Jeśli szukacie smakowitej, pożywnej, a zarazem szybkiej i prostej w przygotowaniu przekąski, którą zaskoczycie swoich imprezowych gości, to ta sałatka sprawdzi się doskonale. Honory czyni tu wyśmienity kindziuk, który doskonale komponuje się z ogóreczkami konserwowymi, oliwkami i kukurydzą. Do tego cheddar, pestki słonecznika i roszponka skąpana w rewelacyjnym dressingu z oregano i tabasco. Zapewniam Was, że ta sałatka to przepis na udaną imprezę!
SKŁADNIKI:
- 3 garści roszponki
- 1 opakowanie Kindziuka ZMB Białystok
- 100 g sera cheddar
- 1/2 szklanki kukurydzy
- 1/2 szklanki mini ogóreczków konserwowych
- 14 czarnych oliwek
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka tabasco
- sól
15 min. 5 min. 4-6 porcji
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w blenderze i miksujemy aż uzyskamy kremowy sos.
- Ser cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Plastry kindziuka kroimy na połówki lub ćwiartki.
- Oliwki kroimy na plasterki.
- Ogóreczki i kukurydzę odcedzamy z zalewy.
- Roszponkę łączymy z dressingiem – połowę wykładamy na dno miski/półmiska, a resztę układamy naprzemiennie wraz z pozostałymi składnikami sałatki.
DODATKOWE UWAGI:
- Ser cheddar możecie zastąpić innym ulubionym, twardym żółtym serem.
- Do przygotowania sałatki wykorzystałam doskonałego kindziuka marki ZMB Białystok, którego możecie zakupić na terenie całej Polski, między innymi w sieciach handlowych Auchan, Makro C&C czy Selgros C&C.
Brak komentarzy do "IMPREZA U KINDZIUKA"