JAJECZKA Z RZEŻUCHĄ

Przepyszna, pełna witamin i substancji odżywczych, lekka acz pożywna sałatka, której nie może zabraknąć na Waszym świątecznym stole! Mamy tu kolorowe warzywa: rzodkiewkę, ogórki, pomidorki i ciecierzycę, chrupiące pestki słonecznika, a do tego mix sałat oraz wielkanocne symbole: jajeczka i rzeżuchę. Całość polana aromatycznym dressingiem z dodatkiem chili smakuje rewelacyjnie, tworząc wyjątkowo zgraną kompozycję.

Danie to przygotowałam z myślą o Czytelnikach portalu mójdietetyk.pl i z wielką radością dzielę się tym przepisem również z Wami! Serdecznie polecam nie tylko na święta!

Bezglutenowa Bezmleczna Wegetariańska

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

149,2 kcal/100 g

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 płaska łyżeczka syropu z agawy
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta mielonych płatków chili
  • sól ziołowa, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 2 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu.
  2. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
  3. Jajeczka przepiórcze umieszczamy we wrzątku, gotujemy przez 2 minuty, po czym zalewamy zimną wodą, obieramy, osuszamy i kroimy na pół.
  4. Cieciorkę odcedzamy.
  5. Ogórki przekrawamy na pół, wydrążamy z nich miąższ za pomocą wykrawacza albo łyżeczki, a następnie kroimy je na półplasterki.
  6. Rzodkiewki kroimy na plasterki, a pomidorki na połówki.
  7. Mix sałat wykładamy na półmisek naprzemiennie z jajeczkami, cieciorką, rzodkiewkami, pomidorkami i ogórkami. Całość polewamy przygotowanym dressingiem, a na koniec posypujemy pestkami słonecznika i rzeżuchą.

DODATKOWE UWAGI:

  • Rzeżuchę możecie zastąpić innymi ulubionymi kiełkami np. rzodkiewki albo lucerny.
JAJECZKA Z RZEŻUCHĄ. Przepyszna sałatka wielkanocna z jajeczkami przepiórczymi, rzeżuchą, pestkami słonecznika i warzywami: ogórkiem, rzodkiewkami, pomidorkami i cieciorką
JAJECZKA Z RZEŻUCHĄ. Przepyszna sałatka wielkanocna z jajeczkami przepiórczymi, rzeżuchą, pestkami słonecznika i warzywami: ogórkiem, rzodkiewkami, pomidorkami i cieciorką
JAJECZKA Z RZEŻUCHĄ. Przepyszna sałatka wielkanocna z jajeczkami przepiórczymi, rzeżuchą, pestkami słonecznika i warzywami: ogórkiem, rzodkiewkami, pomidorkami i cieciorką
JAJECZKA Z RZEŻUCHĄ. Przepyszna sałatka wielkanocna z jajeczkami przepiórczymi, rzeżuchą, pestkami słonecznika i warzywami: ogórkiem, rzodkiewkami, pomidorkami i cieciorką

Tabela wartości odżywczych

 WagaEnergiaBiałkoTłuszcz
WęglowodanyBłonnik
W 100 g sałatki100 g149,2 kcal 4,7 g
12,1 g5,9 g2 g
Cała sałatka (2 porcje)495 g738,5 kcal23,1 g60,1 g29,4 g
9,9 g
ALERGENY: jaja

Summary
recipe image
Recipe Name
JAJECZKA Z RZEŻUCHĄ
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Brak komentarzy do "JAJECZKA Z RZEŻUCHĄ"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny