Bardzo interesująca kompozycja, którą wyjątkowo polecam koneserom kaparów. I tak obok kaparów, na pokładzie znalazły się jeszcze jajeczka przepiórcze oraz wędzony łosoś pacyficzny. Załodze brakuje już tylko wioseł – więc sałatkę dopełniają grillowane szparagi. Sycąca ale jednocześnie dosyć lekka propozycja, która będzie doskonałym urozmaiceniem codziennych posiłków – szczególnie w ciepłe, letnie dni.
SKŁADNIKI:
- 2-3 garści mixu sałat
- 100 g łososia wędzonego
- 18 jajeczek przepiórczych
- 10-12 zielonych szparagów
- 2 łyżki kaparów
SKŁADNIKI NA SOS:
- 1 kopiasta łyżka majonezu
- 2 kopiaste łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 ząbek czosnku (można pominąć)
- sól, świeżo mielony pieprz
30 min. 5 min. 8-10 min. 2-3 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowujemy sos. Czosnek ścieramy na tarce, przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy, a następnie łączymy z majonezem, jogurtem i posiekanym koperkiem. Doprawiamy pieprzem i solą.
- Jajeczka przepiórcze umieszczamy we wrzątku i gotujemy przez 5 minut. Następnie zalewamy zimna wodą, obieramy i kroimy na połówki.
- Szparagi pozbawiamy twardych końcówek – można je odciąć bądź po prostu odłamać (szparagi pod wpływem nacisku same pękną w odpowiednim miejscu). Rozgrzewamy patelnię grillową, a szparagi oprószamy solą i smarujemy olejem lub oliwą. Szparagi grillujemy z dwóch stron po około 4-5 minut, jednokrotnie przewracając (podczas grillowania można je na kilkanaście sekund docisnąć delikatnie łopatką, aby uzyskać wyraźniejsze paseczki).
- Na talerzach/półmisku układamy mix sałat, szparagi, jajeczka, kawałki łososia wędzonego (na przykład zwinięte w ruloniki), a następnie posypujemy uprzednio odcedzonymi kaparami. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem, bądź podajemy go osobno.
DODATKOWE UWAGI:
- Jak obrać jaka przepiórcze? Po ugotowaniu, jajeczka trzeba przeturlać, tak aby skorupka popękała, a następnie umieścić je na kilka minut w zimnej wodzie.
- Jeśli nie przepadacie za kaparami, to chociaż są tytułowym składnikiem, możecie śmiało wyrzucić je za burtę i zastąpić na przykład oliwkami, kukurydzą albo czerwoną cebulą.
1 Komentarz do "KAPAROWA ŁAJBA"
Wieśka 19 czerwca 2016 (20:27)
Super sałatka, zrobiłam wczoraj na kolację i mąż odpłynął.