Znakomity karnawałowy puchar, który wypełniłam szynką wędzoną, aromatycznym serem złocistym z niebieską pleśnią, słodkim burakiem, lekko kwaśnym granatem oraz chrupiącymi płatkami migdałowymi. Całość podana z roszponką i polana znakomitym sosem pomarańczowym znakomicie ze sobą współgra tworząc niezwykle spójną, a przy tym niebanalną kompozycję. Co więcej sałatka jest bardzo pożywna i pięknie się prezentuje. Serdecznie polecam przygotować ją jako przekąska na karnawałowe przyjęcie w mniejszym gronie przyjaciół.
SKŁADNIKI:
- 1 garść roszponki
- 1 ugotowany burak
- 100 g złocistego sera z niebieską pleśnią
- 3 plastry szynki wędzonej (około 1 cm grubości)
- 1/2 owocu granatu
- 2 łyżki płatków migdałowych
SKŁADNIKI NA SOS:
- 1/3 szklanki płatków migdałowych
- 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 mały ząbek czosnku
- sok z 1/2 pomarańczy
- 1 płaska łyżeczka miodu
- sól himalajska, świeżo mielony pieprz
15 min. 5 min. 3 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Płatki migdałowe (zarówno te potrzebne do dressingu, jak i te do sałatki) prażymy na suchej patelni.
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji (gęstość sosu regulujemy sokiem z pomarańczy).
- Buraka, ser i szynkę kroimy w kostkę.
- Z owocu granatu wyłuskujemy ziarenka.
- Do pucharków lub na nakładamy naprzemiennie z sosem wszystkie składniki sałaki.
Brak komentarzy do "KARNAWAŁOWY PUCHAR"