KOCIOŁEK CZAROWNICY

Możecie się spodziewać tu niepojętych doznań wizualnych i smakowych! Liście szpinaku, francuskie kabanosy oraz ser camembert połączony ze słodką dynią, chrupiącymi kasztanami i fenomenalnie prezentującym się japońskimi grzybkami podsmażonymi na maśle. Całość połączona pikantnym sosem to przeraźliwie smaczna, a przy tym zaskakująca kompozycja, która wróży niesamowicie udaną ucztę. Doskonale sprawdzi się na przykład na Andrzejkową kolację, ale możecie nią również zaskoczyć swoich przyjaciół podczas każdej jesiennej, imprezy wieczornej, szczególnie jeśli wśród gości są wielbiciele nieszablonowych połączeń kulinarnych.

Bezglutenowa Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 2 garści liści szpinaku
  • 2 garści japońskich grzybów bunapi-shimeji (masło klarowane, sól)
  • 120 g cienkich kabanosów wieprzowych
  • 100 g sera camembert
  • 2/3 szklanki marynowanej dyni deserowej
  • 6 kasztanów

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1/2 ząbku czosnku
  • 1-2 suszone papryczki chili peperoncini
  • 1 łyżka listków świeżego oregano
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki octu winnego białego
  • sól, świeżo mielony pieprz kolorowy

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga smażenia 8-10 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Kasztany obieramy z łupin, siekamy, a następnie prażymy na suchej patelni (ok. 4-5 min), pamiętając o jej częstym potrząsaniu. Przekładamy je do miseczki i odstawiamy do przestygnięcia.
  3. Od grzybków odcinamy korzonki, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnie z masłem klarowanym i smażymy od czasu do czasu mieszając przez około 4-5 min aż ładnie się zarumienią. Pod koniec smażenia dodajemy szczyptę soli.
  4. Dobrze schłodzony ser kromy na mniejsze kawałki.
  5. Kabanosy kroimy na ukośne kawałki około 1-1,5 cm długości.
  6. Kostki dyni odcedzamy.
  7. Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a na koniec polewamy dressingiem.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do przygotowania sałatki wykorzystałam Kabanosy Francuskie z Sokołowa.

Brak komentarzy do "KOCIOŁEK CZAROWNICY"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny