Wrzuć na ruszt sałatkowe składniki doprawione przyprawami GALEO, podziel się przepisem i wygraj 1 z 8 fantastycznych nagród od GALEO!
Zapraszam do udziału w zabawie, polegającej na przedstawieniu przepisu na pełną smaków i aromatów sałatkę, w której składzie znajdą się specjały prosto z grilla, do których przygotowania wykorzystane zostaną dowolne przyprawy GALEO. Aby Wasza propozycja wzięła udział w konkursie należy zaproponować składniki sałatki oraz sosu/dressingu (nie trzeba podawać konkretnych ilości), a także sposób jej przygotowania. Zachęcam Was również do dodania zdjęcia sałatki (wraz z opakowaniem wykorzystanych przypraw) oraz przedstawienia jej nazwy – nie jest to jednak wymóg konieczny. Swoje pomysły wpisujcie w komentarzu poniżej lub w poście ogłaszającym konkurs na FB. Konkurs trwa do 31 sierpnia 2017 r. do godziny 24:00, a wyniki zostaną ogłoszone przed 10 września 2017 r.
Zachęcam Was do zapoznania się z moimi pomysłem na 2 sałatki z wykorzystaniem przypraw GALEO: Grill ognisty oraz Grill klasyczny. Tak, tak… wykorzystałam również Przyprawę do SAŁATEK. Kliknijcie TUTAJ i zobaczcie, jakie składniki wrzuciłam na ruszt!
Nagrodzonych zostanie aż 8 autorów najciekawszych propozycji.
Nagroda za I miejsce:
Bon zakupowy do sklepu DUKA o wartości 200 PLN, nóż kuchenny GERLACH oraz zestaw przypraw GALEO w materiałowej torbie
Nagroda za II i III miejsce:
Nóż kuchenny GERLACH oraz zestaw przypraw GALEO również w materiałowej torbie
5 x WYRÓŻNIENIE:
Materiałowa torba wypełniona przyprawami GALEO oraz rękawica kuchenna
Udział w konkursie oznacza akceptację niniejszego Regulaminu.
Serdecznie zapraszam do wspólnego grillowania! Razem z GALEO czekamy na Wasze niebanalne propozycje sałatek prosto z rusztu!
Wyniki konkursu
Serdecznie dziękuję za wszystkie fantastyczne przepisy. Zadanie nie było łatwe, gdyż komponowanie sałatek z produktami prosto z rusztu nie jest jeszcze tak popularne, w ramach naszych grillowych spotkań. Tym bardziej cieszy mnie, że łącznie na blogu i FB znalazło się ponad pięćdziesiąt rewelacyjnych zgłoszeń. Aczkolwiek pojawiło się kilka zgłoszeń, które choć były niezwykle ciekawe i zawierały szalenie apetyczne zdjęcia, to nie miały w składzie produktu z grilla, do którego przygotowania wykorzystana zostałaby dowolna przyprawa GALEO, bądź w ogóle tej przyprawy nie zwierały.
Niezależnie od tego wybór był naprawdę bardzo trudny… Finalnie zdecydowałam, że:
I miejsce zajmuje Magdalena Kaczmarek (komentarz na blogu z dnia 21 sierpnia 2017 | 21:07) za bardzo oryginalną sałatkę z krewetkami i owocami, która została przedstawiona na niezwykle apetycznym zdjęciu.
II miejsce zajmuje Anett Wziętek (zgłoszenie na FB), za sałatkę „Kurczak z Zielonką”, w której doceniłam przede wszsytkim aromatyczną marynatę do kurczaka, ciekawy dressing oraz pomysłowy sposób podania zaprezentowany na smakowitym zdjęciu.
III miejsce zajmuje Zuzia Buczek, za niebanalną, pełną smaków i aromatów wegetariańską kompozycję “Zielona łąka”, którą również możemy podziwiać na apetycznych fotografiach.
5 wyróżnień trafia natomiast do następujących osób:
- Grażyna Mierzejewska za sałatkę „Grillowy Misz Masz” (zgłoszenie na blogu oraz FB).
- Podwójnaporacja.pl za sałatkę „Ognista słodycz z grilla na Lazurowym Wybrzeżu” (zgłoszenie na FB).
- Superbaba Ba za sałatkę z grillowanym łososiem i ziemniakami (zgłoszenie na FB).
- Sabina Kraska za sałatkę „Mix sałat z kurczakiem z grilla” (zgłoszenie na FB).
- Marta za sałatkę z grillowanymi ziemniakami i kukurydzą (komentarz na blogu z dnia 30 sierpnia 2017 | 07:37).
Jeszcze raz serdecznie gratuluję!!! Ze zwycięzcami skontaktuję się mailowo lub poprzez wiadomość prywatną na FB.
29 komentarzy do "KONKURS "AROMATYCZNA SAŁATKA PROSTO Z RUSZTU" | Konkurs zakończony"
Laura Przybyła 31 sierpnia 2017 (23:29)
Moja propozycja to wyborna, elegancka sałatka z zielonymi szparagami, zielonym winogrono, rukolą, koktajlowymi pomidorkami, gruszką, sałatą radicchio, prażonymi orzechami nerkowca, grillowanym camembertem, w towarzystwie aromatycznego sosu:
Składniki:
– kilka listków sałaty radicchio
– garść rukoli
– kilka ugotowanych zielonych szparagów ( u mnie 3 sztuki)
– kilka koktajlowych pomidorków
– kiść zielonego winogrono
– prażone orzechy nerkowca
– 2 sery camembert
– papryka słodka Galeo
– czosnek granulowany Galeo
Sos:
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 2 łyżki oliwy extra vergine
– świeżo zmielona sól morska
– 1 łyżka przyprawy do sałatek Galeo
– świeżo mielony ziarnisty czarny pieprz Galeo
Do dużej, ładnej miski dodać umyte i dobrze odsączone sałaty, pokrojone pomidorki koktajlowe, umyte winogrono, pokrojoną w podłużne paski świeżą, dojrzałą gruszkę i uprażone na suchej patelni orzechy nerkowca. Delikatnie wymieszać i z boku sałatki położyć związane szczypiorkiem zielone szparagi. Ser camembert oprószyć słodką papryką, granulowanym czosnkiem i grillować kilka minut z każdej strony na rozgrzanym grillu. Na sałatkę położyć jeden krążek w całości grillowanego sera camembert, drugi grillowany krążek sera camembert pokroić w grube plastry i również położyć na sałatkę. Ocet balsamiczny wymieszać z oliwą extra vergine do uzyskania jednolitej emulsji i dodać przyprawy. Sałatkę polać sosem, mocno posypać zmielonym czarnym pieprzem i podawać.
To.nie.ja 31 sierpnia 2017 (22:11)
grillowany łosoś w przyprawie do grilla klasycznej GALEO wraz z tłuczonym pieprzem
plasterki słodkiej gruszki
karmelizowane orzechy włoskie
grillowane plastry buraka wcześniej otoczone w glazurze z miodu, oleju ryżowego i szczypty cynamonu
rucola
sos: oliwa, ocet winny, miód, ząbek czosnku, sól, pieprz
Ania 31 sierpnia 2017 (21:59)
Sałatka pt. WURST W OPAŁACH
Składniki sałatki:
2 garści rukoli
4 cienkie, białe parzone kiełbaski przyprawione Grill Ognisty Galeo
2 jajka
ok. 15 pomidorków koktajlowych
1 nieduża cukinia
garstka kiełków
Składniki dressingu:
jogurt grecki
2 ząbki czosnku
Ostra Papryka Galeo
Natka Pietruszki Galeo
Na aluminiowej tacce grillujemy kiełbaski uprzednio posypane przyprawą Galeo Grill Ognisty do momentu aż się lekko przysmażą (smażenie tych kiełbasek odbywa się błyskawicznie). Kiełbaski kroimy na plasterki. Następnie grillujemy plasterki cukinii na tacce owinięte w folię aluminiową i skropione olejem rzepakowym. W międzyczasie gotujemy na twardo jajka, które później kroimy na ćwiartki lub na połówki ćwiartek. Pomidorki przekrajamy na pół.
Bazą dressingu będzie jogurt grecki (mały kubek), do którego dodajemy 2 starte ząbki czosnku, szczyptę ostrej papryki Galeo, odrobinę soli oraz Natkę Pietruszki Galeo.
Przygotowanie sałatki wygląda następująco: na spodzie półmiska układamy rukolę, następnie układamy kiełbaski, jajka, cukinię i pomidorki. Polewamy dressingiem. Na górze układamy kiełki. Sałatkę możemy podawać z grzankami. Smacznego.
Marika P. 31 sierpnia 2017 (21:07)
SAŁATKA Z GRILLA Z FETĄ
SKŁADNIKI:
Na sos:
• 4 łyżki oliwy
• łyżeczka octu balsamicznego
• suszone zioła Galeo: bazylia, oregano, zioła prowansalskie
• szczypta cukru
• 1/2 cytryny , sól, Vegeta
NA SAŁATKĘ:
• 1 bakłażan
• 1 papryka czerwona, zielona i żółta
• 1 cukinia
• 12 pieczarek
• 1 pomidor
• 1 cebula
• 1 opakowanie sera feta
PRZYGOTOWANIE:
Oliwę wymieszaj z ziołami, octem i cukrem.
Cukinię i bakłażana pokrój w plastry 1 cm, delikatnie posól i pozostaw na 30 minut. Następnie plastry wytrzyj i ułóż na rozgrzanym ruszcie posyp vegetą i skrop oliwą. Grilluj na rozgrzanym 10-15 minut. Pieczarki oczyść i wykręć trzonek oprósz vegetą. Grilluj na rozgrzanym ruszcie przez około 10 minut z obu stron. Papryki i pomidora pokrój na cząstki i grilluj ok. 10 minut. Cebule obierz, pokrój na plasterki i grilluj na rozgrzanym ruszcie. Warzywa przełóż do salaterki, polej sosem, posyp posiekanymi ziołami i pokruszoną fetą.
Zuzia 31 sierpnia 2017 (19:09)
Hej Justynko!
” Zielona łąka”
Moja propozycja to pyszna lekka sałatka z grillowaną cukinią, pomidorkami, chipsami z jarmużu. Sałatkę można przygotować w domu używając grillowanej patelni lub na łonie natury i smażyć warzywa na grillu. Tak przygotowaną sałatkę śmiało można zabrać do pracy, szkoły lub na piknik.
Użyłam granulowanego czosnku, słodkiej papryki oraz suszonej bazylii firmy Galeo.
Składniki:
100 g świeżego szpinaku
garść borówek amerykańskich
10 pomidorków koktajlowych
6 kulek sera mozzarella
1 garść liści jarmużu
sól
suszona bazylia Galeo
słodka papryka Galeo
Sos: Oliwa z oliwek, granulowany czosnek Galeo
Przygotowanie:
Cukinię kroję w cienkie plastry, pomidorki kroję na pół całość skrapiam oliwą, posypuję solą, suszoną bazylią Galeo i grilluję przez chwilę na rozgrzanej patelni lub na ruszcie.
Przygotowuję chipsy z jarmużu: Liście jarmużu skrapiam oliwą, posypuję solą, słodką papryką w proszku Galeo i przysmażam na patelni, co jakiś czas mieszając.
Szpinak przekładam do miski, dodaję grillowaną cukinię, pomidorki, mozzarellę, dodaję borówki amerykańskie. Przygotowuję sos: Oliwę łącze z granulowanym czosnkiem, dokładnie mieszam i polewam po sałatce. Na wierzch układam chipsy z jarmużu.
Smacznego! 🙂
Pozdrawiam Zuzia
Zuzia 31 sierpnia 2017 (19:10)
🙂
dorota54 31 sierpnia 2017 (15:01)
SAŁATKA Z KASZANKĄ, KARKÓWKĄ I MARYNOWANYMI GRZYBAMI
Składniki:
– sałata
– 15 dag kaszanki
– 2 plastry karkówki
– słoiczek marynowanych grzybków
– cebula
– 4 kromki chleba
– olej
– przyprawa Grill klasyczny Galeo
– ząbek czosnku
– łyżka przecieru pomidorowego
– łyżka miodu
– oliwa
– sok z cytryny
– majeranek Galeo
– sól
– pieprz czarny mielony Galeo
– przyprawa do sałatek Galeo
Przygotowanie:
Karkówkę natrzeć solą i pieprzem. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z miodem, 3 łyżkami oliwy, przecierem pomidorowym, łyżeczką przyprawy do grilla Galeo. Marynatą posmarować mięso, odstawić na 30 min. do lodówki. Sałatę umyć i porwać. Grzybki osączyć i pokroić. Bułkę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju złociste grzanki. Cebulę obieram i kroję w cieniutkie talarki. Z foli aluminiowej zrobić miseczki, na dnie każdej ułożyć porcje cebuli, kaszankę i znowu porcje cebuli. Ułożyć na grillu i czekać, aż będzie gorąca. Gdy ostygnie, pokroić ją w plastry. Tak zamarynowane mięso ułożyć na mocno rozgrzanym ruszcie i wystarczy opiekać je po 2 min. z każdej strony. Karkówkę przestudzić i pokroić w paski. Wymieszać sałatę, grzybki i paski z karkówki. W 2 łyżkach soku z cytryny rozpuścić sól, dodać majeranek Galeo i pieprz Galeo. Mieszając, wlać oliwę i przyprawę do sałatek Galeo. Na sałatce położyć kaszankę, polać sosem.
Iluminacja 30 sierpnia 2017 (23:07)
Moja sałatka do grilla z owocami:
– ćwiartki brzoskwini oraz ananasa smarujemy delikatnym olejem, np. ryżowym zmieszanym ze szczypta cynamonu GALEO i grillujemy, aby uzyskać ładne charakterystyczne paseczki
– mieszamy z roszponką
– posypujemy nerkowcami
sos: oliwa z oliwek, sok z cytryny, cukier, ząbek czosku
Żona-Wrona 30 sierpnia 2017 (22:58)
Ja proponuję taką sałatkę:
– tofu marynowane w oleju rzepakowym, soli, pieprzu i przyprawie ognistej GALEO
– mieszankę sałat
– papryka ramiro pokrojona w paseczki
– dojrzałe śliwki węgierki pokrojone w paski
– orzechy pistacjowe solone
Dressing: oliwa z oliwek – 6 łyżek, sól, świeżo mielony pieprz, pół ząbka czosnku, łyżeczka miodu, łyżka soku z cytryny szczypta cynamonu GALEO
POLECAM!
–
Grażyna 30 sierpnia 2017 (21:33)
A warstwowa wersja sałatki wygląda tak 🙂
Grażyna 30 sierpnia 2017 (21:33)
Kolejna odsłona Sałatki “Grillowy Misz Masz”
Grażyna 30 sierpnia 2017 (21:27)
A może wersja warstwowa sałatki “Grillowy Misz Masz”?
Grażyna 30 sierpnia 2017 (21:22)
Kolejna wersja serwowania sałatki “Grillowy Misz Masz”
Grażyna 30 sierpnia 2017 (21:20)
Sałatka „Grillowy Misz Masz”
Ta sałatka pozwala na dużą dowolność w doborze składników w zależności od naszych upodobań smakowych, natomiast ważne jest aby sos był wg podanych proporcji i składników bo nadaje on naszej sałatce wyjątkowego, słodko-kwaskowatego smaku.
Sałatka nie jest jakaś skomplikowana, wymyślna ale daje takie bogactwo smaku, że nie trzeba nic więcej
Składniki mojej sałatki ze zdjęcia tak „na bogato” ale można zmniejszyć ilość składników i też będzie znakomita.
– Cukinia grillowana
-Śliwki grillowane – ten składnik musi pozostać bo mam tu kluczowe znaczenie w smaku sałatki
– Por grillowany – również proponuję aby nie pomijać tego składnika bo wyjątkowo wzbogaca smak sałatki i nawet osoby, które nie przepadają za ostro-cebulowym smakiem i aromatem tego warzywa mogą go w formie grillowanej polubić bo jest bardzo delikatny w smaku.
– Grillowany bekon – trochę mięsnego smaku w tej sałatce nie zaszkodzi ale jeżeli ktoś jest wege to spokojnie można pominąć ten składnik i sałatka nic nie straci
– papryka grillowana ( żółta i czerwona )
– komosa ryżowa czarna i biała ( ja lubię to połączenie z sałatkami ale można też dodać makaron lub ryż albo nic ale ja wolę z komosą bo jest bardziej sycąca i konkretna )
– cebula
– mozzarella
– pieprz ziołowy Galeo
– papryka słodka Galeo
– czosnek granulowany Galeo
Składniki sosu
2 łyżki octu balsamicznego lub soku z cytryny
1 łyżka miodu
5 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawa do sałatek Galeo
sól
pieprz
1 ząbek czosnku, bardzo drobno posiekany
Mieszamy ze sobą 2 łyżki octu balsamicznego lub soku z cytryny, 1 łyżkę miodu, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz i 1 ząbek czosnku i łyżkę przyprawy do sałatek Galeo
Warzywa grillujemy ( wcześniej zamarynowane w oliwie z przyprawami Galeo – papryka, czosnek granulowany i pieprz ziołowy ) a potem mieszamy z innymi składnikami, dodajemy sosu, pięknie przybieramy, zapraszamy przyjaciół i już….. grillowa uczta z Galeo rozpoczęta
Sałatkę można podać tradycyjnie na talerzu lub w misce, można ją podać w pieczonych batatach lub układana warstwowo, składnik po składniku i dopiero polać sosen – w wersji batatowej i warstwowej możemy podawać nasza sałatkę oddzielnie dla każdej osoby – więcej czasu na wykonanie poświęcamy ale za to bardzo pięknie się tak podana prezentuje. Wychodzi więc na to, że sałatka „Grillowy Misz Masz” daje nam duże pole do popisu zarówno jeżeli chodzi o dobór składników jak i sposób serwowania i tylko jednego nie zmieniamy – przyprawy Galeo w każdej odsłonie sałatki pozostawiamy.
Sylwia 30 sierpnia 2017 (15:01)
Tortillowa Małpka 🙂 (porcja na 4 osoby)
0,5 kg piersi z kurczaka
1 opak przyprawa Galeo do kurczaka
1 opak majeranek Galeo
1 butelka keczup ulubiony
1 jogurt naturalny
3 ząbki czosnku
1 opak tortilla (4 szt)
1 szt pęczek rzodkiewki
2 szt ogórek zielony
1 szt sałata lodowa
6 szt pomidorki koktajlowe
szczypta soli łyżka oliwy
Pierś marynujemy w przyprawie do kurczaka oliwie i soli odstawiamy na 2 godz.
W tym czasie przygotowujemy sałatkę rwiemy sałatkę do miski kroimy rzodkiewkę,
ogórki pomidory lekko solimy i zabieramy się za sos do jogurtu dodajemy
przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek solimy. Rozpalamy grilla grilujemy
na złoto pierś. U grilowana pierś kroimy w słupki drobne. Bierzemy placek tortilli
układamy na to sałatkę pierś z kurczaka polewamy sosem czosnkowym i odrobiną keczupu
(tak moje dzieciaki kochają) zawijamy dekorujemy i ze smakiem wszystko zjemy <3
Ewa 30 sierpnia 2017 (14:20)
Bez mięsa-czyli warzywna sałatka
Dla tych co nie jedzą mięsa lub mają ochotę na coś lekkiego.Smaczna,łatwa w wykonaniu,krótki czas oczekiwania.
I składniki też niedrogie;)
2 papryki kolorowe
Kilka plastrów cukini
pomidorki koktajlowe
Garść orzeszków pini
Opakowanie rukoli
Kilka łyżek zielonego pesto
Czerwona cebulka
Oliwa
Sól
Pieprz
Listki bazylii
Odrobina parmezanu
Na tacce rozłożyć pokrojoną kolorową paprykę, plastry cukinii , cebulki i pomidorki.Oprószyć pieprzem,solą,skropić oliwą i opiec.
W między czasie do kilu łyżek zielonego pesto dodać uprażone wcześniej na patelni orzeszki pini,zetrzeć odrobinę parmezanu i skropić oliwą.
Do miski włożyć rukolę,opieczone warzywa i dodać pesto. Wymieszać i udekorować listkami bazylii.
Smacznego 🙂
Marta 30 sierpnia 2017 (07:37)
Sałatka z grilowanymi ziemniakami i kukurydzą.
50 dag grillowanych ziemniaków
1 kolba ugrillowanej kukurydzy
Przyprawa do grilla galleo klasyczna
2 czerwone cebule
1 garść czarnych oliwek
10 dag ogórków korniszonych
1 puszka marynowanych kiełków
Ziemniaki kroimy w plastry, posypujemy przyprawą do grilla galleo i ukladamy na tacce do grillowania. Kolbę kukurydzy również kładziemy na tacce. Po ugrillowaniu ziemniaki i ogórki kroimy w kostkę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, oliwki, kiełki i okrojoną ostrym nożem kukurydzę.
Dresing
Kilka łyżek oleju lnianego
Szczypta przypraw galleo
Bazyli, oregano i słodkiej papryki
Szczypta soli i pieprzu
Sok z połówki cytryny
Dwa ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę.
Wszystkie składniki mieszamy odstawiamy na 20 min i polewamy sałatkę. Smacznego?
Bartosz 28 sierpnia 2017 (14:52)
1. Kurczak grillowany
1. Rukola
2. Truskawki
3. Orzeszki Pini
4. Kozi ser
Kurczaka marynujemy w przyprawie grill ognisty – min 30 min.. następnie grillujemy ok 5 minut – w zalezności od grubości mięsa. Rukolę myjemy iokładamy na talerzu. Na górę kładziemy pokorojną w 1 cm paski pierś z kurczaka. Pomiędzy układamy truskawki oraz pokrojony/ poszarpany ser kozi. Ja układam ok 8 półówek truskawek i 8 kawałków sera koziego – ser wielkości połówki truskawki. Posypujemy od góry orzeszkami Pini
Sałatkę podaję z sosem z octu balsamicznego oraz rozpuszczonej czekolady.
KasiaM 25 sierpnia 2017 (14:01)
Sałatka z grillowanych pomidorów z pysznymi dodatkami
Pomidory kroimy w ćwiartki i posypujemy przyprawą Galeo grill klasyczny i
grillujemy,na talerzu układamy rukolę. W misce mieszamy ugotowaną kaszę kuskus z grillowanymi pomidorami. Następnie dodajemy świeżego ogórka i paprykę czerwoną( również zgrillowaną z przyprawą Galeo grill klasyczny. Całość doprawiamy pieprzem i solą i wykładamy na rukolę.
Emilia 22 sierpnia 2017 (08:00)
podwójna pierś z kurczaka,4 łyżki listków tymianku, oregano i pieprz cayenne,
1 łyżeczka soli himalajskiej,1 ząbek czosnku,1 ząbek czosnku,
4 łyżki oliwy,1/4 kostki masła
odrobina wody W moździerzu przygotowujemy sobie pastę, którą będziemy nacierać kurczaka.
Czosnek, tymianek, sól, pieprz i oliwę ucieramy do uzyskania konsystencji pasty. Kładziemy na folie do tego dodajemy różnych warzyw kto jak lubi papryka krojona ,cebulka,bakłażan .zawijamy i kładziemy na grila
Magdalena Kaczmarek 21 sierpnia 2017 (21:07)
Sałatka z krewetkami z grilla
1 doniczka salaty strzępiastej
1 garść borówek
1 szklanka malin
1 cukinia mała
1 nektarynka
1 brzoskwinia
1/2 cebuli czerwonej
5 dkg sera feta
sos balsamico
20 dkg krewetek oczyszczonych
sól, pieprz
przyprawa do szaszłyków Galeo
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka migdałów obranych
Krewetki myję, osuszam i przekładam do miseczki. Dodaję olej rzepakowy, sól, pieprz, i przyprawę do szaszłyków. Odstawiam na 30 minut do lodówki. Brzoskwinię, nektarynkę kroję na ćwiartki, cukinię na plastry.Cukinię smaruję olejem i grilluję razem z nektarynką i brzoskwinią. Krewetki nabijam na wykałaczki po pięć sztuk i też grilluję.Sałatę myję i strzepię na talerzu, dodaję zgrillowe owoce, cukinię krewetki, maliny, borówki i pokrojoną cebulę oraz fetę, migdały. Polewam sosem balsamico przed podaniem.
Gosia 21 sierpnia 2017 (18:11)
Grillowane warzywa cukinią ,seler lub papryką posypane przyprawą do grilla i ziołami prowansalskimi (galeon).Warzywa zdejmujemy z patelni wedle uznania kroimy w paski lub kostkę przesypuje my do miski dodajemy mix sałat pokrojonego pomidora i zgrilowanego kurczaka w przyprawie gyros .Wszystko mieszamy i doprawiamy wedle uznania
KasiaM 21 sierpnia 2017 (16:06)
Sałatka ziemniaczany zboczek 🙂
Ziemniaki obieramy,posypujemy przyprawą Galeo do sałatek i pieczemy w folii do miękkości
kilka plastrów boczku również grillujemy tak by były chrupiące
ziemniaki kroimy w kostkę,boczek w paseczki, dodajemy ogórek konserwowy,cebulkę
SOS
musztardę,pieprz,sól oraz majonez mieszamy ze sobą i dodajemy do sałatki. Gotowe 🙂 pyszna sałatka
Nashka 872 21 sierpnia 2017 (13:17)
Sałatka z grillowaną cukinią i serem
1 nieduża cukinia, 100g sera do grillowania np. halloumi, garść dowolnej sałaty, 2-3 suszone pomidory, 2 łyżki słonecznika łuskanego, ZIOŁA PROWANSALSKIE GALEO, oliwa z oliwek
Sos: 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka ZIÓŁ PROWANSALSKICH GALEO, szczypta soli czosnkowej, pieprz, 3 łyżki oliwy z oliwek
Umytą cukinię kroimy w 1 cm plastry. Skrapiamy oliwą i doprawiamy ziołami. Układamy na tacce na rozgrzanym grillu wraz z serem również posypanym ziołami. Grillujemy 4-5 min. Umytą sałatę rwiemy na kawałki. Składniki sosu mieszamy, doprawiając pieprzem i solą czosnkową, polewamy sałatę. Suszone pomidory kroimy. Na sałacie układamy grillowany ser i cukinię oraz pomidory. Posypujemy uprażonym słonecznikiem.
olcia719 20 sierpnia 2017 (19:10)
Sałatka “RUSZT I KUNSZT” 😉
Co potrzebujemy?
Mieszankę chińską, przyprawy galeo: gyros, paprykę słodką, pierś z kurczaka, makaron świderki, natkę pietruszki, oliwę.
Jak przygotowujemy?
Pierś myjemy i osuszamy, kroimy i posypujemy przyprawą gyros od Galeo. Rozgrzaną patelnię skraplamy oliwą z oliwek, smażymy mięso. To samo robimy z drugą patelnią, podsmażając na niej mieszankę chińską, wyjętą prosto z zamrażarki. W międzyczasie gotujemy makaron tak, by pozostał al dente. Na koniec łączymy mięso z warzywami chińskimi, posypujemy słodką papryką, dodajemy kukurydzę i odcedzony makaron. Dekorujemy natką pietruszki. Sałatkę można jeść zarówno na ciepło, jak i zimno. Trzeba jednak przyznać: po niej robi się na sercu naprawdę gorąco – jest przepyszna, warzywa chrupiące, mięso lekko ostre a makaron nadzwyczaj jędrny …
I tak: albo delektujemy się powoli każdym kęsem, dając nieopisaną rozkosz podniebieniu lub… wcinamy raz dwa, zanim nie będzie już po co sięgnąć! 🙂
Bon appetit!
Renata 19 sierpnia 2017 (15:56)
Ziemniaki w kostkę marchewkę kostka cebula trochę cukinie ,pomidory ,ogórek zielony i kiszone zawinąć do foli i na ruszta smacznego
Melka 18 sierpnia 2017 (13:51)
Ugrillowana cukinia, kukurydza (najpierw sparzyć wrzątkiem i zawinąć w folię, dać na grilla, później powyciągać ziarna kukurydzy), grillowany kurczak, do tego mix sałat (roszponka, rukola), ser gorgonzola lub inny pleśniowy, polać dresingiem (oliwa+musztarda+sok z cytryny), doprawić solą, pieprzem.
Można dodać paprykę żółtą i czerwoną, a także bakłażana wcześniej upieczonym na grillu.
Polecam, jest pyszna, łatwa i przyjemna. Super kompozycja cukinii i kurczaka…. Mniamuszki
Michalina 17 sierpnia 2017 (17:11)
Salatka azjatycka:
Cukinia, papryka, bakłażan, plastry bambusa-ze sloika, kiełki fasoli mungn(pieczarki ewentualnie bądź grzyby shitake), feta, sos sojowy, papryka ostra, papryka słodka, czosnek świeży bądź granulowany
Warzywa pokroic w slupk, bambus odsączyć z zalewy i zamarynowac w sosie sojowym z przyprawami galeo i czosnkiem. Po 30 minutach ugrilować na tacce. Można grillowć razem z kielkami bądź kiełki wmieszać po obróbce. Wyłożyć na półmisek, wmieszać fetę w kostkach i zajadać. Fetę mozna zamienić na kostki mozarelli wtedy będzie się ciągnąć.
Mia
Dorota 17 sierpnia 2017 (16:21)
Ziemniaki pokrojone w talarki ,posypane przyprawą do warzyw ,ziemniaków lub taką jaką się lubi galeo,pieczemy w formie szaszłyków ,z krewetkami większymi robimy to samo .Ziemniaki ,krewetki ,wrzucamy do sałaty lodowej ,dodajemy upieczona na grillu paprykę ,pokrojona w kostkę .Polewamy wszystko oliwą z oliwek wymieszaną z ziołami prowanskimi ,mieszamy i jemy.