Bazyliowe, domowe pesto połączone z makaronem, a do tego mozzarella, pomidorki koktajlowe, kapary i aromatyczne orzechy brazylijskie. To niesamowicie smaczna, pożywna, a zarazem bardzo prosta w przygotowaniu sałatka inspirowana kuchnią włoską z południowoamerykańskim, chrupiącym akcentem. Serdecznie polecam o każdej porze roku, na obiad tudzież kolację, również do zabrania ze sobą na drugi dzień do szkoły czy pracy.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka suchego makaronu
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 125 g mini mozzarelli
- 2 łyżki kaparów
- 4 orzechy brazylijskie
- 1 garść liści bazylii
SKŁADNIKI NA PESTO:
- 1 garść liści bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka orzeszków piniowych
- 1 łyżeczka tartego parmezanu
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min. 11 min. 3 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Wszystkie składniki pesto miksujemy w rozdrabniaczu, do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji (gęstość sosu kontrolujemy oliwą z oliwek).
- Orzechy brazylijskie siekamy niezbyt drobno, a następnie podprażamy na suchej patelni.
- Pomidorki przekrawamy na połówki.
- Makaron łączymy z pesto, a następnie wykładamy na półmisek naprzemiennie z pomidorkami, mozzarellą i kaparami. Całość posypujemy orzechami brazylijskimi, a na koniec dekorujemy listkami bazylii.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki wykorzystałam makaron penne, ale równie dobrze możecie użyć inny ulubiony kształt, polecam również w wersji pełnoziarnistej.
1 Komentarz do "ITALIA Z BRAZYLIJSKĄ NUTĄ"
Wieśka 11 listopada 2017 (20:22)
Świetny pomysł, sałatka znakomita