Przepyszna, bardzo pożywna sałatka z marynowanymi grzybkami, którą możecie się delektować, o każdej porze roku. Obok maślaków i świetnie komponującego się z marynowanymi grzybkami kindziuka, mamy pełnoziarnisty kuskus, paprykę, marchewkę, czerwoną cebulę i chrupiące, aromatyczne orzechy włoskie. Sałatka jest niezwykle harmonijna, a jej przygotowanie zajmuje zaledwie kwadrans. Serdecznie polecam na lunch tudzież obiadokolację.
SKŁADNIKI:
- 1 garść rukoli
- 1 garść roszponki
- 1/3 szklanki kuskus (pełnoziarnisty)
- 10 plasterków kindziuka
- 1 nieduża papryka czerwona
- 1 mała marchewka
- 1 mała cebula czerwona
- 2/3 szklanki marynowanych maślaków
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 5-6 łyżek oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki octu winnego białego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 ząbek czosnku
- szczypta mielonych płatków chili
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
- Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 minut do napęcznienia. Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem.
- Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy na wąskie, krótkie paseczki.
- Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę siekamy w drobną kostkę.
- Orzechy dzielimy na mniejsze kawałki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, roszponkę, paprykę, marchewkę i cebulę oraz maślaki – dodawane składniki polewamy jednocześnie przygotowanym dressingiem. Na koniec wykładamy kindziuka, a całość posypujemy orzechami włoskimi.
DODATKOWE UWAGI:
- Kindziuka możecie zastąpić salami lub szynką dojrzewającą, a maślaki innymi marynowanymi grzybkami. Wówczas stworzycie na przykład sałatkę pt. “Salami w podgrzybkach”.
2 komentarze do "KINDZIUK W MAŚLAKACH"
Przepis na sałatkę z maślakami i kindziukiem według JUST A Salad – Blog – Leśne skarby 29 listopada 2017 (08:19)
[…] kolorowa sałatka? Nie ma nic prostszego Nasza Ambasadorka Justyna Kopka autorka bloga http://www.justasalad.pl przybywa z przepisem. Dziękujemy ? […]
Just a SALAD 29 listopada 2017 (12:15)
Bardzo się cieszę, że zostałam Ambasadorką marki LEŚNE SKARBY! Wkrótce kolejne leśne przepisy!