KONKURS “SAŁATKA COŚ NIE W SOSIE…” | KONKURS ZAKOŃCZONY

Skomponuj dressing do sałatki i wygraj zestaw 3 olejów ufundowanych przez firmę SemCo!

Zapraszam wszystkich do udziału w zabawie, polegającej na zaproponowaniu przepisu na dressing do przygotowanej przez mnie sałatki, której składniki oraz zdjęcia znajdziecie poniżej. Jednym ze składników musi być dowolny olej z oferty firmy SemCo. Kliknijcie tutaj, aby zobaczyć jakie oleje macie do dyspozycji. Aby Wasza propozycja wzięła udział w konkursie należy zaproponować składniki oraz opis przygotowania sosu/dressingu na dowolną liczbę porcji – istotne są proporcje. Nie sugerujcie się olejami, które wchodzą w skład nagrody. Przepis na dressing, który moim zdaniem będzie najbardziej oryginalny i zarazem harmonijny, zostanie opublikowany na blogu wraz z przepisem na sałatkę.

Konkurs trwa do 4 października 2016 r. do godziny 24:00, a wyniki zostaną ogłoszone  do 6 października 2016 r. Autor najciekawszej propozycji otrzyma zestaw 3 olejów od firmy SemCo. W skład zestawu wchodzi: Olej z Czarnuszki (250 ml), Olej Lniany Złocisty (250 ml) oraz Olej Rydzowy (250 ml).

Udział w konkursie oznacza akceptację niniejszego Regulaminu.

SKŁADNIKI SAŁATKI KONKURSOWEJ:

  • Rukola
  • Gruszka
  • Pietruszka (korzeń pieczony w miodzie)
  • Ser z niebieską pleśnią
  • Orzechy brazylijskie (pieczone)
Sałatka z rukolą, gruszką, ;ietruszką, serem z niebieską plenią i orzechami brazylijskimi.
Sałatka z rukolą, gruszką, ;ietruszką, serem z niebieską plenią i orzechami brazylijskimi.

Wyniki konkursu

Bardzo Wam wszystkim dziękuję za niesamowicie interesujące i jednocześnie inspirujące propozycje sosów sałatkowych. Te, które wydały mi się najciekawsze, przygotowałam i wypróbowałam. Wszystkie były wspaniałe, niemniej jednak jeden wyróżnił się nie tylko smakiem, ale również idealnie skomponował się z przygotowaną przeze mnie sałatką. Także jego kolor jest wręcz idealnie dopasowany. Mowa tu o propozycji Oli (komentarz z dnia 28 września 2016 |16:45). Niezwykle aromatyczny, słodki dressing, zrównoważony pomarańczą, o wyrazistym smaku za sprawą czosnku. Składniki te świetnie połączył olej lniany, a całość znakomicie dopełniła smak sałatki konkursowej. Obok  zamieszczam zdjęcie zwycięskiego sosu.

Olu wielkie gratulacje!

48 komentarzy do "KONKURS "SAŁATKA COŚ NIE W SOSIE..." | KONKURS ZAKOŃCZONY"

  • comment-avatar
    Aneta76 4 października 2016 (23:55)

    Do tej sałatki przygotowałabym pyszny, zdrowy jogurtowo – orzechowy dressing z olejem z pestek dyni.
    Potrzebujemy:
    – 200 g jogurtu naturalnego
    – 4 łyżki masła orzechowego (najlepiej domowego)
    – 1 łyżka oleju z pestek dyni SemCo
    – sól morska i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku

    Wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszać i polać nim przygotowaną sałatkę.
    Bardzo polecam
    Aneta

  • comment-avatar
    Stanisław 4 października 2016 (17:37)

    Dresing malinowy:
    -350g malin mrożonych
    – 75ml oleju dyniowego firmy SemCo
    – sól, pieprz, cukier ( przyprawy do smaku wedle uznania)
    – czosnek 1 większy ząbek
    Maliny rozmrażamy, następnie zagotowujemy w rondelku. Doprawiamy szczyptą soli ( minimalnie dla złamania smaku) i dodajemy cukru ( wedle uznania jeżeli chodzi o kwasowość). Całość mix-ujemy następnie przecieramy przez gęste sito. Do całości dodajemy oliwy dyniowej i ząbek czosnku, następnie doprawiamy finalnie ( cukier, sól, odrobiną pieprzu ( w ostrzejszej wersji sugeruję pieprz cayen), następnie całość mix-ujemy. Ot i gotowe, polecam również wersję z olejem lnianym, nada to przyjemnego orzechowego posmaku samemu dresingowi.

  • comment-avatar
    Magdalena soroka 4 października 2016 (06:04)

    Do zaproponowanej sałatki chętnie przygotowałaby następujący dressing:
    3 łyżki oleju lnianego
    1 łyżka syropu klonowego
    Sok z 1/2 cytryny
    Wszystkie składniki mieszamy i polewamy sałatkę.

  • comment-avatar
    Mała Margo 3 października 2016 (20:53)

    Proponuję dressing w kropki:
    – dwie łyżki kremowego jogurtu bądź wody
    – łyżka oleju z nasion dyni
    – łyżka nasion maku
    – łyżeczka miodu
    – szczypta lub dwie soli himalajskiej
    – łyżeczka octu jabłkowego
    – szczypta sproszkowanej cebuli
    – szczypta kwiatów lawendy

  • comment-avatar
    Katarzyna 3 października 2016 (20:08)

    Myślę, że najbardziej do takiej sałatki odpowiadałby mój autorski przepis na sos:

    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżeczka musztardy Dijon
    3 łyżki oliwy z oliwek
    3 łyżki wody mineralnej
    szczypta pieprzu
    1 łyżeczka octu balsamicznego

  • comment-avatar
    Anita 3 października 2016 (00:59)

    Odrobinę oliwy nieoczyszczonej (okolo 30-40 ml)
    łyżeczkę lub półtorej octu malinowego
    po pół łyżeczki wcześniej namoczonej suszonej mięty pieprzowej i szałwii
    (w przypadku świeżej po dużej łyżce posiekanych obydwu ziół)
    płatki chilli – ilość zależy od preferowanej ostrości
    (dobrze wcześniej chwilę namoczyć płatki w dodawanej oliwie)
    sól (rodzaj i ilość wedle uznania, byle nie była mocno jodowana lub smakowa)

    // Sos został dobrany trochę na zasadzie kontrastu, tak aby smak tej sałatki (złożonej na zasadzie podobieństw) był ciekawszy, ale nie kontrastował na tyle, żeby wprowadzić dysharmonie. Smak sosu wydobywa chrupkość i soczystość zawartych w sałatce składników i jednocześnie świetnie podkreśla smak sera pleśniowego. Dzięki temu kompozycja nadaje również się na orzeźwiający lunch, dodatek do lekkich (a nie tylko ciężkich) mięs i win oraz na piękną, upalną, letnią i wiosenną pogodę.
    Pozdrawiam

  • comment-avatar
    Kaśka 2 października 2016 (23:03)

    Wymieszać:
    2 łyżki oleju rydzowego
    łyżka soku z cytryny
    łyżeczka musztardy miodowej
    szczypta vegety
    suszony czosnek niedźwiedzi
    odrobina octu malinowego
    🙂

  • comment-avatar
    Magdalena 2 października 2016 (22:26)

    Moja propozycja:
    ???

    2 łyżki oleju z pestek dyni,
    2 łyżki oleju z pesrek winogron.
    1/2 lyzeczki mielonego imbiru,
    1 lyzeczka miodu gryczanego,
    1/2 lyzeczki pieprzu cytrynowego,
    Sok z 1/3 cytryny,

    Smacznego ?

  • comment-avatar
    Joanna 2 października 2016 (22:25)

    Olej rydzowy,sok z cytryny,szczypta soli,szczypta ziolowego pieprzu,świeża bazylia,świeży lubczyk,2 ząbki czosnku przecisniete przez praskę,pestki dyni,słonecznika,sezamu,nasiona Chia – po takiej pysznej mieszance każdy będzie zdrowy jak rydz 🙂

  • comment-avatar
    Agata 2 października 2016 (19:49)

    Dojrzała gruszka, pieczona w miodzie pietruszka, orzechy… te wszystkie składniki są dość słodkie, i uważam, że sałatce przyda się odrobina orzeźwienia.
    Dlatego proponuję lekki, cytrusowy dressing:
    – 20 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    – 30 ml oleju lnianego złocistego
    – 10 ml syropu klonowego lub syropu z pędów sosny
    – 10 ml octu balsamicznego
    – sól, pieprz do smaku
    Będzie pysznie!

  • comment-avatar
    Barbara 2 października 2016 (16:34)

    Proponuję dip miodowo-ostry z olejem z czarnuszki SemCo:
    Przepis na 2 porcje(talerzyki sałatki):
    6 łyżek oleju z czarnuszki SemCo
    3 łyżki miodu płynnego (może to być miód kwiatowy)
    3 łyżki musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
    kilka ziaren kolędry
    Przygotowanie:Wszystkie wyżej wymienione składniki wrzucamy do słoika. Mieszamy a następnie energicznie wstrząsamy kilka razy. Polewamy nim sałatkę konkursową.

  • comment-avatar
    Wojciech 30 września 2016 (23:21)

    Składniki:

    1 pierś z kurczaka

    1/2 grejpfruta

    200 gr sałaty- roszponka,lodowa,rukola

    100 ml olej z czrnuszki

    10 gr czekolady do rozpuszczenia

    sól,pieprz,czerwona słodka papryka,suszone, pomidory

    2 grzanki czosnkowe

    Przygotowanie:

    Pierś z kurczaka solimy pieprzymy dodajemy paprykę oraz pomidory według uznania. Sałatę mieszamy z obranym ze skóry oraz białej błonki grejpfrutem. Do oleju z czarnuszki dodajemy czekoladę i mieszamy. Teraz kroimy pierś mieszamy z sałatę oraz grejpfrutem do małej miseczki wlewamy oliwę z czarnuszki z czekoladą. Podajemy z grzankami.

    IMG_20160726_181153

  • comment-avatar
    Paulina 30 września 2016 (20:51)

    dressing (klasyczny pasujący do wszystkiego a przede wszystkim najsmaczniejszy) :
    1/2 szkl. oleju rydzowego
    1 łyż. musztardy
    szczypta soli i pieprzu
    1 łyż. octu balsamicznego
    do tego pasują prażone migdały do posypania, ale że są w sałatce orzechy pieczone to również bedzie smacznie 🙂
    dressing powinien wystarczyć na 4-6 porcji( w zależności czy ktoś lubi pływającą sałatkę, czy doprawić ja tylko do smaku )

  • comment-avatar
    Marysia 30 września 2016 (16:27)

    Mamy słodko-słoną sałatkę z bardzo wyrazistym serem, chrupiącymi orzechami i rukolą, delikatną i słodką pietruszką. Sos musi być dosyć gęsty i oblepiający (vinegret odpada…): zaproponowałabym coś majonezopodobnego, ostrego i słodkiego jednocześnie, na przykład:
    – 1 żółtko
    – łyżka soku z cytryny
    – pół lyżeczki musztardy Dijon
    – ćwierć szklanki + 2 łyżeczki oleju roślinnego, na przykład lnianego 😉
    – łyżeczka białego octu winnego
    – łyżeczka syropu klonowego
    – sól i pieprz – do smaku
    Kręcimy majonez – żółtko trzeba ubić blenderem z sokiem z cytryny i musztardą, dodając po troszku olej, ten ze szklanki. Bierzemy sobie ze 2 łyżeczki tego majonezu (reszta super spasuje do jajek, trzeba tylko dosolić lekko i dodać garść liści bazylii, ale my tu nie o tym…) i mieszamy, już nie blenderem, tylko delikatnie łyżką lub rózgą, z pozostałym olejem, octem i syropem klonowym, aby nabrał luźniejszej konsystencji. Na koniec doprawiamy (sól może się okazać niekonieczna). Smacznego!

  • comment-avatar
    Magdalena 30 września 2016 (10:55)

    Dressing (proporcje dla 2 osób)
    Składniki:
    -sok z 1 limonki
    -skórka otarta z połowy limonki
    -2 łyżki oleju z pestek dyni
    – 1 łyżka oleju lnianego
    -pół łyżeczki płynnego miodu (np.:akacjowego)
    -pół łyżeczki musztardy Dijon
    -łyżeczka drobno posiekanej świeżej kolendry
    -łyżeczka drobno posiekanej świeżej bazylii
    Sposób wykonania:
    Wszystkie składniki umieścić w małym słoiczku, zakręcić i dokładnie wymieszać aż do momentu połączenia się wszystkich składników. Gotowym dressingiem polać sałatkę na 15 minut przed podaniem.

  • comment-avatar
    Anita 30 września 2016 (03:11)

    Dressing czosnkowy :4-5 upieczonych ząbków czosnku,1 gałązka rozmarynu,4 łyżki oleju rydzowego SemCo ,1 łyżka octu balsamicznego,2 łyżki wody ,sól,biały pieprz.W wąskim wysokim naczyniu zblendować wszystkie składniki( bez łodygi rozmarynu). Gotowym dressingiem polać sałatę.

  • comment-avatar
    Basia 30 września 2016 (03:01)

    Do sałatki konkursowej świetnie sprawdzi się dressing malinowo tymiankowy.
    200 g malin,gałązka świeżego tymianku ,40 ml octu z czerwonego wina,10 g musztardy Dijon,100 ml oleju rydzowego SemCo ,łyżka miodu płynnego,sól,pieprz W mozdzierzu utrzeć posiekany tymianek..Dobrze wymieszać ocet,zmiksowane maliny ,tymianek ,musztardę,miód,sól,pieprz i stopniowo dodawać olej rydzowy.Takim dressingiem polać sałatę.

  • comment-avatar
    MONIKA 29 września 2016 (14:09)

    Dressing:
    – 2 łyżki jogurtu naturalnego,
    – 1 łyżka majonezu,
    – 1 łyżka ketchupu,
    – 1 łyżka musztardy (np.chrzanowej),
    – 1 łyżeczka oleju lnianego lub rydzowego,
    – szczypta mielonej ostrej papryki,
    – sól i pieprz do smaku.

    Wszystko mieszamy i podajemy:)

  • comment-avatar
    Justyna Sz 29 września 2016 (13:00)

    Idealny sos?
    Składniki:
    1 łyża miodu
    1 łyżka soku z cytryny
    3 łyżki oleju z pestek dyni
    1 łyżka oleju lnianego
    1/2 ząbku czosnku
    szczypta gałki muszkatołowej
    odrobina rozmarynu
    sól, pieprz do smaku. 😉

  • comment-avatar
    Łukasz 28 września 2016 (20:14)

    kładniki:

    pomarańcza
    75 g cukru trzcinowego
    150 ml białego octu winnego
    2 łyżeczki musztardy z Dijon
    150 ml oleju lnianego

    Opis przyrządzania:

    Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Specjalnym nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę w długich cienkich paskach.
    Wsypujemy cukier do rondelka, dolewamy 2 łyżki wody i stawiamy na małym ogniu. Kiedy cukier się rozpuści, zwiększamy ogień i czekamy, aż cukier zmieni się w ciemnozłoty karmel.
    Do karmelu wlewamy ocet i dodajemy skórkę. Gotujemy dalej na małym ogniu, aż karmel rozpuści się w occie, a płyn zredukuje się mniej więcej do 2/3 szklanki. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.
    Wlewamy syrop do blendera, dodajemy musztardę i olej i miksujemy, aż powstanie jednolita emulsja. Doprawiamy solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.

    • comment-avatar
      Ania 29 września 2016 (00:16)

      Dressing ze świeżą melisą i czosnkiem:
      -2 łyżki oleju z pestek dyni
      -1 łyżka oleju z czarnuszki
      -1 łyżka ciepłej, przegotowanej wody
      -1 łyżeczka miodu słonecznikowego
      -kilka listków świeżej melisy
      -łyżeczka soku z cytryny
      -1-2 ząbki czosnku
      -1 łyżeczka sosu sojowego
      Czosnek przecisnąć, włożyć do słoiczka, wymieszać z miodem, ostawić do lodówki na 15 min. W tym czasie melisę umyć i drobno posiekać. Do słoiczka z czosnkiem dodać oleje, ciepłą wodę, sos sojowy, sok z cytryny oraz posiekaną melisę. Słoik zakręcić, gwałtownie wymieszać do połączenia wszystkich składników. Przed podaniem schłodzić.

  • comment-avatar
    natalia 28 września 2016 (17:51)

    patriotyczny,polski,dressing
    -2.łyżki,oleju.z.czarnuszki
    -lyżeczka.soku.z.cytryny
    -wyciśnięty.ząbek.czosnku
    -łyżka.podprażonego,a.następnie.zmielonego.siemienia.lnianego
    -sól.pieprz
    -łyżeczka.miodu
    -szczypta.czarnuszki
    -gałązka.rozmarynu.

    wszystko.umieścic.w.słoiku,dodac.na.koncu.rozmaryn.i.wymieszać.schłodzić.i.polac.salatkę.pyszny.polski.sos

  • comment-avatar
    Monika 28 września 2016 (17:06)

    Moja propozycja dressingu:
    50 g oleju rydzawego SemCo
    50 g dyni
    1/2 łyżeczki musztarda
    1 łyżka czerwonego octu winnego (lub nawet lepiej, octu balsamicznego z miodem )
    sól i mielony czarny pieprz na czubku noża
    Dynię obieramy ze skóry, wyjmujemy pestki i kroimy w kawałki. Układamy skórką do góry na blasze do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180-200 stopni. Pieczemy dynię ok 40 minut.Wyjmujemy z piekarnika,studzimy i rozdrabniamy blenderem.Do puree dyniowego dodajemy ocet ,musztardę ,sol i pieprz.Dolewamy olej i za pomocą blendera miksujemy ,żeby przybrał postać kremową. W razie potrzeby dosmaczamy sola i cukrem.Jeśli nie zużyjemy całego dressingu możemy przechowywać go w lodówce przez 2-3 dni.

  • comment-avatar
    Ola 28 września 2016 (16:45)

    1/2 szklanki orzechów włoskich
    1/2 łyżeczki soli morskiej
    1/2 szklanki oleju lnianego
    ząbek świeżego czosnku
    miąższ i sok z 1 pomarańczy

    Wszystkie składniki zmiksować blenderem do osiągnięcia jednolitej i gęstej konsystencji.

  • comment-avatar
    Rafał 28 września 2016 (14:10)

    Ja proponuję dressing z jabłkową nutą:

    150 ml cydru
    140 ml octu jabłkowego
    120 ml oleju z pestek dyni
    1 łyżeczka musztardy
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki mielonego pieprzu ziołowego

    Całość miksujemy i gotowe – Sprawdzony i smaczny. Polecam 🙂

  • comment-avatar
    Klaudia 28 września 2016 (11:51)

    Mój przepis na dressing
    -3 łyżki oleju lnianego
    -1 łyżka soku zurawinowego
    -1 łyżeczka ziół prowansalskich
    -szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu
    -szczypta słodkiego czerwonej mielonej papryki

    Wszystkie składniki wymieszać i podać z sałatką

  • comment-avatar
    Marzena 28 września 2016 (10:46)

    Dressing kokosowy z olejem lnianym
    -1 łyżka oleju lnianego złocistego SemCo
    -120ml tłustego mleczka kokosowego
    -1 łyżeczka miodu
    -łyżeczka soku z limonki
    -garść prażonych płatków migdałowych
    -1 potarty ząbek czosnku
    -sól, pieprz do smaku

    sposób przygotowania:
    -wszystkie składniki przekładamy do miseczki i mieszamy

    Gotowe!! 🙂

  • comment-avatar
    Barbara 28 września 2016 (08:27)

    Składniki dla 3 osób
    ½ łyżeczki kardamonu (2,5 g)
    1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki (ok.6 g)
    ¾ szklanki jogurtu naturalnego (200 g)
    1 łyżka soku z cytryny (6g)
    1 łyżka oleju lnianego (15 g)
    przyprawy do smaku: sól, chili, oregano, bazylia
    Przygotowanie:
    Jogurt blendujemy z olejem lnianym. Następnie dodajemy natkę pietruszki, sok z cytryny i kardamon. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, chili oraz suszonymi ziołami. Dressing odstawić do lodówki na ok. 15 min.

  • comment-avatar
    Patrycja 27 września 2016 (21:12)

    Dressing jeżynowy – idealny aby swą słodko-kwaśną nutą przełamać mdłość składników sałatki.
    Składniki na dressing dla 2 porcji sałatki:
    5 łyżek syropu jeżynowego (ewentualnie zblendowana garść świeżych lub mrożonych jeżyn)
    łyżka wódki (świetnie też będzie pasować nalewka jeżynowa)
    3 łyżki Oleju Lnianego Złocistego SemCo
    łyżka octu winnego
    łyżka soku z cytryny
    1/3 łyżki miodu
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
    szczypta tymianku
    Składniki ze sobą łączymy, blendujemy i polewamy nim przygotowaną sałatkę.

  • comment-avatar
    Katarzyna 27 września 2016 (21:05)

    Składniki:
    6 łyżek oliwy z oliwek
    3 łyżki jabłkowego octu
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżka ziarenek maku, podrumienić na suchej patelni
    Przygotowanie:
    Olej, miód i ocet wymieszać do uzyskania jednorodnej masy. Dodać mak i dobrze wymieszać

  • comment-avatar
    Karolina 27 września 2016 (20:56)

    Dressing : 3 łyżki oleju z wiesiołka, 2 łyżki octu jabłkowego , troszkę natki pietruszki (skoro już był korzeń 🙂 sól , cukier brązowy i świeżo zmielony pieprz. W miseczce mieszamy drobno pokrojoną natkę z octem i olejem oraz doprawiamy do smaku.

  • comment-avatar
    Karolina 27 września 2016 (20:38)

    Dressing:
    2 łyżki soku z cytryny
    3 łyżki oliwy z oliwek
    3 łyżki zimnej wody
    1/2 łyżki musztardy
    1/2 łyżki miodu
    sól
    pieprz
    Olej, wodę i sok z cytryny wymieszać, dodać musztardę i miód, doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać aż do połączenia się składników. Polać sałatkę. Voila!

  • comment-avatar
    Adam 27 września 2016 (20:18)

    olej rydzowy wielkopolski 3 łyżki
    olej Ostropestowy 1 łyżka
    sok z cytryny 1/2
    miód płynny łyżeczka
    sól, pieprz
    woda 2 łyżki wszystko do słoiczka zakręcamy i szybko i intensywnie mieszamy i już mamy

  • comment-avatar
    Dariusz 27 września 2016 (19:58)

    Zrobiłby dressing z 2 łyżek oleju ryżowego, soku z pół cytryny, 1 ząbka czosnku (wyciśniętego), odrobiny soli i pieprzu, pół łyżeczki ziół prowansalskich i kilku drobno pokrojonych listków bazylii

  • comment-avatar
    AGNIESZKA 27 września 2016 (19:00)

    DRESSING NA 1 PORCJĘ SAŁATKI ( 1 talerzyk)
    potrzebne składniki:
    3 łyżki oleju lnianego SemCo
    2 łyżki rodzynek
    1 łyżka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
    4 łyżki białego wytrawnego wina
    1 łyżka sok z cytryny
    1 łyzka roku z pomarańczy
    szczypta soli
    2 łyżki chrzanu
    Opis przygotowania:
    rodzynki umyć, osączyć ,pokroić, polać białym winem i odstawić na 20 minut. Olej lniany utrzeć z 2 łyżkami chrzanu, sokiem z cytryny i pomarańczy, posolić. Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową i wymieszać.
    Sałatkę polać dressingiem.

  • comment-avatar
    Dorota 27 września 2016 (16:40)

    Mój dressing:
    Oliwa z oliwek z płatkami chilli
    Ocet Balsamico
    ząbek czosnku
    sok z pomarańczy
    sól i pieprz

  • comment-avatar
    Ewa 27 września 2016 (15:55)

    4 łyżki oleju z pestek dyni, garstka podprażonych na suchej patelni pestek dyni, szczypta gałki muszkatołowej, łyżka soku z cytryny, łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego, szczypta soli i pieprzu. wszystko miksujemy i polewamy sałatkę …

  • comment-avatar
    Ilona 27 września 2016 (14:32)

    podaję przepis na dressing, który ja bym zrobiła, i który moim zdaniem idealnie się spomponuje ze składnikami sałatki. Jak gruszka, to koniecznie olej rzydzowy: 5 łyżek, szczypta pieprzu i czosnek granulowany. Myślę, że siła tkwi w prostocie:)

  • comment-avatar
    Kasia 27 września 2016 (11:54)

    Zdrowy dressing z kurkumą
    2 łyżki oleju lnianego
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1/2 łyżeczki octu winnego
    szczypta soli
    szczypta pieprzu cytrynowego
    Wszystko wymieszać i odstawić na pół godziny. Polać sałatkę tuż przed podaniem.

  • comment-avatar
    Malwina 27 września 2016 (11:40)

    Prosty sos miodowo musztardowy w 5 minut
    – 2 lyzki musztarda
    – 1 lyzka miodu
    – pol lyzki oleju z czarnuszki firmy Semco
    – sol, pieprz do smaku

    wszystkie skladniki ze soba mieszamy, pootrzymaniu gladkiego sosu polwamy nim salatke.
    Smacznego 🙂

  • comment-avatar
    Sandra 27 września 2016 (11:37)

    Uwielbiam połączenie gruszki z rukolą i serem pleśniowym. Te smaki idealnie się dopełniają, a do perfekcji potrzeba jeszcze fantastycznego dressingu, bo jak to mówią- nie jesteśmy królikami, żeby suche liście wcinać 😉
    Mój przepis:
    -trzy łyżki musztardy Dijon
    -sok z połowy cytryny
    -odrobinę startej skórki z cytryny
    -jeden mały ząbek czosnku
    -mała ususzona papryczka chilli
    -pół łyżeczki ciemnego sosu sojowego
    -łyżka miodu
    -3 łyżki oleju lnianego wielkopolskiego
    Wszystkie składniki dokładnie blendujemy na gładką i zwartą masę. Dressing powinien być dość płynny (jak np średnio gęsty sos pieczeniowy), tak, by z łatwością pokrył wszystkie składniki, ale z nich nie spływał. W smaku musi być intensywnie słodko-kwaśny, z lekkim posmakiem ostrości i minimalnie wyczuwalną słonością. A całą sałatkę dodatkowo posypałabym rzeżuchą- jej piekący smak doskonale uwydatni inne aromaty.

  • comment-avatar
    Anastazja 27 września 2016 (11:18)

    Obłędny dressing malinowy
    Składniki:
    szklanka malin świeżych lub mrożonych
    3 łyżki ml octu balsamicznego
    3 łyżki oleju lnianego SemCo
    1 łyżka miodu
    100 ml wina czerwonego wytrawnego
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    10 malin do dekoracji sałatki

    W rondelku gotujemy maliny, ocet balsamiczny, miód i wino, redukujemy do 2/3 objętości. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie przecieramy przez sitko. Po schłodzeniu dodajemy olej lniany. Zimny sos jeszcze zgęstnieje. Polewamy sałatkę i dekorujemy malinami. Smacznego 🙂

  • comment-avatar
    Katarzyna 27 września 2016 (11:05)

    Dressing do sałatki konkursowej

    4 łyżki oleju z czarnuszki lub rydzowego SemCo
    1,5 łyżeczka musztardy
    1 łyżeczka miodu
    2 łyżeczki soku z cytrynu
    ząbek czosnku
    szczypta mielonego pieprzu
    sól do smaku

    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i polać nimi sałatkę 🙂

  • comment-avatar
    Katarzyna Goc 27 września 2016 (10:55)

    Uwielbiam połączenie gruszek, sera pleśniowego i orzechów. Soczysta słodycz, którą przełamuję cierpka gorycz. Warto podkreślić te smaki delikatnym dressingiem bazującym na wielokwiatowym miodzie, kwaśnej cytrynie i lekkim balsamico z borówek.
    3 – łyzki miodu
    2 – łyzki soku z cytryny
    2 – łyzki octu balsamicznego z borówek
    2 – łyżeczki oleju z czarnuszki SemCo
    Łyzeczka startego imbiru i szczypta kardamonu
    Sól, pieprz ziołowy do smaku

  • comment-avatar
    Aleksandra Petranowicz 27 września 2016 (10:42)

    Prosty i smaczny dressing : w równych proporcjach 1:1 oliwa z oliwek i sok z cytryny. Ja zwykle daje po dwie łyżki ,ale to zależy od wielkości sałatki. Kiedy w kubeczku rozmieszamy oliwę z sokiem ,dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku następnie pieprz i sól i gotowe 🙂

  • comment-avatar
    Justyna 27 września 2016 (09:33)

    Sosik gruszkowy:
    2 łyżeczki oleju z czarnuszki SemCo
    2 łyżeczki soku z gruszek (może być kompot ze słoika)
    płaska łyżeczka miodu
    odrobina soli cytrynowej
    odrobina mielonego pieprzu czarnego
    szczypta wanilii

    Delikatnie wszystko wymieszać.

  • comment-avatar
    Katarzyna 27 września 2016 (02:45)

    1 propozycja dressing:
    6 łyżek oleju z czarnuszki SemCo
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżka miodu z pasieki
    1 łyżka soku z cytryny
    Świeżo zmielony czarny pieprz
    Sól różowa himalajska

    2 propozycja dressing na słodko:
    3 łyżki oleju konopnego SemCo
    2 łyżki syropu klonowego
    garść migdałów
    garść kokosa sypanego
    Podaję dwie propozycję, bo obie przetestowałam i nie mogłam się do końca zdecydować która jest lepsza 🙂

  • comment-avatar
    Justyna Tyśka 26 września 2016 (19:41)

    Dressing pomarańczowy
    sok z połówki pomarańczy
    1 łyżka octu balsamicznego
    1 łyżka oleju lnianego złocistego SemCo
    szczypta soli
    świeżo mielony pieprz
    czosnek granulowany

    Wszystkie składniki mieszamy i gotowe 🙂

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny