KARNAWAŁOWY PUCHAR

Znakomity karnawałowy puchar, który wypełniłam szynką wędzoną, aromatycznym serem złocistym z niebieską pleśnią, słodkim burakiem, lekko kwaśnym granatem oraz chrupiącymi płatkami migdałowymi. Całość podana z roszponką i polana znakomitym sosem pomarańczowym znakomicie ze sobą współgra tworząc niezwykle spójną, a przy tym niebanalną kompozycję. Co więcej sałatka jest bardzo pożywna i pięknie się prezentuje. Serdecznie polecam przygotować ją jako przekąska na karnawałowe przyjęcie w mniejszym gronie przyjaciół.

Bezglutenowa Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 1 garść roszponki
  • 1 ugotowany burak
  • 100 g złocistego sera z niebieską pleśnią
  • 3 plastry szynki wędzonej (około 1 cm grubości)
  • 1/2 owocu granatu
  • 2 łyżki płatków migdałowych

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 1/3 szklanki płatków migdałowych
  • 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 15 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 3 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Płatki migdałowe (zarówno te potrzebne do dressingu, jak i te do sałatki) prażymy na suchej patelni.
  2. Wszystkie składniki dressingu blendujemy aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji (gęstość sosu regulujemy sokiem z pomarańczy).
  3. Buraka, ser i szynkę kroimy w kostkę.
  4. Z owocu granatu wyłuskujemy ziarenka.
  5. Do pucharków lub na  nakładamy naprzemiennie z sosem wszystkie składniki sałaki.
Karnawałowa sałatka z serem z niebieską pleśnią, granatem, migdałami i pomarańczowym sosem.
Karnawałowa sałatka z serem z niebieską pleśnią, granatem, migdałami i pomarańczowym sosem.
Karnawałowa sałatka z serem z niebieską pleśnią, granatem, migdałami i pomarańczowym sosem.

Brak komentarzy do "KARNAWAŁOWY PUCHAR"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny