy
    – ocet winny
    -sól, pieprz

    Pokrojone w kostkę gruszki karmelizujemy na miodzie. Prażymy pestki dyni. Buraka kroimy w cienkie plasterki lub kostkę. Wszystkie składniki na sałatkę mieszamy w misy. Składniki na dresing w osobnym naczyniu i polewamy nim potrawę

  • comment-avatar
    Szumi Trawa 24 sierpnia 2016 (22:06)

    Pestki dyni. Rucola. Ser feta. Pomidorki. Suszone pomidory. Czerwona cebula. Ogórek zielony. Oliwa z oliwek z olejem z pestek dyni.

  • comment-avatar
    Aleksandra 24 sierpnia 2016 (09:10)

    Składniki:
    Sałata lodowa, kwiaty fiołków, pokrojony w kostkę arbuz, czarne oliwki, cebula, prażone pestki dyni, świeże zioła, pieprz.

    Dressing to po prostu intensywna w smaku oliwa robust, lekko pikantna, aromatyczna. W zupełności wystarczy za sos.

  • comment-avatar
    Ania 21 sierpnia 2016 (11:48)

    Pole Na Stole ? u mnie gości od wiosny do jesień, zbieram dary mojej ziemi!
    Koniecznie w sałatce takie znależć się muszą ;
    *kwiaty cukini
    *młode cukinie takie 4-5mc
    *liście jarmużu
    *pomidory suszone na słońcu LIMA
    *listki młodej botwinki
    *pestki Dyni
    *sałata mieszana
    *pomidorki gruszkowe żółte
    *świeża bazylia
    *Oliwa bądż olej rzepakowy
    *sól różowa himalajska
    *pieprz do smaku ziołowy
    *suszone kwiaty chabrów, nasturcji i lawendy
    *ocet balsamiczny ciemny
    *pstrąg z pobliskiego stawu

    Pozdrawiam

  • comment-avatar
    Pasiasta 20 sierpnia 2016 (10:10)

    Zapomniałam o tuńczyka zdejmujemy go z patelni kładziemy na ręczniki papierowym aby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu. Kroimy go na mniejsze kawałki i dodajemy do sałatki.

  • comment-avatar
    Pasiasta 20 sierpnia 2016 (10:06)

    Sałatka:
    – ogórki
    – marchew
    – kukurydza
    – pomidory koktajlowe
    – buraki
    – tuńczyk
    Sos:
    – oliwa z oliwek
    – chrzan
    – jogurt naturalny
    – miód
    – pestki z dyni, słonecznika i nasiona chia
    – sok z cytryny
    Przygotowanie:
    Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1/4 oleju rzepakowego kładziemy na niej tuńczyka i smażymy po 3 minuty na każdej stronie.
    Sałatka:
    Ogórki i pomidory koktajlowe myjemy i kroimy w kostkę. Buraka i marchew gotujemy , potem czekamy jak ostygną i dodajemy do miski. Otwieramy puszkę z kukurydzą i dodajemy do pozostałych składników.
    Sos:
    Na patelni prażymy nasiona słonecznika i chia. Na tarce cieramy chrzan. Do miski dodajemy wymienione nasiona, chrzan , oliwę z oliwek, miód , jogurt naturalny , sok z cytryny.Składniki z obu misek mieszamy dokładnie łyżką. Wierzch sałatki posypujemy nasionami dyni i podajemy.
    Smacznego!

  • comment-avatar
    Wiesia 20 sierpnia 2016 (08:50)

    Pestki dyni, Pomidorki, ogórek, sałata lodowa, rzodkiewki, szczypiorek, oliwa, sól

  • comment-avatar
    Kamila 19 sierpnia 2016 (13:57)

    Pole na stole:
    Składniki:
    15 dag zielonej sałaty (1/2 główki)
    35 dag pomidorów
    125 gram mozzarelli
    6 dag pora (kawałek)
    pęczek szczypiorku
    bazylia
    3 gramy pestek dyni (3 łyżki)
    3 gramy łuskanego słonecznika (3 łyżki)
    1 łyżeczka masła
    sól
    pieprz

    Sposób wykonania:
    Zieloną sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Pomidory opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Mozzarellę wyciągnąć z zalewy i pokroić w dużą kostkę. Por opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki. Szczypiorek opłukać, osuszyć i pokroić.
    Do rondelka przełożyć pestki dyni i łuskany słonecznik. Dodać masło, razem wymieszać i lekko zrumienić na małym ogniu, od czasu do czasu wymieszać, aby się nie przypaliło. Ostudzić.
    Do dużej miski przełożyć zieloną sałatę, pomidory, mozzarellę, por, szczypiorek, szczyptę bazylii i ostudzone pestki dyni ze słonecznikiem. Wszystko dokładnie razem wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na około 15 minut.
    Sałatkę można podawać jako dodatek do drugiego dania lub jako dodatek do potraw z grilla.
    Smacznego.

  • comment-avatar
    Ewelina 19 sierpnia 2016 (09:28)

    Pole na stole:
    Składniki:
    pomidory,
    ser mozzarella,
    kwiat nasturcji,
    jarmuż,
    bazylia,
    czosnek,
    sól i pieprz
    dowolny olej

    Smacznego! 🙂

    • comment-avatar
      Ewelina 19 sierpnia 2016 (09:29)

      + oczywiście prażone pestki dyni!

  • comment-avatar
    Aleksandra 18 sierpnia 2016 (22:19)

    Przepis na sałatkę SAMO ZDROWIE, czyli POLE NA STOLE 🙂
    Po pierwsze co potrzebujemy?
    *rukola
    *ser feta
    *gruszka
    *prażone pestki dyni
    *prażone nasiona słonecznika
    *orzechy włoskie
    *płatki migdałów
    *miód

    Do wykonania dressingu :
    *świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy
    *sok z cytryny
    *oliwa
    *pieprz
    *sól

    Rukolę oraz gruszki opłukujemy, następnie przekładamy do salaterki a gruszkę kroimy na cienkie paseczki po czym wrzucamy do miski z liśćmi rukoli. Rozgrzewamy patelnię, na którą wsypujemy kolejno ziarna słonecznika oraz pestki dyni. W międzyczasie rozkruszamy ser feta nad sałatką. Następnie posypujemy całość uprażonymi nasionami. W moździerzu ubijamy orzechy włoskie i wrzucamy do salaterki.
    Dressing przygotowujemy mieszając świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, cytryny oraz oliwy.
    Gotową sałatkę polewamy dressingiem i mieszając dodajemy sól oraz pieprz.
    Nakładając porcję polewamy miodem oraz posypujemy płatkami migdałów 🙂

  • comment-avatar
    Agata 18 sierpnia 2016 (12:44)

    Mój pomysł na Pole na stole 🙂
    * liście świeżego szpinaku,
    * czerwona kapusta,
    * upieczona dynia,
    * figa,
    * czerwona cebula,
    * kozi ser,
    * czarne winogrona
    * prażone pestki dyni
    Do tego delikatny sos:
    * olej lniany,
    * roztarty czosnek,
    * suszone oregano,
    * sok z limonki
    * mielony pieprz

  • comment-avatar
    Barbara 17 sierpnia 2016 (18:10)

    Na moim stole często gości sałatka ze zdrowych skarbów mojego pola 😉
    SAŁATKA:

    • ugotowane ziarna sorgo
    • ugotowana zielona soczewica
    • świeża brukselka
    • świeża lub suszona żurawina
    • jabłko
    • posiekana zielona pietruszka
    • podprażone pestki dyni
    • podprażone orzechy włoskie
    • skiełkowana gryka

    DRESSING:

    • olej z pestek dyni
    • ocet jabłkowy
    • syropu klonowy lub daktylowy
    • świeży tymianek
    • sól himalajska
    • czarny mielony pieprz

  • comment-avatar
    Mała Margo 17 sierpnia 2016 (10:39)

    POLE NA STOLE
    Składniki sałatki:
    – kuskus przygotowany za pomocą wody przyprawionej wędzoną papryką
    – młody, poszatkowany szpinak
    – na wpół dojrzałe awokado (można wyciąć z niego wzorki za pomocą foremek do ciasteczek)
    – pokrojona w słupki cukinia
    – fasolka szparagowa lub zielony groszek
    – pokrojona w kostkę, upieczona wcześniej dynia
    – uprażone pestki dyni
    – opcjonalnie oliwki
    Składniki dressingu:
    – ocet winny lub balsamiczny
    – sok z cytryny
    – musztarda Dijon
    – ząbek czosnku
    – sól himalajska
    – pieprz
    – syrop klonowy bądź daktylowy
    – oliwa z oliwek

  • comment-avatar
    Małgorzata 17 sierpnia 2016 (09:55)

    Pole na stole-pyszna sałatka.
    Składniki:
    Seler korzeniowy świeży starty
    Gruszka twarda starta
    Trochę orzechów włoskich
    Prażone pestki dyni
    Dressing:jogurt naturalny, można odrobinkę majonezu
    Do smaku cukier.pieprz,sól i cynamon

  • comment-avatar
    Basia 16 sierpnia 2016 (18:52)

    400 g sera naturalnego
    2 łyżki miodu
    1 owoc granatu
    2 gruszki
    2 łyżki pestek dyni
    Dressing:
    3 łyżki oliwy
    2 łyżki soku malinowego
    1 łyżka octu winnego
    sól, pieprz

    Przygotowanie:

    Ser pokroić w kostkę.Sałatę umyć i osuszyć. Gruszki, wydrylować i pokroić w kostkę. Miód podgrzać i gdy zacznie się karmelizować, dodać gruszkę i podgrzewać ją około 2 minut. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Oddzielić owoce granatu. Wymieszać oliwę z sokiem malinowym i octem, następnie doprawić szczyptą soli i pieprzu. Ułożyć na talerzach sałatę, dodać skarmelizowane gruszki, pokrojony ser, a następnie posypać owocami granatu, pestkami dyni i polać sosem.

  • comment-avatar
    Karolina 16 sierpnia 2016 (15:34)

    Granatowa sałatka z pestkami dyni, czyli POLE NA STOLE.

    1 sałata rzymska
    kilka rzodkiewek
    1 mała paczka pestek z dyni
    oliwa z oliwek
    sok z granatu, kilka ziaren do ozdoby

    Sałatę i rzodkiewki umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić. Pestki dyni uprażyć pod przykryciem na suchej patelni. Sałatę porwać, skropić sokiem z granatu, polać oliwą i posypać świeżo uprażonymi pestkami z dyni, dodać kilka ziaren granatu. Niby nic, a jakie pyszne, mniam!

  • comment-avatar
    Dorota 16 sierpnia 2016 (07:27)

    Pole na stole – ciekawa nazwa, wpadł mi do głowy dzięki nazwie pewien pomysł na sałatkę:
    – garść roszponki, garść rukoli i garść świeżego młodego szpinaku
    – kuleczki mozzarelli lub kostki fety – jak ktoś woli bardziej słone
    – łosoś wędzony
    – świeży ogórek pokrojony w słupki
    – suszone pomidory w zalewie (koniecznie dobrze odsączyć z nadmiaru oleju)
    – czerwona cebula – odrobina do posypania na wierch (lubię łososia z cebulką – stąd to połączenie)
    – prażone pestki dyni / i słonecznika
    – do posypania dla uzyskania jeszcze lepszego pola – świeży koperek lub/i kiełki brokuła. 🙂
    – jak ktoś lubi łączenie smaków – słodki słony kwaśny itd – to ja bym dodała jeszcze pestki granatu 🙂
    i gotowe 🙂

    • comment-avatar
      Dorota 16 sierpnia 2016 (07:32)

      zapomniałam o dresingu:
      – oliwa z oliwek
      – musztarda z ziarnami gorczycy
      – płynny miód lub syrop klonowy (ja wole syrop)
      – odrobina soku z cytryny ( i trochę startej skórki)
      – sól i pieprz do smaku 🙂
      mieszamy, polewany i zajadamy 🙂

  • comment-avatar
    Ewa 15 sierpnia 2016 (23:02)

    Pole na stole:
    składniki: ugotowana brukiew, ziemniaki, buraki – pokrojone w kostkę, czerwona i biała cebula – w piórka, marynowana dynia, , pieprz, sól.
    sos: chrzan, majonez, jogurt naturalny
    Całość posypana pestkami dyni i słonecznika.

  • comment-avatar
    Marta 15 sierpnia 2016 (17:02)

    “POLE NA STOLE”- prosta w wykonaniu a w smaku nieziemska :-).Świetnie smakuje tez do czosnkowej bagietki jako samodzielne danie
    Składniki:
    Mieszanka sałat (rukol i jej wyrazny smak jest podstawą, reszta jak kto lubi)
    15 kostek sera feta
    0,5 szkl. prazonych pestek dyni
    15 pomidorków koktajlowych
    pęczek rzodkiewki
    garść kiełków lucerny
    sos:
    3 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki soku z cytryny
    pieprz czarny sól morska
    Wykonanie:
    Do salaterki przekładamy sałaty, rzodkiewki pokrojone w plasterki, połówki pomidorków koktajlowych, kiełki lucerny, dodajemy kostki fety i pestki dyni. Wszystko polewamy sosem, delikatnie mieszamy.
    Jestem zwolenniczką prostoty i oszczędności,
    W mojej kuchni trufla nie gości.
    Tą sałatką uwiodłam jednego pana,
    Śniadaniem do łóżka z samego rana.
    Jak mówi przysłowie wszystkim znane,
    Do serca dotrzesz przez dobre danie.
    I tak został ze mną do tej pory,
    A w kuchni ich rządzą od zawsze pomidory…

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny