INDYJSKA ROZGRZEWKA

Obłędnie smaczna, mocno rozgrzewająca sałatka inspirowana kuchnią indyjską, której nie może zabraknąć w Waszym jesienno-zimowym menu! Podstawą tej potrawy jest rewelacyjna pasta Tikka Masla od Patak’s, będąca kombinacją aż 13 doskonale wyselekcjonowanych przypraw. To za sprawą tego małego pojemniczka uzyskałam niesamowicie aromatyczne, orientalne danie, które zachwyciło całą moją rodzinę.

Ta niecodzienna sałatka jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać kurczaka z pastą, podsmażyć go na patelni, połączyć z batatami, papryką, ananasem dodać nerkowce, rodzynki i zapiec w folii. Tikka Masala robi całą robotę! Całość możecie przygotować wcześniej i wrzucić do piekarnika, tuż po powrocie z długiego jesiennego spaceru. Już na samą myśl o tym, co czeka na Was w domu zrobi się Wam dużo cieplej!

Bezglutenowa Bezmleczna Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 1 Tikka Masala Paste Pots Patak’s
  • ok 400 g piersi z kurczaka zagrodowego
  • 1 batat (ok 350 g)
  • 2 zielone papryki
  • 4 grube plastry świeżego ananasa
  • 1/2 szklanki nerkowców
  • 1/2 szklanki rodzynek sułtańskich
  • 1 garść listków kolendry
  • olej z ryżu do smażenia, sól do smaku

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga smażenia 5-6 min. Wymaga pieczenia 25 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem, suszymy ręcznikiem papierowym. Kroimy je w kostkę, a następnie dokładnie mieszamy z pastą Tikka Masala. Tak przygotowanego kurczaka wrzucamy na rozgraną patelnię z odrobiną oleju i smażymy co jakiś czas mieszając przez około 5-6 min, aż ładnie się zarumieni i przekładamy do szerokiej miski.
  2. Rodzynki przelewamy wrzątkiem. Batata obieramy i kroimy w kostkę. Papryki oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w większą kostkę lub piórka. Plastry ananasa obieramy, usuwamy twardy środek, a następnie kroimy je w kostkę lub w paseczki (jeśli ananas jest bardzo soczysty to osuszamy go ręcznikiem papierowym).
  3. Wszystkie przygotowane składniki wrzucamy do miski z kurczakiem, dodajemy nerkowce, szczyptę soli i całość delikatnie mieszamy.
  4. Zawartość miski wykładamy na kawałki folii aluminiowej (najlepiej 2w1 z papierem do pieczenia), zamykamy szczelnie na kształt paczuszki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra-dół) na koło 20 minut. Po upływie tego czasu rozchylamy ostrożnie, zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez około 5 minut, aż całość ładnie się zarumieni. Wyjmujemy z piekarnika i dekorujemy listkami kolendry.

Brak komentarzy do "INDYJSKA ROZGRZEWKA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny