KONKURS “Dodaj składniki do sałatki z BIOOIL!” | KONKURS ZAKOŃCZONY

BIOOILTworzenie niebanalnych, wyśmienitych i harmonijnych kompozycji smakowych daje Ci dużo radości? Zaproponuj sałatkę, w której składzie znajdą się kukurydza, maliny oraz olej lniany o smaku cytryny i zgarnij 1 z 3 zestawów produktów BIOOIL!

Zapraszam do udziału w zabawie, polegającej na zaproponowaniu przepisu na sałatkę, w której składzie znajdą się kukurydza, maliny oraz olej lniany o smaku cytryny. Aby Wasza propozycja wzięła udział w konkursie należy przedstawić wszystkie składniki sałatki oraz sosu/dressingu, a także sposób jej przygotowania. Zachęcam Was również do dodania zdjęcia sałatki oraz przedstawienia jej nazwy – nie jest to jednak wymóg konieczny. Swoje pomysły wpisujcie w komentarzu poniżej.

To był twardy orzech do zgryzienia, ale ja też przygotowałam swoją propozycję takiej sałatki – kliknijcie tutaj aby zobaczyć moją kompozycję.

Konkurs trwa do 25 lipca do godziny 24:00, a wyniki zostaną ogłoszone przed 1 sieprnia 2017 r. Autorzy 3 najciekawszych komentarzy otrzymają fantastyczny zestaw olejów i nasion od Laboratorium BIOOIL.

W skład każdego zestawu wchodzą:
– Olej kokosowy 450 ml
– Olej z pestek dyni 250 ml
– Olej lniany z kapsaicyną (średnio ostry) 250 ml
– Olej lniany o smaku cytryny 100 ml
– Olej lniany o smaku bazylii 100 ml
– Olej lniany z olejem z czarnuszki o smaku bazylii 100 ml
– Nasiona chia BIO 200 g
– Nasiona czarnuszki 200 g

 

Udział w konkursie oznacza akceptację niniejszego Regulaminu.

Wyniki konkursu

Bardzo dziękuję wszystkim za udział w konkursie i niezwykle ciekawe koncepcje sałatek z olejem BIOOIL o smaku cytryny, malinami i kukurydzą. Finalnie mam przyjemność ogłosić, że w konkursie zwyciężają:

  1. Gabriela (komentarz z dnia 6 lipca 2017 | 21:43) za smakowitą sałatkę „SMAKI LATA” oraz piękne zdjęcie z olejem BIOOIL.
  2. Grażyna (komentarz z dnia 25 lipca 2017 | 17:19), za niezwykle ciekawy pomysł na sałatkę z wątróbką i sosem malinowym przygotowanym na bazie oleju BIOOIL.
  3. Aneta76 (komentarz z dnia 25 lipca 2017 | 23:48) za oryginalną, słodziutką kompozycję oraz krótki, ale wymowny i bardzo apetyczny opis.

Gratulacje!

19 komentarzy do "KONKURS "Dodaj składniki do sałatki z BIOOIL!" | KONKURS ZAKOŃCZONY"

  • comment-avatar
    Aneta76 25 lipca 2017 (23:48)

    Moja propozycja to wyborna, niebanalna w smaku sałatka z rukolą, kozim serem, burakiem, kukurydzą, daktylami, malinami, doprawiona malinowo-miodowym vinaigrette. Śnieżnobiały kozi ser z mocną czerwienią pieczonego buraka i żółciutką kukurydzą to mariaż idealny nie tylko kolorystycznie. Słodka nuta daktyli i miodu oraz aromat malin czynią tą sałatkę plejadą smaków.

    Składniki:
    200 g rukoli
    150 g koziego sera
    4 małe buraki
    8 daktyli
    100 g malin
    1 puszka kukurydzy

    Malinowo – miodowy dressing:
    5 łyżek oleju lnianego o smaku cytryny Biooil
    1 ząbek czosnku
    1,5 łyżki octu malinowego
    2 łyżeczki miodu
    sól
    pieprz

    Rukolę umyć i odsączyć. Każdego buraka owinąć w folię aluminiową, włożyć do naczynia do pieczenia i umieścić w piekarniku nagrzanym do 200 C. Piec 40 minut. Buraki powinny być miękkie, ale chrupiące. Ostudzić, obrać i pokroić na szóstki. Pokroić pozostałe składniki: ser kozi na plastry, daktyle na połówki. Kukurydzę z puszki odsączyć z zalewy. Przygotować sos: w miseczce ubić trzepaczką olej lniany o smaku cytryny z octem malinowym, miodem i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Na talerzach rozłożyć rukolę, ułożyć buraki, ser, posypać daktylami, kukurydzą i malinami. Polać dressingiem.

  • comment-avatar
    Elżbieta Irenka Stysiał 25 lipca 2017 (23:29)

    Krewetkowe Love z malinowymi lodami 🙂

    Składniki: pół arbuza, pół melona, 20 szt krewetek oczyszczonych podsmażam na oleju archaidowym i studzę. Garść świeżej melisy, oliwki czarne odsączone z zalewy, szklanka malin, 1/4 opakowania rukoli, kukurydza 4 kolby świeżej.
    Garść ugotowanego makaronu w kształcie muszelek. Krewetki można ułożyć w muszelkach makaronowych- fajniej się wówczas prezentują.
    Kukurydzę w całości należy ugotować na parze i przełożyć do patelni, w której smażyły się krewetki- delikatnie ją zrumienić można.
    Na sos potrzebuję: Olej lniany o smaku cytryny BIOOIL 4 łyżki stołowe, ocet jabłkowy pół łyżeczki (domowej roboty najlepszy!), strużka miodu spadziowego , pieprz kolorowy, kilka kropli sosu jasnego sojowego i kawałek imbiru świeżego.

    Arbuza wydrążam całkowicie aby skórka stanowiła miskę na sałatkę- specjalną łyżką do kulek. Połowę miąższu z arbuza wraz z melisą, malinami i odrobiną pieprzu rozdrabniam, by później zrobić z tejże masy kulki lodowe. Do blendera na kilka chwil i wkładam do zamrażarki.
    Do miski z arbuzowej łupiny wkładam rukolę, nakładam kuleczki wydrążone w melonie, arbuzowe kuleczki, podsmażone krewetki układam w muszelki makaronowe, dodaję oliwki.
    Przygotowuję sos z podanych wyżej składników rozcierając je w moździerzu.
    Przed podaniem polewam misę sałatki obficie sosem, układam na wierzch mrożone kulki arbuzowo- malinowe
    Serwuję z chrupiącą kolbą kukurydzy posypanej ziarnem sezamu.

    saatkawarbuzie

  • comment-avatar
    Elżbieta Anna Kruczkiewicz 25 lipca 2017 (22:41)

    Oto “Cytrynowy Spontan”

    Sałatka ta jest wariacja smakową moich dzieciaków, które nigdy, ale to prze … nigdy nie trzymają się sprawdzonych przepisów matki! Uwielbiają eksperymenty w kuchni 😀

    Potrzebujemy garść świeżego szpinaku, garść rukoli, 3 mandarynki obrane ze skórki i podzielone na kawałeczki, pół kiści zielonego winogronu, opakowanie czarnych oliwek bez pestek, 3 pomidory, kukurydza z puszki, kulka mozzarelli.
    Powyższe składniki nakładamy do salaterki, dekorując ją poszczególnymi składnikami. Na wierzch układamy pokrojoną mozzarellę i szykujemy dressing.
    Potrzebujemy: olej lniany o smaku cytryny 4 łyżki, garść lekko zmrożonych malin, 1 cm świeżego imbiru, łyżeczka miodu akacjowego, łyżeczka octu balsamicznego, kilka listków mięty, sok z cytryny i pieprz cytrynowy. Całość rozdrabniamy w blenderze i polewamy po ułożonych warzywach, na chwilkę przed podaniem- posypując ziarenkami czarnuszki.
    Smakuje rewelacyjnie, a olej lniany o smaku cytryny BIOOIL – podkreśla jej kunszt 🙂

    5sierpie0612

  • comment-avatar
    dorota54 25 lipca 2017 (19:22)

    SAŁATKA O NAZWIE NIESFORNA KROPLA SŁODYCZY

    Składniki:
    – 20 dag szpinaku
    – 20 dag rukoli
    – 10 dag malin
    – 10 dag pomidorków cherry
    – 5 dag płatków migdałowych
    – 10- 12 malin
    – kukurydza

    Dressing:
    – łyżka octu balsamicznego
    – 4 łyżki oleju lnianego o smaku cytryny
    – sos tabasco
    – cukier
    – sól i pieprz

    Przygotowanie:
    Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Szpinak przebrać, umyć, oderwać twarde łodyżki i osuszyć. Rukolę także umyć. Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na pół. W occie balsamicznym rozpuścić po szczypcie soli i cukru. Zmiksować 10-12 malin, dolać do nich ocet, doprawić pieprzem i 2 kroplami sosu tabasco. Dolać olej, zmiksować. Wymieszać szpinak i rukolę z pomidorkami, doprawić solą i pieprzem. Polać sosem i wymieszać. Posypać malinami, kukurydzą i prażonymi płatkami migdałowymi.

  • comment-avatar
    Grażyna 25 lipca 2017 (17:19)

    Sałata z wątróbką z indyka i malinami.
    Składniki sałatki:
    – garść roszponki i garść szpinaku
    – 25 dkg wątróbki z indyka ( może być z kurczaka )
    – pół szklanki kukurydzy z puszki
    – 20 sztuk dorodnych, jędrnych malin
    – olej lniany o smaku cytryny BIOOIL
    – łyżka pokrojonego i zesmażonego bekonu
    – łyżeczka prażonych pestek słonecznika
    – łyżka masła
    – sól
    – pieprz
    – masło
    Wątróbkę myjemy i pozbawiamy błon i tłuszczu, osuszamy i smażymy na maśle ( wątróbki maja być leciutko chrupkie z wierzchu i mięsiste w środku ale nie surowe )
    Na talerz wykładamy roszponkę i szpinak, skrapiamy olejem lnianym o smaku cytryny, wykładamy ostudzone wątróbki, obsypujemy kukurydzą, zesmażonym bekonem i pestkami słonecznika a na to dekoracyjnie układamy maliny.

    Składniki dressingu malinowego
    – 50 ml oleju lnianego o smaku cytryny BIOOIL
    – 100g malin
    – 2 łyżeczki wody
    – kilka świeżych liści bazylii ( 3-4 nie więcej )
    – ¾ łyżeczki cukru ( najlepiej trzcinowego )
    – 1/3 łyżeczki soli
    Wszystkie składniki dressingu miksujemy i polewamy nim sałatę z wątróbką tuż przed podaniem. Smacznego

  • comment-avatar
    Magdalena 25 lipca 2017 (14:21)

    Sałatka “Buraczane Love” :
    – 2-3 średnie buraczki
    – garść rukoli bądź szpinaku
    – ser feta
    – słonecznik
    – maliny
    – kukurydza

    Rukolę lub szpinak należy opłukać i osuszyć. Buraki zawijamy w folie aluminiową i wstawiamy do piekarnika – pieczemy w temperaturze 180 stopniach przez około 2 godziny. Podczas pieczenia buraków , możemy zabrać się za prażenie słonecznika . Po upieczeniu kroimy buraki na cieniutkie plastry, a ser feta w kosteczkę. Całość mamy prawie już gotową należy teraz tylko wszystko ułożyć na talerzu. Na sam spód dajemy rukolę, następnie cieniutko pokrojone buraczki , na które układamy maliny i kukurydzę. Całość posypujemy słonecznikiem, serem feta oraz skrapiamy delikatnie olejem lnianym o smaku cytrynowym. Gotowe! 🙂

    Poniżej zdjęcie sałatki tyle , że bez malinek i kukurydzy! 🙂

    17075779_393401141029165_8206166447919988736_n1

  • comment-avatar
    Justyna 25 lipca 2017 (10:45)

    Sałatka rybaka

    Skladniki:
    Łosoś wędzony- paczka
    Maliny – garść
    Komosa ryżowa – 1 szklanka po ugotowaniu
    Ser kozi -50g
    Buraki pieczony -2 sztuki
    Pomarancza 1 szt
    Siemie lniane -1 lyzka
    Olej lniany cytrynowy
    Pomidora gruszkowe zolte -garść
    Czerwona cebula pol sztuki
    Chia -1 lyzka
    Sok z pomaranczy 30ml
    Kukurydza 30g
    Olej kokosowy 20g
    Szpinak, rucola – garść
    Sol himalajska i pieprz do smaku
    Miod kasztanowa 1 lyzeczka

    Przygotowanie :

    Komosę ugotowac wg instrukcji na opakowaniu. Na oleju kokosowym uprazyc ziarna kukurydzy na popcorn. Sos: Olej lniany, sok z pomaranczy, Miod, siemie i chia wymieszac. Doprawic sola i pieprzem.
    Pozostale Skladniki pokroic i wymieszac z komosa. Posypac popcornem i polac sosem. Smacznego 🙂

  • comment-avatar
    Eliza 25 lipca 2017 (03:52)

    Sałatka MIÓD,CUD,MALINA:)
    – 300 g fasolki szparagowej ugotowanej,
    – 300 g ziaren kukurydzy cukrowej ugotowanej lub z puszki,
    – 1 ostra papryka,
    – 100 g malin,
    – 1 czerwona cebula,
    – 2 ząbki czosnku,
    – 2 łyżki stołowe octu winnego,
    – 3 łyżki stołowe oleju lnianego BIOOIL o smaku cytrynowym,
    – 1 pęczek zielonej pietruszki,
    – sól,pieprz do smaku.
    Sposób przygotowania:
    Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki.Cebulę kroimy w kostkę, a paprykę w bardzo cienkie paski. Czosnek rozcieramy na miazgę oraz mieszamy z octem, posiekaną pietruszką,olejem BIOOIL o smaku cytrynowym oraz roztartymi malinami.Doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym sosem polewamy warzywa,dokładnie mieszamy i na ok. 0,5 h odstawiamy sałatkę w zimne miejsce.
    Sałatka MIÓD,CUD,MALINA:) zachwyci i zadowoli każde podniebienie.
    Smacznego:)

  • comment-avatar
    Barbara 24 lipca 2017 (21:27)

    Uwielbiam eksperymentować w kuchni oraz kocham niebanalne połączenia składników. Gra wielu smaków i aromatów w jednym daniu to mój główny cel. Dlatego moja propozycja gwarantuje wszystkie te doznania.
    Tamaryndowe krewetki z malinami.
    Kwintesencją są słodko-kwaśne sosy i przyprawy takie jak tamarynd, sos rybny, cukier palmowy i trawa cytrynowa.

    składniki:
    – 50 dag oczyszczonych krewetek
    – 1 kolba kukurydzy
    – 30 dag malin
    – 1 trawa cytrynowa
    – 2 łyżki posiekanego imbiru
    – 2 łyżki cukru palmowego
    – 2 łyżki oleju lnianego o smaku cytryny
    – 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
    – 3 łyżki oleju arachidowego (do smażenia)
    – 2 łyżki pasty tamaryndowej
    – ¼ szklanki gorącej wody
    – odrobina sambalu (dla lubiących ogień w gębie)
    – makaron ryżowy

    Przygotowanie:

    Dressing – zmieszać wodę, cukier, pastę tamaryndową i olej lniany o smaku cytryny. Jeśli wyjdzie za rzadki można go zagęścić skrobią kukurydzianą.

    Na oleju rozgrzanym na patelni podsmażyć imbir, trawę cytrynową i kukurydzę. Dodać oczyszczone krewetki. Smażyć do zrumienia. Ugotować makaron ryżowy. Krewetki wymieszać z makaronem i dodać maliny. Przybrać kolendrą i dressingiem. Dodać sos i smażyć ok. 2 minut. Sos zagęszczamy skrobią kukurydzianą, którą dodajemy na końcu. Całość należy podawać na ugotowanym ryżowym makaronie i przybrać kolendrą. Dla chętnych do osobnej miseczki nakładamy sambal.

  • comment-avatar
    Ewa 24 lipca 2017 (21:14)

    Sałatka “Środek lata”
    Składniki( ilości według uznania):
    Kukurydza (z puszki bądź gotowana kolba)
    Maliny
    Bób
    Sałata (u mnie lodowa, ale pyszna jest również rukola)
    Cukinia
    Prażone pestki słonecznika
    Bób ugotować do pożądanej miękkości w osolonej wodzie, obrać z łupinek. Cukinię pokroić w mniej więcej centymetrowe kostki, udusić na małej ilości masła, dodać maliny i mieszać tylko do puszczenia soku.
    Do miski włożyć sałatę, dodać kukurydzę, wyłożyć bób oraz cukinię z malinami, posypać słonecznikiem. Polać dressingiem.
    Dressing:
    Olej lniany cytrynowy
    Sól
    Pieprz
    Odrobina cukru
    Wszystkie składniki wymieszać i polać uzyskanym dressingiem sałatkę tuż przed podaniem.
    Smacznego!

  • comment-avatar
    Żona Wrona 24 lipca 2017 (14:05)

    Oto moja propozycja :
    -Kolba kukurydzy – ugotować w osolonej wodzie u po wystudzeniu ściąć ziarenka
    -miseczka malin – umyć pod bieżącą wodą i osuszyć
    -garść świeżego szpinaku – umyć u odciąć twarde łodygi
    -pół szklanki komosy ryżowej – ugotować
    -ser z niebieską pleśnią -pokroić w kostkę
    -dwie kromki chleba najlepiej czerstwego, zwykły biały lub żytni – pokroić w kostkę i przyrządzić z niego grzanki: nalać troszkę oleju do smażenia na duży talerz i zetrzeć skórkę z całej cytryny. Kostki chleba delikatnie otoczyć i miksturze i wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię. Smażyć do zrumienienia.

    Dressing : olej lniany biooil z cytryną, sól, pieprz oraz kilka drobno siekanych listkow mięty.

    wszystko ze sobą połączyć. Smacznego!

  • comment-avatar
    ewaklym@gmail.com 11 lipca 2017 (20:45)

    SAŁATKA WARSTWOWA
    Składniki:
    małe opakowanie malin, puszka kukurydzy konserwowej, opakowanie mix sałat -umyte, duża wędzona pierś z kurczaka lub dwie małe, opakowanie mini kulek mozarella, sok z połowy cytryny, garść słonecznika uprażonego na suchej patelnii, 3 łyżki oleju lnianego o smaku cytrynowym, 2 łyżki miodu wielokwiatowego,sól, pieprz,szczypta cząbru i estragomu.
    Sposób wykonania:
    Olej lniany, sok z cytryny,miod,pół łyżeczki soli,pieprz oraz zioła umieścić w małym słoiczku i energicznie począsać, aż składniki połączą się ze sobą.
    Sałaty porwać na mniejsze części i umieścić w misce , kukurydze odcedzić z zalewy i wyłożyć na sałacie. Piersi z kurczaka pokroić w grubą kostkę wyłożyć jako trzecią warstwe, na nie osączone z zalewy kulki mozarelli. Następnie rozłożyć równo maliny, posypać uprażonym,ostudzonym słonecznikiem.
    Po wierzchu polać sosem.Schłodzić ok. 30- 40 minut ,a następnie zjeść. Pyszności. Polecam !!! ?

  • comment-avatar
    Sandra 11 lipca 2017 (11:30)

    Malinowe love <3

    Składniki na sałatkę:
    -garść szpinaku
    -garść rukoli
    -garść roszponki
    -5 łyżek malin
    -5 łyżek kukurydzy
    -plaster arbuza
    -50 gram sera feta

    Składniki na dip:
    -1 łyżka oleju lnianego o smaku cytryny
    -1 łyżka soku z cytryny
    -1 łyżeczka posiekanej pietruszki
    -1/2 łyżeczki kardamonu
    -2/3 szklanki jogurtu naturalnego
    -przyprawy do smaku: sól, pieprz, płatki chilli, oregano, bazylia

    Liście umyć, osuszyć i wyłożyć na talerzu. Na wierzch położyć maliny, odsączoną kukurydzę z puszki, pokrojonego arbuza i pokruszony ser. Składniki dipu wymieszać i wsadzić do lodówki na 15 minut. Polać dipem sałatkę. Szybki, prosty i pyszny przepis na letnią sałatkę 🙂 Smacznego!

  • comment-avatar
    Karolina 8 lipca 2017 (16:34)

    Moja mamusia uwielbia takie połączenia! 🙂
    Składniki na sałatkę
    – maliny 100g
    – kukurydza pół puszki
    – rukola
    – prażony słonecznik ok 50g.
    – pół puszki ananasa
    – ser pleśniowy, jedno opakowanie
    Sosik :
    – Olej lniany o smaku cytryny 2 łyżki
    – sok z połowy cytryny
    – 2 łyżki musztardy delikatesowej
    – 1 łyżeczka musztardy ostrej

    Sposób przygotowania : Owoce i warzywa myjemy. Ananasa oraz ser pleśniowy kroimy w kostkę, prażymy słonecznik. Wszystkie składniki (maliny, ananas, ser, słonecznik, rukole,kukurydze) nakładamy na jeden talerzyk. Sos jest bardzo prosty w przygotowaniu, wyciskamy cytrynę i mieszamy ją z resztą składników. Polewamy “sosem” wcześniej przygotowaną sałatkę i gotowe! Pyszna sałatka, która ma w sobie idealną równowagę smaków! 🙂

  • comment-avatar
    Małgorzata 7 lipca 2017 (06:53)

    Połączenie jest zaskakujące. Pospolitość kukurydzy i delikatność malin. To pierwsze trzeba uszlachetnić, a maliny to składnik o wspaniałym smaku, który koniecznie trzeba podkreślić i wyróżnić. Tak pięknie kojarzą się z pełnią gorącego lata i z Leśmianem. Wystarczy kilka składników, nadmiar jest tu zbyteczny.

    Składniki sałatki:
    Kukurydza – 1 szklanka
    Orzechy laskowe – 1 szklanka
    Ser tofu – pokrojony w kostkę i obsmażony na oleju (odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku po smażeniu) – 1 szklanka
    Czerwony pieprz młotkowany – 1 łyżeczka

    Dressing /sos malinowy/:
    Maliny – 1 szklanka
    Olej lniany o smaku cytryny – 1 łyżka
    Sok z cytryny – 1 łyżka
    Cukier trzcinowy – 1 łyżeczka
    Sól – szczypta

    Do przybrania:
    Listki mięty

    Wykonanie:
    Kukurydzę, orzechy i ser tofu – posypać czerwonym pieprzem i odstawić na pół godziny. Następnie delikatnie wymieszać i ostrożnie przełożyć na talerz/ półmisek, na którym będzie podawana (wybrać raczej szersze, bardziej płaskie naczynie, aby sałatka nie była zbyt grubo rozłożona). Dobrze jest też od razu robić porcje na małych talerzykach czy w miseczkach.
    Maliny zmiksować krótko (blenderem) z pozostałymi składnikami dressingu. Polać tym wspaniałym malinowym sosem sałatkę po wierzchu przed podaniem – już nie mieszając. Przybrać listkami mięty.

    Zalety: Cudowny smak. Wady: Sos przygotowywać bezpośrednio przed podaniem. Świeżo zmiksowany jest najlepszy.
    Niestety, jeszcze nie trafiłam na świeże maliny w zieleniaku, więc przesyłam przepis bez zdjęcia.

  • comment-avatar
    Gabriela 6 lipca 2017 (21:43)

    Sałatka Smaki Lata

    Składniki

    Szpinak
    Ser brie z orzechami
    Kukurydza
    Maliny
    Prażony słonecznik

    Dressing

    Ocet balsamiczny
    Miód
    Olej lniany cytrynowy
    BiOOil
    Sól Pieprz kolorowy

    Wszystkie składniki układamy na talerzu.Szpinak, kukurydza,pokrojony w trójkąciki ser brie z orzechami,maliny i uprażony wcześniej na patelni słonecznik.Solimy i pieprzymy do smaku.Polewamy dressingiem.
    Smacznego.

    saatkasmakilatakonkurs

  • comment-avatar
    Roksana 6 lipca 2017 (10:17)

    Sałatka a’la tabbouleh z komosą ryżową i malinami
    50g komosy ryżowej
    100g malin
    50g kukurydzy
    kilka rzodkiewek
    rukola
    szczypiorek
    garść podprażonych pestek słonecznika

    dressing:
    2 łyżki oleju o smaku cytryny
    łyżka soku z cytryny
    łyżka miodu
    sól gruboziarnista
    pieprz

    Komosę gotujemy z odrobiną soli. Rzodkiewki kroimy na małe kawałki, a szczypiorek drobno siekamy. Do miski wrzucamy wszystkie składniki sałatki i mieszamy. Z podanych składników robimy sos, którym polewamy sałatkę i jeszcze raz mieszamy.
    Smacznego!

  • comment-avatar
    wiktoria 5 lipca 2017 (22:58)

    Sałatka a’la malina
    Składniki:
    1 garść szpinaku
    1 garść roszpunki
    1 garść rukoli
    1 garść sałaty rzymskiej
    1 małe awokado pokrojone w kostke
    50 g Komosy ryżowej lub/i dla mięsożerców grillowana pierś z indyka
    50 g kukurydzy
    1 mała garść startego koziego sera
    dressing malinowy*
    Przygotowanie:
    Wszystkie składniki umieszczamy w misie i delikatnie mieszamy, zostawiamy na chwilę do połączenie smaków. Bon appetit !

    *Dressing malinowy:
    Składniki:
    150 g malin
    1/3 szklanki oleju lnianego o smaku cytryny
    1 łyżka musztardy dobrej jakości
    1 łyżka syropu różanego/ miodu
    kilka kropel octu balsamicznego
    Przygotowanie:
    Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy na jedwabiście gładką masę.

  • comment-avatar
    Dorota 5 lipca 2017 (16:38)

    Sałatka „Malinowe Hawaje”

    Składniki
    Sos majonezowo-cytrynowy:
    • 100 ml oleju lnianego BIOOIL o smaku cytrynowym
    • 1 żółtko jajka
    • 0,5 łyżki musztardy
    • 1 łyżka octu
    • 1 łyżeczka miodu
    • pieprz
    • sól
    Sałatka:
    • 250 g ugotowanej piersi z kurczaka
    • ananas ( 0,5 puszki )
    • seler naciowy ( 3 łodygi )
    • maliny ( 100 g )
    • kukurydza ( 0,5 puszki )
    • szczypiorek posiekany ( 4 łyżki )
    • sól
    • pieprz

    Przygotowanie:

    Sos majonezowy:
    Żółtko, sól, miód, ocet, musztardę wrzucamy do naczynia miski i zaczynam miksować blenderem lub mikserem powoli dolewając cienkim strumieniem olej lniany, tak długo aż sos zrobi się jednolity i gęsty jak majonez. Resztę sosu niewykorzystaną do sałatki możemy przełożyć do słoika i używać jako majonezu o smaku cytrynowym.

    Sałatka:
    Mięso i ananasy kroimy w kostkę. Seler oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki. Łączymy wszystkie składniki sałatki, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy sos majonezowo cytrynowy

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny