IMPREZA U KINDZIUKA

Jeśli szukacie smakowitej, pożywnej, a zarazem szybkiej i prostej w przygotowaniu przekąski, którą zaskoczycie swoich imprezowych gości, to ta sałatka sprawdzi się doskonale. Honory czyni tu wyśmienity kindziuk, który doskonale komponuje się z ogóreczkami konserwowymi, oliwkami i kukurydzą. Do tego cheddar, pestki słonecznika i roszponka skąpana w rewelacyjnym dressingu z oregano i tabasco. Zapewniam Was, że ta sałatka to przepis na udaną imprezę!

Z mięsem

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka tabasco
  • sól

Czas przygotowywania 15 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 4-6 porcji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w blenderze i miksujemy aż uzyskamy kremowy sos.
  2. Ser cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  3. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
  4. Plastry kindziuka kroimy na połówki lub ćwiartki.
  5. Oliwki kroimy na plasterki.
  6. Ogóreczki i kukurydzę odcedzamy z zalewy.
  7. Roszponkę łączymy z dressingiem – połowę wykładamy na dno miski/półmiska, a resztę układamy naprzemiennie wraz z pozostałymi składnikami sałatki.

DODATKOWE UWAGI:

  • Ser cheddar możecie zastąpić innym ulubionym, twardym żółtym serem.
  • Do przygotowania sałatki wykorzystałam doskonałego kindziuka marki ZMB Białystok, którego możecie zakupić na terenie całej Polski, między innymi w sieciach handlowych Auchan, Makro C&C czy Selgros C&C.

Brak komentarzy do "IMPREZA U KINDZIUKA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny