JESIENNA NOVELLA | UWAGA: KONKURS!

Oto krótka historia oparta na bardzo wyrazistym motywie tj. jesiennej kompozycji składników. Oczywiście nie mogło zabraknąć tu królowej tej pory roku czyli dyni, z której przygotowałam wyśmienite pikantne, chipsy. Do nich dodałam szpinak, kremowy camembert, słodką żurawinę oraz nie tak jeszcze popularne w naszych kuchniach, wyśmienite kasztany – to one odpowiadają za rozwój fabuły. Punktem kulminacyjnym ów noweli jest natomiast wyśmienity makron warzywny 100% Mąki z Ciecierzycy NOVELLE. To dzięki niemu moja sałatka stała się bardzo pożywnym, pełnowartościowym daniem, które nabrało niepowtarzalnego charakteru.

To  prosta, krótka, ale niesamowicie wciągająca kreacja, która z pewnością zaskoczy Was i pozwoli na chwilkę przenieść się do innego, niesamowicie smakowitego świata.

Uwaga!!! Na koniec jeszcze jedna bardzo istotna cecha tej Jesiennej Novelli. Treść tej historii dotyczy pewnego bardzo istotnego zdarzenia. Jest nim mianowicie konkurs kulinarny, do którego serdecznie Was zapraszam! Szczegóły zabawy odnajdziecie pod tym linkiem: KLIK KLIK.

Bezglutenowa Wegetariańska

SKŁADNIKI:

  • 1 garść liści szpinaku
  • 1 szklanka suchego makaronu 100% mąki z ciecierzycy NOVELLE (olej z pestek winogron, mielone płatki chili, sól)
  • 1/4 małej dyni nelson lub hokaido (ok. 200 g po obraniu)
  • 100 g sera camembert
  • 4 kasztany
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 3 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka lisków oregano
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga gotowania 5 min. Wymaga pieczenia 35 min. Nie wymaga smażenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu, blendujemy aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Dynię obieramy i oczyszczamy, a następnie przy pomocy obieraczki do warzyw ścinamy z uzyskanego kawałka cienkie (stosunkowo długie i wąskie) plastry. 1 łyżkę oleju łączymy ze szczyptą soli, mielonymi płatkami chili i 1 łyżeczką miodu. Powstałą marynata nacieramy plastry dyni, po czym rozkładamy je na blasze z papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C (grzanie góra dół) przez 35 minut i odstaw do przestygnięcia.
  3. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a po przestygnięciu łączymy z 1 łyżką przygotowanego dressingu.
  4. Kasztany obieramy i siekamy na cienkie plasterki.
  5. Suszoną żurawinę zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund, następnie odcedzamy i osuszamy.
  6. Dobrze schłodzony camembert kroimy w kostkę.
  7. Na półmisek wykładamy naprzemiennie makaron, liście szpinaku, kostki sera, chipsy z dyni oraz suszoną żurawinę i kasztany. Całość polewamy pozostałym dressingkiem.

Brak komentarzy do "JESIENNA NOVELLA | UWAGA: KONKURS!"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny