KOKOSOWY DUET

Absolutnie wyjątkowy duet: pełna kolorów i smaków lata sałatka owocowa oraz rewelacyjny koktajl energetyczny. To bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser, który doskonale sprawdzi się jako słodki poczęstunek w ramach popołudniowego spotkaniu z przyjaciółmi.

Podstawą sałatki jest talerzyk przygotowany z daktyli, orzechów włoskich i masła kokosowego, do tego kokosowo-bananowy krem oraz sezonowe owoce. Całość dopełniają prażone płatki kokosa, listki mięty oraz przecudne, słodko-korzenne floksy, które nadają naszemu deserowi pięknego wyglądu i jeszcze ciekawszego smaku. Koktajl to natomiast połączenie kokosowego masła z bananem oraz brzoskwinią.

Do przygotowania tego rewelacyjnego duetu wykorzystałam fenomenalne Masło Kokosowe Planta Food. Masełko to jest przepyszne i co najważniejsze jest w 100% produktem naturalnym powstałym z nieprzetworzonego technologicznie miąższu kokosa, dzięki czemu nasz organizm może w pełni czerpać cudowne właściwości tego egzotycznego owocu. Serdecznie zachęcam do wypróbowania!

Bezglutenowa Bezmleczna Wegańska Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI NA SPÓD:

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

SKŁADNIKI NA KOKTAJL:
/4 porcje/

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga smażenia 3 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotowujemy słodki spód. Daktyle, orzechy i masło kokosowe (w temperaturze pokojowej) wrzucamy do rozdrabniacza, całość miksujemy, aż do połączenia składników. Dno tortownicy (o średnicy ok. 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy przygotowaną masą (masę dokładnie wklepujemy i wyrównujemy). Tak przygotowaną formę wkładamy do lodówki na minimum 30 minut lub do zamrażalnika na 15 minut.
  2. Płatki kokosa prażymy na suchej patelni – czynimy to bardzo uważnie, bo płatki kokosa są cieniutkie i bardzo łatwo je przypalić.
  3. Banany blendujemy z masłem kokosowym w temperaturze pokojowej oraz sokiem z cytryny i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut (aż masa stężeje).
  4. Brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki.
  5. Winogrona przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek.
  6. Wyjęty z tortownicy spód smarujemy bananowo-koksową masą, a na niej układamy naprzemiennie owoce. Całość posypujemy płatkmai kokosa i dekorujemy floksami oraz listkami mięty.

PRZYGOTOWANIE KOKTAJLU:

  1. Do blendera kielichowego wrzucamy banany, brzoskwinie, sok z cytryny, mleko i masło kokosowe w pokojowej temperaturze, a następnie miksujemy do połączenia wszystkich składników i uzyskania napoju o jednolitej konsystencji.
  2. Gotowy koktajl przelewamy do szklanek/kieliszków, a na koniec dekorujemy kawałkiem brzoskwini i listkami mięty.
Kokosowy duet
Kokosowy duet
Kokosowy duet
Kokosowy duet
Kokosowy duet
Kokosowy duet

Brak komentarzy do "KOKOSOWY DUET"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny