KOKTAJL PARTY

A oto propozycja na popołudniowe przyjęcie, idealna zarówno podczas karnawału, jak i uroczysty bankiet w środku lata. Sałatka z krewetkami, mango, awokado i sosem koktajlowym, a do tego fantastyczny napój przygotowany na bazie mango, ananasa, limonki, mięty i wody gazowanej Perrier. To znakomity, wykwinty a zarazem prosty w przygotowaniu duet, który zachwyca doskonałym smakiem i pięknym, niebanalnym wyglądem. Szczególnie polecam na spotkania w wąskim gronie przyjaciół, jak i wyjątkowe okazje, które chcielibyście uczcić tylko we dwoje.

Bezglutenowa Z owocami Z rybą

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 płaska łyżka ketchupu
  • 4 krople tabasco
  • sól, świeżo mielony pieprz

SKŁADNIKI NA KOKTAJL:

  • 1 mango
  • 1 ananas
  • 1 butelka wody gazowanej PERRIER
  • 2-3 limonki
  • syrop z agawy
  • liście mięty

Wymaga Twojej pracy 30 min. Wymaga smażenia 2-3 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE SAŁATKI:

  1. Łączymy ze sobą wszystkie składniki sosu.
  2. Mango obieramy i wycinamy z niego kulki przy pomocy wykrawaczki lub kroimy w kostkę.
  3. Awokado kroimy na półksiężyce, a następnie skrapiamy sokiem z limonki.
  4. Krewetki rozmrażamy (w zimnej, bieżącej wodzie lub w temperaturze pokojowej), następnie oczyszczamy jeśli jest taka potrzeba, odrywamy ogonki, płuczemy i dokładnie suszymy. Na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym masłem klarowanym, wrzucamy krewetki, a następnie przeciśnięty przez praskę czosnek. Krewetki doprawiamy solą i smażymy po około 1-1,5 min. z każdej strony, co jakiś czas mieszając. Usmażone krewetki układamy na ręczniku papierowym.
  5. Na dnie szklanego naczynia (na przykład pucharek do lodów) układamy porwaną sałatę lodową, polewamy ją sosem, a następnie wykładamy naprzemiennie krewetki, mango i awokado. Wierzch dekorujemy pozostałymi listkami roszponki.

PRZYGOTOWANIE KOKTAJLU:

  1. W blenderze kielichowym miksujemy osobno mango i ananasa do uzyskania piure o gładkiej konsystencji.
  2. Z limonek wyciskamy sok.
  3. Do blendera kielichowego wlewamy po 1 miarce soku z limonki, piure z mango i ananasa, garść liści mięty, około 1/6 miarki syropu z agawy i całość miksujemy na najwyższych obrotach, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec wlewamy 1,5 miarki wody gazowanej i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia wszystkich składników. Tak przygotowany koktajl przelewamy do szklanki z kostką lodu. Dekorujemy miętą, limonką oraz cząstką mango.
Koktajl z wodą PERRIER
Sałatka koktajlowa
Koktajl z wodą PERRIER
Sałatka koktajlowa
Koktajl z wodą PERRIER

3 komentarze do "KOKTAJL PARTY"

  • comment-avatar
    Jolka 3 marca 2017 (21:57)

    Trochę w innym stylu, niż zwykle, ale również świetny pomysł. Skorzystam przy najbliższej okazji.

  • comment-avatar
    Alka 3 marca 2017 (21:54)

    Spadł mi z nieba ten pomysł, potrzebowałam coś w tym stylu, znajomi byli po wrażeniem.

  • comment-avatar
    Agata 3 marca 2017 (21:50)

    Nie myślałam, że można zrobić taki zestaw. Skusiłam się na wykonanie i uważam, że jest świetny.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny