A oto propozycja na popołudniowe przyjęcie, idealna zarówno podczas karnawału, jak i uroczysty bankiet w środku lata. Sałatka z krewetkami, mango, awokado i sosem koktajlowym, a do tego fantastyczny napój przygotowany na bazie mango, ananasa, limonki, mięty i wody gazowanej Perrier. To znakomity, wykwinty a zarazem prosty w przygotowaniu duet, który zachwyca doskonałym smakiem i pięknym, niebanalnym wyglądem. Szczególnie polecam na spotkania w wąskim gronie przyjaciół, jak i wyjątkowe okazje, które chcielibyście uczcić tylko we dwoje.
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 1 garść sałaty lodowej
- 1 garstka roszponki
- ok. 200 g mrożonych krewetek tygrysich
- 1/2 mango
- 1/2 awokado
- 2 łyżki soku z limonki, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła klarowanego, sól, świeżo mielony pieprz
SKŁADNIKI NA SOS:
- 1 czubata łyżka majonezu
- 1 płaska łyżka ketchupu
- 4 krople tabasco
- sól, świeżo mielony pieprz
SKŁADNIKI NA KOKTAJL:
- 1 mango
- 1 ananas
- 1 butelka wody gazowanej PERRIER
- 2-3 limonki
- syrop z agawy
- liście mięty
30 min. 2-3 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE SAŁATKI:
- Łączymy ze sobą wszystkie składniki sosu.
- Mango obieramy i wycinamy z niego kulki przy pomocy wykrawaczki lub kroimy w kostkę.
- Awokado kroimy na półksiężyce, a następnie skrapiamy sokiem z limonki.
- Krewetki rozmrażamy (w zimnej, bieżącej wodzie lub w temperaturze pokojowej), następnie oczyszczamy jeśli jest taka potrzeba, odrywamy ogonki, płuczemy i dokładnie suszymy. Na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym masłem klarowanym, wrzucamy krewetki, a następnie przeciśnięty przez praskę czosnek. Krewetki doprawiamy solą i smażymy po około 1-1,5 min. z każdej strony, co jakiś czas mieszając. Usmażone krewetki układamy na ręczniku papierowym.
- Na dnie szklanego naczynia (na przykład pucharek do lodów) układamy porwaną sałatę lodową, polewamy ją sosem, a następnie wykładamy naprzemiennie krewetki, mango i awokado. Wierzch dekorujemy pozostałymi listkami roszponki.
PRZYGOTOWANIE KOKTAJLU:
- W blenderze kielichowym miksujemy osobno mango i ananasa do uzyskania piure o gładkiej konsystencji.
- Z limonek wyciskamy sok.
- Do blendera kielichowego wlewamy po 1 miarce soku z limonki, piure z mango i ananasa, garść liści mięty, około 1/6 miarki syropu z agawy i całość miksujemy na najwyższych obrotach, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec wlewamy 1,5 miarki wody gazowanej i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia wszystkich składników. Tak przygotowany koktajl przelewamy do szklanki z kostką lodu. Dekorujemy miętą, limonką oraz cząstką mango.
3 komentarze do "KOKTAJL PARTY"
Jolka 3 marca 2017 (21:57)
Trochę w innym stylu, niż zwykle, ale również świetny pomysł. Skorzystam przy najbliższej okazji.
Alka 3 marca 2017 (21:54)
Spadł mi z nieba ten pomysł, potrzebowałam coś w tym stylu, znajomi byli po wrażeniem.
Agata 3 marca 2017 (21:50)
Nie myślałam, że można zrobić taki zestaw. Skusiłam się na wykonanie i uważam, że jest świetny.