Caponata to wywodzący się z kuchni włoskiej słodko-kwaśny gulasz, którego podstawą są bakłażany, pomidory, a także seler naciowy, oliwki i kapary. Pomysł na przygotowanie sałatki nawiązującej do tego dania przyszedł mi kiedy to zgłębiałam tajniki kuchni włoskiej na FOODWIKI. To właśnie z tej niezwykle ciekawej, bardzo fajnie skonstruowanej encyklopedii kulinarnej dowiedziałam się o istnieniu tego dania. Jeśli interesujecie się kulinariami, to naprawdę warto ją poczytać. Zawiera garść informacji, które nie tylko pozwalają pogłębić wiedzę na temat kuchni z całego świata, ale także dzięki obecnym tam wskazówkom przygotować bardzo ciekawe potrawy.
A wracając do mojej Caponaty, to nadając jej sałatkowego charakteru do wskazanych w Food Wiki składników dodałam roszponkę, wykorzystałam pomidorki koktajlowe oraz suszone w oleju, a bakłażany usmażyłam na patelni grillowej. Dressing wzbogaciłam o ocet balsamiczny, niemniej jednak pominęłam anyż, którego nie jestem entuzjastką. Całość zachwyciła mnie swoim niebanalnym, niezwykle harmonijnym smakiem oraz ciekawym wyglądem. Naprawdę warto wypróbować! Sałatka doskonale sprawdzi się jako samodzielna przekąska, ale także będzie rewelacyjnym dodatkiem do włoskich serów i mięs.
Jeśli natomiast jesteście ciekawi, jak wygląda oryginalna Caponata, jak się ją przygotowuje i z czym podaje to zajrzyjcie na Food Wiki pod hasło CAPONATA.
SKŁADNIKI:
- 2 garści roszponki
- 1 nieduży bakłażana
- 2 łodygi selera naciowego
- 10 pomidorów koktajlowych
- 6 pomidorów suszonych w oleju
- 2 łyżki rodzynek
- 2/3 szklanki czarnych i zielonych oliwek (olej z suszonych pomidorów, suszone oregano i tymianek)
- 2 łyżki kaparów w occie
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min. 8 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Łączymy ze sobą wszystkie składniki dressingu.
- Bakłażana przekrawamy wzdłuż na pół, po czym kroimy na półplasterki ok. 4-5 mm grubości i posypujemy solą, odkładamy, na około 20 min, opłukujemy, osuszamy i skrapiamy olejem. Grillujemy po około 4 minuty z każdej strony, na małym ogniu, na patelni grillowej lub zwykłej.
- Selera naciowego kroimy na plasterki.
- Suszone pomidory kroimy w paseczki.
- Pomidorki przekrawamy na połówki
- Oliwki odcedzamy z zalewy, po czym łączymy (najlepiej ręką) z olejem z suszonych pomidorów oraz suszonymi ziołami.
- Rodzynki parzymy (zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund), a następnie wysuszamy.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a całość polewamy przygotowanym dressingiem.
Brak komentarzy do "INSALATA CAPONATA"