Przedstawiam Wam pełen rozmaitości półmisek, gdzie odnajdziecie owoce, warzywa, ser, mięso, bakalie i… śliwkowe powidła. To wyśmienite danie łączące mnóstwo smaków i kolorów, które tworzą spójną kompozycję. Sałatka jest przepyszna, prosta w przygotowaniu, sycąca i pięknie się prezentuje. Szczególnie polecam osobom, które lubią kulinarne eksperymenty i słodko-wytrawne połączenia.
SKŁADNIKI:
- 2 garści roszponki
- 200 g filetu z piersi kurczaka zagrodowego
- 1 nieduży batat
- 120 g sera koziego pleśniowego
- 1/2 owocu granatu
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 4 łyżki oleju roślinnego, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, sól
SKŁADNIKI NA SOS ŚLIWKOWY:
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- sok z 1/2 cytryny
- sok z 1/2 pomarańczy
- 1 szczypta cynamonu
- sól, świeżo mielony pieprz
30 min. 11-13 min. 15 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą łączymy. Najwygodniej posłużyć się w tym celu blenderem.
- Mięso dokładnie oczyszczamy, myjemy, przelewamy wrzątkiem i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie rozbijamy tłuczkiem i kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy 2 łyżki oleju, 2 łyżki soku z cytryny, tymianek, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 30 minut. Po upływie tego czasu smażymy mięso na patelni grillowej przez około 3-4 minuty z każdej strony. Wykładamy na ręcznik papierowy i czekamy aż wystygnie.
- Obranego i umytego batata kroimy w plastry jednakowej grubości (ok. 1-2 mm). Umieszczamy je w misce, dodajemy odrobinę soli i wlewamy 2 łyżki oleju. Całość mieszamy najlepiej ręką. Tak przygotowane bataty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pieczemy je w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.
- Z owocu granatu wyłuskujemy ziarenka.
- Ser kozi kroimy na półplasterki, a płatki migdałowe prażymy na suchej patelni (zajmuje to około 5 min.).
- Na półmisek wykładamy roszponkę, skrapiamy ją oliwą, a następnie układamy naprzemiennie ser, bataty, kurczaka i Pestki granatu. Całość polewamy przygotowanym sosem oraz posypujemy płatkami migdałowymi.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki możecie równie dobrze wykorzystać filet z indyka.
Brak komentarzy do "... I POWIDŁO"