KAPAROWA ŁAJBA

Bardzo interesująca kompozycja, którą wyjątkowo polecam koneserom kaparów. I tak obok kaparów, na pokładzie znalazły się jeszcze jajeczka przepiórcze oraz wędzony łosoś pacyficzny. Załodze brakuje już tylko wioseł – więc sałatkę dopełniają grillowane szparagi. Sycąca ale jednocześnie dosyć lekka propozycja, która będzie doskonałym urozmaiceniem codziennych posiłków – szczególnie w ciepłe, letnie dni.

Bezglutenowa Z rybą

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 1 kopiasta łyżka majonezu
  • 2 kopiaste łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 ząbek czosnku (można pominąć)
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 30 min. Wymaga gotowania 5 min. Wymaga smażenia 8-10 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2-3 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotowujemy sos. Czosnek ścieramy na tarce, przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy, a następnie łączymy z majonezem, jogurtem i posiekanym koperkiem. Doprawiamy pieprzem i solą.
  2. Jajeczka przepiórcze umieszczamy we wrzątku i gotujemy przez 5 minut. Następnie zalewamy zimna wodą, obieramy i kroimy na połówki.
  3. Szparagi pozbawiamy twardych końcówek – można je odciąć bądź po prostu odłamać (szparagi pod wpływem nacisku same pękną w odpowiednim miejscu). Rozgrzewamy patelnię grillową, a szparagi oprószamy solą i smarujemy olejem lub oliwą. Szparagi grillujemy z dwóch stron po około 4-5 minut, jednokrotnie przewracając (podczas grillowania można je na kilkanaście sekund docisnąć delikatnie łopatką, aby uzyskać wyraźniejsze paseczki).
  4. Na talerzach/półmisku układamy mix sałat, szparagi, jajeczka, kawałki łososia wędzonego (na przykład zwinięte w ruloniki), a następnie posypujemy uprzednio odcedzonymi kaparami. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem, bądź podajemy go osobno.

DODATKOWE UWAGI:

  • Jak obrać jaka przepiórcze? Po ugotowaniu, jajeczka trzeba przeturlać, tak aby skorupka popękała, a następnie umieścić je na kilka minut w zimnej wodzie.
  • Jeśli nie przepadacie za kaparami, to chociaż są tytułowym składnikiem, możecie śmiało wyrzucić je za burtę i zastąpić na przykład oliwkami, kukurydzą albo czerwoną cebulą.
Sałatka z kaparami, wędzonym łososiem, jajeczkami przepiórczymi i grillowanymi szparagami.

1 Komentarz do "KAPAROWA ŁAJBA"

  • comment-avatar
    Wieśka 19 czerwca 2016 (20:27)

    Super sałatka, zrobiłam wczoraj na kolację i mąż odpłynął.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny