Skomponuj dressing do sałatki i wygraj zestaw 3 olejów ufundowanych przez firmę SemCo!
Zapraszam wszystkich do udziału w zabawie, polegającej na zaproponowaniu przepisu na dressing do przygotowanej przez mnie sałatki, której składniki oraz zdjęcia znajdziecie poniżej. Jednym ze składników musi być dowolny olej z oferty firmy SemCo. Kliknijcie tutaj, aby zobaczyć jakie oleje macie do dyspozycji. Aby Wasza propozycja wzięła udział w konkursie należy zaproponować składniki oraz opis przygotowania sosu/dressingu na dowolną liczbę porcji – istotne są proporcje. Nie sugerujcie się olejami, które wchodzą w skład nagrody. Przepis na dressing, który moim zdaniem będzie najbardziej oryginalny i zarazem harmonijny, zostanie opublikowany na blogu wraz z przepisem na sałatkę.
Konkurs trwa do 4 października 2016 r. do godziny 24:00, a wyniki zostaną ogłoszone do 6 października 2016 r. Autor najciekawszej propozycji otrzyma zestaw 3 olejów od firmy SemCo. W skład zestawu wchodzi: Olej z Czarnuszki (250 ml), Olej Lniany Złocisty (250 ml) oraz Olej Rydzowy (250 ml).
Udział w konkursie oznacza akceptację niniejszego Regulaminu.

SKŁADNIKI SAŁATKI KONKURSOWEJ:
- Rukola
- Gruszka
- Pietruszka (korzeń pieczony w miodzie)
- Ser z niebieską pleśnią
- Orzechy brazylijskie (pieczone)
Wyniki konkursu
Bardzo Wam wszystkim dziękuję za niesamowicie interesujące i jednocześnie inspirujące propozycje sosów sałatkowych. Te, które wydały mi się najciekawsze, przygotowałam i wypróbowałam. Wszystkie były wspaniałe, niemniej jednak jeden wyróżnił się nie tylko smakiem, ale również idealnie skomponował się z przygotowaną przeze mnie sałatką. Także jego kolor jest wręcz idealnie dopasowany. Mowa tu o propozycji Oli (komentarz z dnia 28 września 2016 |16:45). Niezwykle aromatyczny, słodki dressing, zrównoważony pomarańczą, o wyrazistym smaku za sprawą czosnku. Składniki te świetnie połączył olej lniany, a całość znakomicie dopełniła smak sałatki konkursowej. Obok zamieszczam zdjęcie zwycięskiego sosu.
Olu wielkie gratulacje!
48 komentarzy do "KONKURS "SAŁATKA COŚ NIE W SOSIE..." | KONKURS ZAKOŃCZONY"
Aneta76 4 października 2016 (23:55)
Do tej sałatki przygotowałabym pyszny, zdrowy jogurtowo – orzechowy dressing z olejem z pestek dyni.
Potrzebujemy:
– 200 g jogurtu naturalnego
– 4 łyżki masła orzechowego (najlepiej domowego)
– 1 łyżka oleju z pestek dyni SemCo
– sól morska i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
Wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszać i polać nim przygotowaną sałatkę.
Bardzo polecam
Aneta
Stanisław 4 października 2016 (17:37)
Dresing malinowy:
-350g malin mrożonych
– 75ml oleju dyniowego firmy SemCo
– sól, pieprz, cukier ( przyprawy do smaku wedle uznania)
– czosnek 1 większy ząbek
Maliny rozmrażamy, następnie zagotowujemy w rondelku. Doprawiamy szczyptą soli ( minimalnie dla złamania smaku) i dodajemy cukru ( wedle uznania jeżeli chodzi o kwasowość). Całość mix-ujemy następnie przecieramy przez gęste sito. Do całości dodajemy oliwy dyniowej i ząbek czosnku, następnie doprawiamy finalnie ( cukier, sól, odrobiną pieprzu ( w ostrzejszej wersji sugeruję pieprz cayen), następnie całość mix-ujemy. Ot i gotowe, polecam również wersję z olejem lnianym, nada to przyjemnego orzechowego posmaku samemu dresingowi.
Magdalena soroka 4 października 2016 (06:04)
Do zaproponowanej sałatki chętnie przygotowałaby następujący dressing:
3 łyżki oleju lnianego
1 łyżka syropu klonowego
Sok z 1/2 cytryny
Wszystkie składniki mieszamy i polewamy sałatkę.
Mała Margo 3 października 2016 (20:53)
Proponuję dressing w kropki:
– dwie łyżki kremowego jogurtu bądź wody
– łyżka oleju z nasion dyni
– łyżka nasion maku
– łyżeczka miodu
– szczypta lub dwie soli himalajskiej
– łyżeczka octu jabłkowego
– szczypta sproszkowanej cebuli
– szczypta kwiatów lawendy
Katarzyna 3 października 2016 (20:08)
Myślę, że najbardziej do takiej sałatki odpowiadałby mój autorski przepis na sos:
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy Dijon
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki wody mineralnej
szczypta pieprzu
1 łyżeczka octu balsamicznego
Anita 3 października 2016 (00:59)
Odrobinę oliwy nieoczyszczonej (okolo 30-40 ml)
łyżeczkę lub półtorej octu malinowego
po pół łyżeczki wcześniej namoczonej suszonej mięty pieprzowej i szałwii
(w przypadku świeżej po dużej łyżce posiekanych obydwu ziół)
płatki chilli – ilość zależy od preferowanej ostrości
(dobrze wcześniej chwilę namoczyć płatki w dodawanej oliwie)
sól (rodzaj i ilość wedle uznania, byle nie była mocno jodowana lub smakowa)
// Sos został dobrany trochę na zasadzie kontrastu, tak aby smak tej sałatki (złożonej na zasadzie podobieństw) był ciekawszy, ale nie kontrastował na tyle, żeby wprowadzić dysharmonie. Smak sosu wydobywa chrupkość i soczystość zawartych w sałatce składników i jednocześnie świetnie podkreśla smak sera pleśniowego. Dzięki temu kompozycja nadaje również się na orzeźwiający lunch, dodatek do lekkich (a nie tylko ciężkich) mięs i win oraz na piękną, upalną, letnią i wiosenną pogodę.
Pozdrawiam
Kaśka 2 października 2016 (23:03)
Wymieszać:
2 łyżki oleju rydzowego
łyżka soku z cytryny
łyżeczka musztardy miodowej
szczypta vegety
suszony czosnek niedźwiedzi
odrobina octu malinowego
🙂
Magdalena 2 października 2016 (22:26)
Moja propozycja:
???
2 łyżki oleju z pestek dyni,
2 łyżki oleju z pesrek winogron.
1/2 lyzeczki mielonego imbiru,
1 lyzeczka miodu gryczanego,
1/2 lyzeczki pieprzu cytrynowego,
Sok z 1/3 cytryny,
Smacznego ?
Joanna 2 października 2016 (22:25)
Olej rydzowy,sok z cytryny,szczypta soli,szczypta ziolowego pieprzu,świeża bazylia,świeży lubczyk,2 ząbki czosnku przecisniete przez praskę,pestki dyni,słonecznika,sezamu,nasiona Chia – po takiej pysznej mieszance każdy będzie zdrowy jak rydz 🙂
Agata 2 października 2016 (19:49)
Dojrzała gruszka, pieczona w miodzie pietruszka, orzechy… te wszystkie składniki są dość słodkie, i uważam, że sałatce przyda się odrobina orzeźwienia.
Dlatego proponuję lekki, cytrusowy dressing:
– 20 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
– 30 ml oleju lnianego złocistego
– 10 ml syropu klonowego lub syropu z pędów sosny
– 10 ml octu balsamicznego
– sól, pieprz do smaku
Będzie pysznie!
Barbara 2 października 2016 (16:34)
Proponuję dip miodowo-ostry z olejem z czarnuszki SemCo:
Przepis na 2 porcje(talerzyki sałatki):
6 łyżek oleju z czarnuszki SemCo
3 łyżki miodu płynnego (może to być miód kwiatowy)
3 łyżki musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
kilka ziaren kolędry
Przygotowanie:Wszystkie wyżej wymienione składniki wrzucamy do słoika. Mieszamy a następnie energicznie wstrząsamy kilka razy. Polewamy nim sałatkę konkursową.
Wojciech 30 września 2016 (23:21)
Składniki:
1 pierś z kurczaka
1/2 grejpfruta
200 gr sałaty- roszponka,lodowa,rukola
100 ml olej z czrnuszki
10 gr czekolady do rozpuszczenia
sól,pieprz,czerwona słodka papryka,suszone, pomidory
2 grzanki czosnkowe
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka solimy pieprzymy dodajemy paprykę oraz pomidory według uznania. Sałatę mieszamy z obranym ze skóry oraz białej błonki grejpfrutem. Do oleju z czarnuszki dodajemy czekoladę i mieszamy. Teraz kroimy pierś mieszamy z sałatę oraz grejpfrutem do małej miseczki wlewamy oliwę z czarnuszki z czekoladą. Podajemy z grzankami.
Paulina 30 września 2016 (20:51)
dressing (klasyczny pasujący do wszystkiego a przede wszystkim najsmaczniejszy) :
1/2 szkl. oleju rydzowego
1 łyż. musztardy
szczypta soli i pieprzu
1 łyż. octu balsamicznego
do tego pasują prażone migdały do posypania, ale że są w sałatce orzechy pieczone to również bedzie smacznie 🙂
dressing powinien wystarczyć na 4-6 porcji( w zależności czy ktoś lubi pływającą sałatkę, czy doprawić ja tylko do smaku )
Marysia 30 września 2016 (16:27)
Mamy słodko-słoną sałatkę z bardzo wyrazistym serem, chrupiącymi orzechami i rukolą, delikatną i słodką pietruszką. Sos musi być dosyć gęsty i oblepiający (vinegret odpada…): zaproponowałabym coś majonezopodobnego, ostrego i słodkiego jednocześnie, na przykład:
– 1 żółtko
– łyżka soku z cytryny
– pół lyżeczki musztardy Dijon
– ćwierć szklanki + 2 łyżeczki oleju roślinnego, na przykład lnianego 😉
– łyżeczka białego octu winnego
– łyżeczka syropu klonowego
– sól i pieprz – do smaku
Kręcimy majonez – żółtko trzeba ubić blenderem z sokiem z cytryny i musztardą, dodając po troszku olej, ten ze szklanki. Bierzemy sobie ze 2 łyżeczki tego majonezu (reszta super spasuje do jajek, trzeba tylko dosolić lekko i dodać garść liści bazylii, ale my tu nie o tym…) i mieszamy, już nie blenderem, tylko delikatnie łyżką lub rózgą, z pozostałym olejem, octem i syropem klonowym, aby nabrał luźniejszej konsystencji. Na koniec doprawiamy (sól może się okazać niekonieczna). Smacznego!
Magdalena 30 września 2016 (10:55)
Dressing (proporcje dla 2 osób)
Składniki:
-sok z 1 limonki
-skórka otarta z połowy limonki
-2 łyżki oleju z pestek dyni
– 1 łyżka oleju lnianego
-pół łyżeczki płynnego miodu (np.:akacjowego)
-pół łyżeczki musztardy Dijon
-łyżeczka drobno posiekanej świeżej kolendry
-łyżeczka drobno posiekanej świeżej bazylii
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki umieścić w małym słoiczku, zakręcić i dokładnie wymieszać aż do momentu połączenia się wszystkich składników. Gotowym dressingiem polać sałatkę na 15 minut przed podaniem.
Anita 30 września 2016 (03:11)
Dressing czosnkowy :4-5 upieczonych ząbków czosnku,1 gałązka rozmarynu,4 łyżki oleju rydzowego SemCo ,1 łyżka octu balsamicznego,2 łyżki wody ,sól,biały pieprz.W wąskim wysokim naczyniu zblendować wszystkie składniki( bez łodygi rozmarynu). Gotowym dressingiem polać sałatę.
Basia 30 września 2016 (03:01)
Do sałatki konkursowej świetnie sprawdzi się dressing malinowo tymiankowy.
200 g malin,gałązka świeżego tymianku ,40 ml octu z czerwonego wina,10 g musztardy Dijon,100 ml oleju rydzowego SemCo ,łyżka miodu płynnego,sól,pieprz W mozdzierzu utrzeć posiekany tymianek..Dobrze wymieszać ocet,zmiksowane maliny ,tymianek ,musztardę,miód,sól,pieprz i stopniowo dodawać olej rydzowy.Takim dressingiem polać sałatę.
MONIKA 29 września 2016 (14:09)
Dressing:
– 2 łyżki jogurtu naturalnego,
– 1 łyżka majonezu,
– 1 łyżka ketchupu,
– 1 łyżka musztardy (np.chrzanowej),
– 1 łyżeczka oleju lnianego lub rydzowego,
– szczypta mielonej ostrej papryki,
– sól i pieprz do smaku.
Wszystko mieszamy i podajemy:)
Justyna Sz 29 września 2016 (13:00)
Idealny sos?
Składniki:
1 łyża miodu
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oleju z pestek dyni
1 łyżka oleju lnianego
1/2 ząbku czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
odrobina rozmarynu
sól, pieprz do smaku. 😉
Łukasz 28 września 2016 (20:14)
kładniki:
pomarańcza
75 g cukru trzcinowego
150 ml białego octu winnego
2 łyżeczki musztardy z Dijon
150 ml oleju lnianego
Opis przyrządzania:
Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Specjalnym nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę w długich cienkich paskach.
Wsypujemy cukier do rondelka, dolewamy 2 łyżki wody i stawiamy na małym ogniu. Kiedy cukier się rozpuści, zwiększamy ogień i czekamy, aż cukier zmieni się w ciemnozłoty karmel.
Do karmelu wlewamy ocet i dodajemy skórkę. Gotujemy dalej na małym ogniu, aż karmel rozpuści się w occie, a płyn zredukuje się mniej więcej do 2/3 szklanki. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.
Wlewamy syrop do blendera, dodajemy musztardę i olej i miksujemy, aż powstanie jednolita emulsja. Doprawiamy solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Ania 29 września 2016 (00:16)
Dressing ze świeżą melisą i czosnkiem:
-2 łyżki oleju z pestek dyni
-1 łyżka oleju z czarnuszki
-1 łyżka ciepłej, przegotowanej wody
-1 łyżeczka miodu słonecznikowego
-kilka listków świeżej melisy
-łyżeczka soku z cytryny
-1-2 ząbki czosnku
-1 łyżeczka sosu sojowego
Czosnek przecisnąć, włożyć do słoiczka, wymieszać z miodem, ostawić do lodówki na 15 min. W tym czasie melisę umyć i drobno posiekać. Do słoiczka z czosnkiem dodać oleje, ciepłą wodę, sos sojowy, sok z cytryny oraz posiekaną melisę. Słoik zakręcić, gwałtownie wymieszać do połączenia wszystkich składników. Przed podaniem schłodzić.
natalia 28 września 2016 (17:51)
patriotyczny,polski,dressing
-2.łyżki,oleju.z.czarnuszki
-lyżeczka.soku.z.cytryny
-wyciśnięty.ząbek.czosnku
-łyżka.podprażonego,a.następnie.zmielonego.siemienia.lnianego
-sól.pieprz
-łyżeczka.miodu
-szczypta.czarnuszki
-gałązka.rozmarynu.
wszystko.umieścic.w.słoiku,dodac.na.koncu.rozmaryn.i.wymieszać.schłodzić.i.polac.salatkę.pyszny.polski.sos
Monika 28 września 2016 (17:06)
Moja propozycja dressingu:
50 g oleju rydzawego SemCo
50 g dyni
1/2 łyżeczki musztarda
1 łyżka czerwonego octu winnego (lub nawet lepiej, octu balsamicznego z miodem )
sól i mielony czarny pieprz na czubku noża
Dynię obieramy ze skóry, wyjmujemy pestki i kroimy w kawałki. Układamy skórką do góry na blasze do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180-200 stopni. Pieczemy dynię ok 40 minut.Wyjmujemy z piekarnika,studzimy i rozdrabniamy blenderem.Do puree dyniowego dodajemy ocet ,musztardę ,sol i pieprz.Dolewamy olej i za pomocą blendera miksujemy ,żeby przybrał postać kremową. W razie potrzeby dosmaczamy sola i cukrem.Jeśli nie zużyjemy całego dressingu możemy przechowywać go w lodówce przez 2-3 dni.
Ola 28 września 2016 (16:45)
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 łyżeczki soli morskiej
1/2 szklanki oleju lnianego
ząbek świeżego czosnku
miąższ i sok z 1 pomarańczy
Wszystkie składniki zmiksować blenderem do osiągnięcia jednolitej i gęstej konsystencji.
Rafał 28 września 2016 (14:10)
Ja proponuję dressing z jabłkową nutą:
150 ml cydru
140 ml octu jabłkowego
120 ml oleju z pestek dyni
1 łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu ziołowego
Całość miksujemy i gotowe – Sprawdzony i smaczny. Polecam 🙂
Klaudia 28 września 2016 (11:51)
Mój przepis na dressing
-3 łyżki oleju lnianego
-1 łyżka soku zurawinowego
-1 łyżeczka ziół prowansalskich
-szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu
-szczypta słodkiego czerwonej mielonej papryki
Wszystkie składniki wymieszać i podać z sałatką
Marzena 28 września 2016 (10:46)
Dressing kokosowy z olejem lnianym
-1 łyżka oleju lnianego złocistego SemCo
-120ml tłustego mleczka kokosowego
-1 łyżeczka miodu
-łyżeczka soku z limonki
-garść prażonych płatków migdałowych
-1 potarty ząbek czosnku
-sól, pieprz do smaku
sposób przygotowania:
-wszystkie składniki przekładamy do miseczki i mieszamy
Gotowe!! 🙂
Barbara 28 września 2016 (08:27)
Składniki dla 3 osób
½ łyżeczki kardamonu (2,5 g)
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki (ok.6 g)
¾ szklanki jogurtu naturalnego (200 g)
1 łyżka soku z cytryny (6g)
1 łyżka oleju lnianego (15 g)
przyprawy do smaku: sól, chili, oregano, bazylia
Przygotowanie:
Jogurt blendujemy z olejem lnianym. Następnie dodajemy natkę pietruszki, sok z cytryny i kardamon. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, chili oraz suszonymi ziołami. Dressing odstawić do lodówki na ok. 15 min.
Patrycja 27 września 2016 (21:12)
Dressing jeżynowy – idealny aby swą słodko-kwaśną nutą przełamać mdłość składników sałatki.
Składniki na dressing dla 2 porcji sałatki:
5 łyżek syropu jeżynowego (ewentualnie zblendowana garść świeżych lub mrożonych jeżyn)
łyżka wódki (świetnie też będzie pasować nalewka jeżynowa)
3 łyżki Oleju Lnianego Złocistego SemCo
łyżka octu winnego
łyżka soku z cytryny
1/3 łyżki miodu
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta tymianku
Składniki ze sobą łączymy, blendujemy i polewamy nim przygotowaną sałatkę.
Katarzyna 27 września 2016 (21:05)
Składniki:
6 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki jabłkowego octu
1 łyżeczka miodu
1 łyżka ziarenek maku, podrumienić na suchej patelni
Przygotowanie:
Olej, miód i ocet wymieszać do uzyskania jednorodnej masy. Dodać mak i dobrze wymieszać
Karolina 27 września 2016 (20:56)
Dressing : 3 łyżki oleju z wiesiołka, 2 łyżki octu jabłkowego , troszkę natki pietruszki (skoro już był korzeń 🙂 sól , cukier brązowy i świeżo zmielony pieprz. W miseczce mieszamy drobno pokrojoną natkę z octem i olejem oraz doprawiamy do smaku.
Karolina 27 września 2016 (20:38)
Dressing:
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki zimnej wody
1/2 łyżki musztardy
1/2 łyżki miodu
sól
pieprz
Olej, wodę i sok z cytryny wymieszać, dodać musztardę i miód, doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać aż do połączenia się składników. Polać sałatkę. Voila!
Adam 27 września 2016 (20:18)
olej rydzowy wielkopolski 3 łyżki
olej Ostropestowy 1 łyżka
sok z cytryny 1/2
miód płynny łyżeczka
sól, pieprz
woda 2 łyżki wszystko do słoiczka zakręcamy i szybko i intensywnie mieszamy i już mamy
Dariusz 27 września 2016 (19:58)
Zrobiłby dressing z 2 łyżek oleju ryżowego, soku z pół cytryny, 1 ząbka czosnku (wyciśniętego), odrobiny soli i pieprzu, pół łyżeczki ziół prowansalskich i kilku drobno pokrojonych listków bazylii
AGNIESZKA 27 września 2016 (19:00)
DRESSING NA 1 PORCJĘ SAŁATKI ( 1 talerzyk)
potrzebne składniki:
3 łyżki oleju lnianego SemCo
2 łyżki rodzynek
1 łyżka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
4 łyżki białego wytrawnego wina
1 łyżka sok z cytryny
1 łyzka roku z pomarańczy
szczypta soli
2 łyżki chrzanu
Opis przygotowania:
rodzynki umyć, osączyć ,pokroić, polać białym winem i odstawić na 20 minut. Olej lniany utrzeć z 2 łyżkami chrzanu, sokiem z cytryny i pomarańczy, posolić. Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową i wymieszać.
Sałatkę polać dressingiem.
Dorota 27 września 2016 (16:40)
Mój dressing:
Oliwa z oliwek z płatkami chilli
Ocet Balsamico
ząbek czosnku
sok z pomarańczy
sól i pieprz
Ewa 27 września 2016 (15:55)
4 łyżki oleju z pestek dyni, garstka podprażonych na suchej patelni pestek dyni, szczypta gałki muszkatołowej, łyżka soku z cytryny, łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego, szczypta soli i pieprzu. wszystko miksujemy i polewamy sałatkę …
Ilona 27 września 2016 (14:32)
podaję przepis na dressing, który ja bym zrobiła, i który moim zdaniem idealnie się spomponuje ze składnikami sałatki. Jak gruszka, to koniecznie olej rzydzowy: 5 łyżek, szczypta pieprzu i czosnek granulowany. Myślę, że siła tkwi w prostocie:)
Kasia 27 września 2016 (11:54)
Zdrowy dressing z kurkumą
2 łyżki oleju lnianego
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki octu winnego
szczypta soli
szczypta pieprzu cytrynowego
Wszystko wymieszać i odstawić na pół godziny. Polać sałatkę tuż przed podaniem.
Malwina 27 września 2016 (11:40)
Prosty sos miodowo musztardowy w 5 minut
– 2 lyzki musztarda
– 1 lyzka miodu
– pol lyzki oleju z czarnuszki firmy Semco
– sol, pieprz do smaku
wszystkie skladniki ze soba mieszamy, pootrzymaniu gladkiego sosu polwamy nim salatke.
Smacznego 🙂
Sandra 27 września 2016 (11:37)
Uwielbiam połączenie gruszki z rukolą i serem pleśniowym. Te smaki idealnie się dopełniają, a do perfekcji potrzeba jeszcze fantastycznego dressingu, bo jak to mówią- nie jesteśmy królikami, żeby suche liście wcinać 😉
Mój przepis:
-trzy łyżki musztardy Dijon
-sok z połowy cytryny
-odrobinę startej skórki z cytryny
-jeden mały ząbek czosnku
-mała ususzona papryczka chilli
-pół łyżeczki ciemnego sosu sojowego
-łyżka miodu
-3 łyżki oleju lnianego wielkopolskiego
Wszystkie składniki dokładnie blendujemy na gładką i zwartą masę. Dressing powinien być dość płynny (jak np średnio gęsty sos pieczeniowy), tak, by z łatwością pokrył wszystkie składniki, ale z nich nie spływał. W smaku musi być intensywnie słodko-kwaśny, z lekkim posmakiem ostrości i minimalnie wyczuwalną słonością. A całą sałatkę dodatkowo posypałabym rzeżuchą- jej piekący smak doskonale uwydatni inne aromaty.
Anastazja 27 września 2016 (11:18)
Obłędny dressing malinowy
Składniki:
szklanka malin świeżych lub mrożonych
3 łyżki ml octu balsamicznego
3 łyżki oleju lnianego SemCo
1 łyżka miodu
100 ml wina czerwonego wytrawnego
sól do smaku
pieprz do smaku
10 malin do dekoracji sałatki
W rondelku gotujemy maliny, ocet balsamiczny, miód i wino, redukujemy do 2/3 objętości. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie przecieramy przez sitko. Po schłodzeniu dodajemy olej lniany. Zimny sos jeszcze zgęstnieje. Polewamy sałatkę i dekorujemy malinami. Smacznego 🙂
Katarzyna 27 września 2016 (11:05)
Dressing do sałatki konkursowej
4 łyżki oleju z czarnuszki lub rydzowego SemCo
1,5 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki soku z cytrynu
ząbek czosnku
szczypta mielonego pieprzu
sól do smaku
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i polać nimi sałatkę 🙂
Katarzyna Goc 27 września 2016 (10:55)
Uwielbiam połączenie gruszek, sera pleśniowego i orzechów. Soczysta słodycz, którą przełamuję cierpka gorycz. Warto podkreślić te smaki delikatnym dressingiem bazującym na wielokwiatowym miodzie, kwaśnej cytrynie i lekkim balsamico z borówek.
3 – łyzki miodu
2 – łyzki soku z cytryny
2 – łyzki octu balsamicznego z borówek
2 – łyżeczki oleju z czarnuszki SemCo
Łyzeczka startego imbiru i szczypta kardamonu
Sól, pieprz ziołowy do smaku
Aleksandra Petranowicz 27 września 2016 (10:42)
Prosty i smaczny dressing : w równych proporcjach 1:1 oliwa z oliwek i sok z cytryny. Ja zwykle daje po dwie łyżki ,ale to zależy od wielkości sałatki. Kiedy w kubeczku rozmieszamy oliwę z sokiem ,dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku następnie pieprz i sól i gotowe 🙂
Justyna 27 września 2016 (09:33)
Sosik gruszkowy:
2 łyżeczki oleju z czarnuszki SemCo
2 łyżeczki soku z gruszek (może być kompot ze słoika)
płaska łyżeczka miodu
odrobina soli cytrynowej
odrobina mielonego pieprzu czarnego
szczypta wanilii
Delikatnie wszystko wymieszać.
Katarzyna 27 września 2016 (02:45)
1 propozycja dressing:
6 łyżek oleju z czarnuszki SemCo
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka miodu z pasieki
1 łyżka soku z cytryny
Świeżo zmielony czarny pieprz
Sól różowa himalajska
2 propozycja dressing na słodko:
3 łyżki oleju konopnego SemCo
2 łyżki syropu klonowego
garść migdałów
garść kokosa sypanego
Podaję dwie propozycję, bo obie przetestowałam i nie mogłam się do końca zdecydować która jest lepsza 🙂
Justyna Tyśka 26 września 2016 (19:41)
Dressing pomarańczowy
sok z połówki pomarańczy
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka oleju lnianego złocistego SemCo
szczypta soli
świeżo mielony pieprz
czosnek granulowany
Wszystkie składniki mieszamy i gotowe 🙂