KOLOROWY ŚWIAT

Ależ ten świat jest kolorowy! Na jednym talerzu możemy zgromadzić tyle ekscytujących barw, a wszystko nie tylko pięknie się prezentuje, ale też zachwyca smakiem! Taka powinna być nasza kuchnia cały rok, a już na pewno latem kiedy mamy dostęp do tylu fenomenalnych, owocowych smaków.

Ja połączyłam nektarynki, kiwi, oraz podsmażone z balsamico śliwki, a do tego dodałam roszponkę skropioną orzechowym olejem oraz chrupiące płatki migdałowe. Całość podana na uwielbianym przeze mnie dutch baby pokrytym fioletowym serkiem śmietankowym i udekorowana różowymi, lekko kwaśnymi begoniami to prawdziwa uczta! Jeśli szukacie pomysłu na słodkie, zdrowe, pożywne i efektowne śniadanie to ten przepis jest właśnie dla Was!

Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI NA OMLETA:

  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 3 łyżki masła klarowanego

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 2 łyżki serka śmietankowego puszystego
  • 1 łyżeczka liofilizowanej czarnej porzeczki w proszku
  • 1 garść roszponki (2 łyżki oleju z orzechów włoskich, sól)
  • 4 śliwki węgierki (1 łyżeczka masła, krem z octu balsamicznego)
  • 1 nektarynka
  • 1 duże kiwi
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 garść begonii

Czas przygotowywania 30 min. Wymaga smażenia 7-8 min.  Wymaga pieczenia 20 min. Nie wymaga gotowania Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C (grzanie góra-dół). Jajka, mleko, mąkę, cukier, 1 łyżkę masła i sól łączymy mikserem – ubijamy krótko, tylko do połączenia składników. Patelnię (którą można wkładać do piekarnika) stawiamy na palniku, a kiedy będzie już nagrzana, rozpuszczamy w niej 2 łyżki masła klarowanego. Następnie wylewamy na nią masę i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, aż boki urosną, a omlet ładnie się zarumieni.
  2. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
  3. Śliwki przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy na półplasterki. Na rozgrzaną patelnię z masłem wrzucamy śliwki, delikatnie mieszamy, a następnie dodajemy ocet balsamiczny i ponownie mieszamy. Śliwki smażymy przez około 2-3 min, na dość dużym ogniu, co jakiś czas potrząsając energicznie patelnią. Śliwki powinny nabrać miękkości, ale jednocześnie pozostać jędrne.
  4. Kiwi oraz nektarynkę kroimy na mniejsze kawałki.
  5. Serek śmietankowy miksujemy z liofilizowaną czarna porzeczką.
  6. Lekko przestygniętego omleta pokrywamy fioletowym kremem, a następnie układamy naprzemiennie roszponkę oraz owoce. Całość posypujemy płatkami migdałowymi, skrapiamy olejem oraz lekko solimy (odrobinka).

Brak komentarzy do "KOLOROWY ŚWIAT"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny