Absolutnie wyjątkowy duet: pełna kolorów i smaków lata sałatka owocowa oraz rewelacyjny koktajl energetyczny. To bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser, który doskonale sprawdzi się jako słodki poczęstunek w ramach popołudniowego spotkaniu z przyjaciółmi.
Podstawą sałatki jest talerzyk przygotowany z daktyli, orzechów włoskich i masła kokosowego, do tego kokosowo-bananowy krem oraz sezonowe owoce. Całość dopełniają prażone płatki kokosa, listki mięty oraz przecudne, słodko-korzenne floksy, które nadają naszemu deserowi pięknego wyglądu i jeszcze ciekawszego smaku. Koktajl to natomiast połączenie kokosowego masła z bananem oraz brzoskwinią.
Do przygotowania tego rewelacyjnego duetu wykorzystałam fenomenalne Masło Kokosowe Planta Food. Masełko to jest przepyszne i co najważniejsze jest w 100% produktem naturalnym powstałym z nieprzetworzonego technologicznie miąższu kokosa, dzięki czemu nasz organizm może w pełni czerpać cudowne właściwości tego egzotycznego owocu. Serdecznie zachęcam do wypróbowania!
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 1 szklanka daktyli
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 3 łyżki masła kokosowego Planta Food
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 2 banany
- 2 łyżki masła kokosowego Planta Food
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki borówek
- 1/2 szklanki malin
- 1/2 szklanki winogron
- 1 duża brzoskwinia
- 2 łyżki płatków kokosowych
- 1 garść floksów
- listki mięty
SKŁADNIKI NA KOKTAJL:
/4 porcje/
- 3 szklanki mleka kokosowego
- 3 banany
- 2 brzoskwinie
- 4 łyżki masła kokosowego Planta Food
- 4 łyżki soku z cytryny
- listki mięty do dekoracji
25 min. 3 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowujemy słodki spód. Daktyle, orzechy i masło kokosowe (w temperaturze pokojowej) wrzucamy do rozdrabniacza, całość miksujemy, aż do połączenia składników. Dno tortownicy (o średnicy ok. 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy przygotowaną masą (masę dokładnie wklepujemy i wyrównujemy). Tak przygotowaną formę wkładamy do lodówki na minimum 30 minut lub do zamrażalnika na 15 minut.
- Płatki kokosa prażymy na suchej patelni – czynimy to bardzo uważnie, bo płatki kokosa są cieniutkie i bardzo łatwo je przypalić.
- Banany blendujemy z masłem kokosowym w temperaturze pokojowej oraz sokiem z cytryny i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut (aż masa stężeje).
- Brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki.
- Winogrona przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek.
- Wyjęty z tortownicy spód smarujemy bananowo-koksową masą, a na niej układamy naprzemiennie owoce. Całość posypujemy płatkmai kokosa i dekorujemy floksami oraz listkami mięty.
PRZYGOTOWANIE KOKTAJLU:
- Do blendera kielichowego wrzucamy banany, brzoskwinie, sok z cytryny, mleko i masło kokosowe w pokojowej temperaturze, a następnie miksujemy do połączenia wszystkich składników i uzyskania napoju o jednolitej konsystencji.
- Gotowy koktajl przelewamy do szklanek/kieliszków, a na koniec dekorujemy kawałkiem brzoskwini i listkami mięty.
Tabela wartości odżywczych - KOKTAJL
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g koktajlu | 100 g | 160,2 kcal | 1,6 g | 12,8 g | 10,7 g | 0,7 g |
Cały koktajl (4 porcje) | 1350 g | 2 162,2 kcal | 22,3 g | 173,3 g | 144 g | 10 g |
Tabela wartości odżywczych - SAŁATKA
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 215,1 kcal | 3,3 g | 14,0 g | 23,4 g | 3,8 g |
Cała sałatka (4 porcje) | 892 g | 1 918,9 kcal | 29,8 g | 125,2 g | 209,2 g | 33,5 g |
Brak komentarzy do "KOKOSOWY DUET"