Tworzenie niebanalnych, wyśmienitych i harmonijnych kompozycji smakowych daje Ci dużo radości? Zaproponuj sałatkę, w której składzie znajdą się kukurydza, maliny oraz olej lniany o smaku cytryny i zgarnij 1 z 3 zestawów produktów BIOOIL!
Zapraszam do udziału w zabawie, polegającej na zaproponowaniu przepisu na sałatkę, w której składzie znajdą się kukurydza, maliny oraz olej lniany o smaku cytryny. Aby Wasza propozycja wzięła udział w konkursie należy przedstawić wszystkie składniki sałatki oraz sosu/dressingu, a także sposób jej przygotowania. Zachęcam Was również do dodania zdjęcia sałatki oraz przedstawienia jej nazwy – nie jest to jednak wymóg konieczny. Swoje pomysły wpisujcie w komentarzu poniżej.
To był twardy orzech do zgryzienia, ale ja też przygotowałam swoją propozycję takiej sałatki – kliknijcie tutaj aby zobaczyć moją kompozycję.
Konkurs trwa do 25 lipca do godziny 24:00, a wyniki zostaną ogłoszone przed 1 sieprnia 2017 r. Autorzy 3 najciekawszych komentarzy otrzymają fantastyczny zestaw olejów i nasion od Laboratorium BIOOIL.
W skład każdego zestawu wchodzą:
– Olej kokosowy 450 ml
– Olej z pestek dyni 250 ml
– Olej lniany z kapsaicyną (średnio ostry) 250 ml
– Olej lniany o smaku cytryny 100 ml
– Olej lniany o smaku bazylii 100 ml
– Olej lniany z olejem z czarnuszki o smaku bazylii 100 ml
– Nasiona chia BIO 200 g
– Nasiona czarnuszki 200 g
Udział w konkursie oznacza akceptację niniejszego Regulaminu.
Wyniki konkursu
Bardzo dziękuję wszystkim za udział w konkursie i niezwykle ciekawe koncepcje sałatek z olejem BIOOIL o smaku cytryny, malinami i kukurydzą. Finalnie mam przyjemność ogłosić, że w konkursie zwyciężają:
- Gabriela (komentarz z dnia 6 lipca 2017 | 21:43) za smakowitą sałatkę „SMAKI LATA” oraz piękne zdjęcie z olejem BIOOIL.
- Grażyna (komentarz z dnia 25 lipca 2017 | 17:19), za niezwykle ciekawy pomysł na sałatkę z wątróbką i sosem malinowym przygotowanym na bazie oleju BIOOIL.
- Aneta76 (komentarz z dnia 25 lipca 2017 | 23:48) za oryginalną, słodziutką kompozycję oraz krótki, ale wymowny i bardzo apetyczny opis.
Gratulacje!
19 komentarzy do "KONKURS "Dodaj składniki do sałatki z BIOOIL!" | KONKURS ZAKOŃCZONY"
Aneta76 25 lipca 2017 (23:48)
Moja propozycja to wyborna, niebanalna w smaku sałatka z rukolą, kozim serem, burakiem, kukurydzą, daktylami, malinami, doprawiona malinowo-miodowym vinaigrette. Śnieżnobiały kozi ser z mocną czerwienią pieczonego buraka i żółciutką kukurydzą to mariaż idealny nie tylko kolorystycznie. Słodka nuta daktyli i miodu oraz aromat malin czynią tą sałatkę plejadą smaków.
Składniki:
200 g rukoli
150 g koziego sera
4 małe buraki
8 daktyli
100 g malin
1 puszka kukurydzy
Malinowo – miodowy dressing:
5 łyżek oleju lnianego o smaku cytryny Biooil
1 ząbek czosnku
1,5 łyżki octu malinowego
2 łyżeczki miodu
sól
pieprz
Rukolę umyć i odsączyć. Każdego buraka owinąć w folię aluminiową, włożyć do naczynia do pieczenia i umieścić w piekarniku nagrzanym do 200 C. Piec 40 minut. Buraki powinny być miękkie, ale chrupiące. Ostudzić, obrać i pokroić na szóstki. Pokroić pozostałe składniki: ser kozi na plastry, daktyle na połówki. Kukurydzę z puszki odsączyć z zalewy. Przygotować sos: w miseczce ubić trzepaczką olej lniany o smaku cytryny z octem malinowym, miodem i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Na talerzach rozłożyć rukolę, ułożyć buraki, ser, posypać daktylami, kukurydzą i malinami. Polać dressingiem.
Elżbieta Irenka Stysiał 25 lipca 2017 (23:29)
Krewetkowe Love z malinowymi lodami 🙂
Składniki: pół arbuza, pół melona, 20 szt krewetek oczyszczonych podsmażam na oleju archaidowym i studzę. Garść świeżej melisy, oliwki czarne odsączone z zalewy, szklanka malin, 1/4 opakowania rukoli, kukurydza 4 kolby świeżej.
Garść ugotowanego makaronu w kształcie muszelek. Krewetki można ułożyć w muszelkach makaronowych- fajniej się wówczas prezentują.
Kukurydzę w całości należy ugotować na parze i przełożyć do patelni, w której smażyły się krewetki- delikatnie ją zrumienić można.
Na sos potrzebuję: Olej lniany o smaku cytryny BIOOIL 4 łyżki stołowe, ocet jabłkowy pół łyżeczki (domowej roboty najlepszy!), strużka miodu spadziowego , pieprz kolorowy, kilka kropli sosu jasnego sojowego i kawałek imbiru świeżego.
Arbuza wydrążam całkowicie aby skórka stanowiła miskę na sałatkę- specjalną łyżką do kulek. Połowę miąższu z arbuza wraz z melisą, malinami i odrobiną pieprzu rozdrabniam, by później zrobić z tejże masy kulki lodowe. Do blendera na kilka chwil i wkładam do zamrażarki.
Do miski z arbuzowej łupiny wkładam rukolę, nakładam kuleczki wydrążone w melonie, arbuzowe kuleczki, podsmażone krewetki układam w muszelki makaronowe, dodaję oliwki.
Przygotowuję sos z podanych wyżej składników rozcierając je w moździerzu.
Przed podaniem polewam misę sałatki obficie sosem, układam na wierzch mrożone kulki arbuzowo- malinowe
Serwuję z chrupiącą kolbą kukurydzy posypanej ziarnem sezamu.
Elżbieta Anna Kruczkiewicz 25 lipca 2017 (22:41)
Oto “Cytrynowy Spontan”
Sałatka ta jest wariacja smakową moich dzieciaków, które nigdy, ale to prze … nigdy nie trzymają się sprawdzonych przepisów matki! Uwielbiają eksperymenty w kuchni 😀
Potrzebujemy garść świeżego szpinaku, garść rukoli, 3 mandarynki obrane ze skórki i podzielone na kawałeczki, pół kiści zielonego winogronu, opakowanie czarnych oliwek bez pestek, 3 pomidory, kukurydza z puszki, kulka mozzarelli.
Powyższe składniki nakładamy do salaterki, dekorując ją poszczególnymi składnikami. Na wierzch układamy pokrojoną mozzarellę i szykujemy dressing.
Potrzebujemy: olej lniany o smaku cytryny 4 łyżki, garść lekko zmrożonych malin, 1 cm świeżego imbiru, łyżeczka miodu akacjowego, łyżeczka octu balsamicznego, kilka listków mięty, sok z cytryny i pieprz cytrynowy. Całość rozdrabniamy w blenderze i polewamy po ułożonych warzywach, na chwilkę przed podaniem- posypując ziarenkami czarnuszki.
Smakuje rewelacyjnie, a olej lniany o smaku cytryny BIOOIL – podkreśla jej kunszt 🙂
dorota54 25 lipca 2017 (19:22)
SAŁATKA O NAZWIE NIESFORNA KROPLA SŁODYCZY
Składniki:
– 20 dag szpinaku
– 20 dag rukoli
– 10 dag malin
– 10 dag pomidorków cherry
– 5 dag płatków migdałowych
– 10- 12 malin
– kukurydza
Dressing:
– łyżka octu balsamicznego
– 4 łyżki oleju lnianego o smaku cytryny
– sos tabasco
– cukier
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Szpinak przebrać, umyć, oderwać twarde łodyżki i osuszyć. Rukolę także umyć. Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na pół. W occie balsamicznym rozpuścić po szczypcie soli i cukru. Zmiksować 10-12 malin, dolać do nich ocet, doprawić pieprzem i 2 kroplami sosu tabasco. Dolać olej, zmiksować. Wymieszać szpinak i rukolę z pomidorkami, doprawić solą i pieprzem. Polać sosem i wymieszać. Posypać malinami, kukurydzą i prażonymi płatkami migdałowymi.
Grażyna 25 lipca 2017 (17:19)
Sałata z wątróbką z indyka i malinami.
Składniki sałatki:
– garść roszponki i garść szpinaku
– 25 dkg wątróbki z indyka ( może być z kurczaka )
– pół szklanki kukurydzy z puszki
– 20 sztuk dorodnych, jędrnych malin
– olej lniany o smaku cytryny BIOOIL
– łyżka pokrojonego i zesmażonego bekonu
– łyżeczka prażonych pestek słonecznika
– łyżka masła
– sól
– pieprz
– masło
Wątróbkę myjemy i pozbawiamy błon i tłuszczu, osuszamy i smażymy na maśle ( wątróbki maja być leciutko chrupkie z wierzchu i mięsiste w środku ale nie surowe )
Na talerz wykładamy roszponkę i szpinak, skrapiamy olejem lnianym o smaku cytryny, wykładamy ostudzone wątróbki, obsypujemy kukurydzą, zesmażonym bekonem i pestkami słonecznika a na to dekoracyjnie układamy maliny.
Składniki dressingu malinowego
– 50 ml oleju lnianego o smaku cytryny BIOOIL
– 100g malin
– 2 łyżeczki wody
– kilka świeżych liści bazylii ( 3-4 nie więcej )
– ¾ łyżeczki cukru ( najlepiej trzcinowego )
– 1/3 łyżeczki soli
Wszystkie składniki dressingu miksujemy i polewamy nim sałatę z wątróbką tuż przed podaniem. Smacznego
Magdalena 25 lipca 2017 (14:21)
Sałatka “Buraczane Love” :
– 2-3 średnie buraczki
– garść rukoli bądź szpinaku
– ser feta
– słonecznik
– maliny
– kukurydza
Rukolę lub szpinak należy opłukać i osuszyć. Buraki zawijamy w folie aluminiową i wstawiamy do piekarnika – pieczemy w temperaturze 180 stopniach przez około 2 godziny. Podczas pieczenia buraków , możemy zabrać się za prażenie słonecznika . Po upieczeniu kroimy buraki na cieniutkie plastry, a ser feta w kosteczkę. Całość mamy prawie już gotową należy teraz tylko wszystko ułożyć na talerzu. Na sam spód dajemy rukolę, następnie cieniutko pokrojone buraczki , na które układamy maliny i kukurydzę. Całość posypujemy słonecznikiem, serem feta oraz skrapiamy delikatnie olejem lnianym o smaku cytrynowym. Gotowe! 🙂
Poniżej zdjęcie sałatki tyle , że bez malinek i kukurydzy! 🙂
Justyna 25 lipca 2017 (10:45)
Sałatka rybaka
Skladniki:
Łosoś wędzony- paczka
Maliny – garść
Komosa ryżowa – 1 szklanka po ugotowaniu
Ser kozi -50g
Buraki pieczony -2 sztuki
Pomarancza 1 szt
Siemie lniane -1 lyzka
Olej lniany cytrynowy
Pomidora gruszkowe zolte -garść
Czerwona cebula pol sztuki
Chia -1 lyzka
Sok z pomaranczy 30ml
Kukurydza 30g
Olej kokosowy 20g
Szpinak, rucola – garść
Sol himalajska i pieprz do smaku
Miod kasztanowa 1 lyzeczka
Przygotowanie :
Komosę ugotowac wg instrukcji na opakowaniu. Na oleju kokosowym uprazyc ziarna kukurydzy na popcorn. Sos: Olej lniany, sok z pomaranczy, Miod, siemie i chia wymieszac. Doprawic sola i pieprzem.
Pozostale Skladniki pokroic i wymieszac z komosa. Posypac popcornem i polac sosem. Smacznego 🙂
Eliza 25 lipca 2017 (03:52)
Sałatka MIÓD,CUD,MALINA:)
– 300 g fasolki szparagowej ugotowanej,
– 300 g ziaren kukurydzy cukrowej ugotowanej lub z puszki,
– 1 ostra papryka,
– 100 g malin,
– 1 czerwona cebula,
– 2 ząbki czosnku,
– 2 łyżki stołowe octu winnego,
– 3 łyżki stołowe oleju lnianego BIOOIL o smaku cytrynowym,
– 1 pęczek zielonej pietruszki,
– sól,pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki.Cebulę kroimy w kostkę, a paprykę w bardzo cienkie paski. Czosnek rozcieramy na miazgę oraz mieszamy z octem, posiekaną pietruszką,olejem BIOOIL o smaku cytrynowym oraz roztartymi malinami.Doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym sosem polewamy warzywa,dokładnie mieszamy i na ok. 0,5 h odstawiamy sałatkę w zimne miejsce.
Sałatka MIÓD,CUD,MALINA:) zachwyci i zadowoli każde podniebienie.
Smacznego:)
Barbara 24 lipca 2017 (21:27)
Uwielbiam eksperymentować w kuchni oraz kocham niebanalne połączenia składników. Gra wielu smaków i aromatów w jednym daniu to mój główny cel. Dlatego moja propozycja gwarantuje wszystkie te doznania.
Tamaryndowe krewetki z malinami.
Kwintesencją są słodko-kwaśne sosy i przyprawy takie jak tamarynd, sos rybny, cukier palmowy i trawa cytrynowa.
składniki:
– 50 dag oczyszczonych krewetek
– 1 kolba kukurydzy
– 30 dag malin
– 1 trawa cytrynowa
– 2 łyżki posiekanego imbiru
– 2 łyżki cukru palmowego
– 2 łyżki oleju lnianego o smaku cytryny
– 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
– 3 łyżki oleju arachidowego (do smażenia)
– 2 łyżki pasty tamaryndowej
– ¼ szklanki gorącej wody
– odrobina sambalu (dla lubiących ogień w gębie)
– makaron ryżowy
Przygotowanie:
Dressing – zmieszać wodę, cukier, pastę tamaryndową i olej lniany o smaku cytryny. Jeśli wyjdzie za rzadki można go zagęścić skrobią kukurydzianą.
Na oleju rozgrzanym na patelni podsmażyć imbir, trawę cytrynową i kukurydzę. Dodać oczyszczone krewetki. Smażyć do zrumienia. Ugotować makaron ryżowy. Krewetki wymieszać z makaronem i dodać maliny. Przybrać kolendrą i dressingiem. Dodać sos i smażyć ok. 2 minut. Sos zagęszczamy skrobią kukurydzianą, którą dodajemy na końcu. Całość należy podawać na ugotowanym ryżowym makaronie i przybrać kolendrą. Dla chętnych do osobnej miseczki nakładamy sambal.
Ewa 24 lipca 2017 (21:14)
Sałatka “Środek lata”
Składniki( ilości według uznania):
Kukurydza (z puszki bądź gotowana kolba)
Maliny
Bób
Sałata (u mnie lodowa, ale pyszna jest również rukola)
Cukinia
Prażone pestki słonecznika
Bób ugotować do pożądanej miękkości w osolonej wodzie, obrać z łupinek. Cukinię pokroić w mniej więcej centymetrowe kostki, udusić na małej ilości masła, dodać maliny i mieszać tylko do puszczenia soku.
Do miski włożyć sałatę, dodać kukurydzę, wyłożyć bób oraz cukinię z malinami, posypać słonecznikiem. Polać dressingiem.
Dressing:
Olej lniany cytrynowy
Sól
Pieprz
Odrobina cukru
Wszystkie składniki wymieszać i polać uzyskanym dressingiem sałatkę tuż przed podaniem.
Smacznego!
Żona Wrona 24 lipca 2017 (14:05)
Oto moja propozycja :
-Kolba kukurydzy – ugotować w osolonej wodzie u po wystudzeniu ściąć ziarenka
-miseczka malin – umyć pod bieżącą wodą i osuszyć
-garść świeżego szpinaku – umyć u odciąć twarde łodygi
-pół szklanki komosy ryżowej – ugotować
-ser z niebieską pleśnią -pokroić w kostkę
-dwie kromki chleba najlepiej czerstwego, zwykły biały lub żytni – pokroić w kostkę i przyrządzić z niego grzanki: nalać troszkę oleju do smażenia na duży talerz i zetrzeć skórkę z całej cytryny. Kostki chleba delikatnie otoczyć i miksturze i wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię. Smażyć do zrumienienia.
Dressing : olej lniany biooil z cytryną, sól, pieprz oraz kilka drobno siekanych listkow mięty.
wszystko ze sobą połączyć. Smacznego!
ewaklym@gmail.com 11 lipca 2017 (20:45)
SAŁATKA WARSTWOWA
Składniki:
małe opakowanie malin, puszka kukurydzy konserwowej, opakowanie mix sałat -umyte, duża wędzona pierś z kurczaka lub dwie małe, opakowanie mini kulek mozarella, sok z połowy cytryny, garść słonecznika uprażonego na suchej patelnii, 3 łyżki oleju lnianego o smaku cytrynowym, 2 łyżki miodu wielokwiatowego,sól, pieprz,szczypta cząbru i estragomu.
Sposób wykonania:
Olej lniany, sok z cytryny,miod,pół łyżeczki soli,pieprz oraz zioła umieścić w małym słoiczku i energicznie począsać, aż składniki połączą się ze sobą.
Sałaty porwać na mniejsze części i umieścić w misce , kukurydze odcedzić z zalewy i wyłożyć na sałacie. Piersi z kurczaka pokroić w grubą kostkę wyłożyć jako trzecią warstwe, na nie osączone z zalewy kulki mozarelli. Następnie rozłożyć równo maliny, posypać uprażonym,ostudzonym słonecznikiem.
Po wierzchu polać sosem.Schłodzić ok. 30- 40 minut ,a następnie zjeść. Pyszności. Polecam !!! ?
Sandra 11 lipca 2017 (11:30)
Malinowe love <3
Składniki na sałatkę:
-garść szpinaku
-garść rukoli
-garść roszponki
-5 łyżek malin
-5 łyżek kukurydzy
-plaster arbuza
-50 gram sera feta
Składniki na dip:
-1 łyżka oleju lnianego o smaku cytryny
-1 łyżka soku z cytryny
-1 łyżeczka posiekanej pietruszki
-1/2 łyżeczki kardamonu
-2/3 szklanki jogurtu naturalnego
-przyprawy do smaku: sól, pieprz, płatki chilli, oregano, bazylia
Liście umyć, osuszyć i wyłożyć na talerzu. Na wierzch położyć maliny, odsączoną kukurydzę z puszki, pokrojonego arbuza i pokruszony ser. Składniki dipu wymieszać i wsadzić do lodówki na 15 minut. Polać dipem sałatkę. Szybki, prosty i pyszny przepis na letnią sałatkę 🙂 Smacznego!
Karolina 8 lipca 2017 (16:34)
Moja mamusia uwielbia takie połączenia! 🙂
Składniki na sałatkę
– maliny 100g
– kukurydza pół puszki
– rukola
– prażony słonecznik ok 50g.
– pół puszki ananasa
– ser pleśniowy, jedno opakowanie
Sosik :
– Olej lniany o smaku cytryny 2 łyżki
– sok z połowy cytryny
– 2 łyżki musztardy delikatesowej
– 1 łyżeczka musztardy ostrej
Sposób przygotowania : Owoce i warzywa myjemy. Ananasa oraz ser pleśniowy kroimy w kostkę, prażymy słonecznik. Wszystkie składniki (maliny, ananas, ser, słonecznik, rukole,kukurydze) nakładamy na jeden talerzyk. Sos jest bardzo prosty w przygotowaniu, wyciskamy cytrynę i mieszamy ją z resztą składników. Polewamy “sosem” wcześniej przygotowaną sałatkę i gotowe! Pyszna sałatka, która ma w sobie idealną równowagę smaków! 🙂
Małgorzata 7 lipca 2017 (06:53)
Połączenie jest zaskakujące. Pospolitość kukurydzy i delikatność malin. To pierwsze trzeba uszlachetnić, a maliny to składnik o wspaniałym smaku, który koniecznie trzeba podkreślić i wyróżnić. Tak pięknie kojarzą się z pełnią gorącego lata i z Leśmianem. Wystarczy kilka składników, nadmiar jest tu zbyteczny.
Składniki sałatki:
Kukurydza – 1 szklanka
Orzechy laskowe – 1 szklanka
Ser tofu – pokrojony w kostkę i obsmażony na oleju (odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku po smażeniu) – 1 szklanka
Czerwony pieprz młotkowany – 1 łyżeczka
Dressing /sos malinowy/:
Maliny – 1 szklanka
Olej lniany o smaku cytryny – 1 łyżka
Sok z cytryny – 1 łyżka
Cukier trzcinowy – 1 łyżeczka
Sól – szczypta
Do przybrania:
Listki mięty
Wykonanie:
Kukurydzę, orzechy i ser tofu – posypać czerwonym pieprzem i odstawić na pół godziny. Następnie delikatnie wymieszać i ostrożnie przełożyć na talerz/ półmisek, na którym będzie podawana (wybrać raczej szersze, bardziej płaskie naczynie, aby sałatka nie była zbyt grubo rozłożona). Dobrze jest też od razu robić porcje na małych talerzykach czy w miseczkach.
Maliny zmiksować krótko (blenderem) z pozostałymi składnikami dressingu. Polać tym wspaniałym malinowym sosem sałatkę po wierzchu przed podaniem – już nie mieszając. Przybrać listkami mięty.
Zalety: Cudowny smak. Wady: Sos przygotowywać bezpośrednio przed podaniem. Świeżo zmiksowany jest najlepszy.
Niestety, jeszcze nie trafiłam na świeże maliny w zieleniaku, więc przesyłam przepis bez zdjęcia.
Gabriela 6 lipca 2017 (21:43)
Sałatka Smaki Lata
Składniki
Szpinak
Ser brie z orzechami
Kukurydza
Maliny
Prażony słonecznik
Dressing
Ocet balsamiczny
Miód
Olej lniany cytrynowy
BiOOil
Sól Pieprz kolorowy
Wszystkie składniki układamy na talerzu.Szpinak, kukurydza,pokrojony w trójkąciki ser brie z orzechami,maliny i uprażony wcześniej na patelni słonecznik.Solimy i pieprzymy do smaku.Polewamy dressingiem.
Smacznego.
Roksana 6 lipca 2017 (10:17)
Sałatka a’la tabbouleh z komosą ryżową i malinami
50g komosy ryżowej
100g malin
50g kukurydzy
kilka rzodkiewek
rukola
szczypiorek
garść podprażonych pestek słonecznika
dressing:
2 łyżki oleju o smaku cytryny
łyżka soku z cytryny
łyżka miodu
sól gruboziarnista
pieprz
Komosę gotujemy z odrobiną soli. Rzodkiewki kroimy na małe kawałki, a szczypiorek drobno siekamy. Do miski wrzucamy wszystkie składniki sałatki i mieszamy. Z podanych składników robimy sos, którym polewamy sałatkę i jeszcze raz mieszamy.
Smacznego!
wiktoria 5 lipca 2017 (22:58)
Sałatka a’la malina
Składniki:
1 garść szpinaku
1 garść roszpunki
1 garść rukoli
1 garść sałaty rzymskiej
1 małe awokado pokrojone w kostke
50 g Komosy ryżowej lub/i dla mięsożerców grillowana pierś z indyka
50 g kukurydzy
1 mała garść startego koziego sera
dressing malinowy*
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misie i delikatnie mieszamy, zostawiamy na chwilę do połączenie smaków. Bon appetit !
*Dressing malinowy:
Składniki:
150 g malin
1/3 szklanki oleju lnianego o smaku cytryny
1 łyżka musztardy dobrej jakości
1 łyżka syropu różanego/ miodu
kilka kropel octu balsamicznego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy na jedwabiście gładką masę.
Dorota 5 lipca 2017 (16:38)
Sałatka „Malinowe Hawaje”
Składniki
Sos majonezowo-cytrynowy:
• 100 ml oleju lnianego BIOOIL o smaku cytrynowym
• 1 żółtko jajka
• 0,5 łyżki musztardy
• 1 łyżka octu
• 1 łyżeczka miodu
• pieprz
• sól
Sałatka:
• 250 g ugotowanej piersi z kurczaka
• ananas ( 0,5 puszki )
• seler naciowy ( 3 łodygi )
• maliny ( 100 g )
• kukurydza ( 0,5 puszki )
• szczypiorek posiekany ( 4 łyżki )
• sól
• pieprz
Przygotowanie:
Sos majonezowy:
Żółtko, sól, miód, ocet, musztardę wrzucamy do naczynia miski i zaczynam miksować blenderem lub mikserem powoli dolewając cienkim strumieniem olej lniany, tak długo aż sos zrobi się jednolity i gęsty jak majonez. Resztę sosu niewykorzystaną do sałatki możemy przełożyć do słoika i używać jako majonezu o smaku cytrynowym.
Sałatka:
Mięso i ananasy kroimy w kostkę. Seler oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki. Łączymy wszystkie składniki sałatki, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy sos majonezowo cytrynowy