JARMUŻ W KAPELUSZU

Podstawą tej wyśmienitej sałatki jest jarmuż wyłaniający się spod podsmażonych pieczarek (kapelusze wraz z ogonkami:)), do tego komosa ryżowa, słona feta i słodkie ziarenka granatu. To bogata w substancje odżywcze sałatka o niezwykle ciekawym smaku i bardzo interesującym wyglądzie. Doskonale sprawdzi się na kolację, a jeśli powstrzymacie się przed zjedzeniem całości, to świetnie będzie smakowała również na drugi dzień, więc polecam wypełnić ją Wasze lunch boxy lub od razu przygotować większą ilość.

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki soku z limonki
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczki cukru trzcinowego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 30 min. Wymaga gotowania 14-15 min. Wymaga smażenia 8-10 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy dokładnie z pozostałymi składnikami dressingu.
  2. Komosę ryżową gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub postępujemy w następujący sposób. Ziarenka dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. 1/2 szklanki kaszy zalewamy 1 szklanką wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż cała woda zostanie wchłonięta (nie mieszamy kaszy podczas gotowania). Po upływie około 14-15 minut wyłączamy gaz i pozostawiamy (pod przykryciem) na około 15 minut.
  3. Jarmuż oczyszczamy z twardych łodyg, rwiemy na mniejsze kawałki, dokładnie myjemy, a następnie wrzucamy na durszlak. Przygotowujemy dzbanek z lodowatą wodą oraz zagotowujemy wodę w czajniku. Jarmuż przelewamy wrzątkiem, a bezpośrednio po tym bardzo zimną wodą. Tak przygotowany jarmuż suszymy ręcznikiem papierowym lub wykorzystujemy wirówkę do sałaty.
  4. Pieczarki dokładnie oczyszczamy, płuczemy, a następnie kroimy na stosunkowo cienkie plasterki równej grubości (około 2-3 mm). Na rozgrzaną patelnię z rozpuszczoną 1 łyżką masła wrzucamy pokrojone pieczarki, zmniejszamy nieco ogień i dodajemy sól. Kiedy pieczarki puszczą wodę zwiększamy ogień i smażymy je (od czasu do czasu mieszając), aż woda całkowicie odparuje, a pieczarki ładnie się zarumienią. Pod koniec smażenia dodajemy ulubione przyprawy np. mieszankę ziół toskańskich czy też prowansalskich.
  5. Z owocu granatu wyłuskujemy ziarenka.
  6. Ser feta kroimy w kostkę.
  7. Kaszę łączymy z dressingiem, a następnie dodajemy jarmuż oraz przestygnięte pieczarki. Całość delikatnie mieszamy, przekładamy na półmisek, po czym układamy kotki sera feta oraz posypujemy sałatkę ziarenkami granatu.
Sałatka z jarmużem, komosą ryżową, pieczarkami, fetą i granatem.
Sałatka z jarmużem, komosą ryżową, pieczarkami, fetą i granatem.

4 komentarze do "JARMUŻ W KAPELUSZU"

  • comment-avatar
    Ania 14 maja 2017 (21:41)

    chodziło mi o listę z obrazkami ? jest bardzo przydatna ?

    • comment-avatar
      Just a SALAD 14 maja 2017 (21:49)

      Faktycznie, dziękuję za uwagę! Na dniach uzupełnię!

  • comment-avatar
    Ania 14 maja 2017 (18:35)

    Pieczarek nie ma w składnikach 🙁 a sałatka jest pyszna :))

    • comment-avatar
      Just a SALAD 14 maja 2017 (21:07)

      Aniu, pieczarki są na liście, całe 350-400 g 🙂 Cieszę się, że sałatka Ci smakowała 🙂

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny