Ciekawa w prezencji, a przy tym przepyszna sałatka, którą szczególnie polecam przygotować na romantyczną kolację we dwoje. Czarny ryż jaśminowy połączony z suszonymi pomidorami, kaparami, mozzarellą, szynką wędzoną i roszponką tworzy niezwykle harmonijną kompozycję. Całość otoczona grillowanym plastrem cukinii wygląda bardzo elegancko i zachwyca swoim wyjątkowym smakiem. Jeśli chcecie podarować bliskiej osobie niesamowite doznania kulinarne, to zapewniam Was, że to danie będzie doskonałym wyborem.
SKŁADNIKI:
- 1 garstka roszponki
- 100 g czarnego ryżu jaśminowego
- 1 duża, długa cukinia (olej rzepakowy, sól)
- 1 opakowanie Szynki Wędzonej w plastrach NATURRINO
- 2 łyżki kaparów w occie
- 8-10 suszonych pomidorów w oleju ziołowym
- 125 g mini mozzarelli
- 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- sól himalajska, świeżo mielony pieprz kolorowy, mielone płatki chili
20 min. 25 min. 8 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Od cukinii odcinamy końcówki i przy pomocy obieraczki lub szatkownicy kroimy wzdłuż na plastry ok. 2 mm grubości. Najdłuższe, środkowe plastry smarujemy niewielką ilością oleju. Układamy je na rozgrzanej patelni grillowej i smażymy z obydwu stron, aż pokryją się brązowymi paseczkami. W trakcie smażenia oprószamy je solą. Pozostałe plastry wykorzystujmy do innego przepisu.
- Suszone pomidory kroimy w paseczki, a kapary odcedzamy z zalewy.
- Szynkę kroimy na niezbyt długie paseczki.
- Kulki mini mozzarelli odsączamy, suszymy dokładnie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie kroimy na ćwiartki.
- Ryż łączymy z olejem, przyprawami, suszonymi pomidorami, kaparami, mozzarellą, oraz szynką wędzoną. Z przygotowanej sałatki, przy pomocy obręczy kulinarnej formujemy okrągłe bryły, które owijamy plastrem cukinii, spinając je długą wykałaczką. Na wierzch wykładamy pozostałą sałatkę naprzemiennie z listkami roszponki.
Brak komentarzy do "KOLACJA WE DWOJE"