Podstawą tej wyśmienitej sałatki jest jarmuż wyłaniający się spod podsmażonych pieczarek (kapelusze wraz z ogonkami:)), do tego komosa ryżowa, słona feta i słodkie ziarenka granatu. To bogata w substancje odżywcze sałatka o niezwykle ciekawym smaku i bardzo interesującym wyglądzie. Doskonale sprawdzi się na kolację, a jeśli powstrzymacie się przed zjedzeniem całości, to świetnie będzie smakowała również na drugi dzień, więc polecam wypełnić ją Wasze lunch boxy lub od razu przygotować większą ilość.
SKŁADNIKI:
- 1/2 szklanki komosy ryżowej
- 2 garści jarmużu
- 100-150 g sera feta
- 1/2 niedużego owocu granatu
- 350-400 g pieczarek
- 1 łyżka masła, sól, 1 łyżka ziół toskańskich lub prowansalskich
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki soku z limonki
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczki cukru trzcinowego
- sól, świeżo mielony pieprz
30 min.
14-15 min.
8-10 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy dokładnie z pozostałymi składnikami dressingu.
- Komosę ryżową gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub postępujemy w następujący sposób. Ziarenka dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. 1/2 szklanki kaszy zalewamy 1 szklanką wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż cała woda zostanie wchłonięta (nie mieszamy kaszy podczas gotowania). Po upływie około 14-15 minut wyłączamy gaz i pozostawiamy (pod przykryciem) na około 15 minut.
- Jarmuż oczyszczamy z twardych łodyg, rwiemy na mniejsze kawałki, dokładnie myjemy, a następnie wrzucamy na durszlak. Przygotowujemy dzbanek z lodowatą wodą oraz zagotowujemy wodę w czajniku. Jarmuż przelewamy wrzątkiem, a bezpośrednio po tym bardzo zimną wodą. Tak przygotowany jarmuż suszymy ręcznikiem papierowym lub wykorzystujemy wirówkę do sałaty.
- Pieczarki dokładnie oczyszczamy, płuczemy, a następnie kroimy na stosunkowo cienkie plasterki równej grubości (około 2-3 mm). Na rozgrzaną patelnię z rozpuszczoną 1 łyżką masła wrzucamy pokrojone pieczarki, zmniejszamy nieco ogień i dodajemy sól. Kiedy pieczarki puszczą wodę zwiększamy ogień i smażymy je (od czasu do czasu mieszając), aż woda całkowicie odparuje, a pieczarki ładnie się zarumienią. Pod koniec smażenia dodajemy ulubione przyprawy np. mieszankę ziół toskańskich czy też prowansalskich.
- Z owocu granatu wyłuskujemy ziarenka.
- Ser feta kroimy w kostkę.
- Kaszę łączymy z dressingiem, a następnie dodajemy jarmuż oraz przestygnięte pieczarki. Całość delikatnie mieszamy, przekładamy na półmisek, po czym układamy kotki sera feta oraz posypujemy sałatkę ziarenkami granatu.
4 komentarze do "JARMUŻ W KAPELUSZU"
Ania 14 maja 2017 (21:41)
chodziło mi o listę z obrazkami ? jest bardzo przydatna ?
Just a SALAD 14 maja 2017 (21:49)
Faktycznie, dziękuję za uwagę! Na dniach uzupełnię!
Ania 14 maja 2017 (18:35)
Pieczarek nie ma w składnikach 🙁 a sałatka jest pyszna :))
Just a SALAD 14 maja 2017 (21:07)
Aniu, pieczarki są na liście, całe 350-400 g 🙂 Cieszę się, że sałatka Ci smakowała 🙂