Rewelacyjna w smaku sałatka, gdzie zdecydowanie rządzą owoce jeżyny. Ta słodko-kwaśna królowa doskonale komponuje się ze słoną fetą oraz grillowanym indykiem. Co więcej czerń tych pięknych owoców wspaniale kontrastuje z pozostałymi składnikami sprawiając, że danie to wygląda nie tylko niezwykle apetycznie, ale i bardzo elegancko. Ukoronowaniem sałatki są natomiast płatki migdałowe, które wykorzystujemy również do przygotowania znakomitego dressingu.
SKŁADNIKI:
- 2 garści roszponki
- 2 sznycle z indyka (sól, pieprz, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oleju)
- 150 g sera feta
- 1 szklanka jeżyn
- 1/3 szklanki płatków migdałowych
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka syropu klonowego
- 2 łyżki płatków migdałowych
- sól
20 min. 15 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Płatki migdałowe (zarówno te potrzebne do sałatki, jak i dressingu) prażymy na suchej patelni.
- Przygotowujemy dressing. Jeśli wśród akcesoriów dołączonych do Waszego robota kuchennego/blendera jest mały młynek, to sprawdzi się on idealnie do przygotowania tego dressingu. Wówczas po prostu umieszczamy w nim wszystkie składniki dressingu i miksujemy przez kilkanaście sekund aż otrzymamy kremowy sos. Konsystencję regulujcie olejem zgodnie z Waszymi preferencjami. Możecie również połączyć wszystkie składniki rozdrabniaczem do blendera ręcznego.
- Sznycle z indyka dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem, suszymy a następnie nacieramy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i smarujemy olejem. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni grillowej przez około 5 minut z każdej strony. Gotowe mięso kroimy w plastry.
- Ser feta kroimy w kostkę.
- Roszponkę wykładamy na talerze/półmisek, układamy plastry grillowanego indyka – całość polewamy połową ilości przygotowanego dressingu. Następnie układamy, kostki sera feta oraz jeżyny, a na koniec posypujemy płatkami migdałowymi. Pozostały sos podajemy osobno – polewamy nim sałatkę bezpośrednio przed konsumpcją.
DODATKOWE UWAGI:
- Jeśli nie macie możliwości zmiksowania składników dressingu, to przygotujcie do sałatki zwykły sos winegret lub wykorzystajcie ulubiony olej orzechowy doprawiony solą i pieprzem.
Brak komentarzy do "JEŻYNOWA KRÓLOWA"