IMPREZOWY WAWRZYNIEC

Proste, szybkie w przygotowaniu, pożywne, ale przede wszystkim smakowite, zdrowe i efektowne – takie powinny być imprezowe przekąski, wśród których nie może oczywiście zabraknąć sałatek! Chciałabym podzielić się z Wami pomysłami na dwa wyjątkowe dania, które zrewolucjonizują organizowane przez Was imprezy! Do ich przygotowania wykorzystałam 100% naturalne, niesamowicie aromatyczne i wyjątkowe w smaku, warzywne pasty Wawrzyniec.

To moja kolejna po Grzybowej Rewolucji propozycja wykorzystania tychże past do skomponowania sałatek. Z pewnością pojawi się ich więcej, gdyż na stałe zagościły one w mojej kuchni. A jeśli macie chęć poznać jeszcze więcej przepisów z ich wykorzystaniem, to koniecznie zajrzyjcie na stronę  www.wawrzyniec.com.pl.

Tym razem przedstawiam Wam pomysł na pastę z suszonymi pomidorami i żurawiną oraz nową odsłonę Wawrzyńca z grillowanym bakłażanem. Obie sałatki są bardzo aromatyczne, ciekawe w prezencji i smakują po prostu rewelacyjnie. Idealnie sprawdzą się na karnawałowe spotkania, a także urodzinowe, czy też imieninowe przyjęcia w większym gronie znajomych!

Wawrzyniec
Wawrzyniec
Wawrzyniec

WYSTRZAŁOWY BAKŁAŻAN

To propozycja przygotowana dla Waszych mięsożernych gości. Pastę z bakłażanem połączyłam z podsmażonym indykiem, pełnoziarnistym kuskusem, słodkimi pomarańczami, lekko kwaśnym granatem oraz chrupiącymi pistacjami. Sałatkę proponuję podać w formie stożków, których wierzchołek polecam udekorować listkami świeżych ziół. Doskonale sprawdzi się tu kolendra, która niesamowicie pasuje do tego dania. W ten sposób uzyskacie nie tylko niebanalną w smaku, ale również oryginalną w prezencji przekąskę, która z pewnością zniknie z imprezowego stołu w mgnieniu oka.

Bezmleczna Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 2 łyżki pasty Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem
  • 1/3 szklanki pełnoziarnistej kaszy kuskus (sól, olej z pistacji)
  • 1 nieduża polędwica z indyka (sól, sok z cytryny, olej rzepakowy)
  • 1 duża pomarańcza
  • 1/2 owocu granatu
  • 2 łyżki obranych pistacji
  • listki kolendry

Czas przygotowywania 20 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 3 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 min. do napęcznienia. Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem.
  2. Polędwicę z indyka dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na mniejsze kawałki (np. w kostkę), dodajemy sok z cytryny doprawiamy solą, po czym smażymy na odrobinie oleju przez około 6-8 min., od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie rumiane z każdej strony. Wykładamy na ręcznik papierowy i czekamy aż wystygnie.
  3. Wyłuskujemy ziarenka z owocu granatu, a pomarańczę filetujemy i kroimy na mniejsze kawałki.
  4. Pistacje drobno siekamy.
  5. Indyka łączymy z pastą Wawrzyniec, dodajemy kuskus oraz odrobinę oleju z pistacji i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pomarańcze, orzechy i granaty. Przygotowaną sałatkę wykładamy na talerze/miseczki lub formujemy bryłę przy pomocy obręczy lub szklanki/filiżanki, a jej wierzchołek dekor jemy listkami kolendry.

DODATKOWE UWAGI:

  • Olej z pistacji możecie zastąpić innym olejem orzechowym, rzepakowym lub oliwą z oliwek.
Wawrzyniec
Wawrzyniec
Wawrzyniec

FETA Z POMIDORAMI I ŻURAWINĄ

Dla wegetarian proponuję natomiast sałatkę z makaronem, rukolą, kaparami, kukurydzą, fetą oraz pestkami słonecznika, która za sprawą pasty z suszonymi pomidorami i żurawiną nabiera oryginalnego charakteru. To ona sprawia, że ta pozornie zwykła kompozycja, staje się wyjątkowym, niepowtarzalnym daniem, które z pewnością jeszcze nie raz zagości na Waszych stołach. Polecam podać ją w szklanych słoiczkach, przewiązanych wstążeczką, czyniąc to danie jeszcze bardziej efektownym i tym samym podkreślając jego imprezowym charakter.

Wegetariańska

SKŁADNIKI:

Czas przygotowywania 15 min. Wymaga gotowania 6-8 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 3 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
  3. Ser feta kroimy w kostkę.
  4. Kapary i kukurydzę odcedzamy.
  5. Makaron łączymy z pastą Wawrzyniec, po czym wykładamy go naprzemiennie na talerzyki (lub układamy w słoiczku) wraz ze skropioną olejem rukolą, kostkami fety, kaparami, kukurydzą i pestkami słonecznika.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do przygotowania sałatki wykorzystałam makaron mini pióra, ale możecie posłużyć się innym ulubionym kształtem, najlepiej średniej wielkości.
Wawrzyniec
Wawrzyniec
Wawrzyniec
Wawrzyniec

#CośSięKroi #Wawrzyniec #WarzywnaRewolucja #RewolucyjnePrzepisy #RewolucjaWKuchni #WolnośćZdrowieWarzywa

Brak komentarzy do "IMPREZOWY WAWRZYNIEC"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny