Pachnąca jesienią sałatka, w której na pierwszy plan wysuwają się podsmażone na maśle kurki. Towarzyszą im kiełbaski z szynki, które sprawiają, że danie to jest bardzo pożywne. Ponadto, idealnie wpasowuje się tu kolorem i smakiem papryka konserwowa, czarne oliwki oraz chrupiące pestki dyni. Całość połączona z rukolą i klasycznym winegretem tworzy klimat jesieni, ale tej pięknej, kolorowej i pogodnej, która zachwyca smakiem i doskonale wypełnia tęsknotę za letnimi przysmakami.
SKŁADNIKI:
- 2 garści rukoli
- 4 wieprzowe kiełbaski z szynki
- 2 garści świeżych kurek (1 łyżka oleju, 1 łyżeczka masła,1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku, sól)
- 2 kawałki papryki konserwowej
- 10 czarnych oliwek
- 3 łyżki pestek dyni
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 nieduży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki miodu
- sól himalajska, świeżo mielony pieprz
25 min. 15-21 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
- Kiełbaski z szynki kroimy w słupki, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy od czasu do czasu mieszając, aż kiełbaski ładnie się zarumienią.
- Kurki dokładnie oczyszczamy, myjemy i wysuszamy. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oliwy z oliwek, solimy, doprawiamy papryką, a następnie smażmy przez około 3-4 minuty aż woda odparuje. Wówczas dodajemy 1 łyżeczkę masła i pozostawiamy na ogniu jeszcze przez 1-2 minuty. Przez cały czas smażenia kurki od czasu do czasu mieszamy, potrząsając patelnią.
- Paprykę wyjmujemy z zalewy, dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy w paseczki.
- Oliwki kroimy na plasterki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, polewając je przygotowanym dressingiem.
DODATKOWE UWAGI:
- Do przygotowania sałatki wykorzystałam smakowite Kiełbaski z Szynki SOKOŁÓW.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 192,1 kcal | 6,5 g | 17,2 g | 4,4 g | 1,2 g |
Cała sałatka (2 porcje) | 690 g | 1 325,5 kcal | 44,9 g | 119, 0 g | 30,2 g | 8,5 g |
*Kiełbaski z szynki Sokołów – możliwa obecność glutenu, selera oraz mleka i pochodnych
Summary
Recipe Name
JESIENNE KLIMATY
Author Name
Just a SALAD
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Brak komentarzy do "JESIENNE KLIMATY"