Ależ ten świat jest kolorowy! Na jednym talerzu możemy zgromadzić tyle ekscytujących barw, a wszystko nie tylko pięknie się prezentuje, ale też zachwyca smakiem! Taka powinna być nasza kuchnia cały rok, a już na pewno latem kiedy mamy dostęp do tylu fenomenalnych, owocowych smaków.
Ja połączyłam nektarynki, kiwi, oraz podsmażone z balsamico śliwki, a do tego dodałam roszponkę skropioną orzechowym olejem oraz chrupiące płatki migdałowe. Całość podana na uwielbianym przeze mnie dutch baby pokrytym fioletowym serkiem śmietankowym i udekorowana różowymi, lekko kwaśnymi begoniami to prawdziwa uczta! Jeśli szukacie pomysłu na słodkie, zdrowe, pożywne i efektowne śniadanie to ten przepis jest właśnie dla Was!
SKŁADNIKI NA OMLETA:
- 3 duże jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka migdałowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1/3 łyżeczki soli
- 3 łyżki masła klarowanego
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 2 łyżki serka śmietankowego puszystego
- 1 łyżeczka liofilizowanej czarnej porzeczki w proszku
- 1 garść roszponki (2 łyżki oleju z orzechów włoskich, sól)
- 4 śliwki węgierki (1 łyżeczka masła, krem z octu balsamicznego)
- 1 nektarynka
- 1 duże kiwi
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 garść begonii
30 min. 7-8 min. 20 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C (grzanie góra-dół). Jajka, mleko, mąkę, cukier, 1 łyżkę masła i sól łączymy mikserem – ubijamy krótko, tylko do połączenia składników. Patelnię (którą można wkładać do piekarnika) stawiamy na palniku, a kiedy będzie już nagrzana, rozpuszczamy w niej 2 łyżki masła klarowanego. Następnie wylewamy na nią masę i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, aż boki urosną, a omlet ładnie się zarumieni.
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
- Śliwki przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy na półplasterki. Na rozgrzaną patelnię z masłem wrzucamy śliwki, delikatnie mieszamy, a następnie dodajemy ocet balsamiczny i ponownie mieszamy. Śliwki smażymy przez około 2-3 min, na dość dużym ogniu, co jakiś czas potrząsając energicznie patelnią. Śliwki powinny nabrać miękkości, ale jednocześnie pozostać jędrne.
- Kiwi oraz nektarynkę kroimy na mniejsze kawałki.
- Serek śmietankowy miksujemy z liofilizowaną czarna porzeczką.
- Lekko przestygniętego omleta pokrywamy fioletowym kremem, a następnie układamy naprzemiennie roszponkę oraz owoce. Całość posypujemy płatkami migdałowymi, skrapiamy olejem oraz lekko solimy (odrobinka).
Brak komentarzy do "KOLOROWY ŚWIAT"