JEŻYNOWA KRÓLOWA

Rewelacyjna w smaku sałatka, gdzie zdecydowanie rządzą owoce jeżyny. Ta słodko-kwaśna królowa doskonale komponuje się ze słoną fetą oraz grillowanym indykiem. Co więcej czerń tych pięknych owoców wspaniale kontrastuje z pozostałymi składnikami sprawiając, że danie to wygląda nie tylko niezwykle apetycznie, ale i bardzo elegancko. Ukoronowaniem sałatki są natomiast płatki migdałowe, które wykorzystujemy również do przygotowania znakomitego dressingu.

Bezglutenowa Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • sól

Wymaga Twojej pracy 20 min. Wymaga smażenia 15 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Płatki migdałowe (zarówno te potrzebne do sałatki, jak i dressingu) prażymy na suchej patelni.
  2. Przygotowujemy dressing. Jeśli wśród akcesoriów dołączonych do Waszego robota kuchennego/blendera jest mały młynek, to sprawdzi się on idealnie do przygotowania tego dressingu. Wówczas po prostu umieszczamy w nim wszystkie składniki dressingu i miksujemy przez kilkanaście sekund aż otrzymamy kremowy sos. Konsystencję regulujcie olejem zgodnie z Waszymi preferencjami. Możecie również połączyć wszystkie składniki rozdrabniaczem do blendera ręcznego.
  3. Sznycle z indyka dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem, suszymy a następnie nacieramy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i smarujemy olejem. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni grillowej przez około 5 minut z każdej strony. Gotowe mięso kroimy w plastry.
  4. Ser feta kroimy w kostkę.
  5. Roszponkę wykładamy na talerze/półmisek, układamy plastry grillowanego indyka – całość polewamy połową ilości przygotowanego dressingu. Następnie układamy, kostki sera feta oraz jeżyny, a na koniec posypujemy płatkami migdałowymi. Pozostały sos podajemy osobno – polewamy nim sałatkę bezpośrednio przed konsumpcją.

DODATKOWE UWAGI:

  • Jeśli nie macie możliwości zmiksowania składników dressingu, to przygotujcie do sałatki zwykły sos winegret lub wykorzystajcie ulubiony olej orzechowy doprawiony solą i pieprzem.

Brak komentarzy do "JEŻYNOWA KRÓLOWA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny