KOLOROWO – PIEROŻKOWO

Optymistyczna, pełna kolorów i smaków, letnia sałatka z tortelloni. Włoskim pierożkom (u mnie z ricottą i szpinakiem) towarzyszą słodkie truskawki i brzoskwinia, grillowane szparagi oraz dodająca ostrości czerwona cebula, a całość połączyłam aromatycznym dressingiem z dodatkiem oregano. To wyśmienita, szybka i prosta w przygotowaniu, pożywna kompozycja, która idealnie sprawdzi się na obiad w domu, ogrodzie tudzież do zabrania na piknik w letni, słoneczny dzień.

Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4-5 łyżek oleju z ryżu
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garstka liści oregano
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 2 min. Wymaga smażenia 8-10 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu miksujemy w rozdrabniaczu lub bledniejemy przy pomocy blendera ręcznego.
  2. Tortelloni gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Szparagi pozbawiamy twardych końcówek – można je odciąć bądź po prostu odłamać (szparagi pod wpływem nacisku same pękną w odpowiednim miejscu). Rozgrzewamy patelnię grillową, a szparagi smarujemy olejem i oprószamy solą. Grillujemy z dwóch stron po około 4-5 minut, jednokrotnie przewracając, do uzyskania brązowych paseczków. Po przestygnięciu kroimy, w zależności od długości, na pół lub na trzy części.
  4. Od truskawek odcinamy nożem szypułki i kroimy je na ćwiartki, a brzoskwinie pozbawiamy pestek i kroimy w półksiężyce.
  5. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  6. Makaron łączymy ze szpinakiem oraz dressingiem, a następnie wykładamy na półmisek naprzemiennie z truskawkami, brzoskwiniami, szparagami i piórkami cebuli.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do przepisu wykorzystałam Tortelloni z serem ricotta i szpinakiem marki HILCONA, ale pierożki możecie zastąpić zwykłym makaronem np. fusilli albo penne i dodać do sałatki na przykład ser feta lub kozi ser twarogowy.
Sałatka ze szpinakiem, tortelloni, szparagami, czerwoną cebulą, brzoskwiniami i truskawkami.
Sałatka ze szpinakiem, tortelloni, szparagami, czerwoną cebulą, brzoskwiniami i truskawkami.
Sałatka ze szpinakiem, tortelloni, szparagami, czerwoną cebulą, brzoskwiniami i truskawkami.

Brak komentarzy do "KOLOROWO - PIEROŻKOWO"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny